Havrekjeks for hverdagen

Det geniale trikset som gjør det enkelt å lage akkurat passe søte havrekjeks.
Ferdigstekte havrekjeks i boks på duk med kaffekopp i bakgrunn
Ferdigstekte havrekjeks i boks på duk med kaffekopp i bakgrunn
Av

Fulle av grove kornvarer, og akkurat passe søte – disse nostalgiske kjeksene er like perfekt som mellommåltid som til tursekken eller å smuldre i en dessert. Slik lager jeg enkle og sunne havrekjeks, som er sprø og tilfredsstillende på akkurat den måten jeg nostalgisk husker dem fra barndommen.

Når du flytter til et nytt land, tar det litt tid å områ seg. Også i matveien. Ingredienser du har tatt for gitt, må plutselig letes opp. Har de rugmel her? Hva heter det, og hvor får jeg tak i det? Hvilken av pakkene i denne jungelen av folieruller likner mest på Bixit-kjeks?

Slike spørsmål opplevde jeg både da jeg flyttet til England som ung og lovende, og da jeg flyttet til Istanbul, litt mer voksen – men desto mindre trygg på språket i mitt nye hjemland.

Løsningen blir ofte, som jeg også snakket om i episode 2 av podkasten Vaffel, å gjøre det selv. Ironisk nok er det få ting som er så god skole i å lage velkjent mat fra bunn av som å bo i utlandet. Ofte har du nemlig ikke noe valg.

Så da er det bare å brette opp ermene og finne den perfekte havrekjeks-oppskrift.

Landet hvor det ser på havre som dyrefor

Selv om mange tyrkere fremdeles ser på havre som dyrefor, og på ingen måte menneskefor, fant jeg faktisk havrekjeks ganske raskt her i Tyrkia. Men de er veldig søte.

Som så ofte er med ferdigkjøpte kjeks, er ingredienslisten dessuten lang som et vondt år. Palmeolje, invertsukker og andre ting du aldri ville hatt i maten du selv lager.

Hender blander havregryn og mel i rød bolle
Hånd heller melk i en blanding av tørrvarer og smør
Hender blander deig til havrekjeks

Med hjemmelagede havrekjeks støtte jeg på et nytt problem: Lettkokte havregryn er vanskelige å få tak i.

Eller, rettere sagt, var vanskelig å få tak i. For da jeg la ut oppskrift på min favoritt-havregrøt med tahini, valnøtter og honning for noen uker siden, fikk jeg raskt melding fra andre nordmenn i Tyrkia. «En tyrkisk produsent har akkurat begynt å selge lettkokte havregryn!».

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter
Prøv også: Havregrøt med tahini, valnøtter og honning

En skikkelig gladmelding. Første pose gikk med til å lage havrekjeks. Og siden har vi hatt dem stående.

Du skulle kanskje tro at det er jeg som er driveren bak det, i ren nostalgi etter lange måneder borte fra gamlelandet. Men neida. Tyrkeren i huset, som inntil nylig så på havre som dyrefór, er minst like glad i dem som meg og formelig lyser opp når en ny ladning går i ovnen.

Enkle havrekjeks til mellommåltid, turer og ettermiddagskaffen

Havrekjeks er geniale å ha i kjøkkenskapet. De er superenkle å lage. Deigen er bare å blande sammen noen få ingredienser. Det er gjort på få minutter. Og når de er ferdigbakte, holder de fint i flere dager.

Med supertrikset jeg bruker for å lage kjeksene, går dessuten formingen av kjeksene som en lek! Her slipper du både kjevling og utstikking. Alt du trenger er et glass eller noe annet med flat bunn, og et lite stykke bakepapir.

Uttrykking av havrekjeks med glass og bakepapir
Uttrykking av havrekjeks med glass og bakepapir

De er heller ikke så verst sunne – hovedingrediensene er havregryn og sammalt hvetemel. Grovhetsgraden er høy. Ekstra grovt (100%) sier Brød og korns grovhetskalkulator. Den er riktignok beregnet på brød, og tar dermed ikke høyde for andre ingredienser enn kornene.

En oppskrift på søte havrekjeks inneholder selvfølgelig også både sukker og smør. Men sukkermengden per kjeks er forsvinnende liten. Null problem om du ikke spiser veldig mye ferdigvarer eller søtsaker ellers.

Skulle du likevel ønske enda mer sunne havrekjeks, kan du fint redusere sukkermengden. Eventuelt kan du prøve oppskriften fra Roede, som ser ut til å være utgangspunktet for mange av havrekjeksene som ligger der ute på nett.

For en vegansk variant, ser jeg for meg at kokosfett burde fungere utmerket i stedet for smør, uten at jeg selv har prøvd det her.

Uttrykking av havrekjeks med glass og bakepapir
Finforming av kantene på ferdig formede havrekjeks

Dermed er det alltid tid for en havrekjeks. For eksempel som et lite mellommåltid, til kaffen mellom lunsj og middag. For ikke å snakke om ut på tur – for deg som er så heldig å kunne gå turer i skog og mark. (I det vi skriver juni 2020, går vi i Istanbul mot vår første helg uten covid-19-portforbud siden mars! ?)

Gode havrekjeks kan spises som de er – eller sammen med noe annet godt

Aller best er gammeldagse havrekjeks, som dette vel egentlig er, med en god skive brunost på. Ingenting blir bedre enn det!

Men etter flere måneder i Istanbul, er jeg helt tom for brunost. Dermed kan jeg bekrefte at de også er utmerket alene.

Jeg bruker dem også i desserter, som fabelaktige Magnolia, hvor jeg smuldrer kjeksene og legger dem lagvis med en herlig vaniljekrem basert på klassisk muhallebi, med jordbær langs kanten av glasset og på toppen.

En gang i blant lager jeg også en liknende hverdagsdessert hvor jeg legger smuldret kjeks lagvis med pisket krem ispedd kremost, banan og kakaopulver. Hverdagslykke! (Men ikke hver dag, da…)

Oppskriften gir 20 havrekjeks. Eller 19 om du, som meg, er litt for flink til å smake på deigen underveis.

Ferdigstekte havrekjeks i boks på duk med kaffekopp i bakgrunn

Havrekjeks til hverdags

4,7 (121 stemmer).
Kjeks
Norge
45 minutter
20 kjeks
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 150 g havregryn, lettkokte
 • 150 g sammalt hvetemel fin
 • 75 g sukker
 • 1 raus klype salt
 • 2 ts bakepulver
 • 100 g smør, smeltet
 • 100 g (1 dl) h-melk
 • 30 g (2 ss) honning

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 160 grader, varmluft.
 • Bland sammen det tørre. Hell i smeltet smør, melk og honning. Bland godt sammen med hendene eller en sleiv. Deigen skal komme sammen, men ikke knas. La deigen hvile noen minutter.
 • Kle et stekebrett med bakepapir.
 • Del deigen i kuler på størrelse med plommer (ca. 30 gram hver). Bruk noe flatt dekket med en liten bit bakepapir til å klemme kulene flate, 7-8 cm i diameter. Jeg bruker et tapasglass til formålet, men det viktige er at det du klemmer med er helt flatt. Kantene vil se litt «sprekkete» ut – jevn ut disse litt, om du vil.
 • Stek havrekjeksene til de begynner å bli mer gylne i kantene enn på midten, 20-25 minutter. I min ovn er de perfekte etter ganske nøyaktig 22 minutter, men dette varierer fra ovn til ovn. La avkjøle 5 minutter på stekeplaten. Ha dem så over på rist. Spis når du vil. Kjeksene holder fint i flere dager i en tett beholder.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

38 Responses

 1. Hei ! Kan jeg bruke bare honning i denne oppskriften ? Hvor mye evt.honning bør jeg tilsette i tillegg til det som står i oppskriften ? Takk

  1. Hei! Det går helt sikkert fint å bytte ut sukker med mer honning 🙂 Men siden den er flytende, blir nok deigen litt mer klissete, så du må kanskje justere med litt mer havregryn/mel. Deigen skal være ganske tørr. Lykke til!

 2. Hei, 🙂
  Disse kjeksene hørtes kjempegode ut, og må prøves!
  Men ble veldig nysgjerrig på den hverdagsdesserten du nevner, med smuldret kjeks, banan, pisket krem, kremost, banan og kakaopulver. Hørtes superdigg ut. 🙂
  Kan du legge ut mer detaljer på blandingsforhold? Kremost i kremen, som f.eks filidelfiaost?
  Og blander du inn kakao i kremen?
  Takknemlig for svar!

  1. Hei! Bruker ikke en fast oppskrift, tar det på slump, men blandingsforholdet er nok omtrent 50/50 kremost og pisket krem, tilsatt litt melis. Så legger jeg lagvis med smuldret kjeks, banan og kakaopulver. Blander ikke inn kakaopulveret, men kan godt hende det blir veldig godt også. Lykke til!

 3. Å jeg kjenner så godt igjen det du skriver! Jeg bor i Spania, sammen med en rumener, og mye av det jeg savner hjemmefra må man lage selv. Lagde marsipan til marsipankake og da var mestringsfølelsen høy! ? Jeg bakte disse kjeksene i dag, og de var nydelige! Dempet bixit savnet. ? Tusen takk for oppskrift!

 4. Kjempegode havrekjeks. Gøy å se på alt det gode du lager! Og jeg tenker at mange i Tyrkia etterhvert blir like glad i havre som oss.

 5. Hei! Havrekjeksene ble bitre og uspiselige til tross for at jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke. Hva kan jeg ha gjort feil?

  1. For mye bakepulver kan gi bitter smak, pass på mengden! 🙂 Jeg fulgte oppskriften og kjeksene ble veldig gode og søte. Byttet bare sukker til sukrin 🙂

 6. Hei! Tusen takk for oppskriften på disse deilige havrekjeksene ☺️ Lettvint og gode, tror jeg har ventet på disse hele mitt liv 🤩

  1. Nei, det vet jeg ikke dessverre. Jeg har valgt å ikke ha kaloriteller på bloggen og heller fokusere på mat med hele, gode råvarer som i det store og hele er naturlig sunt.

 7. Jeg ga oppskriften til min kone og ba henne lage denne havrekjeks. Det ble et utmerket resultat, familie og venner etterspør den, og hun har hatt det travelt på kjøkkenet «ever since»!

  1. Jeg har ikke prøvd å fryse disse, men generelt sett blir kjeks ofte seige om du fryser dem. Anbefaler i stedet å legge ferdig formede (men ustekte) kjeks lag på lag med bakepapir/mellomleggspapir i mellom. Så kan du ta ut så mange du trenger og steke dem hver gang du har lyst på nystekte kjeks. Fra fryseren trenger de nok minst et par minutter ekstra i stekeovnen om du ikke lar dem tine først. Lykke til!

 8. Kjempegode! Brukte grovt sammalt mel da det var det vi hadde i hus, gikk fint. La til litt julekrydder på slump (ingefær, kanel, kardemomme, nellik, pepper og allehånde), og det funket utmerket 🙂

 9. Hei Vidar. Har nettopp bakt havrekjeks, og de ble så gode. Jeg hadde ikke grovt hv.mel, men brukte speltmel fint. Jeg har den første kokeboka de med tyrkiske oppskrifter og jeg har den med meg til vårt paradis i Kemer. Bruker den mye. Min nabo har de to andre så ingen fare. Jeg synes det er så godt å lage mat selv og gå ut i helgene. Ha det bra😍😎🌞🌺

 10. Dette er barnebarnets absolutte favorittkjeks både å bake, spise og ikke minst smaker deigen veldig godt! Jeg har redusert sukkermengden litt og tilsetter litt kanel og kardemomme, resultatet blir supre kjeks!

 11. 5 stjerner
  Nydelige kjeks, og så fint å slippe å kjevle de ut! Disse skal jeg lage igjen, men da med mindre sukker.

 12. 5 stjerner
  Veldig gode og lettvinte havrekjeks. Brukte litt plast mellom deig og glass slik at de ikke satt fast i glasset når jeg trykket de flate👍

 13. 5 stjerner
  Knallgode kjeks!! Lager dem litt mindre, siden de er alt for gode og fort gjort å ikke greie å stoppe etter den første…..😜

4,67 from 121 votes (116 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.