Enkel og høstlig bulgursalat med sopp, rødbeter og fyldig ost.
Forrige uke fikk vi friske grønnsaker fra Yedikule Bostanları, Istanbuls eldste grønnsakshage, levert på døra. Inntil for noen få tiår siden, da Istanbul fremdeles holdt seg innenfor de gamle bymurene, var området en av byens viktigste leverandører av friskt frukt og grønt. I 1500 år har man dyrket frukt og grønt for byens innbyggere på denne grønne flekken.
I dag drives hagen mest for å bevare kulturarven. Og for å beskytte området mot å bli omgjort til høybygg og drabantby, slik mange områder rundt er blitt.
Det er ingen tvil om at de tar arbeidet seriøst. Varene som kom på døren var ikke bare økologiske. De var noe av det beste jeg har fått i Istanbul! Særlig var rødbetene fine – friske, med herlig farge og masse smak. Med slike råvarer er det ikke fritt for inspirasjon til å lage god og spennende mat.
Med en bulgur- og soppsalat av Yotam Ottolenghi jeg så for noen uker siden i mente, tenkte jeg at rødbeter må passe godt i dette smaksregisteret. Som sagt, så gjort. Og dette er altså noe av det beste jeg har spist på en stund! En fargerik bulgursalat, med smak av høst på alle nivåer. Høstmat man blir mett – men ikke tung – av. Perfekt!
Slik får du maksimal smak ut av bulgursalaten
Aller best blir bulgursalaten om du tar deg tid til å søke ut to ingredienser. Hel spisskummen, ristet i en tørr panne i et par minutter og knust grovt i en morter, har en mildere og mer jordaktig smak enn ferdig malt spisskummen. Den bygger opp om de andre smakene uten å ta over, slik malt spisskummen ofte kan gjøre. Den andre er freekeh, en type bulgur med en herlig røyksmak. Du får fremdeles en veldig god salat om du bruker malt spisskummen og vanlig bulgur, som lages av knust og forkokt hvete. I så fall kan du tilsette litt røkt paprika, om du har, når du koker bulguren.
Jeg brukte en mild og ganske salt geitost, men jeg tenker at de fleste typer geitost går fint her. Uten å ha prøvd det selv, tenker jeg at fetaost eller en fast ricotta også vil kunne bli veldig godt. Dill og bladpersille passer særlig godt til denne salaten, men også gressløk og kjørvel er gode alternativer. Gir 2-3 porsjoner.
Bulgursalat med sopp, rødbeter og geitost
Ingredienser
Bulgursalat
- 400 g fersk sopp, (valgfri type – jeg brukte vanlig hvit champignon), børstet og skåret i biter
- 1 stor eller 2 mellomstore rødbete, skrelt og skåret i 1 cm biter
- 150 g frikeh, ev. bulgur (grov)
- ev. ¼–½ ts røkt paprika, (om du bruker bulgur)
- 100 g geitost, i biter
- 1 håndfull (10 g) frisk dill, (uten tykke stilker), grovhakket
- 1 håndfull (10 g) frisk bladpersille, (uten tykke stilker), grovhakket
- olivenolje, til ovnsbaking
- vann
- salt og pepper
Dressing
- 1 ts hel spisskummen
- 1 ss sherryeddik, (eller rødvins- eller hvitvinseddik)
- 0,5 ss sitronsaft
- 2 ss extra virgin olivenolje
- salt og pepper
Sånn gjør jeg det
- Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
- Fordel sopp- og rødbetbiter i en langpanne. Bland med 3-4 ss olivenolje og litt salt og pepper, men hold sopp og rødbeter separat, så rødbetene ikke farger soppen. Stek høyt i ovnen til gjennomstekt og myk, 30-40 minutter. Slipp ut damp en gang eller to underveis. Avkjøl noe.
- Ha freekeh eller bulgur i en kasserolle. Bruker du bulgur, kan du ha i litt røkt paprika. Det er ikke nødvendig om du bruker freekeh. Ha i vann så det dekker med ca. ½ cm margin, og en klype salt. Kok opp og la putre under lokk på lav varme til den er gjennomkokt, men fremdeles har tyggemotstand. Det tar typisk 10-15 minutter for bulgur, 15-20 minutter for freekeh som er knust, og en halvtime eller lengre for freekeh hvor kornet er helt. Ha over i en sil og renn av under kaldt vann. Sett til side for å renne av.
- Rist hel spisskummen i en tørr panne til det “popper” og lukter godt av krydder, 1-2 minutter. Ha over i en morter og knus. Det trenger ikke bli helt pulver. Bland sammen med de øvrige dressingingrediensene. Bruker du malt spisskummen, blander du bare sammen alle ingrediensene.
- Bland sammen kokt freekeh, bakte grønnsaker, urter og dressing. Smak til med mer salt og pepper, om nødvendig. Vend forsiktig inn geitost.