Aubergine med tahini og granateple

Jeg elsker aubergine i alle former. Med tahini og granateple på toppen har du et enkelt luksusmåltid som passer til mye!
Aubergine med tahini, granateple og mynte på avlangt fat sett øyenivå
Aubergine med tahini, granateple og mynte på avlangt fat sett øyenivå
Av

Med aubergine er det nesten ikke grenser for hva du kan lage. Den passer til mange smaker, og kan tilberedes på mange forskjellige vis. Dette er en av mine favoritter. Stekt i raust med olje, og med herlig topping av de to umiskjennelige Midtøsten-ingrediensene tahini og granateple. Slik lager du aubergine med tahini og granateple!

Går det an å få nok retter med aubergine? Det tror jeg altså ikke.

Aubergine har sitt opphav i Asia. I dag er den blant hjørnestenene i mat fra Midtøsten, hvor auberginens mange egenskaper ble omfavnet fra dag én. I motsetning til i Europe, hvor den lenge ble dyrket som blomst(!).

Nå er aubergineblomsten veldig pen, men frukten den bærer er bedre. Og særdeles anvendelig. Du kan grille den, bake den, steke den. Du kan bruke den hel, skivet, i terninger. Du kan skrelle den, helt eller delvis, eller la skallet være på.

Det er egentlig bare én regel som er viktig å holde seg til. Glem alt du har lært om grønnsaker med tyggemotstand. Ikke gi deg med varmebehandlingen før auberginen er myk. Helt myk. For det øyeblikket aubergine gir opp tyggemotstanden, er også øyeblikket den går fra nærmest uspiselig til noe av det aller beste planteverdenen har å by på.

Du kan lese mer om bakgrunnen og tips til å tilberede aubergine i mitt innlegg med alt du trenger å vite om aubergine.

Aubergine i skiver

En av mine favorittmåter i tilberede aubergine på, er i skiver. Det er nesten ingen grenser for hva du kan toppe bakte eller stekte aubergineskiver med. Godt blir det nesten uansett.

Aubergine med spisskummenyoghurt er blitt en av de mest populære, nærmest ikoniske, rettene fra Hummus & granateple. Fetakrem og granateplesirup er en annen topping jeg gjerne går til.

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum
Så glad er jeg i aubergine og tahini, at de fikk gi tittel til min bok om enkel hverdagsmat fra Tyrkia & Midtøsten.

Som vi kjenner fra baba ganoush, eller moutabal som mange kjenner den som, er aubergine og tahini særdeles gode venner. (Så gode venner at de ga navnet til min andre bok.) Og baba ganoush (eller moutabal) topper vi gjerne med granateplekjerner, og kanskje noen mynteblader.

Her har jeg brukt den samme kombinasjonen i et helt annet format. Det gir også en helt annen smak. Men å så godt!

Slik lager jeg aubergine med tahini og granateple

Denne gangen valgte jeg å steke aubergineskivene. Det er litt mer jobb enn å ovnsbakte dem. Det gjør også at du mister kontrollen på hvor mye olje auberginene trekker til seg.

Men smaken av nettopp stekte aubergineskiver er vanskelig å slå. Silkemyk og fyldig – disse kan du altså spise akkurat som de er.

Hvordan tilberede aubergine / Et kjøkken i Istanbul
I denne retten beholder jeg skallet på, men ofte gjør jeg det slik. Å skjære av halvparten av skallet («sebrastriper») gjør at du får med smaken og konsistensen fra skallet, uten at bitterheten tar overhånd.

Denne gangen salter jeg aubergineskivene før jeg steker dem. Det har ingenting med bitterhet å gjøre, som enkelte oppskrifter hevder (den type auberginer dyrkes ikke lenger).

Når jeg gjør det likevel, er det fordi saltet både gir smak og trekker ut litt av vannet. Dermed blir det mer og bedre smak på de stekte aubergineskivene. Har du dårlig tid, kan du likevel hoppe over dette punktet.

Det gjelder å bruke raust med olje her. Jeg bruker en blanding av olivenolje og nøytral olje. Og med olivenolje mener jeg en god, mild extra virgin olivenolje. Det er en myte at extra virgin olivenolje ikke kan brukes til steking. Faktisk er det sånn at i Middelhavet er det det eneste de bruker. De eldre generasjoner rister på hodet over at det skulle være feil.

Hvorfor gjør jeg det? Fordi aubergine er så mild at den tar til seg noe av smaken til oljen du bruker. Jo bedre olje, destod bedre aubergine.

Hva spiser jeg til dette?

Aubergine med tahini og granateple er en typisk rett jeg lager når jeg har flere retter til middag, med eller uten kjøtt. En slags tapasmiddag eller mezemiddag tilpasset at vi bare er to. Med andre ord: 2-3 retter i litt større porsjoner og som metter godt, heller enn 8 bittesmå. Restene får bli med til neste dag, da som «tilbehør». Har du min andre bok, Aubergine & tahini, forteller jeg mer om denne type måltid i ett av kapitlet som heter Bugnende fat.

Aubergine med tahini, granateple og mynte på avlangt fat sett ovenfra i vertikalt format

Denne gangen lagde jeg en sak med blomkål og en rett med hvite bønner. De har jeg ikke delt oppskrift på, men la meg foreslå noe liknende i stedet.

Spicy blomkål med tahinisaus høres kanskje ut som smør på flesk, men jeg er av den oppfatning av at det aldri kan bli nok tahini. Sprøstekte smørbønner med grønnkål og fetaost er frisk og mettende på samme tid. Er du i humør for en frisk salat i tillegg, prøv en tomatsalat med oliven og za’atar. Himmelsk! 

Er du brødbaker, er eltefritt sesambrød knallgodt til all middagsmat. Mykt pannebrød er en kjappere variant som også er utmerket til det aller meste.

Ønsker du å gjøre klart en del ting på forhånd, har jeg lagt inn noen tips under oppskriften.

Oppskriften gir 3-6 porsjoner, avhengig av hvor mye annet du byr på.

Aubergine med tahini, granateple og mynte på avlangt fat sett ovenfra i horisontalt format

Aubergine med tahini og granateple

4,6 (5 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Meze & tapas
Midtøsten-inspirert
1 time
3 -6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 2 vanlige eller 4 slanke lange aubergine, skåret i 1 cm skiver
  • 1 dl olivenolje
  • 1 dl nøytral olje, (jeg bruker solsikkeolje)
  • 1 stort granateple, kjernene
  • 1 liten håndfull (5 g) mynteblader, finsnittet
  • salt og pepper

Tahinisaus

  • 50 g tahini
  • 1 lite hvitløksfedd, knust til en mos i morter eller med flatsiden av en kniv
  • 2 ss sitronsaft
  • vann
  • salt og pepper

Granateplesaus

Sånn gjør jeg det

  • Salt aubergineskivene på begge sidene. La stå i en halvtimes tid. Tørk av godt.
  • Varm oljen i en stor stekepanne med høye kanter over medium/høy varme. Ha i en aubergineskive for å teste at det er varmt nok – det skal boble godt men ikke «fosskoke» er enn et par sekunder. Når varmen er passe, ha i så mange aubergineskiver du har plass til. Stek dem til gyllen på begge sider, 3-4 minutter på hver side. Renn av på godt med kjøkkenpapir (du må påregne å bruke bortimot en hel rull tilsammen på dette). Gjør dette i så mange omganger som nødvendig. Fyll på med mer olje underveis om nødvendig. Sett til side til auberginene er kommet til romtemperatur.
  • Lag tahinisaus ved å vispe sammen tahini, hvitløk og sitronsaft. Spe med vann til du har en saus-aktig konsistens, et par spiseskjeer pleier å holde. Smak til med salt og pepper.
  • Lag granateplesaus ved å blande sammen granateplesirup og honning. Bruker du en granateplesirup som ikke er lagd på 100% granateple, er det ikke sikkert du trenger å søte den med honning. Sausen skal være sursøt.
  • Anrett aubergineskiver på fat. Ha over tahinisaus, granateplesaus, granateplekjerner og mynteblader i den rekkefølgen. Ha på så mye du ønsker, og server det som eventuelt blir til overs ved siden av. Server med en gang.

Tips & noter

Lag i forveien

  • Auberginen kan stekes noen timer i forveien. Oppbevar i romtemperatur, dekt med for eksempel bakepapir.
  • Tahinisaus kan lages inntil 24 timer i forveien. Oppbevar i tett beholder i kjøleskap. Det er mulig du må spe med mer vann og smake til med mer salt, pepper eller sitronsaft.
  • Granateplesausen kan lages inntil 24 timer i forveien. Oppbevar i tett beholder i romtemperatur. Rør sammen før servering.
  • Granateple kan skrelles inntil 24 timer i forveien. Oppbevar kjernene i tett beholder i kjøleskap.
  • Vent med å snitte mynte og å anrette til rett før servering, da retten vil se «død» ut om den får stå ferdig anrettet mer enn en halvtime.

Ovnsbak auberginene

  • Ønsker du ikke å steke auberginene i olje, kan du også ovnsbakte dem. Dynk dem i så fall med 4-6 ss olivenolje og stek høyt i ovn på 230 grader til de er gylne og helt myke.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Én kommentar

  1. For en inspirerende matblogg du har. Tusen takk for arbeidet du legger ned for dele slike oppskrifter. Jeg elsker krydret mat, og er innom bloggen din ukentlig for inspirasjon til tilbehør eller middager til kommende uke. Nå måtte jeg bare legge igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.