Ferdigstekte havrekjeks i boks på duk med kaffekopp i bakgrunn

Havrekjeks for hverdagen

Det geniale trikset som gjør det enkelt å lage akkurat passe søte havrekjeks.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

Det geniale trikset som gjør det enkelt å lage havrekjeks. Fulle av grove kornvarer, og akkurat passe søte – disse nostalgiske kjeksene er like perfekt som mellommåltid som til tursekken eller å smuldre i en dessert. Slik lager jeg enkle og (relativt) sunne havrekjeks, som er sprø og tilfredsstillende på akkurat den måten jeg nostalgisk husker dem fra barndommen.

Når du flytter til et nytt land, tar det litt tid å områ seg. Også i matveien. Ingredienser du har tatt for gitt, må plutselig letes opp. Har de rugmel her? Hva heter det, og hvor får jeg tak i det? Hvilken av pakkene i denne jungelen av folieruller likner mest på Bixit-kjeks?

Slike spørsmål opplevde jeg både da jeg flyttet til England som ung og lovende, og da jeg flyttet til Istanbul, litt mer voksen – men desto mindre trygg på språket i mitt nye hjemland.

Løsningen blir ofte, som jeg også snakket om i episode 2 av podkasten Vaffel, å gjøre det selv. Ironisk nok er det få ting som er så god skole i å lage velkjent mat fra bunn av som å bo i utlandet. Ofte har du nemlig ikke noe valg.

Landet hvor det ser på havre som dyrefor

Selv om mange tyrkere fremdeles ser på havre som dyrefor, og på ingen måte menneskefor, fant jeg faktisk havrekjeks ganske raskt her i Tyrkia. Men de er veldig søte.

Og, som så ofte er med ferdigkjøpte kjeks, en ingrediensliste lang som et vondt år. De fleste inneholder både palmeolje, invertsukker og andre ting du aldri ville hatt i maten du selv lager.

Hender blander havregryn og mel i rød bolle
Hånd heller melk i en blanding av tørrvarer og smør
Hender blander deig til havrekjeks

Med hjemmelagede havrekjeks støtte jeg på et nytt problem: Lettkokte havregryn er vanskelige å få tak i.

Eller, rettere sagt, var vanskelig å få tak i. For da jeg la ut oppskrift på min favoritt-havregrøt med tahini, valnøtter og honning for noen uker siden, fikk jeg raskt melding fra andre nordmenn i Tyrkia. «En tyrkisk produsent har akkurat begynt å selge lettkokte havregryn!».

Havregrøt med tahini, honning og valnøtter
Prøv også: Havregrøt med tahini, valnøtter og honning

En skikkelig gladmelding. Første pose gikk med til å lage havrekjeks. Og siden har vi hatt dem stående.

Du skulle kanskje tro at det er jeg som er driveren bak det, i ren nostalgi etter lange måneder borte fra gamlelandet. Men neida. Tyrkeren i huset, som inntil nylig så på havre som dyrefór, er minst like glad i dem som meg og formelig lyser opp når en ny ladning går i ovnen.

Enkle havrekjeks til mellommåltid, turer og ettermiddagskaffen

Havrekjeks er geniale å ha i kjøkkenskapet. De er superenkle å lage. Deigen er bare å blande sammen noen få ingredienser. Det er gjort på få minutter. Og når de er ferdigbakte, holder de fint i flere dager.

Med supertrikset jeg bruker for å lage kjeksene, går dessuten formingen av kjeksene som en lek! Her slipper du både kjevling og utstikking. Alt du trenger er et glass eller noe annet med flat bunn, og et lite stykke bakepapir.

Uttrykking av havrekjeks med glass og bakepapir
Uttrykking av havrekjeks med glass og bakepapir

De er heller ikke så verst sunne – hovedingrediensene er havregryn og sammalt hvetemel. Grovhetsgraden er høy. Ekstra grovt (100%) sier Brød og korns grovhetskalkulator. Den er riktignok beregnet på brød, og tar dermed ikke høyde for andre ingredienser enn kornene.

Søte havrekjeks inneholder selvfølgelig også både sukker og smør. Men sukkermengden per kjeks er forsvinnende liten. Null problem om du ikke spiser veldig mye ferdigvarer eller søtsaker ellers.

Skulle du likevel ønske enda mer sunne havrekjeks, kan du fint redusere sukkermengden. Eventuelt kan du prøve oppskriften fra Roede, som ser ut til å være utgangspunktet for mange av havrekjeksene som ligger der ute på nett. For en vegansk variant, ser jeg for meg at kokosfett burde fungere utmerket i stedet for smør, uten at jeg selv har prøvd det her.

Uttrykking av havrekjeks med glass og bakepapir
Finforming av kantene på ferdig formede havrekjeks

Dermed er det alltid tid for en havrekjeks. For eksempel som et lite mellommåltid, til kaffen mellom lunsj og middag. For ikke å snakke om ut på tur – for deg som er så heldig å kunne gå turer i skog og mark. (I det vi skriver juni 2020, går vi i Istanbul mot vår første helg uten covid-19-portforbud siden mars! 🕺)

Gode havrekjeks kan spises som de er – eller sammen med noe annet godt

Aller best er gammeldagse havrekjeks, som dette vel egentlig er, med en god skive brunost på. Ingenting blir bedre enn det!

Men etter flere måneder i Istanbul, er jeg helt tom for brunost. Dermed kan jeg bekrefte at de også er utmerket alene.

Jeg bruker dem også i en superenkel dessert, hvor jeg smuldrer kjeks og legger lagvis med pisket krem ispedd litt kremost, banan og kakaopulver. Hverdagslykke! (Men ikke hver dag, da…)

Oppskriften gir 20 havrekjeks. Eller 19 om du, som meg, er litt for flink til å smake på deigen underveis.

Ferdigstekte havrekjeks i boks på duk med kaffekopp i bakgrunn
Mengde: 20 kjeks

Havrekjeks til hverdags

Ingredienser

 • 150 g lettkokte havregryn
 • 150 g sammalt hvetemel fin
 • 75 g sukker
 • en raus klype salt
 • 2 ts bakepulver
 • 100 g smør, smeltet
 • 100 g (1 dl) melk
 • 30 g (2 ss) honning

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 160 grader, varmluft.
 2. Bland sammen det tørre. Hell i smeltet smør, melk og honning. Bland godt sammen med hendene eller en sleiv. Deigen skal komme sammen, men ikke knas. La deigen hvile noen minutter.
 3. Kle et stekebrett med bakepapir.
 4. Del deigen i kuler på størrelse med plommer (ca. 30 gram hver). Bruk noe flatt dekket med en liten bit bakepapir til å klemme kulene flate, 7-8 cm i diameter. Jeg bruker et tapasglass til formålet, men det viktige er at det du klemmer med er helt flatt. Kantene vil se litt «sprekkete» ut – jevn ut disse litt, om du vil.
 5. Stek havrekjeksene til de begynner å bli mer gylne i kantene enn på midten, 20-25 minutter. I min ovn er de perfekte etter ganske nøyaktig 22 minutter, men dette varierer fra ovn til ovn. La avkjøle 5 minutter på stekeplaten. Ha dem så over på rist. Spis når du vil. Kjeksene holder fint i flere dager i en tett beholder.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

 1. Hei ! Kan jeg bruke bare honning i denne oppskriften ? Hvor mye evt.honning bør jeg tilsette i tillegg til det som står i oppskriften ? Takk

  1. Hei! Det går helt sikkert fint å bytte ut sukker med mer honning 🙂 Men siden den er flytende, blir nok deigen litt mer klissete, så du må kanskje justere med litt mer havregryn/mel. Deigen skal være ganske tørr. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring