NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Børek med kjøttdeig og løk (Kıymalı tepsi böreği)

Børek med kjøttdeig og løk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Børek med kjøttdeig og løk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Børek med fetaost og persille var en av de mest populære oppskriftene på bloggen forrige måned. Så da kommer like godt en variant til: kjøttdeig og løk!

Børek er allestedsnærværende her i Istanbul. De fleste versjonene er vegetariske – ost, potet eller spinatfyll er veldig populært. Men blant de tradisjonelle versjonene er det kjøttdeig og løk som gjelder om en vil ha kjøtt i fyllet. For mange i Tyrkia er riktignok denne retten nærmest en luksus i hverdagen: spinat og potet ligger mellom fem og ti kroner kiloen på markedet må en ut med 120 kroner for en kilo kjøttdeig. Så det er kanskje ikke så rart at det er vegetarversjonene som er mest utbredt. Men for den som har råd til den slags er dette en skikkelig godbit!

Jeg bruker ikke helt samme oppskrift på denne børeken som den med fetaost. Her synes jeg det passer med en litt mer sprø børek. Jeg har derfor redusert mengden egg og økt mengden olivenolje i væskeblandingen. Jeg har også brukt mindre form, mest av praktiske årsaker: børeken med ost spiser jeg gjerne til både frokost og lunsj dagen etter, men denne versjonen med kjøttdeig er mindre versatil sånn sett. Siden den også har kortere levetid i kjøleskapet lager jeg derfor mindre av gangen. Holder til 3-4 porsjoner til middag med en siderett eller to.

Børek med kjøttdeig og løk - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Børek med kjøttdeig og løk

Ingredienser

 • 2 ss smør
 • 1 løk, finhakket
 • 1/2 mild chili, eller etter smak, finhakket (denne retten skal ikke være spicy)
 • 300 g karbonadedeig
 • 1 dl finhakket bladpersille
 • 1 egg
 • 2 dl h-melk
 • 1 dl olivenolje
 • 400 g filodeig
 • 1 ts nigellafrø (eller sesamfrø)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 2. Smelt smør i en panne. Ha i løk og stek på medium/lav varme til løken begynner å bli gjennomsiktig men ikke lenger, omtrent 5 minutter.
 3. Skru opp varmen og ha i chili og karbonadedeig. Hakk i så små biter som mulig og stek til kjøttet er gjennomstekt, men ikke lenger. Både løk og kjøttdeig skal fremdeles være saftig. Ta av varmen, bland inn bladpersille og renn av overflødig fett/væske.
 4. Visp sammen egg, melk, olivenolje og en klype salt. OBS: Du får ca. 3,5 dl væske, ikke bruk mer enn 2,5, maks 3 dl av det, ellers kan børeken bli for våt. Hell ut overskuddet når du er ferdig. (se også tips nedenfor)
 5. Ha bakepapir i en liten langpanne (ca. 20×30 cm), jeg bruker en Pyrexform.
 6. Lag børeken ved å følge instruksene i punkt 4-8 i dette innlegget (men ikke bruk all væsken og, selvfølgelig, ha på kjøttdeigblandingen i stedet for ost og bladpersille). I korte trekk: Legg ett lag med filolefser (dobbelt lag om de er veldig tynne) som går noen centimeter utover kanten på hver side. Ha på nok av væsken til at filodeigen blir godt fuktet. Legg på nye lag som akkurat dekker formen (disse lagene skal ikke gå utenfor kanten) til du har brukt opp omtrent halve deigen, eller litt mer. Krøll flakene litt for å få plass til de, det er ikke så nøye hvordan dette går til så lenge det er noenlunde jevnt. Ha på litt væske på hvert lag. Ha på kjøttdeigen i et jevnt lag og fortsett å legge lag på lag med filodeiglefser og væske til du har brukt opp filodeiglefsene. Trekk kantene fra lag 1 inn mot midten og hell litt mer væske på toppen enn på de andre lagene. Hell ut væskeoverskuddet. Strø med nigellafrø (eller sesamfrø) og stikk noen hull med en skarp kniv eller gaffel.
 7. Stek midt i ovnen til børeken er gjennomstekt og har fått litt brunfarge på toppen, 30-35 minutter (følg med fra 25 minutter og utover). Børeken er best servert varm, men la den stå i 5-10 minutter før du skjærer i den. Oppbevar eventuelle rester i en tett beholder i kjøleskap. Jeg pleier å varme opp ved å ha i mikrobølgeovn et lite minutt og så steke et par minutter på hver side i en tørr non-stick stekepanne.

Tips

 • Oppskriften er justert noe siden bildene ble tatt, så ikke forvent at det skal se nøyaktig likt ut. Mengden med filodeig og væske er redusert noe, så børeken vil bli litt tynnere og mindre kompakt – og enda bedre på smak – enn den på bildene. Det gjør imidlertid at noe av væsken må helles ut, ellers blir det veldig rare mål på væskeblandingen. Men om du absolutt vil kan du bruke 0,8 egg, 1,6 dl melk og 0,8 dl olivenolje 😉 Og vil du ha den akkurat som på bildet, bruk 500 g filodeig og all væsken.

Korrigering 8. april 2017: Overskriften omtalte først denne type børek som «su böreği», men riktig benevnelse skal være «tepsi böreği». Selve artikkelen, inkludert oppskrift og fremgangsmåte, er uendret.

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM