Pide med ost og egg (Tyrkisk «pizza» med ost og egg) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Pide med ost og egg (Tyrkisk «pizza» med ost og egg)

Rekk opp hånda den som liker ekstra smeltet ost!
Pide med ost og egg (Tyrkisk «pizza» med ost og egg) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Når vinterkulda sprenger på, er det lite som smaker så godt som smeltet ost. Når jeg tenker meg om, er det sjelden mye som slår smeltet ost. Som i denne tyrkiske varianten av pizza: Pide med ost og egg.

Første helga i januar, satte vi oss i bilen og kjørte østover. Målet vårt lå tre og en halv time unna, like ved motorveien på vei mot Ankara. Gerede.

Skimat

Gerede er et lite tettsted, i norsk målestokk ville det kanskje endog blitt kalt småby, som best kan beskrives som forlatt. Kanskje ikke så rart, beliggende i høylandet som det er, verken her eller der uten betydningsfulle byer i nærheten. Tilsynelatende har svært lite skjedd siden stedet sendte sine unge menn til Istanbul for å være kokker på det osmanske palasskjøkkenet frem til det osmanske rikets oppløsning for hundre år siden.

Området har likevel mye gående for seg. Naturen er vill og vakker. Klimaet kan være heftig, men solskinnsdagene er helt nydelige. Som lesere av mine Postkort fra Istanbul vet, er Gerede også hjemsted for en av Tyrkias få langrennsløyper. Det var disse løypene som trakk oss hit denne helga.

Og du vet hvordan det beste med en tur på ski ofte er grillpølsa på bålet, appelsinen og Kvikk-Lunsjen i lomma, knallhard fra eksponering til kuldegradene? Aldri smaker de bedre enn akkurat på skitur.

Den Gerede-iske ekvivalenten er pide på Üc Yildiz, tettstedets mer eller mindre eneste restaurant med det klingende navnet Tre Stjerner.

Pide fra Uc Yildiz i Gerede, Tyrkia
Perfekt pide fra Üç Yıldız i Gerede, Tyrkia.

Det som gjør en god pide

Som grillpølse og hard Kvikk-Lunsj, smaker også pide mye bedre etter noen timer ute, alene i vill og vakker natur. Men det er også noe med akkurat pide-en hos Üc Yildiz som gjør den bedre enn andre pide.

Deigen er akkurat passe tykk. Litt tykkere enn tynn italiensk pizza, men ikke veldig. Den har også akkurat passe bitt. Ikke sprø, men heller ikke myk. Og pidekokken har akkurat rett mengde topping på. Ikke for lite, ikke for mye.

Alt dette har jeg prøvd å ta med meg når jeg lager min egen pide.

Forming av pide
Forming av pide

Klassiske toppinger

I motsetning til pizzamenyer, er pidemenyer som regel korte. Du får sjelden velge mellom mer enn 4-5 varianter, alltid de samme. Tyrkerne har sine bestemte måter å gjøre ting på, og sånn skal det gjøres. Never change a winning formula, som de sier på engelsk.

Selv går jeg som regel for varianten med biffstrimler, paprika og tomat, om det nå er hjemme eller ute. Men jeg blir stadig svakere for den med ost. Særlig når de knekker et egg over.

Pide med ost og egg (Tyrkisk «pizza» med ost og egg) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Det er noe med den smeltede osten, helt fri for innblanding av tomatsaus, urter, løk eller andre smakstilsetninger. Det blir nesten som den ultimate kosematen. Helt perfekt for kalde vinterdager.

Lettere enn å lage pizza

Å lage pide selv er enda lettere enn å lage pizza. Når det kommer til deigen, er det egentlig formen som er annerledes. Toppingen er enklere, all den tid du ikke trenger å lage noen saus.

Pide med ost og egg (Tyrkisk «pizza» med ost og egg) - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Derfor: Neste gang du får lyst på pizza, rydd bordet og prøv dens tyrkiske kusine i stedet.

Hos Uc Yildiz serverer de salat og cacik ved siden av. Hjemme pleier jeg å la det holde med en frisk salat. For eksempel en variant av denne vintersalaten, eller en enkel hakket salat om det er sommer. Oppskriften gir 6 pide, nok til 4-6 personer.

Pide med ost og egg (Tyrkisk «pizza» med ost og egg)

Pide med ost og egg (Tyrkisk «pizza» med ost og egg)

Mengde: 6 pide

Ingredienser

Deig

 • 550 g hvetemel
 • 1 ts sukker
 • 25 g fersk gjær eller 6 g tørrgjær (0,5 pakke)
 • 350 g (3,5 dl) kaldt eller romtemperert vann
 • 10 g salt
 • 1 ss olivenolje (gjerne extra virgin)

Fyll

 • 500 g revet ost (jeg bruker ca. 2/3 mild ost og 1/3 smaksrik ost som cheddar eller eski kasar i Tyrkia
 • 6 egg
 • smør, til pensling
 • salt, pepper og chiliflak, til å strø over (valgfritt)

Sånn gjør jeg det

 1. Bland sammen 350 g hvetemel, sukker, gjær og vann. Dekk til og la stå til det bobler godt og har hevet seg til dobbel størrelse, typisk 30-45 minutter.
 2. Ha i resten av melet, salt og olivenolje. Kna til deigen er myk og smidig. Jeg bruker en kjøkkenmaskin og kjører på middels hastighet til deigen ikke sprekker når jeg strekker litt i den. Du skal greie å få et nesten gjennomsiktig «vindu» av deigen før den sprekker opp. Klarer du ikke det, bør deigen eltes litt mer. Det tar 5-10 minutter. Dekk til og la heve til dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer. Sett gjerne deigen i kjøleskapet i inntil 24 timer for ekstra smakfull deig.
 3. Forvarm ovnen til høyeste varme. Sett inn en pizzasten eller bakesten, om du har.
 4. Del deigen i 6 like store biter og trill dem til runde emner. Dekk med et fuktet kjøkkenhåndkle.
 5. Ha godt med mel på kjøkkenbenken. Kjevle ett emne i samme retning frem og tilbake, så det får en avlang, oval form. Ha på mer mel underveis ved behov, så deigen ikke klistrer seg fast til kjevle eller underlag. Emnene har en tendens til å bli tynnere på midten, så kjevle gjerne litt mer i endene enn på midten.
 6. Ha godt med mel på en pizzaspade, skjærefjøl eller liknende som du kan bruke til å forflytte pide-en til ovnen. Jeg pleier å bruke en 50/50 blanding av rismel og hvetemel, men bare hvetemel går også fint. Ha den utkjevlede pide-en over på pizzaspaden. Har du ikke bakesten, har du den over på en langpanne kledd med bakepapir.
 7. Ha på revet ost langs midten. La det være igjen ca. 2 cm langs kanten rundt hele pide-en. Knekk et egg i midten. Brett over en langside, deretter den andre, så den ser ut som på bildet i teksten over. Jobb raskt så ikke eggehviten flyter utover. Klem igjen endene og strø over litt salt. Ha over i ovnen. Stek til osten begynner å få farge og egget ser stekt ut. Tips! Dersom ovnen din ikke blir like varm som min (300 grader), kan det hende pide-en må stå så lenge at egget blir overstekt. I så fall, ha i pide-en uten egg og knekk i egget halvveis i steketiden. Den enkleste måten å gjøre det på, er å knekke egget i en kopp først. Da er det lettere å ha det over pide-en i ovnen.
 8. Så snart pide-en er ute av ovnen, pensle kantene med godt med smør. Dryss over litt flaksalt, svart pepper eller chiliflak, om du vil. Skjær i skiver og gjenta så med de resterende pide-ene. Avhengig av hvor lange du lager dem, kan du steke to i gangen.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?