Squashtortilla med fetaost og røkt paprika

Nydelig spansk-inspirert omelett.
Av

Squashtortilla er en nydelig variant av den klassiske spanske omeletten med mer fyll enn egg. Fetaost og røkt paprika gir de gode smakene.

Etter tre herlige uker i Norge var det godt å komme hjem igjen. Til hus, til katt og til en slags hverdag.

Jeg sier en slags, for hverdag for meg er ikke lenger åtte til fire (det har den for så vidt aldri vært). Men jeg har mange planer for høsten som jeg brenner etter å komme i gang med. Håper å dele noen av disse planene med dere her på bloggen etter hvert!

Og komme i gang, det kunne jeg nesten gjør med en gang. Svigers flyttet inn hos oss mens vi var borte for både å passe på hus, blomster og katt. Da vi kom hjem var huset nyvasket, kjøleskapet fullt og nye femlitersspann med olivenolje fra en liten familiegård hadde funnet veien til matboden.

Makan til service skal man lete lenge etter!

Noe godt med egg

Også skulle man kanskje tro at nå, nå som jeg hadde vært borte så lenge ville jeg virkelig slå til med en lang rekke klassiske tyrkiske retter. Ikke akkurat. Mest av alt har jeg hatt lyst på lettere mat – det er ikke til å unngå at det blir litt mere tyngre mat enn jeg er vant til når jeg er bortreist.

Også hadde jeg veldig lyst på egg. Gode, ferske egg fra småskalaproduksjon som osteforhandleren i Balat selger (og som jeg antakelig er deres beste kunde for).

Det kunne blitt menemen, den tyrkiske eggerøra, men akkurat nå var det en annen variant som fristet mest: Tortilla. Tykk, spansk omelett.

Egg (1 of 1)

Skjønt, jeg hadde også lyst på ovnsbakte poteter, så noen klassisk spansk tortilla er ikke dette. Så mye poteter trenger man jo strengt tatt ikke i ett enkelt måltid (poteter er hovedingrediens også i den klassiske versjonen av spansk tortilla).

Inspirasjonen fant jeg derfor i kokeboka til Londons beste tapasrestaurant, bittelille Morito i Exmouth Market. For av flere tortillavarianter hadde de en med squash i stedet for potet.

Og jeg hadde tre squash liggende i kjøleskapet. Og noe urter. Og litt fetaost. Og i krydderskapet har jeg fremdeles en god boks med ordentlig god spansk røkt paprika stående.

Sånt blir det fort god mat av. Sånt blir det fort veldig god mat av.

Stikkord: mykt, saftig og masse, masse smak.

En fryktinngytende oppgave

Jeg skal innrømme at å lage spansk tortilla alltid er litt fryktinngytende. For man kommer seg ikke unna punktet der man står med en tykk omelett i panna som fremdeles er helt rå og rennende på toppen, og tiden er kommet for å snu det hele på hodet.

Nå er ikke dette den tykkeste spanske tortillaen noen gang laget, men det er ikke alltid like enkelt og det er fort gjort at det blir litt søl, særlig de første gangene (tips: ikke gjør det over gasskomfyren eller andre steder som er vanskelig å rengjøre). Men som regel går det bra, også om det blir litt søl.

Og med litt trening går det veldig bra. Nesten hver gang.

Og går det helt gæli kan det være greit å tenke på at dét, det gjør det en gang imellom for spanske mamas også. Også er det bare å samle opp det man kan, røre det sammen i panna og høste komplimenter for tidenes beste og mest originale eggerøre i stedet.

Squashtortilla med fetaost og røkt paprika (2 of 2)

For å gjøre det på noen annen måte enn i stekepanna gir ikke helt det samme resultatet. Å ovnsbake gjør noe med konsistensen, og en mister den gode smaken fra stekeskorpa som er viktig for en god tortilla. Også er det noe med mestringsfølelsen når en har klart det. Skal ikke undervurderes den heller.

Noen tips på veien

Får du ikke tak i spansk røkt paprika kan du droppe det helt eller bruke vanlig paprikapulver. Men kjøp det neste gang du kommer over det, for spansk røkt paprika er blant de aller beste krydderne du kan få tak i. Det finnes i flere varianter, typisk hot og mild – jeg har begge i kjøkkenskapet men bruker den hotte mest.

Du kan selvfølgelig også bruke andre urter om du vil. Og for en annen variant (som likner mer på den som er i kokeboka til Morito) kan du bytte ut fetaosten med god spekeskinke. Da ville jeg droppet den røkte paprikaen og dillen, og heller latt skinka få litt større plass.

