Gresskar med spisskummensalt (1 of 2)

Gresskar med spisskummensalt

Mye av hemmeligheten med å lage god mat ligger i å ha noen enkle og versatile smakstilsetninger som fremhever smaken i gode råvarer. Disse kan en bruke igjen og igjen, med forskjellige råvarer, og alltid vite at man får et godt resultat.

Spisskummensalt er en sånn smakstilsetning.

Det tar bare ett minutt å lage, men løfter omtrent hva det skulle være til nye høyder. Det er helt sikkert ikke siste gang det dukker opp på bloggen.

Gresskar med spisskummensalt (1 of 1)

Jeg kom først over spisskummensalt på tapasrestauranten Morito i London, et sted jeg henter mye inspirasjon fra. De marinerer lammekoteletter i en spisskummenblanding, steker dem og drysse så over litt spisskummensalt etterpå. Himmelsk!

Til alt hell er det en oppskrift på nettopp lammekoteletter med spisskummen i den første kokeboka til søsterrestauranten Moro. Etter å ha lagd den hjemme slo det meg at dette, dette må da kunne brukes til mye mer enn bare lam. Og det kan det!

Gresskar med spisskummensalt (2 of 2)

Jeg har her brukt gresskar, det går mye i gresskar nå på høsten hos meg, det er så lett tilgjengelig på markedet. Ferdig skrelt, uten frø og skjært i tykke skiver, så bortskjemt er altså jeg. Så da blir det ofte en kilo eller to med hjem. Har du lettere tilgang på søtpotetet, så bruk det i stedet, det er veldig likt både på smak og konsistens. Eller hvorfor ikke prøve med en annen grønnsak?

Passer perfekt som tilbehør til en middag med enkelt stekt kjøtt, som vegetarmiddag med for eksempel linser til eller til tapasbord. Holder til 2 porsjoner som siderett, litt mer som del av et tapasbord.

Ingredienser

 • 1 l gresskar i terninger på ca. 1,5 cm*
 • 1 medium rødløk, skrelt og delt i 16 biter
 • 2 ss olivenolje
 • salt og pepper
 • 1 ss spisskummenfrø (se tips)
 • 1 1/2 ts paprikapulver
 • 1/4 ts chiliflak, eller etter smak
 • 1 ts flaksalt eller 1/2 ts vanlig salt
 • liten bunt bladpersille, finhakket (ca. 2 ss)

* Vekten min er nede for telling for øyeblikket, derfor volummål, men jeg tipper jeg bruker ca. 500-600g.

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skjær gresskaret i små terninger og rødløken i biter. Bland med olivenoljen, krydre med salt og pepper og fordel på et stekebrett. Stek til gresskaret er mykt, 25-30 minutter eller mer, avhengig av ovn og størrelse på bitene. Vend gjerne et par ganger underveis.
 3. Rist spisskummenfrøene lett i en non-stickpanne på medium varme til det lukter godt av spisskummen. Ha over i en morter, knus godt (det trenger dog ikke bli helt pulverisert) og bland i paprikapulver, chiliflak og salt. Akkurat her blir det best med flaksalt, men du kan også bruke vanlig salt.
 4. Bland inn bladpersille og halvparten av krydderblandingen. Server med resten av krydderblandingen ved siden av, så den som ønsker kan ha på mer. For, stol på meg, det er garantert noen som vil ha mer 😉

Tips

 • Har du ikke hele spisskummenfrø kan du bruke vanlig pulverisert spisskummen. Da kan du i såfall bruke litt mindre, hoppe over ristingen og morteren og bare blande sammen krydderne i punkt 2.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 7.11.20, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring