Gulrøtter med eksotiske smaker, fylde og krønsj!

Ok, jeg vet hva du tenker: Her var det mange fremmedord! Og det er det jo forsåvidt, men dette er faktisk veldig enkle greier. Og du verden så godt! Søte gulrøtter med masse smak etter en halvtimes tid i ovnen, kremaktig fylde fra labneh, en tykk kremostaktig yoghurt som det er lett å lage selv fra vanlig yoghurt, og krønsj og eksotiske smaker fra dukkah, en egyptisk krydderblanding du enkelt blander sammen på egen hånd og som du kan .

Ovnsbakte gulrøtter med labneh og dukkah (1 of 2)

Labneh er altså en tykk yoghurt hvor mysen har fått renne av i noen timer så en står igjen med en veldig tykk, nesten kremostaktig konsistens. Det tar altså noen timer, men total arbeidstid er ikke mer enn ett minutt! Labneh brukes som meze i store deler av Midt-Østen, ofte enkelt servert med litt olivenolje og et dryss za’atar over. Det er godt mulig du kan finne ferdiglaget labneh i en spesialforretning, men det er altså veldig enkelt å lage det selv fra vanlig yoghurt. I denne oppskriften går det også fint an å bruke en veldig tykk yoghurt, for eksempel det som selges som tyrkisk yoghurt.

Dukkah er en egyptisk krydderblanding av knuste nøtter, som regel hasselnøtter, sesamfrø og krydder. Spisskummen er det viktigste krydderet, men forskjellige regioner, tettsteder – og familier – har sine egne varianter. Så her tenker jeg at det må gå an å variere litt etter egen smak. Dukkah er kjempegodt på salater; den gir både krønsj og eksotisk smak. Og ikke minst her, hvor den i tillegg til å gi krønsj også balanserer sødmen fra gulrøttene. Dukkah er overraskende enkelt å lage, alt en trenger å gjøre er å riste det som kan ristes og så knuse det hele lett sammen i en morter.

Denne retten passer perfekt til et mezebord, eller koldtbord for den saks skyld, men passer også som forrett eller siderett til f.eks. en quiche. Eller som vegetarisk hovedrett med for eksempel noen bønner eller linser til. Holder til 2-3 porsjoner som forrett eller siderett; dukkah-oppskriften gir imidlertid et overskudd som kan oppbevares i kjøleskap og brukes som krydder i salater, eller på ferske eller ovnsbakte grønnsaker.

Ovnsbakte gulrøtter med labneh og dukkah

Ingredienser

Gulrøtter og labneh

 • 6 store gulrøtter, jeg brukte to forskjellige farger men det går fint an å bruke bare vanlige gulrøtter
 • 3 ss olivenolje
 • 1 ts hel spisskummen
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts svart pepper
 • 200 g labneh eller tykk yoghurt (se steg 1 nedenfor)
 • 1 ss finhakket bladpersille
 • 1 ss finhakket mynte

Dukkah
Gir omtrent dobbelt så mye som du trenger til denne oppskriften.

 • 25 g hasselnøtter
 • 1 ss sesamfrø
 • 1 ss malte korianderfrø
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1/2 ts pul biber (alternativt 1/2 ts paprikapulver + 1/4 ts chiliflak)
 • 1/2 ts flaksalt (jeg bruker Maldon)

Sånn gjør jeg det

 1. Om du lager egen labneh bland 500 g yoghurt med 1/2 ts salt. Sett en sil over en stor bolle og ha over et osteklede eller et stort, tykt kaffefilter (jeg brukte av typen som selges til Chemex). Hell i yoghurten. Bruker du klede, stram til og lukk med en hyssingbit, bruker du kaffefilter, dekk til med clingfilm. Sett i kjøleskapet i 6-8 timer (mens du er på jobb?), eller så lenge du har tid til. Pass på at det er nok plass i bollen til at yoghurten kan renne av seg mysen; det renner ut ganske så mye.
 2. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 3. Skrell gulrøttene eller vask de godt, tørk av, skjær av toppene og del i to eller tre på tvers. Del så i mindre biter på langs så alle bitene blir omtrent like tykke. Jeg deler de tynneste bitene i to, de mellomste i fire og de tykkeste i seks eller åtte deler.
 4. Bland gulrøttene med olivenolje, hel spisskummen, salt og pepper og fordel i en langpanne. Stek høyt i ovnen til gulrøttene er møre, 25-30 minutter, avhengig av tykkelsen. Vend på dem en gang eller to underveis.
 5. Rist hasselnøttene og sesamfrøene i ovnen (men hver for seg) til de begynner å få litt farge, 5-10 minutter. Jeg setter mine under gulrøttene. Pass på så de ikke står for lenge og blir brente, 230 grader er egentlig i overkant høy varme for risting av nøtter og frø. Har du tid til å riste dem separat kan du gjøre det på 180 grader, da trenger du 10-15 minutter.
 6. Når hasselnøttene er kommet til romtemperatur, knus i en morter til du har en grov blanding, men ikke så mye at det former en pasta. Bland sammen med sesamfrø, korianderfrø, spisskummen, pul biber eller paprikapulver+chiliflak og flaksalt.
 7. Anrett ved å legge gulrøttene på et fat. Ha over noen klatter med labneh og strø over litt dukkah samt finhakket bladpersille og mynte. Dukkahen er veldig mild og god så du kan godt ha på en del. Server med resten av labnehen og dukkahen ved siden av.

Tips

 • Mysen kan tas vare på og brukes i f.eks. brøddeig, men bruk den raskt for den holder ikke lenge! Eventuelt kan du jo også slenge den i fryseren til behovet dukker opp.
 • Det blir overskudd av dukkahen. Oppbevar i kjøleskap i en tett beholder.
 • Til dukkahen går det selvfølgelig kjempefint an å bruke hel spisskummen og koriander som du selv knuser i en morter. Enda bedre blir det kanskje, til og med. Rist de i så fall gjerne et par minutter i en nonstickpanne først.

Få gratis utdrag fra min siste bok!

Vil du ha tre eksklusive oppskrifter fra min nyeste kokebok?

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 13.4.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
  Tørre kikerter / Et kjøkken i Istanbul
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Velkommen tilbake!

Vidar Bergum leser kokebok

Som jevnlig leser tror jeg du kan ha stor glede av mitt populære nyhetsbrev, med masse inspirasjon fra Istanbul hver uke.

Få mine populære Postkort fra Istanbul

Som velkomstgave vil du også motta et gratis e-hefte!

Ved å trykke «Få nyhetsbrev!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring. Du kan når som helst melde deg av igjen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med ditt gratis e-hefte og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Heisann! Vidar her.

Vil du ha et gratis e-hefte med utdrag og tre eksklusive oppskrifter fra min siste bok?

Nei takk
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum smilende portrettfoto

Ditt gratis e-hefte er på vei!

Finner du det ikke? Sjekke mappene for reklame, oppdateringer eller søppelpost.

 

Om litt vil du også få mer informasjon om nyhetsbrevene du vil motta. Gleder meg til å holde kontakten med deg!

Lukk og gå tilbake til blogginnlegget
Vidar Bergum leser kokebok
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Vidar Bergum 🇳🇴

Vidar Bergum 🇳🇴

Enkel og fargerik mat med en historie.

På norsk!

Hva har du lyst på?