Som med omelett passer det godt med brød eller ovnsbakte poteter til (på bildet brukte jeg denne oppskriften men skjærte potetene i staver i stedet for båter). Jeg syner også gazpacho er helt nydelig sammen med denne.

Eller du kan lage salat ved siden av. Prøv for eksempel fattoush, tomat- og agurksalat eller grønn salat med yoghurtdressing.

Oppskriften gir én tortilla, nok til 3-6 porsoner, avhengig av hva annet som serveres til.

Squashtortilla med fetaost og røkt paprika

4 (1 stemme).
Lunsj
Spania
30 minutter
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 600 g (3 små/medium) squash, endene skåret av, delt i to på langs
 • 7 ss olivenolje
 • 1 hvitløksfedd, skrelt og skåret i tynne skiver
 • 1 ts røkt paprika, spansk type (kan sløyfes)
 • 1-1,5 ss finhakket bladpersille, uten tykke stilker
 • 1 ss finhakket dill, uten tykke stilker
 • 6 egg
 • 100 g fetaost, smuldret
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Skrap ut frøene fra squashen med en skje og skjær i tynne skiver. Du skal ha ca. 500 g squash igjen etter dette. Massen som skrapes ut kan for eksempel brukes til squashkaker.
 • Bland squashen med 1/2 ts salt og la stå i en sil i 20 minutter. Skyll av og skvis ut litt vann fra squashen. Tørk godt.
 • Fres squashen i 3 ss olivenolje på medium varme i en stor tykkbunnet stekepanne til den begynner å bli myk, ca. 10 minutter. Rør jevnlig. Ha i hvitløksfedd og røkt paprika, bland godt sammen og stek videre i ett minutt. Ha over i en sil over en bolle og la det kjølne og renne av litt.
 • Visp sammen egg og en liten klype pepper. Vend inn den lunkne squashblandingen og fetaosten.
 • Varm 2 ss olivenolje i en middels stor tykkbunnet panne, helst non-stick (toppen skal ikke være større enn en middagstallerken). Vri på panna så oljen får fordelt seg godt. Hell i eggeblandingen mens du rister på panna (det hjelper til med å få riktig konsistens – egget har en tendens til å boble opp med det samme og skape store luftbobler). La steke til tortillaen er lett brunet under og kantene har en tydelig stekerand. Ta av varmen og la stå ett minutt, så det får satt seg litt.
 • Legg en passende tallerken over stekepanna. Vend det raskt rundt så tortillaen legger seg på tallerkenen med den ustekte siden ned. Dette punktet krever litt trening, så gjør det over et sted som er enkelt å rengjøre de første gangene. Litt søl må nesten påregnes de første gangene, men jo raskere du handler, jo større sjanse for at det går bra!
 • Sett stekepanna tilbake på varmen og ha i 2 ss olivenolje. Vri på panna så oljen får fordelt seg godt. Når den er varm, la tortillaen gli over fra tallerkenen til stekepanna, igjen mens du rister i panna. Trykk ned kantene så tortillaen får en fin form. Stek til den er fast og gjennomstekt. Trekk av varmen og la stå i 3-4 minutter før du har over på serveringsfat. Server varm (men ikke rett fra panna) eller ved romtemperatur.

Tips & noter

Jeg synes konsistensen, og derfor hele smaksopplevelsen, blir bedre når tortillaen stekes i panna, så jeg anbefaler å prøve det. Det gjør ikke så mye om litt av eggeblandingen renner ut under snuing så lenge den allerede stekte delen er intakt – det betyr bare at du får litt mindre og litt flatere tortilla (innrømmelse: det skjedde da jeg lagde den som er på bildet. Gikk bra likevel!). Men er du veldig bekymret for snuoperasjen i punkt 6 går det selvfølgelig an å sette panna i stekeovnen under grillelementet når undersiden er ferdigstekt. Pass i så fall på avstanden til grillelementet – ikke for nært (da brenner toppen seg før det er gjennomstekt) og ikke for langt unna (da blir tortillaen veldig overstekt på undersiden før den er ferdig på toppen). Jeg anbefaler ikke å steke tortillaen direkte i stekeovn uten å gjøre unna i alle fall mesteparten av stekingen i panna først; da blir både konsistens og smak helt annerledes.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

  1. Hei! Det er korrekt som det står. Tortilla i denne konteksten er spansk tortilla (ikke til å forveksles med tortillalefser, som ikke er med i denne oppskriften). Lykke til!

 1. Veldig glad i spansk tortilla, for å slippe fiasko ved å snu tortilla, eller jeg har for stor panne i forhold til tilgjengelig lokk/ tallerken, bruker jeg grillelementet i ovnen, eller en salamander. Blir også en god stekeskorpe, men også mer luftig. Om det er noen som synes det blir vanskelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.