Etter tre herlige uker i Norge var det godt å komme hjem igjen. Til hus, til katt og til en slags hverdag. Jeg sier en slags, for hverdag for meg er ikke lenger åtte til fire (det har den for så vidt aldri vært). Men jeg har mange planer for høsten som jeg brenner etter å komme i gang med. Håper å dele noen av disse planene med dere her på bloggen etter hvert!

Og komme i gang, det kunne jeg nesten gjør med en gang. Svigers flyttet inn hos oss mens vi var borte for både å passe på hus, blomster og katt – og da vi kom hjem var huset nyvasket, kjøleskapet fullt og nye femlitersspann med olivenolje fra en liten familiegård hadde funnet veien til matboden. Makan til service skal man lete lenge etter!

Også skulle man kanskje tro at nå, nå som jeg hadde vært borte så lenge ville jeg virkelig slå til med en lang rekke klassiske tyrkiske retter. Ikke akkurat. Mest av alt har jeg hatt lyst på lettere mat – det er ikke til å unngå at det blir litt mere tyngre mat enn jeg er vant til når jeg er bortreist. Også hadde jeg veldig lyst på egg. Gode, ferske egg fra småskalaproduksjon som osteforhandleren i Balat selger (og som jeg antakelig er deres beste kunde for). Det kunne blitt menemen, den tyrkiske eggerøra, men akkurat nå var det en annen variant som fristet mest: Tortilla. Tykk, spansk omelett.

Egg (1 of 1)

Skjønt, jeg hadde også lyst på ovnsbakte poteter, så noen klassisk spansk tortilla er ikke dette. Så mye poteter trenger man jo strengt tatt ikke i ett enkelt måltid (poteter er hovedingrediens også i den klassiske versjonen av spansk tortilla). Inspirasjonen fant jeg derfor i kokeboka til Londons beste tapasrestaurant, bittelille Morito i Exmouth Market. For av flere tortillavarianter hadde de en med squash i stedet for potet. Og jeg hadde tre squash liggende i kjøleskapet. Og noe urter. Og litt fetaost. Og i krydderskapet har jeg fremdeles en god boks med ordentlig god spansk røkt paprika stående. Sånt blir det fort god mat av. Sånt blir det fort veldig god mat av. Stikkord: mykt, saftig og masse, masse smak.

Jeg skal innrømme at å lage spansk tortilla alltid er litt fryktinngytende. For man kommer seg ikke unna punktet der man står med en tykk omelett i panna som fremdeles er helt rå og rennende på toppen, og tiden er kommet for å snu det hele på hodet. Nå er ikke dette den tykkeste spanske tortillaen noen gang laget, men det er ikke alltid like enkelt og det er fort gjort at det blir litt søl, særlig de første gangene (tips: ikke gjør det over gasskomfyren eller andre steder som er vanskelig å rengjøre). Men som regel går det bra, også om det blir litt søl. Og med litt trening går det veldig bra. Nesten hver gang. Og går det helt gæli kan det være greit å tenke på at dét, det gjør det en gang imellom for spanske mamas også. Også er det bare å samle opp det man kan, røre det sammen i panna og høste komplimenter for tidenes beste og mest originale eggerøre i stedet.

Squashtortilla med fetaost og røkt paprika (2 of 2)

For å gjøre det på noen annen måte enn i stekepanna gir ikke helt det samme resultatet. Å ovnsbake gjør noe med konsistensen, og en mister den gode smaken fra stekeskorpa som er viktig for en god tortilla. Også er det noe med mestringsfølelsen når en har klart det. Skal ikke undervurderes den heller.

Får du ikke tak i spansk røkt paprika kan du droppe det helt eller bruke vanlig paprikapulver. Men kjøp det neste gang du kommer over det, for spansk røkt paprika er blant de aller beste krydderne du kan få tak i. Det finnes i flere varianter, typisk hot og mild – jeg har begge i kjøkkenskapet men bruker den hotte mest. Du kan selvfølgelig også bruke andre urter om du vil. Og for en annen variant (som likner mer på den som er i kokeboka til Morito) kan du bytte ut fetaosten med god spekeskinke. Da ville jeg droppet den røkte paprikaen og dillen, og heller latt skinka få litt større plass.

