Afghansk kyllingcurry (Lavand-e-murgh)

Mild yoghurtbasert curry med fantastiske smaker!
Afghansk kyllingcurry og ris på turkis fat, sett fra siden
Afghansk kyllingcurry og ris på turkis fat, sett fra siden
Av

Afghansk kyllingcurry var min take-away-favoritt nummer én da jeg bodde i London. Så glad var jeg i den, at jeg måtte prøve å gjenskape den da jeg flyttet derfra. Denne herlige, milde yoghurtbaserte curry-oppskriften er enkel å lage og en skikkelig hverdagsfavoritt!

Da en studiekollega inviterte på middag på Afghan Kitchen i Angel, stusset jeg litt. Jeg hadde bodd i nærheten av området i mange år og kjente det godt. Men denne restauranten hadde jeg aldri hørt om. Det skulle vise seg at det ikke var så rart.

Selv med adressen i hånd, lokalisert midt mellom to av de mest gjenkjennelige butikkene ved Islington Green, greide jeg å gå forbi. Inngangen er nemlig alt annet enn prangende. Et stort vindu, en liten dør – og ingen skilt eller logo. Du må faktisk se inn vinduet for å finne ut hva som befinner seg på innsiden. Der er logoen malt på veggen.

Etter å ha åpnet i 1994, med en meny og innredning like lite prangende som fasaden, hadde Afghan Kitchen sakte men sikkert bygd seg opp et rykte som en av Londons beste cheap eats. I årene som fulgte skulle den ene London-baserte matskribenten etter den andre gi restauranten sine beste skussmål. Men inntil videre var den noe helt nytt og ukjent for meg. Jeg ante ikke hva afghansk mat kunne bestå av. Hovedårsaken til at vi endte opp her, var nok mer mine medstudenters interesse for globale konfliktsoner enn en pasjon for afghansk matkultur.

Menyen var kort, og visstnok den samme som den alltid hadde vært. Og fortsatt var da jeg fløy fra London til Istanbul på enveis-billett noen år senere. Fire kjøttretter og fire vegetarretter. Alle stående klare i store former i en gjennomsiktig disk. Så varmes de opp i mikrobølgeovn og serveres i IKEA 365+-boller.

Enkle, men likevel ufattelig gode og fulle av smak. Rustikt og hjemmelaget – ordentlig hjemmekoselig mat. Akkurat slik jeg liker det.

Et par år senere flyttet jeg til en gate rett rundt hjørnet for Afghan Kitchen. Det var derfor ikke fritt for at det ble mye take-away herfra.

Min favoritt? Kylling i yoghurt. Lavand-e-murgh.

Afghansk kyllingcurry med sitronskive på toppen i bolle på rosa duk, sett fra siden

Kyllingcurry på afghansk vis

Jeg må ha spist retten et titalls ganger i løpet av disse årene. Likevel hadde jeg ingen anelse av hvordan retten egentlig var lagd, foruten at den inneholdt yoghurt, kylling og olje.

Det var åpenbart noe urter i sausen, men jeg kunne ikke sette på fingeren på hva. Noe krydder var det nok også, men ikke nok til at de var åpenbare.

Også var det chili i! Det var det mest overraskende for meg, som forbinder yoghurt med det milde og avkjølende.

Jeg har ikke greid å gjenskape Afghan Kitchens lavand-e-murgh. Men med utgangspunkt i en oppskrift fra Afghan Kitchen Recipes (som ikke har noe med restauranten å gjøre), har jeg likevel fått en favoritt på mitt kjøkken i Istanbul.

Bestanddelene er de samme: Kylling, yoghurt, urter og litt krydder. Men noen endringer har jeg gjort.

Urtene i varianten jeg spiste i London var for eksempel helt nedkokte på en måte jeg senere skulle kjenne igjen i en annen favorittgryte: Iranske gorme sabzi. En herlig lammegryte med kidneybønner i en irrgrønn urtesaus. Her oppnås den gode smaken ved å finhakke og surre urtene i olje til de er helt mørke og tørre. Som en bonus blir dermed koriander spiselig også for dem som vanligvis ikke liker det!

