Borlottibønner på tyrkisk vis (Barbunya pilaki)

Slik lager du tyrkernes favorittrett med rosa(!) bønner!
Borlottibønner på tyrkisk vis (barbunya pilaki), oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Borlottibønner på tyrkisk vis (barbunya pilaki), oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Tyrkerne mener det bare er en måte å tilberede borlottibønner på. De kaller det barbunya pilaki, og for å være helt ærlig er det lett å være enige med dem.

Jeg blir glad bare av å se på dem. Litt fordi de er et tegn på at sommeren er her, og høsten fremdeles er et stykke unne. Litt fordi jeg er så glad i smaken. Men aller mest fordi de er så fargesprakende og fine å se på der de ligger, fint dandert på bordene langs bodene på markedet.

Knallfargede bønner

Borlottibønner i fersk form er nemlig en fargefest. Belgen er knall rosa, på grensen til lilla, med litt hvitt flettet inn her og der. Når du åpner belgen, er innsiden motsatt. Bønnene er hvite, med intrikate knallrosa mønstre. Ikke rart de gjerne kalles cranberry beans på engelsk.

Dessverre – eller kanskje heldigvis – mister bønnene knallfargen etter koking. Men om du tiltrekkes av fargene, er det smaken av bønnene som får deg til å komme igjen. Og igjen. Og igjen.

Borlottibønner på marked i Balat, Istanbul
Følg meg på Instagram for blikk fra markeder: @vidar.bergum
Borlottibønner kokes

Pilaki: En klassisk familie av delikate retter

I Tyrkia mener de fleste at det bare er én måte å tilberede disse bønnene på. Du lager pilaki, en familie retter som er klassisk for vestre Tyrkia. Disse rettene deler de med grekerne, som kaller den plaki. Mengdeforhold og fremgangsmåte varierer fra sted til sted og familie til familie, men grunnstenene er enkle.

Det handler om å braisere ingrediensen du skal lage pilaki av i en saus av tomat, løk, hvitløk og masse olivenolje. Noen liker mye saus, andre (som meg) en del mindre. Gulrot og potet er også vanlig å ha i.

  • Ferske borlottibønner kan være vanskelig å få tak i i Norge. Se tips under oppskriften for alternativer!

Nå er jeg i min fjerde sommer i Istanbul, og med det min fjerde borlottibønnesesong i Tyrkia. Ikke bare er disse bønnene blitt en ingrediens jeg ser frem til når sommeren nærmer seg. Etter å ha prøvd mange forskjellige måter å tilberede den på, er jeg tilbøyelig til å være enige med tyrkerne. Borlottibønner er aller best på tradisjonelt tyrkisk vis. Som pilaki.

Borlottibønner på tyrkisk vis (barbunya pilaki), oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Nøkkelen for rett konsistens på bønnene

Nøkkelen falt på plass da jeg diskuterte retten med min samboers far. Da fikk jeg trikset jeg trengte for å få rett konsistens på bønnene. Ikke noe vann! Forkok bønnene litt, men ikke ha vann i selve sausen de kokes ferdig i. Da unngår du overkokte bønner med for myk konsistens og får perfekte bønner hver gang. Takk, Ali!

Selv om jeg ofte tar meg friheter, beveger jeg meg sjelden langt fra grunnstenene. Tålmodighet er en dyd når gradestokken på kjøkkenet tipper 30 grader, så av og til dropper jeg løken og går rett på hvitløken, som bare trenger noen sekunder i panna.

Det hender også jeg dropper hvitløken, men sjelden begge to. Noen ganger rasper jeg tomaten, andre ganger skjærer jeg den bare i biter. Potet har jeg sjelden i. Jeg har også prøvd andre grønnsaker, men akkurat her er det ingenting som slår gulrot. Den er helt essensiell.

Borlottibønner på tyrkisk vis er en kjær mezerett. Hos oss er den som regel hovedrett til middag med tyrkisk ris, en frisk salat og raust med yoghurt ved siden av. Ofte i tandem med ferske bønner i olivenolje. Bønnene serveres avkjølte og holder seg i flere dager, så lag den gjerne i forveien. Gir 2-6 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer til.

Borlottibønner på tyrkisk vis (barbunya pilaki), oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Borlottibønner på tyrkisk vis (Barbunya pilaki)

4,5 (8 stemmer).
Lunsj, Meze & tapas, Middag
Tyrkia
1 time
3 -6 porsjone
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 1 kg ferske borlottibønner, tatt ut av belgen (ca. 450-500 g netto bønnevekt) (se tips under for alternativer)
  • 1 dl extra virgin olivenolje, jeg bruker en mild type
  • 1 løk, skrelt og finhakket
  • 1 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
  • 1 ss tomatpuré
  • 2 stk (ca. 175 g totalt) gulrot, skrelt og skåret i 1 cm. terninger
  • 2 mellomstore (ca. 250 g totalt) tomat, flådd og hakket eller raspet (se tekst over)
  • 1 ss finhakket bladpersille, (kan sløyfes)
  • vann, til koking av bønnene
  • yoghurt, gresk eller tyrkisk type, til servering
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Kok borlottibønnene i lettsaltet vann i 5-6 minutter. Renn av.
  • Samtidig, varm olivenolje forsiktig opp i en tykkbunnet panne eller kasserolle du har lokk til. Siden det er mye olivenolje i denne retten, er det viktig å bruke en så god variant som du kan. Ha i løk og fres til den er myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Rør jevnlig. Ha så i hvitløk og tomatpuré. Fres videre i 1-2 minutter mens du rører hele tiden. Det skal ikke være så varmt at hvitløken får farge.
  • Ha i tomat, gulrot, bønner og litt salt og pepper. Bland godt sammen. Kok opp, sett på lokk og la putre på lav varme til bønnene er klare, typisk 20-30 minutter.
  • Avkjøl i pannen eller kasserollen med lokket på. Server toppet med litt frisk bladpersille og yoghurt ved siden av.

Tips & noter

  • Du kan også bruke 200 g tørre bønner eller 2×400 g bokser hermetiske bønner. Bruker du tørre bønner, bløtlegg dem i minst 6 timer, gjerne over natten. Skift vann og kok til møre, men ikke lenger. Ha i godt med salt og la stå noen timer for å avkjøles. Bruker du hermetiske bønner, skyll og renn av. I begge tilfellene holder det med 10-20 minutter koketid fra du har bønnene i olje- og tomatblandingen.
  • Du kan også bruke andre bønner, f.eks. smørbønner. Retten kan ellers tilberedes på samme måte, men jeg synes den blir enda bedre uten gulrøtter, men med mer tomat.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 200+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 Responses

  1. De bønnene er jo helt fantastisk i fersk utgave! Dette er nesten identisk med den vanligste bønneretten man får på alle lokale steder i Uganda, men da med mye mer vann (fra kokingen) og også med tørre bønner.

    Forøvrig har de nå fått borlottibønner på boks på Kiwi i GoGreen-serien. Disse er jo litt mindre, med 180 gr ferdig avvent.

    Kjøper man tørre er det vel stort sett Roseco de heter på internasjonale matbutikker

    1. Tusen takk for info, veldig morsomt å høre at de har liknende retter mange andre steder. Du får den av og til med mye mer saus også i Tyrkia – forskjellige familier lager den på forskjellig vis. Og veldig bra å høre at borlottibønner nå er lettere å få tak i også i Norge, de er jo så gode! 🙂

4,50 from 8 votes (8 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.