Som med omelett passer det godt med brød eller ovnsbakte poteter til (på bildet brukte jeg denne oppskriften men skjærte potetene i staver i stedet for båter). Og salat, selvfølgelig. Prøv for eksempel fattoush, tomat- og agurksalat eller grønn salat med yoghurtdressing. Gir én tortilla, nok til 3-6 porsoner, avhengig av hva annet som serveres til.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

Ingredienser

 • 3 små/medium (ca. 500-600 g) squash, endene skjært av og delt i to på langs
 • 7 ss olivenolje
 • 1 hvitløksfedd, skrelt og skjært i tynne skiver
 • 1 ts spansk røkt paprika (kan sløyfes)
 • 1-1,5 ss finhakket bladpersille, uten tykke stilker
 • 1 ss finhakket dill, uten tykke stilker
 • 6 egg
 • 100 g fetaost, smuldret
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skrap ut frøene fra squashen med en skje og skjær i tynne skiver. Du skal ha ca. 500 g squash igjen etter dette. Massen som skrapes ut kan for eksempel brukes til squashkaker.
 2. Bland squashen med 1/2 ts salt og la stå i en sil i 20 minutter. Skyll av og skvis ut litt vann fra squashen. Tørk godt.
 3. Fres squashen i 3 ss olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet stekepanne til den begynner å bli myk, ca. 10 minutter. Rør jevnlig. Ha i hvitløksfedd og røkt paprika, bland godt sammen og stek videre i ett minutt. Ha over i en sil over en bolle og la det kjølne og renne av litt.
 4. Visp sammen egg og en liten klype pepper. Vend inn den lunkne squashblandingen og fetaosten.
 5. Varm 2 ss olivenolje i en middels stor tykkbunnet panne, helst non-stick (toppen skal ikke være større enn en middagstallerken). Vri på panna så oljen får fordelt seg godt. Hell i eggeblandingen mens du rister på panna (det hjelper til med å få riktig konsistens – egget har en tendens til å boble opp med det samme og skape store luftbobler). La steke til tortillaen er lett brunet under og kantene har en tydelig stekerand. Ta av varmen og la stå ett minutt, så det får satt seg litt.
 6. Legg en passende tallerken over stekepanna. Vend det raskt rundt så tortillaen legger seg på tallerkenen med den ustekte siden ned. Dette punktet krever litt trening, så gjør det over et sted som er enkelt å rengjøre de første gangene. Litt søl må nesten påregnes de første gangene, men jo raskere du handler, jo større sjanse for at det går bra!
 7. Sett stekepanna tilbake på varmen og ha i 2 ss olivenolje. Vri på panna så oljen får fordelt seg godt. Når den er varm, la tortillaen gli over fra tallerkenen til stekepanna, igjen mens du rister i panna. Trykk ned kantene så tortillaen får en fin form. Stek til den er fast og gjennomstekt. Trekk av varmen og la stå i 3-4 minutter før du har over på serveringsfat. Server varm (men ikke rett fra panna) eller ved romtemperatur.

Tips

 • Jeg synes konsistensen, og derfor hele smaksopplevelsen, blir bedre når tortillaen stekes i panna, så jeg anbefaler å prøve det. Det gjør ikke så mye om litt av eggeblandingen renner ut under snuing så lenge den allerede stekte delen er intakt – det betyr bare at du får litt mindre og litt flatere tortilla (innrømmelse: det skjedde da jeg lagde den som er på bildet. Gikk bra likevel!). Men er du veldig bekymret for snuoperasjen i punkt 6 går det selvfølgelig an å sette panna i stekeovnen under grillelementet når undersiden er ferdigstekt. Pass i så fall på avstanden til grillelementet – ikke for nært (da brenner toppen seg før det er gjennomstekt) og ikke for langt unna (da blir tortillaen veldig overstekt på undersiden før den er ferdig på toppen). Jeg anbefaler ikke å steke tortillaen direkte i stekeovn uten å gjøre unna i alle fall mesteparten av stekingen i panna først; da blir både konsistens og smak helt annerledes.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

2 kommentarer

  1. Hei! Det er korrekt som det står. Tortilla i denne konteksten er spansk tortilla (ikke til å forveksles med tortillalefser, som ikke er med i denne oppskriften). Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?