«Hummus & granateple» – fra idé til bok

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten av Vidar Bergum – fra idé til bok / Et kjøkken i Istanbul (foto: Bahar Kitapcı)
Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten av Vidar Bergum – fra idé til bok / Et kjøkken i Istanbul (foto: Bahar Kitapcı)
Av

Når «Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten» kommer i butikk i februar 2018, er det drøye halvannet år siden jeg for alvor begynte å jobbe med den.

Første gang jeg tenkte på å skrive bok, var i fjor sommer. Planene om å åpne et lunsjsted i Istanbul hadde blitt satt på vent etter omfattende planlegging. Jeg trengte et nytt prosjekt.

Samtidig viste bloggtrafikken og oppmerksomhet fra blant andre Andreas Viestad at interessen for mat fra Tyrkia og Midtøsten var voksende. Et raskt søk avslørte at det ikke fantes noen bøker om denne type mat på norsk. Kanskje var tiden moden for å skrive en slik bok, også for det norske markedet? Og hvem var bedre plassert enn meg, som jo bor og lever midt i denne matkulturen, og har vært levende interessert i den lenge før det, til å skrive den?

Fra tanker til ord

Når jeg først skal gjøre noe, gjør jeg det alltid ordentlig. Det er nesten sånn at alt annet blir uviktig til prosjektet er i havn.

Etter et par måneders tankevirksomhet begynte jeg å få en ganske klar idé om hva slags type bok jeg ville lage. I begynnelsen av oktober begyntee jeg å skrive det ned. I to hele måneder jobbet jeg med å lage en omfattende prosjektbeskrivelse for å selge inn bokidéen til forlag. Jeg skrev til og med ferdig ett av kapitlene, for å gi forlaget et inntrykk av hva slags bok jeg så for meg. I tillegg til oppskriftene, ønsket jeg nemlig å lage en bok som gir leseren et uhøytidelig innblikk i den lange historien bak som har ført til at disse rettene kanskje havner på et norsk middagsbord i 2018.

Først i slutten av november, for ganske så nøyaktig ett år siden, var jeg såpass fornøyd at jeg sendte pakken fra meg, i første omgang til Cappelen Damm.

Mailen jeg ventet på

Jeg fikk svar nesten umiddelbart med takk for et interessant prosjekt, som de gledet seg til å se nærmere på. På nyåret fikk jeg mailen jeg ventet på. «Hei Vidar, vi vil gjerne lage bok med deg om mat fra Tyrkia og Midtøsten», begynte den.

«Hei Vidar, vi vil gjerne lage bok med deg om mat fra Tyrkia og Midtøsten».

Med innspill fra forlaget gjorde vi litt om på strukturen. Kjernen var imidlertid den samme: tilgjengelig mat fra Tyrkia og Midøsten, med et blikk på den rike og historiske matkulturen innimellom alle oppskriftene.

Vi ble enige om slippdato februar 2018. Det var nemlig altfor optimistisk å gjøre alt klart til høstslippet. Det var dessuten viktigere for meg å få skrevet en gjennomarbeidet og god bok, enn å komme ut så raskt som mulig. Ved å sette februar som utgivelsesdato hadde jeg 6 måneder på meg. Da hadde jeg mulighet til å gjennomteste oppskrifter, gjøre all nødvendig research, bruke god tid for å få tekstene akkurat slik jeg ønsket og få tatt bilder med en gjennomført stil som passet til boken det skulle bli. Det kom godt med, ikke minst fordi de fleste oppskriftene ikke er hentet fra bloggen, men enten helt nye eller videreutviklet.

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten av Vidar Bergum – fra idé til bok / Et kjøkken i Istanbul
Foto: Bahar Kitapcı.

Hva skal boken hete?

På veien hadde jeg spurt Andreas om tips til hva forlag ser etter i slike prosjekter. Blant flere gode tips, festet blikket mitt seg på et tidspunkt på ordene granateple og hummus ved siden av hverandre i mailen fra Andreas. Jeg likte kombinasjonen umiddelbart. Etter å ha tygd på det en stund, skrev jeg det om litt og brukte det som arbeidstittel. «Hummus & granateple» kalte jeg prosjektet jeg sendte inn.

«Hummus & granateple» gir et godt bilde av smakene og fargene i boken. Den gjenspeiler den mest ikoniske retten og den mest ikoniske ingrediensen fra regionen. Den sier også noe om de lange tradisjonene og flotte ingrediensene som hører til denne regionen, og som er reflektert i boken. I boken finner du dessuten ikke mindre enn tre varianter av hummus og enda flere retter med granateple som viktig ingrediens. Etter å ha vurdert mange forskjellige titler, fant vi ut at ingen representerer boken bedre enn akkurat «Hummus & granateple».

Den endelige tittelen på boken er «Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten». 

Over 300 fantastiske bilder!

Vidar Bergum og Bahar Kitapci / Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Et kjøkken i Istanbul
Med fotograf Bahar og hennes hjelper Emre etter å ha tatt bilder på markedet i Balat. (foto: Bahar Kitapcı)

Forlaget lot det være helt opp til meg om jeg ville ta egne bilder, eller bruke fotograf i Istanbul. Selv om bildene mine er blitt bedre siden oppstarten, visste jeg at jeg fremdeles var amatør. Jeg hadde verken erfaring eller utstyr til å få til det uttrykket jeg ønsket for boken.

Én fotograf utmerket seg tidlig blant de utallige hjemmesidene jeg kikket gjennom. Bahar Kitapcı har en stil som er frisk og moderne, med detaljer som likevel knytter maten til den lange og rike historien som ligger i matkulturen i dette landet. Da vi møttes, visste jeg med en gang at Bahar var rett person til å ta bildene til boken. Vi hadde en umiddelbar kjemi, og hun så raskt hva jeg ønsket å oppnå.

Det valget har jeg ikke angret på en dag. Jeg må rett og slett smile hver gang jeg ser gjennom alle de over 300 bildene vi har tatt og valgt ut. Sammen utviklet vi en stil som passer oppskriftene og historiene perfekt. I tillegg til bilder av selve matrettene, er det også mange stemningsbilder, så også du kan få følelsen av å være midt i matkulturen boken handler om. Jeg gleder meg til å gi dere en liten «sneak peek» på bildene etter hvert.

Forlagets presentasjon

Hummus & granateple er en inspirerende og uhøytidelig introduksjon til ett av verdens mest tradisjonsrike og anerkjente kjøkken.

Med fotograf på plass, var det bare å sette i gang med arbeidet på selve boken. Fra påske og frem til for noen dager siden, da manus ble oversendt designer og boken for første gang er helt ute av mine hender, har jeg jobbet med boken nærmest hver eneste dag. Jeg tror knapt  det har gått en time uten at jeg har tenkt på den. Men den prosessen får bli til et eget blogginnlegg.

Inntil da, her er forlagets presentasjon av «Hummus og granateple»:

Hummus & granateple er en inspirerende og uhøytidelig introduksjon til ett av verdens mest tradisjonsrike og anerkjente kjøkken. Her vil du bli introdusert til den beste maten fra Tyrkia og Midtøsten. Retter og smaker som har vært utviklet og perfeksjonert fra generasjon til generasjon under en lang rekke dynastier og imperier.

De aller fleste rettene i boken er basert på tradisjonelle oppskrifter – det er jo en grunn til at disse rettene og smakene har overlevd så lenge. Og ikke bare får du med deg oppskriftene, men også et innblikk i de lange tradisjonene. Et herlig eksempel på dette er blant annet tilblivelsen av meze. Den mest velsmakende maten i Tyrkia og Midtøsten får du nødvendigvis ikke på restaurant – den får du hjemme hos folk. De fleste av oppskriftene i boken er derfor klassisk hjemmelagd hverdagsmat slik den lages på de mange kjøkken rundt omkring i Tyrkia og Midtøsten.

Vidar Bergum er bosatt i Istanbul og ble kåret til beste nisjeblogger i 2016. Juryens begrunnelse for å gi Et kjøkken i Istanbul prisen: «Vidar Bergums blogg tar litt pusten fra deg. Den er eksotisk, visuelt god og litt annerledes. Han inviterer inn på et kjøkken vi ikke kjenner så godt, med en naturlighet og raushet som gjør at du bare har lyst til å slippe alt du har i hendene og begynne å lage tyrkisk mat og prøve ut nye kryddertyper. Han skriver godt om inspirasjon og kommer alltid med gode henvisninger og tips til hvordan man selv kan få til det han lager hjemme. En leken og herlig blogg.»

Og dette følger Vidar opp i denne boken. Med på laget er fotografen Bahar Kitapci, hun er en av Tyrkias ledende matstylister og -fotografer.

Tittelfoto: Bahar Kitapcı

Les også

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.