Tomatsalat med oliven og za’atar

Herlige smaker som løfter tomatsalat til nye høyder.
Tomatsalat med oliven og za'atar fra siden med hender som holder salatbollen
Tomatsalat med oliven og za'atar fra siden med hender som holder salatbollen
Av

Når tomatene er på sitt aller beste, gjelder det å gjøre minst mulig med dem. Bare noen få, velutvalgte ingredienser som løfter dem til verdens beste tomatsalat. Slik lager jeg min, med inspirasjon fra en tomatsalat fra Tel Aviv jeg aldri glemmer.

Jeg var aldri særlig glad i tomater. Og med tomater, mener jeg ferske tomater. De på boks, eller kokt inn over flere timer, eller i alle fall en halvtime, elsket jeg. Men ferske tomater syntes jeg altså ikke noe særlig om.

Så smakte jeg min første ordentlig solmodne tomat på sitt beste i rett selskap. Nå, en god del år senere, går det flere kilo i uken nå i høysesongen.

Jeg spiser dem riktignok fremdeles ikke som de virkelige tomat-elskerne, som var de en frukt på linje med fersken eller plommer. Jeg må gi dem litt hjelp. Først og fremst fra salt og en god olivenolje.

Verdens beste tomatsalat

En av de beste tomatsalatene jeg har spist, var i Tel Aviv. Min venn Talia tok oss med på en restaurant langs strandpromenaden. Talia jobber for auksjonshuset Sotheby’s, så det var ikke en hvilken som helst turist-strandbar. Her var det høyt under taket, naturlig lys, høflige kelnere og hvite bord. (Om det var duker eller selve bordet som var hvitt, husker jeg ikke).

Tomatsalat med oliven og za'atar i blå bolle sett ovenfra

– Du må smake denne tomatsalaten, sa hun forventningsfullt. Den var visst årsaken til at vi var kommet nettopp hit. Kanskje hadde hun plukket opp min manglende entusiasme for rå tomater, og så sitt snitt til å konvertere meg. Hun hadde i alle fall spist denne salaten for, og var mildt sagt begeistret.

Ikke lenge etter kom tomatsalaten på bordet. Og den var, selvfølgelig, intet mindre enn en åpenbaring i all sin enkelhet.

Tomater i forskjellig farge, bittelitt ost, litt rødløk, noe grønt (erteskudd?), et dryss med noe jeg nå i ettertid tenker sikkert var za’atar. Og god olivenolje, selvfølgelig. Noe syrlig var det sikkert også, en god eddik, tenker jeg. Men aller mest tomat.

Jeg drømmer fremdeles av og til om den salaten. Nå vet jeg fremdeles ikke om Talia hadde tatt på seg ansvaret å konvertere meg til tomat-elsker. Men om hun hadde det, lyktes hun så til de grader.

Slik får du det beste ut av tomatene

Dette er ikke en direkte gjenskapning av den salaten, men tankegangen bak er den samme. Her er det først og fremst masse god tomat i hovedrollen. De andre elementene skal bare bygge opp under tomatene, og gjøre dem enda bedre.

Det betyr at bare de beste tomatene er gode nok her. I Norge betyr nok det stort sett cherrytomater og andre små tomater i forskjellig slag. Med mindre du har tilgang til en nisjebutikk som importerer de aller beste tomatene. I så fall er dette salaten å bruke dem i.

Likevel er det et par ting du kan gjøre for å gjøre tomatene enda bedre.

Tomatsalat med oliven og za'atar fra siden med gaffel som forsyner seg

Først og fremst gjelder det å være raus med salt. Tomater elsker salt! Ha på godt med salt på tomatene etter at du har skjært dem opp og la dem stå slik noen minutter.

Saltet trenger inn i tomatene og fremhever den gode sødmen og smaken. Samtidig presser den noe av vannet ut, og intensiverer smaken i selve tomaten ytterligere, samtidig som den gir nydelig smak til dressingen som blir liggende igjen i bunn av skålen. Kanskje det aller beste med tomatsalat!

Også må du bruke en god olivenolje. Tomater elsker olivenolje! Jeg har også lest at man tror at kroppen tar til seg alt det gode i tomatene bedre når det spises sammen med olje, uten at jeg kan gå god for annet enn at det løfter smaken opp i en langt høyere enhet.

Til denne salaten passer det godt med en fruktig og litt kraftig olivenolje, om du har. Og ikke vær beskjeden – her kan du godt bruke opptil dobbelt så mye som du pleier i salater.

Gjør salaten til din egen – og tips til å oppgradere den fra siderett til hovedrett

Ellers er det bare å bruke oppskriften som et utgangspunkt å leke videre med.

Mitt grønne alibi er mynte, men basilikum er også veldig godt her. Det samme gjelder oregano, bladpersille og koriander. Eller hva med ruccola eller, som restauranten ved stranden i Tel Aviv, erteskudd? Velg det du har lyst på.

Tomatsalat med oliven og za'atar sett ovenfra

Har du ikke rødløk? Vårløk eller sjalottløk er også utmerket.

Za’atar gjør denne tomatsalaten til noe helt eget. Men: Får du ikke tak i det – eller om du, som meg, har noen i hus som ikke er så glade i det (heldigvis har min samboer andre gode egenskaper som kompenserer for denne nær fatale karakterfeilen) – er salaten også veldig god uten.

Et dryss med fetaost eller noen skiver god spekeskinke er heller ikke å forakte, om du vil gjøre salaten til noe mer mettende. Da trenger du ikke mye mer enn noe godt brød til (italiensk focaccia eller tyrkisk pide med sesamfrø, for eksempel), og himmelsk lunsj er servert.

Jeg har angitt mål, men bortsett fra dressingen, er øyemål egentlig det beste her. Så blir får du mest av det du liker aller best. Jeg har skrevet at oppskriften holder til 2-4 porsjoner, men er dere fire til bords, skal det være MYE annet godt på bordet for at dette skal holde.

Tomatsalat med oliven og za'atar fra siden med hender som holder salatbollen

Tomatsalat med oliven og za’atar

5 (2 stemmer).
Lunsj, Salat, Siderett
Midtøsten-inspirert
15 minutter
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 500 g tomat, gjerne i forskjellige farger og fasonger, skåret i store biter
  • 0,5 mellomstor rødløk, i tynne skiver
  • 12-15 svarte oliven, med stein (ta den ut om du vil)
  • 12-15 store mynteblader, grovhakket
  • 2-3 ts za’atar
  • salt, (jeg bruker flaksalt her)

Dressing

  • 1,5 ss sherryeddik eller rødvin-/hvitvineddik
  • 1 ts honning
  • 0,5 ts Pedro Ximenez sherryeddik , (kan sløyfes eller erstattes med 0,25 ts honning og noen dråper sitronsaft)
  • 3 ss extra virgin olivenolje, (gjerne fruktig type)
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Legg de oppskjærte tomatene i bollen du skal servere i. Dryss på salt og la stå i noen minutter.
  • La dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper.
  • Ha rødløk og oliven over tomatene. Hell så over dressingen (eller så mye av den du ønsker). Topp med mynte og za’atar. Server med en gang.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.