Squash er sammen med paprika, aubergine, tomat og agurk blant basisgrønnsakene i det tyrkiske kjøkken. Men for å være helt ærlig kjenner jeg ikke til særlig mange tyrkiske retter med denne grønnsaken, kanskje bortsett fra squashkaker. Og ikke serveres det så mye på restaurant heller. Så hva all squashen blir til er jeg faktisk ikke sikker på.

Selv har jeg heller egentlig aldri vært overbegeistret for squash, til det har den for mye vann og lite smak å tilføre. Og kanskje er dette noe jeg bare innbiller meg, men jeg synes den har en tendens til å nulle ut andre smaker litt i for eksempel gryter, så der bruker jeg den svært sjelden. Men alene, med litt godt krydder, og ovnsbakt for å få ut den gode, litt delikate smaken blir den fantastisk god.

Squash med mynte, chili, yoghurt og posjert egg (1/3)

Ideen til akkurat denne retten fikk jeg fra et bilde i Instagramfeeden til Honey & Co, men både ingredienser og fremgangsmåte er min egen. Den er perfekt som lunsj; eggene både metter og smaker godt, og yoghurten bringer en fylde til det hele og gjør at krydderne ikke tar helt overhånd. Jeg tenker at det går like fint med speilegg eller bløtkokte egg om du vil, men ikke bli fristet til å droppe yoghurten, den binder det hele sammen. Holder til én grådig lunsj med ferskt brød til.

Ingredienser

 • 500 g squash, delt i to på langs og skjært i 1 cm tykke skiver
 • 2 ss olivenolje
 • 1 hvitløksfedd, finhakket (kan sløyfes)
 • 1 ts tørket mynte
 • 1 ts pul biber eller 1 ts paprikapulver + 1/4 ts chiliflak eller 1 ts hot paprikapulver
 • 2 ferske egg
 • vann med litt eddik
 • 1-2 ss extra virgin olivenolje
 • 1/2 ts tørket mynte
 • 1/2 ts pul biber eller 1/2 ts paprikapulver + 1/8 ts chiliflak
 • 5 ss yoghurt naturell, gjerne litt rennende type (altså ikke gresk eller tyrkisk type)
 • evt. 1 ss finhakket bladpersille, til garnityr
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 230 grader, over- og undervarme.
 2. Bland squashbitene med olivenolje, hvitløksfedd, mynte, pul biber eller paprikapulver/chiliflak og litt salt og pepper. Fordel på et stekebrett og sett i ovnen til squashen er gjennomstekt men fremdeles holder formen, ca. 20 minutter. Sett til side mens du lager eggene.
 3. Jeg er ingen ekspert på posjering av egg, men har fått bra resultater med følgende fremgangsmåte: Kok opp litt vann med et par teskjeer hvitvinseddik i en kasserolle. Når det syder, men før det fosskoker, rør rundt med en skje så du får en malstrøm. Knekk ett egg i malstrømmen. Trekk av varmen eller skru den ned til veldig lav og la stå til hviten har satt seg, ca. 5 minutter. Ta egget ut med en hullete skje. Varm opp vannet igjen og gjenta prosessen med det andre egget, eller bruk 2 kasseroller og gjør det samtidig. Det skal også gå an å knegge begge eggene i samme kasserolle, men jeg har begrenset suksess med akkurat dette.
 4. Lag krydderolje ved å vispe sammen extra virgin olivenolje, tørket mynte og pul biber eller paprikapulver/chiliflak.
 5. Ha squashen på et fat. Ha over yoghurt, egg og til slutt krydderoljen. Strø over litt finhakket bladpersille, om du vil.

Tips

 • For å posjere eggene er det helt nødvendig at de er ferske, ellers spres hviten for alle vinder i posjeringsvannet. Har du ikke ferske egg, bløtkok eggene i stedet.

Følg Et kjøkken i Istanbul på Facebook (facebook.com/etkjokken), Instagram (@vidar.bergum).

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Lyst på noe annet?

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
To gratis e-hefter fra Vidar Bergum: Hummus og 5 grunnoppskrifter

Få unike oppskrifter fra Istanbul!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Hva har du lyst på?