Grønne linser med ovnsbakte grønnsaker og halloumi

En av mine første favorittretter til kjøttfri mandag. Du trår nemlig aldri feil med grønne linser med ovnsbakte grønnsaker.

Det er langt fra hver dag en har tid eller mulighet til å eksperimentere på kjøkkenet. Da er det viktig å ha noen kjente kombinasjoner opp ermet som alltid gir godt resultat. For meg er grønne linser med bakte grønnsaker og stekt halloumi en sånn. Kanskje ikke så fotogen, men enkel, lett – og utrolig god!

Dette er også en fin introduksjon til vegetarmat for den som ønsker å prøve å spise mindre kjøtt. Linsene metter godt, og kombinasjonen av aubergine og halloumi, en salt kypriotisk ost som holder formen når den stekes, gir smaksassosiasjoner enhver kjøttelsker lever godt med.

Oppskriften kan en godt variere etter hva en har for hånden av krydder og grønnsaker, og hva en måtte føle for – det gjør i alle fall jeg. Men denne versjonen er den beste versjonen jeg har lagd så langt og får derfor æren av å komme på bloggen.

Oppskriften gir to rause porsjoner men kan strekkes til tre hvis du serverer noe annet til, f.eks. suppe eller rester fra dagen før (en gjenganger hos meg). Jeg serverer linsene som regel lune, men de er også utmerket varme – gjør som du vil. Jeg pleier også alltid å bruke tørre linser, de er ikke vanskeligere å koke enn ris, og da har du også mulighet til å få en fin aroma inn i linsene gjennom å smaksette kokevannet, som jeg har gjort her. Men bruker du ferdigkokte se tips nedenfor.

Grønne linser med ovnsbakte grønnsaker og halloumi

Ingredienser

 • 1 rødløk eller gul løk, finhakket
 • 2 aubergine, i terninger på ca. 1,5 cm.
 • 4 søtpaprika, i terninger på ca. 1,5 cm.
 • 1 dl olivenolje pluss mer til steking av løk og halloumi
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 10 hel allehånde
 • 1 laurbærblad
 • 250 g grønne linser, tørre (evt. ca. 600 g ferdigkokte)
 • 5 dl vann
 • 150-250 g halloumi, i tykke skiver (jeg beregner ca. 80 g per person)
 • ca. 1 dl finhakket bladpersille (kutt av det meste av stilkene)
 • salt og pepper
 • evt. yoghurt til servering

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Finhakk løken og stek i 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium varme til den er myk men ikke brun, 10-15 minutter. Rør om jevnlig så løken blir jevnt stekt.
 3. Mens løken steker, skjær aubergine og søtpaprika i passe terninger, bland inn 1 dl olivenolje (eller mer/mindre om du ønsker) og litt salt og pepper (jeg bruker ca. 1/2 ts salt). Fordel på et stekebrett og sett i ovnen. Stek til grønnsakene er myke, 20-25 minutter. Rør gjerne om et par ganger underveis.
 4. Når løken er myk, ha i finhakket hvitløk, allehånde og laurbærblad. Fres videre i 1 minutt til det lukter godt av hvitløk og krydder.
 5. Ha i linser og vann, sett på lokk og kok opp. Når det koker, skru ned til lav varme og la det putre til linsene er ferdige. De skal være myke men ha litt tyggemotstand. Følg med så det ikke koker tørt, ha i  mer vann om det begynner å se skummelt ut. Rør gjerne om en gang i blant så linsene blir jevnt kokte, det kan ta alt fra 20 til 45 minutter, avhengig av linsene, så her er det bare å følge med og smake fra tid til annen.
 6. Når linsene er kokte, ta av varmen, renn av overflødig vann og la stå uten lokk i et par minutter så noe av vannet som er igjen fordamper.
 7. Mens linsene står, varm 1 ss olivenolje i en non-stick panne på medium varme. Når panna er varm, stek halloumien til den begynner å bli litt brun, 1-2 minutter på hver side. Juster evt. varmen underveis så den blir som du vil ha den. Halloumien kan godt bli brun-oransje, men skal ikke bli brent, da har du brukt for høy varme. Bruker du for lav varme får den ikke like fin konsistens, så det er bare å prøve seg frem til en finner rett innstilling for komfyren en bruker.
 8. Vend auberginen, paprikaen og bladpersillen forsiktig inn i linsene. Ikke bland for mye, da blir det fort mostendenser av det hele. Server med halloumiskivene over, eventuelt kan du skjære halloumiskivene i mindre biter og blande de inn – gjør som du ønsker. Jeg serverer alltid med yoghurt ved siden av, men det er ikke nødvendig.

Tips

 • Om jeg skulle brukt ferdigkokte linser, ville jeg begynt med grønnsakene (punkt 1+3). Når de er satt i ovnen, ville jeg ha frest løk (punkt 2) og så tilsatt hvitløk når den er myknet, men droppet allehånden og laurbærbladet (punkt 2+4). Renn av og skyll linsene og bland sammen med løken. Hopp over punkt 5 og 6 og fortsett fra punkt 7.

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Med over 80 av mine beste oppskrifter og en grundig introduksjon til mat fra Tyrkia og Midtøsten, er boka full av spennende retter og historier.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *