Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Nydelig ovnsbakt blomkål! Jeg liker retten veldig godt til fisk eller som en av flere vegetarretter, men den passer til det aller meste.

Det kunne egentlig vært hvilken som helst rett, men det ble denne. Mitt første steg utenfor det trygge jeg “alltid” hadde kunnet lage: typisk norsk mat, litt italiensk, kanskje litt franskinspirert og vestlig tilpasset kinesisk. Andre smakskombinasjoner, andre tilberedningsmetoder.

Det må ha vært en gang rundt 2008 eller 2009, og jeg hadde kjøpt kokeboka til restauranten Moro. Jeg hadde såvidt begynt å spise på mer spennende restauranter enn de typiske kjederestaurantene og begynte å få smaken på det som for en ung nordmann den gang fremstod som eksotisk: mat fra Midt-Østen, Spania, Tyrkia, Marokko – og Japan, Thailand, de forskjellige kinesiske regionene.

Blomkål med rosiner og pinjekjerner (7 of 8)

Så det kunne virkelig vært hva som helst som ble mitt første forsøk på å gjenskape noe av det jeg hadde spist ute hjemme.

Det ble altså kokeboka til Moro. Og blant alle oppskriftene inspirert av Spania, Midt-Østen og nord-Afrika ble det denne retten. Blomkål med pinjekjerner, rødløk, rosiner og litt safran. Selv om kombinasjonen var uvant, var ingrediensene i alle fall kjente.uvant.

Resten er, som de sier, historie.

Dette er blitt en gjenganger hjemme hos oss, og jeg har lagd den både til familie og vennemiddager. Den fremstår på ingen måte lenger som eksotisk, nesten tvert i mot er det litt som å møte en gammel venn igjen når jeg lager denne. Noe kjent, noe veldig komfortabelt.

Sånn er det jo gjerne med nye ting når de ikke er nye lenger. Dette ble nemlig det første steget mot den måten jeg tenker på og lager mat i dag, hvor ingredienser og smaker står i fokus der jeg tidligere først og fremst ville tenkt på proteinet, også ble tilbehøret en attpåtanke.

Blomkål med rosiner og pinjekjerner (6 of 8)

Utgangspunktet her er som sagt en oppskrift i Moro: The Cookbook, og ingredienslista er nesten identisk. Men jeg har forenklet fremgangsmåten ganske betraktelig.

Hos Moro lages alt i gryter og stekepanner, det kokes og stekes og jeg vet ikke hva før det hele kommer sammen tilslutt. Utrolig godt blir det, men det synes jeg blir for mye styr i forhold til eventuell smaksgevinst.

Så jeg kjører like godt hele greia i ovnen, først med folie på (det blir litt som damping) og så uten (steking). Funker som gull!

Jeg bruker av og til safran, og av og til gurkemeie. I oppskriften her får du varianten med gurkemeie, mens safran-varianten er med i boka mi Nydelig!.

Denne retten er så mild og fin at den passer utmerket som siderett til det meste; selv har jeg servert den til både laks, kylling og vegetarmat. Ikke gjør den seg bort på et tapasbord heller. Den versjonen som fikk æren av å bli avbildet serverte jeg til børek med kjøttfyll. Funka veldig bra det og!

Oppskriften holder til 4-6 porsjoner som siderett.

Blomkål med pinjekjerner og rosiner

Blomkål med pinjekjerner og rosiner

Mengde: 4-6 porsjoner

Ingredienser

 • 0,5 ts gurkemeie
 • 75 g rosiner
 • 1 blomkål, i små buketter
 • 1 rødløk, skrelt, delt i to og skjært i tynne skiver
 • 1 laurbærblad
 • 4 ss (60 ml) olivenolje
 • 25 g pinjekjerner
 • evt. en liten håndfull grovhakket bladpersille
 • kokende vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Bland gurkemeie med 4 ss (60 ml) kokende vann. Ha rosinene i en kopp og hell over kokende vann til de er dekt med minst 1 cm klaring. La begge deler stå mens resten tilberedes.
 3. Tilbered blomkål og rødløk som angitt. Renn av vannet fra rosinene. Bland sammen blomkål, rødløk, laurbærblad, olivenolje, safran (med vann), de avrente rosinene og litt salt og pepper.
 4. Ha det hele over i en stor langpanne og dekk med folie. Sett i ovnen i 20 minutter.
 5. Ta av folien og ha over pinjekjerner. Fortsett å stek midt i ovnen til væsken er fordampet og blomkålen er gjennomstekt men ikke altfor myk, omtrent 10 minutter. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig. Server varm eller ved romtemperatur. Av og til strør jeg over litt grovhakket bladpersille før servering, av og til ikke.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

SaveSave

Flere blomkål-oppskrifter

Sjekk ut innlegget med 15 spennende oppskrifter med blomkål for masse inspirasjon til varierte oppskrifter med blomkål. Alt fra salater til ovnsbakt blomkål og blomkålfritter – og mye mer!

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?