Annonse Norli (Hvorfor?)

Før jeg flyttet til Istanbul jobbet jeg ti år i finans, så markedsoppdateringer er jeg velkjent med. Men her i Tyrkia har det fått en annen mening. Det er nemlig snakk om et helt annet marked. Mitt ukentlige grønnsaksmarked.

Skjønt de selger ikke kun frukt og grønt på markedet. Her er også rikelig med tørrvarer som bønner og ris, nøtter, oliven, ost – og blomster, klesklyper (kilopris på det og), strømpebukser eller sokker om behovet for sånt skulle melde seg. Levende kyllinger, altså sånne bittesmå som bare er noen dager gamle, har jeg også sett blitt solgt ved et par anledninger. Etter det jeg har hørt er ikke det lenger helt innafor sånn lovmessig sett, så det forklarer kanskje hvorfor han bare dukker opp en sjelden gang, og aldri med en egen bod, bare en pappeske med levende kyllinger…

Det fine med å handle på marked er at det er veldig enkelt å følge sesong. Nå har vi hatt temperaturer rundt 20 grader, delvis godt over til og med, i flere uker, så sommerslippet har virkelig begynt å melde seg. Markedet ser helt annerledes ut enn for bare 4-5 uker siden. Det viser seg ikke bare i utvalget – basissortimentet som er tilgjengelig året rundt har falt betraktelig i pris samtidig som kvaliteten har gått merkbart opp. Og da er det moro å gå på marked!

Så hva er det tyrkerne kjøper og selger på denne tida av året?

Bønner i forskjellige fasonger er svært populært, og nå er det sesongens nye bønner som gjelder. Her snakker vi både snittebønner, de flate lange bønnene som engelskmennene kaller runner beans og som er veldig mye brukt her i Tyrkia, borlottibønner, disse fantastiske hvite belgene med rosa mønster hvor en plukker bønnene ut av belgen, og siden de er helt ferske trenger de ikke settes i vann men koker myke på bare 20-30 minutter, og erter. Belger med erter hvor en plukker ut ertene selv. Det er noe eget med det altså, selv om jeg egentlig ikke er så veldig glad i erter.

Tomatene har endelig fått så mye smak i seg at det går an å spise noe annet enn bittesmå cherrytomater. Og nå er det bare å boltre seg i forskjellige varianter, selv om de fleste holder seg til de klassiske store røde og de som er midt mellom cherrytomater og de store. Sistnevnte selges som frokosttomater: de er litt mer delikate og passer best til å spises rå. Og samtidig som smaken har kommet har prisene falt: tomater fås nå helt mot 1,25 lire kiloen – knappe fire kroner.

Årets første mais er også dukket opp etter å ha vært fraværende hele vinteren. Vinblad selges nå ferske i stedet for i lake, perfekt for husmødrene som nå setter i gang med å lage sarma, fylte vinblader. Fersk hvitløk er nå mye lettere tilgjengelig enn den vanlige litt tørrere varianten, og det meste av løken som selges er såpass fersk at den helt mangler brunt skall.

Men det er på fruktfronten det er størst forskjell – det er nærmest umulig å få tak i disse på vinteren, og om du gjør det er de kostbare og smakløse. Det begynte med grønne plommer og jordbær for en drøy måned siden. De første par ukene var de smakløse og kostbare, gjerne opp mot 15 lire (45 kr.) kiloen. Nå er de fulle av smak (selv om tyrkiske jordbær ikke når norske bær til knærne) og prisen er det halve for plommene og en tredel for jordbærene.

Ferske aprikos og morbær har også ankommet, og ser bedre og bedre ut for hver uke. Men stjerna for mange, meg selv inkludert, er morellene. Nå finnes de i overflod og er på sitt mest smaksrike. Sorry, men så mye smak har jeg aldri kjent i moreller verken fra England eller Norge. De holder riktignok bare et par dager, selv i kjøleskapet, men heldigvis har jeg også en grønnsaksforhandler som selger gode moreller.

Balat market 240516 (12 of 15)

Og denne uka dukket de første melonbodene opp: her snakker vi både vannmelon og honningmelon. Så nå er det bare å handle inn fetaost og rakı, den tyrkiske anisbaserte spriten, nært beslektet med både ouzo og arak: for mange tyrkere er det nemlig lite som sier sommer og avslapping som honningmelon, fetaost og et glass med rakı.

For mer om dagliglivet i Istanbul, følg meg gjerne på Snapchat (vidiberg).

Få gratis utdrag fra min siste bok!

Vil du ha tre eksklusive oppskrifter fra min nyeste kokebok?

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 1.5.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

    Muhammara - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
    Squashkaker mücver med yoghurt på gammel bakgrunn
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Velkommen tilbake!

Vidar Bergum leser kokebok

Som jevnlig leser tror jeg du kan ha stor glede av mitt populære nyhetsbrev, med masse inspirasjon fra Istanbul hver uke.

Få mine populære Postkort fra Istanbul

Som velkomstgave vil du også motta et gratis e-hefte!

Ved å trykke «Få nyhetsbrev!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring. Du kan når som helst melde deg av igjen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med ditt gratis e-hefte og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Heisann! Vidar her.

Vil du ha et gratis e-hefte med utdrag og tre eksklusive oppskrifter fra min siste bok?

Nei takk
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Ditt gratis e-hefte er på vei!

Finner du det ikke? Sjekke mappene for reklame, oppdateringer eller søppelpost.

 

Om litt vil du også få mer informasjon om nyhetsbrevene du vil motta. Gleder meg til å holde kontakten med deg!

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum 🇳🇴

Vidar Bergum 🇳🇴

Enkel og fargerik mat med en historie.

På norsk!

Hva har du lyst på?