fbpx
Annonse (Hvorfor?)
Pitabrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Hjemmelaget pitabrød

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Annonse

Kjøp Aubergine & tahini nå og få 50 kroner rabatt, gratis frakt og boka levert i postkassa! 👇

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Nå trykt i
1
eksemplarer!

👇

På salg!

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Enkel oppskrift på hjemmelaget pitabrød. Mye bedre enn det du får kjøpt i butikken!

I Tyrkia som i Midt-Østen er det utenkelig med et måltid uten ferskt brød. Forskjellige måltider krever kanskje forskjellige typer brød, men det må til om det er frokost, lunsj eller middag det er snakk om.

Og det er ikke bare for å mette for en billig penge. Ferskt brød passer utrolig godt til mye av maten som serveres i disse områdene.

Pita som er saftig og luftig, ikke tørr og tynn!

Pitabrød er det faktisk ikke så veldig mye av her i Tyrkia. Til kebaben, for eksempel, bruker de som regel tynne lefser, som wraps (oppskrift på det finner du i min første bok Hummus & granateple). Men jeg synes pita er utrolig godt, om den nå skal fylles med noe eller serveres til småretter eller suppe.

Som med det beste av bakst er hjemmebakt pitabrød så mye bedre enn kjøpevarianten at en nesten lurer på om det er det samme produktet. Pita skal nemlig være myk og fluffy, ikke tynn og tørr som en del kjøpevarianter unektelig er. Heldigvis er det enkelt å lage hjemmebakt pitabrød!

Hjemmelaget pitabrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Den viktigste ingrediensen for godt pitabrød

Siden det er basert på hvitt hvetemel, er den viktigste ingrediensen for god smak ikke på ingredienslista, men i fremgangsmåten: Tid.

Setter du deigen dagen i forveien og kaldhever i kjøleskapet, utvikles smakene mye mer enn om den bare heves et par timer på kjøkkenbenken.

Siste gang jeg lagde dem prøvde jeg begge deler. Selv om begge metodene ga bra resultat, ble smaken vesentlig bedre når deigen fikk heve i et døgn. Men så fikk jeg til gjengjeld nystekte pitabrød to dager på rad…

Pitabrød passer til nesten all mat fra Tyrkia og Midtøsten. Du kan fylle den med noe godt, eller du kan spise den ved siden av gode gryteretter eller salater. Brødene kan fint fryses. De tiner fort, og gi dem gjerne en runde i stekepanna for å friske dem opp litt ekstra. Gir 12 pitabrød.

Hjemmelaget pitabrød
Mengde: 12 pitabrød

Hjemmelaget pitabrød

Inspirert av oppskrift på bloggen Pain de Martin, hvor jeg har lært veldig mye om brødbaking.

Ingredienser

 • 400 ml kaldt vann
 • 10 g fersk gjær
 • 25 g olivenolje
 • 600 g siktet hvetemel
 • 12 g salt
 • 12 g sukker

Sånn gjør jeg det

 1. Ha alle ingrediensene i en bolle. Elt i en kjøkkenmaskin til deigen er smidig, og du kan strekke en bit av deigen så den blir nesten gjennomsiktig uten at den sprekker. Hos meg holder det med 3-4 minutter på hastighet og 3-4 minutter på høy hastighet, men dette kan variere. Vær obs på at høy hastighet hever temperaturen i deigen ganske mye, så det er viktig å bruke kaldt vann. Følg med underveis. Blir deigen fingervarm, sett bollen i kjøleskapet i 10-15 minutter før du fortsetter. Når deigen er klar, dekk til med clingfilm/lokk og hev i kjøleskap i 12-24 timer. Du kan også la den heve i romtemperatur til dobbel størrelse, 2-3 timer.
 2. Ha deigen over på et melet bord og del i 12 like store emner. Form til boller gjennom å vende bitenes ytterkanter inn mot midten i flere omganger. Dette gir spenning i deigbollene som er viktig for hevingen. Snu deigbollene så du får skjøten ned og la hvile i 15-20 minutter.
 3. Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme. Sett inn bakesten om du har. La bakestenen bli gjennomvarm, det tar gjerne en halvtime.
 4. Kjevl ut deigbollene til runde emner på størrelse med CD-plater. Fordel på to bakepapir.
 5. Stek i ovnen i to omganger på varm bakesten eller vanlig stekebrett. Pitabrødene er ferdige når de blåser opp som ballonger, 2-3 minutter. Ikke bli fristet til å la de stå lenger, da kan de bli litt tørre. Dekk til med kjøkkenhåndkle for å holde pitabrødene varme og saftige.
 6. Vil du ha litt farge på pitabrødene, sett en non-stick stekepanne på medium varme. Stek til det har fått litt farge, 20-30 sekunder på hver side. Ha tilbake under kjøkkenhåndkle for å holde pitabrødene varme og saftige.

Tips

Pitabrød blir relativt fort tørt, men holder seg brukbart i en tett plastpose i 24 timer.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Over 90 oppskrifter!

👇

2. plass på listen!

👇

Ny bok! 😍

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

Ny bok! 😍

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

Mer godt

Ny bok! 😍

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

Siste nytt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Annonse (Hvorfor?)

Anbefalt for deg

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring