Grønne linser med aubergine og paprika

Grønne linser med halloumi og ovnsbakte grønnsaker

Grønne linser med aubergine og paprika

En av mine første favorittretter til kjøttfri mandag. Du trår nemlig aldri feil med grønne linser med halloumi og ovnsbakte grønnsaker.

Det er langt fra hver dag en har tid eller mulighet til å eksperimentere på kjøkkenet. Da er det viktig å ha noen kjente kombinasjoner opp ermet som alltid gir godt resultat. For meg er grønne linser med bakte grønnsaker og stekt halloumi en sånn. Kanskje ikke så fotogen, men enkel, lett – og utrolig god!

Dette er også en fin introduksjon til vegetarmat for den som ønsker å prøve å spise mindre kjøtt. Linsene metter godt, og kombinasjonen av aubergine og halloumi, en salt kypriotisk ost som holder formen når den stekes, gir smaksassosiasjoner enhver kjøttelsker lever godt med.

Oppskriften kan en godt variere etter hva en har for hånden av krydder og grønnsaker, og hva en måtte føle for – det gjør i alle fall jeg. Men denne versjonen er den beste versjonen jeg har lagd så langt og får derfor æren av å komme på bloggen.

Oppskriften gir to rause porsjoner men kan strekkes til tre hvis du serverer noe annet til, f.eks. suppe eller rester fra dagen før (en gjenganger hos meg). Jeg serverer linsene som regel lune, men de er også utmerket varme – gjør som du vil. Jeg pleier også alltid å bruke tørre linser, de er ikke vanskeligere å koke enn ris, og da har du også mulighet til å få en fin aroma inn i linsene gjennom å smaksette kokevannet, som jeg har gjort her. Men bruker du ferdigkokte se tips nedenfor. Gir to porsjoner.

Grønne linser med halloumi og ovnsbakte grønnsaker

Ingredienser

 • 1 rødløk eller gul løk, finhakket
 • 2 aubergine, i terninger på ca. 1,5 cm.
 • 4 søtpaprika, i terninger på ca. 1,5 cm.
 • 1 dl olivenolje pluss mer til steking av løk og halloumi
 • 1 hvitløksfedd, finhakket
 • 10 hel allehånde
 • 1 laurbærblad
 • 250 g grønne linser, tørre (evt. ca. 600 g ferdigkokte)
 • 5 dl vann
 • 150-250 g halloumi, i tykke skiver (jeg beregner ca. 80 g per person)
 • ca. 1 dl finhakket bladpersille (kutt av det meste av stilkene)
 • salt og pepper
 • evt. yoghurt til servering

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 230 grader, over- og undervarme.
 2. Skjær aubergine og søtpaprika i terninger. Bland inn 1 dl olivenolje og litt salt og pepper. Fordel på et stekebrett og sett i ovnen. Stek til grønnsakene er myke, 20-25 minutter. Rør gjerne om et par ganger underveis, så det ikke brenner seg.
 3. Samtidig, stek løk i 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium varme til myk men ikke brun, 8-10 minutter. Rør jevnlig. Tilsett finhakket hvitløk, allehånde og laurbærblad. Fres videre i 1 minutt til det lukter godt av hvitløk og krydder. Ha i linser og vann, sett på lokk og kok opp. Når det koker, skru ned til lav varme og la det putre til linsene er møre, typisk 15-20 minutter, men noen ganger litt lenger. Følg med så det ikke koker tørt og ha i mer vann om det begynner å se skummelt ut. Ta av varmen og renn av eventuelt overflødig vann.
 4. Varm så 1 ss olivenolje i en non-stick panne på medium varme. Stek halloumien til den har fått farge, 1-2 minutter på hver side.
 5. Vend aubergine, paprika og bladpersillen forsiktig inn i linsene. Ikke bland for mye, linsene kan falle sammen og bli mos-aktig. Server med halloumi over.

Tips

 • Om jeg skulle brukt ferdigkokte linser, ville jeg gjort som over, men droppet allehånde og laurbærblad. Linsene trenger da kun varmes opp, og trenger neppe ekstra vann.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.3.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.3.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

2 kommentarer

 1. Jeg har prøvd meg på denne noen ganger nå, og det blir veldig godt uansett. Det er likevel et par ting jeg ikke forstår. Hvor går den stekte løken? Skal den være i linsevannet? Du nevner også punkt 6 og 7 som jeg ikke finner.

  1. Hei Kjetil! Løken steker du i kasserollen du senere koker linsene i. Løk i først, så et par andre ting, så linser og vann. Alt sammen i samme kasserolle 🙂

   Og hvor det er blitt av punkt 6 og 7 vet jeg ikke – antakelig har jeg gått inn og forenklet fremgangsmåten på ett eller annet tidspunkt og helt glemt av å oppdatere tipsene i bunn. Det er nå rettet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?