Braiserte snittebønner på tyrkisk vis

En av mine tyrkiske favorittretter på sommeren.
Grønne bønner i olivenolje – zeytinyagli fasulye – fra boka Hummus & granateple av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.
Grønne bønner i olivenolje – zeytinyagli fasulye – fra boka Hummus & granateple av Vidar Bergum

Snittebønner er det ingen som kan tilberede bedre enn tyrkerne. Retten ser kanskje ikke ut som en million, men det den mangler i utseende tar den igjen på smaken! Litt søt, litt fyldig, litt frisk – men aller mest er dette skikkelig kosemat. Du bare må ha en munnfull til. Slik tilbereder du snittebønner på klassisk tyrkisk vis.

Jeg har alltid ment at grønnsaker er best når de fremdeles har litt krønsj i seg, litt al dente som pastaen. Men det var før jeg ble kjent med det tyrkiske konseptet zeytinyağlı meze, olivenoljebaserte småretter, hvor grønnsakene får kose seg så lenge i olivenolje at det er blitt helt myke.

Snittebønner er best helt myke

Som en ordentlig konvertitt synes jeg nå det er noe uforskammet deilig med grønnsaker som er blitt så myke at de nærmest smelter på tungen. Det er rett og slett ganske utrolig hva en slump god olivenolje, løk, hvitløk og tomat – og litt tid – kan gjøre med en ellers helt grei, men heller ikke mer, grønnsak. Man kan benytte så godt som hele spekteret av grønnsaker, men ferske bønner er en av de aller mest kjære og populære, og er som regel en av de første rettene som forsvinner fra mezebordet når den serveres.

I Tyrkia brukes vanligvis snittebønner som skjæres på skrå. Grekerne har på sin side en liknende rett hvor de bruker vanlige grønne bønner (fasolakia giaxni), så får du ikke tak i snittebønner er det bare å bruke de. Smak og konsistens blir litt annerledes, men veldig godt blir det uansett!

Bønnene kommer best til sin rett ved romtemperatur, så sett av minst en halvtime for ål a de komme til romtemperatur. Tyrkerne mener bestemt at bønnene ikke skal forlate stekepannen eller kasserollen du har brukt før den er kommet til romtemperatur, så da tør jeg ikke annet enn å høre på dem. Bønnene kan gjøres ferdig god tid i forveien og holder seg godt flere dager i kjøleskapet. Jeg pleier alltid å lage en så stor porsjon at jeg har til middagen neste dag også; det går fint an å doble oppskriften.

Bønnene serves ofte som del av et meze- eller tapasbord, men de er svært så versatile og passer også veldig godt til både kjøtt og fisk, gjerne med ris til. Eller som hovedrett med ris med kikerter til. For eksempel. Holder til fire porsjoner som siderett.

Breserte snittebønner på tyrkisk vis

4,5 (2 stemmer)
Lunsj, Middag
Tyrkia
1 time 30 minutter
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 500 gr snittebønner, (evt. grønne bønner)
 • 5 ss olivenolje
 • 1 liten løk, finhakket
 • 1 hvitløksbåt, finhakket
 • 1 ts sukker
 • 200 g tomater, solmodne (flådd) eller hermetiske
 • 1/2 dl vann
 • ev. litt extra virgin olivenolje, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Skyll bønnene godt og tørk av. Skjær eller brekk av endene. Har bønnene en tynn streng langs kanten, riv eller skjær av denne også (den mykner ikke). Skjær bønnene i ca. 5 cm lange strimler på skrå. Bruker du vanlige grønne bønner kan du bruke dem hele, eller dele i to om du vil.
 • Surr løken i olivenoljen i en stor panne på medium varme til den begynner å bli myk, ca. 10 minutter.
 • Tilsett hvitløk, sukker og litt salt og surr videre i et par minutter. Ha i bønnene, tomat og 1/2 dl vann og bland godt. Sett på lokk og la putre i 30 minutter. Rør om av og til. Fyll på med ekstra vann om det er i ferd med å koke tørt.
 • Ta av lokket og la putre videre til vannet er fordampet og bønnene er helt myke, 10-20 minutter. Smak til med salt og pepper.
 • Ta av varmen, sett på lokk igjen og la stå til bønnene har nådd romtemperatur, minst en halv time. Dryss gjerne over litt extra virgin olivenolje rett før servering.

Tips

 • Ikke vær redd for å bruke tomater på boks utenfor sesong, de er langt å foretrekke foran smakløse drivhustomater.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne oppskriften?Legg igjen din vurdering ved å klikke på stjernene:

Innlegget ble publisert 23. oktober 2015 og oppdatert med nytt hovedbilde og små justeringer i fremgangsmåte 27. april 2016.

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

3 kommentarer

 1. Hei,
  Kan en gjøre det samme med gulrøtter ( tenker skiver på ca. O.7 mm+/-), og bør en koke disse halvveis før en går i gang med selve retten?
  Nydelig blogg, og podcasten gjør søndagene enda bedre!
  Ha en fin dag!

  1. Hei! Det har jeg ikke prøvd, men et kjapt Google-søk på tyrkisk viser at mange tyrkere har. Så det tror jeg funker bra! Du kan google «zeytinyagli havuc», så ser du bilder av hvordan retten ser ut når tyrkerne lager den. Mulig du må tilsette noe mer vann, siden gulrøttene neppe slipper like mye vann som bønnene. Noen bruker også en spiseskje ris og litt sitronsaft i stedet for tomatpuré. Lykke til!

 2. Flott? Tusen takk for hjelpen!
  Til helgen er det, for engangsskyld, meldt finvær her i midten av landet, noe som nærmest er ensbetydende med grilling?
  Og tenker at dette må jo passe som hånd-i-hanske til nettopp den sysselen?.
  Har mest lyst til å lage din versjon, men å finne ferske (eller frosne) snittebønner på denne tiden av året, er nærmest umulig?
  Men vurderer også hvite kjempebønner istedenfor gulrot….Hvis jeg finner dem her da( ikke enkelt når en beveger seg utenfor Trondheim), men har troen på en liten asiabutikk nede i «sentrum» her.
  Beklager at jeg bombarderer deg med «prat»?
  Takk igjen for raskt og hjelpende svar, og ha en go’helg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM