Ris og linser med gresskar (eller søtpotet)

Herlig vri på den klassiske retten mujadarrah.
Ris og linser med søtpotet eller gresskar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Ris og linser med søtpotet eller gresskar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Fargerik middag med mye smak. Ris og linser med søtpotet er rett og slett en ny middagsfavoritt!

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg kommer på alle rettene som ender på bloggen. Den nakne sannhet er at de færreste er mine egne idéer. Oppskriftene er mine, slik jeg lager dem hjemme.

Men rettene er ofte tradisjonelle, eller basert på klassiske kombinasjoner. Det er retter jeg har smakt på restaurant, hos venner og familie, lest om i kokebøker.

Så har jeg gjenskapt dem hjemme, tilpasset mine egne smaksløker og forutsetninger.

Men ganske ofte kommer jeg på ting jeg har lyst til å teste ut. Jeg har en notatblokk som er lenger enn lang med disse idéene. De dagene jeg mangler litt inspirasjon, går jeg ofte gjennom denne lista. Ikke alle er like gode, noen forsvinner ut igjen uprøvd. Men jeg elsker å la meg utfordre av denne lista. Tenke over hvordan idéen kan gå fra en enkel kombinasjon til en helhetlig rett.

Ris og linser med søtpotet eller gresskar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Dagens oppskrift er en sånn. «Mujadarrah med gresskar», sto det i notatene mine. Mujadarrah er en klassisk arabisk rett av linser og ris med karamellisert løk, og finnes både her på bloggen og (med mye penere bilde) i boka mi «Hummus & granateple».

Jeg bruker ofte internett som inspirasjon, det er jo sjelden jeg er alene om idéen. Krydringen fant jeg for eksempel inspirasjon til i en oppskrift på «jewelled pumpkin rice» fra restauranten Moro, en gjenganger som inspirasjon hos meg. Retten er ellers ganske annerledes enn Moros, men slik henter jeg inspirasjon – plukker litt her og der, både fra eget hode og andres.

Ris og linser med søtpotet eller gresskar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg har brukt gresskar i denne retten, men jeg kunne like gjerne brukt søtpotet. Det har med pris og tilgjengelighet å gjøre – i Tyrkia er søtpotet fremdeles en kostbar kuriositet. Hadde jeg vært i Norge, hadde jeg ganske sikkert brukt søtpotet i stedet. Bruk det du ønsker.

Korinter og usaltede pistasjnøtter er ikke de mest brukte råvarene i norsk middagsmat, men finnes i de fleste butikker om du leter litt. Hadde jeg hatt det, ville jeg brukt berberis (barberry) i stedet for korinter – de er syrligere og har en sprekere farge. Har du ingen av delene går det bra med rosiner også!

Og du ikke bruke pistasjnøtter. Du kan også bruke pinjekjerner eller mandler. Det viktige her er å få innslag av sødme og krønsj for å gi retten den rette smaksbalansen.

Selv om retten krever et par kasseroller og litt tid, er den ikke særlig krevende å lage. Å steke løken gyllen er kanskje det som er mest krevende, men det anbefaler jeg virkelig å ta seg tid til – det løfter retten mange hakk! (Selv om jeg glemte å ha den på da jeg tok bilder…)

Server retten som den er med en raus spiseskje eller to med gresk yoghurt til. En enkel grønn salat ved siden av, om du vil. Selv om jeg selv ikke trenger noe annet enn dette til middag, passer den også utmerket med stekt kjøtt til. Ønsker du en vegansk rett, bruk vegansk smør eller mer olivenolje i stedet for vanlig smør. Gir 4 porsjoner.

Ris og linser med søtpotet eller gresskar - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ris og linser med gresskar eller søtpotet

5 (1 stemme).
Middag, Siderett
Midtøsten-inspirert
1 time
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3 ss olivenolje
 • 1 løk, skrelt og hakket
 • 1 ss korinter, ev. berberis (barberry) eller rosiner (se tekst over)
 • 3 ss usaltede pistasjnøttkjerner, grovhakket
 • 2 rause ss smør
 • 1 ts malt allehånde
 • 0,5 ts malt kardemomme
 • 1 kanelstang
 • 2 dl (180 g) tørre linser, grønne, brune eller sorte
 • 2 dl (180 g) basmatiris, skylt i flere omganger
 • 1 raus håndfull (15 g) bladpersille, (uten tykke stilker), hakket
 • 1 ss finhakket dill
 • salt og pepper

Karamellisert løk

 • 4 ss olivenolje
 • 2 løk, delt i to og skåret i tynne skiver
 • salt

Gresskar/søtpotet

 • 3 ss olivenolje
 • 600 g renskåret gresskar, ev. søtpotet, i 1,5-2 cm terninger
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme
 • Lag karamellisert løk ved å frese 2 løk i 4 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne over medium/lav varme. Rør jevnlig og følg særlig med på slutten, så det ikke brenner seg. Ha i litt salt underveis. Løken skal surre til den er gyllen og har sluppet det meste av væsken. Pass på mot slutten, for det er kort vei fra perfekt karamellisering til brent løk. Renn av oljen og sett til side.
 • Bland gresskar eller søtpotet med 3 ss olivenolje og litt salt og pepper. Fordel i en langpanne dekt med bakepapir (bakepapiret kan sløyfes, men vær da obs på at bitene kan feste seg eller bli veldig mørke under). Stek midt i ovnen til bitene er møre, 25-30 minutter.
 • Kok linser i 10 minutter. De skal ikke være ferdigkokte. Renn av.
 • Fres hakket løk i olivenolje i 5 minutter. Ha i korinter og pistasjnøtter og fres videre til løken er myk, men ikke har fått farge, 3-4 minutter til. Ha i smør, krydder og litt salt og pepper. Fres videre i 1 minutt. Ha i ris, halvkokte linser og 4,5 dl vann. Bland godt sammen og kok opp. Sett så på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til ris og linser er myke, 10-12 minutter. Trekk av varmen, men la lokket være på. La stå i minst 5 minutter.
 • Dersom gresskar/søtpotet er varm og akkurat ut av ovnen, vend det inn i ris- og linseblandingen sammen med urtene. Smak til med salt og pepper. Dersom gresskaret/søtpoteten ble ferdig litt tidligere og har kjølt ned noe, hell det over ris og linser, og la det stå noen minutter til med lokket på før du vender inn urtene. Ta ut kanelstangen.
 • Server toppet med den karamelliserte løken (varm den opp igjen om du vil, jeg pleier ikke å bry meg med det).

Tips & noter

Obs: For at det ikke skal ta veldig lang tid å lage retten, gjelder det å gjøre flere ting samtidig. Til å begynne med kan du ha fire ting på gang samtidig: karamellisering av løk, gresskar i ovnen, linser til koking og fresing av løk til ris og linser. Du kan selvfølgelig gjøre det ene etter det andre, om du har tid – sett i så fall inn gresskaret ca. en halvtime før alt det andre er klart.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

 1. Må bare si at denne oppskriften bruker jeg utrolig mye. Den er sååå god. Jeg bruker søtpotet. Vel verdt å lage selv om det tar litt tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.