Iransk lammegryte i gammel gryte, sett ovenfra
Prøv også: Gorme sabzi – en fantastisk iransk lammegryte med kidneybønner og urtesaus. Her er det masse gode smaker fra både urter og krydder. Oppskriften finner du i min andre bok, Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapci

Jeg har også justert krydderne, både til egen smak og hva jeg tror de kan ha brukt i London. Ennå har jeg altså ikke truffet helt. Men jeg har slått meg til ro med en variant som er akkurat like god. Litt annerledes, men like nydelig.

Restauranten kalte altså retten for «kylling i yoghurt». Jeg har ikke greid å finne ut definitivt hva det afghanske navnet lavand-e-murgh betyr, men det kan tyde på at det er en direkte oversettelse. Samtidig finner jeg samme oppskrift, bare med nøtter blandet inn i sausen, under navnet qorma lawand. Korma er en spesifikk type curry som inneholder nøtter.

Verken retten jeg er vant til fra London eller den jeg lager inneholder nøtter. Men de klassiske currysmakene – ingefær, gurkemeie, chili – er her. Jeg tenker derfor afghansk kyllingcurry er den beste beskrivelsen på retten på norsk.

Afghansk kyllingcurry i bolle på rosa duk, sett ovenfra

Når det gjelder mengden chili, er det viktig å tilpasse etter egen smak. Vi har alle forskjellig toleranse! Det viktige å tenke på, er at denne retten er ganske mild. Den skal varme, ikke brenne.

Slik lykkes du med yoghurtbasert curry

Afghansk kyllingcurry er en enkel rett å lage. Men den har ett punkt som av og til skaper utfordringer. Ikke nødvendigvis for smaken, men definitivt for det estetiske. Yoghurtbaserte sauser kan nemlig skille seg ganske lett. Så hvordan unngår du det?

Det viktigste å vite, er at yoghurt hater raske temperaturforandringer. Da skiller den seg! Dermed gjelder det å få yoghurten minst romtemperert før du blander den inn i curryen. Her er det ikke så mye annen væske i gryten før yoghurten skal i, så jeg sper av og til også forsiktig med varmt vann i en tynn stråle før jeg har i yoghurten.

Gryten bør dessuten ha stått på laveste setting i noen minutter før du har i yoghurten. Og der må den stå til du skal spise. Dette er med andre ord ikke retten for å stresse frem et ferdig resultat ved å skru opp temperaturen!

Du får også god hjelp av elementer som binder proteinene i yoghurten, og dermed hindrer den fra å skille seg. Fett binder proteiner, så bruk yoghurt med fullt fettinnhold. Om du ønsker, kan du også tilsette en skvett fløte i yoghurten.

Afghansk kyllingcurry og ris på turkis fat, sett ovenfra

Av samme grunn pleier jeg å røre inn litt mel i yoghurten. Det hjelper også til å binde den. Men ikke ha i for mye – da tykner curryen veldig ved oppvarming. Noen blander også inn et egg av samme årsak.

Til sist gjelder det å vente med eventuelle andre syrlige elementer til rett før servering. Har du i sitron eller eddik, for eksempel, vil sausen nesten garantert dele seg, selv på relativt lave temperaturer. I denne oppskriften er verken sitron eller eddik nødvendig. Men noe å ha i bakhodet til eventuelle andre yoghurtbaserte sauser.

Og du? Om yoghurten likevel skulle skille seg, vit at smaken er like god, selv om den ikke ser like appetittlig ut. Og du kan fremdeles forsøke å redde den ved å ta ut kylling og så mye du får med av løken, og så vispe inn et par spiseskjeer yoghurt blandet med mel.

Slik serverer jeg afghansk kyllingcurry

For meg er det bare én måte å spise afghansk kyllingcurry på. Nemlig slik jeg spiste den hos Afghan Kitchen, med ris og nystekt brød til.

Hos Afghan Kitchen serverte de et ferskt brød som kan minne om tyrkisk pide, men som er flatere og hardere. Slik brød er i de fleste sentral-asiatiske land. Her hjemme lager jeg gjerne myke pannebrød, som kan minne om naan-brød. De er myke, gode og veldig enkle å lage!

På restauranten serverte de ikke frisk salat til, men det gjør jeg. Siden alle andre elementer er myke, passer det best med en sprø salat. Sist gjorde jeg det enkelt. Da skar jeg en gulrot og en nepe i staver, la på en tallerken sammen med litt ruccula, og helte granateplesirup og olivenolje over. Veldig godt!

Restene holder seg fint noen dager i kjøleskapet, men igjen gjelder det å være forsiktig når du varmer den opp. Ta den gjerne ut god tid i forveien så den kommer til romtemperatur.

Oppskriften gir 3-4 rause porsjoner.

Afghansk kyllingcurry i bolle på rosa duk, sett ovenfra

Afghansk kyllingcurry

4,9 (13 stemmer).
Middag
Afghanistan
2 timer 15 minutter
3 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 300 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • 1 ss hvetemel
 • 4 ss nøytral olje, eller ghee (klaret smør) (jeg bruker solsikkeolje)
 • 1 raus håndfull (15 g) frisk koriander, (uten tykke stilker), finhakket
 • 1 raus håndfull (15 g) blader av bladpersille, finhakket
 • 1 stor løk, delt i to og skåret i tynne strimler
 • 2 grønn chili, (fjern frø om du vil), finhakket
 • 1 ts malt gurkemeie
 • 0,25 ts malt kardemomme
 • båter av sitron, til servering (valgfritt)
 • vann
 • salt og pepper

Marinade

 • 2 hvitløksfedd, knust til en mos i morter eller med flatsiden av en kniv
 • 1 ss finrevet fersk ingefær
 • 1 dl vann
 • 600 g kyllingfilet, (gjerne lårfilet), skåret i biter
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Bland hvitløk, ingefær og vann, samt litt salt og pepper, godt sammen. Vend inn kyllingen. Dekk til og la marinere i kjøleskapet i minst én time, eller så lenge du har tid til.
 • Visp sammen yoghurt og mel til en homogen blanding. La stå i romtemperatur mens du tilbereder resten av retten. Er yoghurten fortsatt kald når det er tid for å ha den i gryten, spe med inntil 1 dl kokende vann i en tynn stråle mens du visper godt. (Dette for å unngå at yoghurten skiller seg – se teksten over.)
 • Varm en stekepanne og en tykkbunnet gryte (eller stekepanne med høye kanter) over medium varme.
 • I stekepannen, fres urter i 2 ss olje til de begynner å bli mørke i fargen, 15-20 minutter. Rør jevnlig og pass på så det ikke brenner seg. Sett til side.
 • I gryten, fres løk i 2 ss olje til den begynner å bli myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Rør jevnlig og ha i litt salt og pepper underveis. Ha i chili og fres videre til den begynner å mykne mens du rører nesten hele tiden, 2-3 minutter. Ha så i krydder og fres i 15-20 sekunder mens du rører hele tiden. Ha i kyllingen og marinaden. Fres til det meste av vannet har fordampet, 4-5 minutter. Rør av og til.
 • Skru ned varmen til lav. Ha urtene (og oljen de ble stekt i) over i gryten. Bland godt sammen. Vend så inn yoghurtblandingen. Spe med litt vann om yoghurten er veldig tykk. Kok forsiktig opp, sett på lokk og la putre på lav varme til smakene har satt seg og kyllingen er gjennomstekt, en halvtimes tid. Fyll på med mer vann underveis om nødvendig for å få en passelig gryte/curry-aktig konsistens. Rør om av og til og pass på at temperaturen ikke er for høy (da vil yoghurten kunne dele seg). Smak til med salt, pepper og eventuelt mer chili.
 • Trekk av varmen og la stå noen minutter før servering.

Tips & noter

 • Jeg brukte filet av kyllingbryst da jeg tok bildene, men lårfilet gir alltid et saftigere resultat i denne type retter.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

12 kommentarer

 1. Hva mener du med å frese urter i 15-20 minutter? Er det persille og koriander? Stemmer det?
  Mens gurkemeie og kardemomme er krydder?

 2. Hei, og takk for en suksess-oppskrift på Afgansk kyllingcurry! Den var usedvanlig god, og gjorde stor lykke i heimen! Blir ikke lenge til neste gang!

 3. Fulgte oppskriften til punkt og prikke med stort hell. Veldig bra at du skrev det om yoghurt og oppvarming! Første gang jeg freser urter – det må gjentas! Enkel og utrolig velsmakende rett!

 4. Hei,
  Du nævner ikke nogen steder i opskriften hvor meget karry der skal tilsættes og hvornår.

  1. Curry er navnet på denne typen rett med mye krydder og saus og med opphav i sørlig/sentrale Asia. Det er krydderne i oppskriften som gjør det til en curryrett, og det skal ikke være karripulver i denne.

4,93 from 13 votes (11 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.