Braiserte snittebønner på tyrkisk vis

Snittebønner er det ingen som kan tilberede bedre enn tyrkerne. Retten ser kanskje ikke ut som en million, men det den mangler i utseende tar den igjen på smaken! Litt søt, litt fyldig, litt frisk – men aller mest er dette skikkelig kosemat. Du bare må ha en munnfull til. Slik tilbereder du snittebønner på klassisk tyrkisk vis.

Jeg har alltid ment at grønnsaker er best når de fremdeles har litt krønsj i seg, litt al dente som pastaen. Men det var før jeg ble kjent med det tyrkiske konseptet zeytinyağlı meze, olivenoljebaserte småretter, hvor grønnsakene får kose seg så lenge i olivenolje at det er blitt helt myke.

Snittebønner er best helt myke

Som en ordentlig konvertitt synes jeg nå det er noe uforskammet deilig med grønnsaker som er blitt så myke at de nærmest smelter på tungen. Det er rett og slett ganske utrolig hva en slump god olivenolje, løk, hvitløk og tomat – og litt tid – kan gjøre med en ellers helt grei, men heller ikke mer, grønnsak. Man kan benytte så godt som hele spekteret av grønnsaker, men ferske bønner er en av de aller mest kjære og populære, og er som regel en av de første rettene som forsvinner fra mezebordet når den serveres.

I Tyrkia brukes vanligvis snittebønner som skjæres på skrå. Grekerne har på sin side en liknende rett hvor de bruker vanlige grønne bønner (fasolakia giaxni), så får du ikke tak i snittebønner er det bare å bruke de. Smak og konsistens blir litt annerledes, men veldig godt blir det uansett!

Bønnene kommer best til sin rett ved romtemperatur, så sett av minst en halvtime for ål a de komme til romtemperatur. Tyrkerne mener bestemt at bønnene ikke skal forlate stekepannen eller kasserollen du har brukt før den er kommet til romtemperatur, så da tør jeg ikke annet enn å høre på dem. Bønnene kan gjøres ferdig god tid i forveien og holder seg godt flere dager i kjøleskapet. Jeg pleier alltid å lage en så stor porsjon at jeg har til middagen neste dag også; det går fint an å doble oppskriften.

Bønnene serves ofte som del av et meze- eller tapasbord, men de er svært så versatile og passer også veldig godt til både kjøtt og fisk, gjerne med ris til. Eller som hovedrett med ris med kikerter til. For eksempel. Holder til fire porsjoner som siderett.

Braiserte snittebønner på tyrkisk vis (Zeytinyağlı taze fasülye)

Ingredienser

 • 500 gr snittebønner (evt. grønne bønner)
 • 5 ss olivenolje
 • 1 liten løk, finhakket
 • 1 hvitløksbåt, finhakket
 • 1 ts sukker
 • en halv boks (200 gr) hakkede tomater eller 2 solmodne tomater, flådd og skjært i 10-12 biter
 • 1/2 dl vann
 • evt. litt extra virgin olivenolje, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skyll bønnene godt og tørk av. Skjær eller brekk av endene. Har bønnene en tynn streng langs kanten, riv eller skjær av denne også (den mykner ikke). Skjær bønnene i ca. 5 cm lange strimler på skrå. Bruker du vanlige grønne bønner kan du bruke dem hele, eller dele i to om du vil.
 2. Surr løken i olivenoljen i en stor panne på medium varme til den begynner å bli myk, ca. 10 minutter.
 3. Tilsett hvitløk, sukker og litt salt og surr videre i et par minutter. Ha i bønnene, tomat og 1/2 dl vann og bland godt. Sett på lokk og la putre i 30 minutter. Rør om av og til. Fyll på med ekstra vann om det er i ferd med å koke tørt.
 4. Ta av lokket og la putre videre til vannet er fordampet og bønnene er helt myke, 10-20 minutter. Smak til med salt og pepper.
 5. Ta av varmen, sett på lokk igjen og la stå til bønnene har nådd romtemperatur, minst en halv time. Dryss gjerne over litt extra virgin olivenolje rett før servering.

Tips

 • Ikke vær redd for å bruke tomater på boks utenfor sesong, de er langt å foretrekke foran smakløse drivhustomater.

Innlegget ble publisert 23. oktober 2015 og oppdatert med nytt hovedbilde og små justeringer i fremgangsmåte 27. april 2016.

SaveSave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *