Markedsoppdatering: Mai 2016

Av

Før jeg flyttet til Istanbul jobbet jeg ti år i finans, så markedsoppdateringer er jeg velkjent med. Men her i Tyrkia har det fått en annen mening. Det er nemlig snakk om et helt annet marked. Mitt ukentlige grønnsaksmarked.

Skjønt de selger ikke kun frukt og grønt på markedet. Her er også rikelig med tørrvarer som bønner og ris, nøtter, oliven, ost – og blomster, klesklyper (kilopris på det og), strømpebukser eller sokker om behovet for sånt skulle melde seg. Levende kyllinger, altså sånne bittesmå som bare er noen dager gamle, har jeg også sett blitt solgt ved et par anledninger. Etter det jeg har hørt er ikke det lenger helt innafor sånn lovmessig sett, så det forklarer kanskje hvorfor han bare dukker opp en sjelden gang, og aldri med en egen bod, bare en pappeske med levende kyllinger…

Det fine med å handle på marked er at det er veldig enkelt å følge sesong. Nå har vi hatt temperaturer rundt 20 grader, delvis godt over til og med, i flere uker, så sommerslippet har virkelig begynt å melde seg. Markedet ser helt annerledes ut enn for bare 4-5 uker siden. Det viser seg ikke bare i utvalget – basissortimentet som er tilgjengelig året rundt har falt betraktelig i pris samtidig som kvaliteten har gått merkbart opp. Og da er det moro å gå på marked!

Så hva er det tyrkerne kjøper og selger på denne tida av året?

Bønner i forskjellige fasonger er svært populært, og nå er det sesongens nye bønner som gjelder. Her snakker vi både snittebønner, de flate lange bønnene som engelskmennene kaller runner beans og som er veldig mye brukt her i Tyrkia, borlottibønner, disse fantastiske hvite belgene med rosa mønster hvor en plukker bønnene ut av belgen, og siden de er helt ferske trenger de ikke settes i vann men koker myke på bare 20-30 minutter, og erter. Belger med erter hvor en plukker ut ertene selv. Det er noe eget med det altså, selv om jeg egentlig ikke er så veldig glad i erter.

Tomatene har endelig fått så mye smak i seg at det går an å spise noe annet enn bittesmå cherrytomater. Og nå er det bare å boltre seg i forskjellige varianter, selv om de fleste holder seg til de klassiske store røde og de som er midt mellom cherrytomater og de store. Sistnevnte selges som frokosttomater: de er litt mer delikate og passer best til å spises rå. Og samtidig som smaken har kommet har prisene falt: tomater fås nå helt mot 1,25 lire kiloen – knappe fire kroner.

Årets første mais er også dukket opp etter å ha vært fraværende hele vinteren. Vinblad selges nå ferske i stedet for i lake, perfekt for husmødrene som nå setter i gang med å lage sarma, fylte vinblader. Fersk hvitløk er nå mye lettere tilgjengelig enn den vanlige litt tørrere varianten, og det meste av løken som selges er såpass fersk at den helt mangler brunt skall.

Men det er på fruktfronten det er størst forskjell – det er nærmest umulig å få tak i disse på vinteren, og om du gjør det er de kostbare og smakløse. Det begynte med grønne plommer og jordbær for en drøy måned siden. De første par ukene var de smakløse og kostbare, gjerne opp mot 15 lire (45 kr.) kiloen. Nå er de fulle av smak (selv om tyrkiske jordbær ikke når norske bær til knærne) og prisen er det halve for plommene og en tredel for jordbærene.

Ferske aprikos og morbær har også ankommet, og ser bedre og bedre ut for hver uke. Men stjerna for mange, meg selv inkludert, er morellene. Nå finnes de i overflod og er på sitt mest smaksrike. Sorry, men så mye smak har jeg aldri kjent i moreller verken fra England eller Norge. De holder riktignok bare et par dager, selv i kjøleskapet, men heldigvis har jeg også en grønnsaksforhandler som selger gode moreller.

Balat market 240516 (12 of 15)

Og denne uka dukket de første melonbodene opp: her snakker vi både vannmelon og honningmelon. Så nå er det bare å handle inn fetaost og rakı, den tyrkiske anisbaserte spriten, nært beslektet med både ouzo og arak: for mange tyrkere er det nemlig lite som sier sommer og avslapping som honningmelon, fetaost og et glass med rakı.

For mer om dagliglivet i Istanbul, følg meg gjerne på Snapchat (vidiberg).

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.