Squashburgere med halloumi og chilidipp - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Squashburger med halloumi

Gi smak til squashen med kypriotisk ost og hjemmelagd chilidipp.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Jeg er av den oppfatning at man aldri kan få nok varianter av squashburger. Denne oppskriften på squashburger med halloumi har jeg adaptert fra en av mine matskribentfavoritter. Med sprø kanter, er den aller best rett fra panna.

På denne tiden av året bugner det med squash. Dyrker du squash i hagen, er sjansen stor for at du plutselig sitter med mye mer squash enn du trenger, sånn en helt vanlig uke i august. Squash har lite smak i seg selv. Men med litt hjelp, blir den både delikat, frisk og smakfull.

Selv liker jeg aller best å lage burger av squashen. Konsistensen blir perfekt – luftig, lett og akkurat passe tyggemotstand. Jeg er nok ikke alene om det. Jeg har tatt meg ferie fra bloggen mens jeg har vært i Norge den siste måneden (mer om det, og planene fremover, litt senere).

Men bloggen er jo mye mer enn nye innlegg, og disse squashkakene som tyrkerne kaller mücver har vært blant de aller mest populære oppskriftene hele sommeren gjennom. Oppskriften er også med i boka mi «Hummus & granateple», sammen med en variant med rødbeter.

Squash- og halloumiburgere med chilidipp - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Chilidipp - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Det skader dog aldri å variere. Da Anna Jones, en av mine matskribentfavoritter, la ut oppskrift på squashburger med halloumi i sommer, måtte jeg selvsagt prøve dem. Ikke bare var halloumiosten en god idé. Fremgangsmåten var også utradisjonell.

Enklere vegetarburgere får du ikke

Det vanlige er å presse ut så mye av vannet fra squashen som mulig, og å binde deigen med egg.

Jones gjør ingen av delene. I tillegg bruker hun en god del rismel, for at burgerne skal bli litt sprøe. Ikke helt tempurasprøe, men litt mer sprø og lettere enn med hvetemel.

Resultatet? Squashburgere som er enda lettere å lage, uten å kompromisse på smaken. Og ekstra bonus for sprø kanter!

Squashburgere med halloumi og chilidipp - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Den eneste nedsiden er at disse burgerne bør spises ferske, mens de ennå er varme eller lune. I motsetning til tyrkiske mücver, er de ikke særlig gode verken kalde eller oppvarmet.

Server burgerne med en tomatbasert chilidipp (eller Jones’ chilimarmelade) og en raus porsjon grønn salat. Selv er jeg svak for portulakk eller feltsalat med yoghurtdressing. Oppskriften under har bare noen små tilpasninger fra originalen. Den gir 12-15 burgere, nok til 3-4 personer.

Squashburgere med halloumi og chilidipp - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Mengde: 12-15 burgere (3-4 personer)

Squashburger med halloumi

Oppskrift med utgangspunkt i Anna Jones’ Courgette and halloumi fritters.

Ingredienser

 • 400 g squash, raspet
 • 200 g halloumi, raspet
 • 100 g rismel (evt. hvetemel)
 • 100 g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 0,25 ts tørket oregano
 • skallet fra 1 sitron, finraspet
 • 3-5 ss melk
 • olje, til steking (jeg bruker en blanding av olivenolje og solsikkeolje)
 • salt og pepper

Chilidipp

 • 2 ss olivenolje
 • 2 chili, skåret i tynne skiver
 • 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
 • 1 stor tomat, raspet
 • 2 ts rødvinseddik
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Fres chili og hvitløksfedd i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne over medium varme i 30-45 sekunder. Ha i raspet tomat og eddik. La putre til sausen har tyknet, det tar bare noen minutter. Smak til med salt og pepper, og mer eddik om du ønsker.
 2. Bland sammen squash og halloumi i en bolle. Bland sammen de tørre ingrediensene til burgerne i en annen. Bland de så sammen. Spe med melk til du har konsistens et sted mellom røre og deig. Den skal være våt, men ikke veldig flytende. Det er ikke sikkert du trenger all melken, det avhenger av hvor vannholdig squashen din er. Smak til med salt og pepper. Hvor mye salt du trenger, avhenger av hvor salt halloumien du bruker er.
 3. Varm opp godt med olje i en stor, tykkbunnet stekepanne over medium varme. Jeg bruker en blanding av ca. 2/3 solsikkeolje og 1/3 olivenolje. Du skal ha nok til å dekke hele bunnen godt. Form røren til burgere på størrelse med karbonader. Stek til gyllen og gjennomstekt, 3-4 minutter på hver side. Det skal boble godt fra oljen når du har burgerne i stekepanne. Jeg pleier å lage en miniburger først for å sjekke at saltnivået er rett. Sett til side og dekk til mens du steker resten. Du må antakelig gjøre dette i to eller tre omganger.
 4. Server burgerne varme eller lune med chilidippen ved siden av.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring