Pitabrød

Pitabrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Slik lager du perfekte hjemmelagde pitabrød.

I Tyrkia som i Midt-Østen er det utenkelig med et måltid uten ferskt brød. Forskjellige måltider krever kanskje forskjellige typer brød, men det må til om det er frokost, lunsj eller middag det er snakk om. Og det er ikke bare for å mette for en billig penge: ferskt brød passer nemlig utrolig godt til mye av maten som serveres i disse områdene.

Pitabrød er det faktisk ikke så veldig mye av her i Tyrkia; til kebaben for eksempel bruker en som regel tynne lefser, som wraps. Men jeg synes det er utrolig godt, om den nå skal fylles med noe eller serveres til småretter eller suppe. Som med det beste av bakst er hjemmebakt pitabrød så mye bedre enn kjøpevarianten at en nesten lurer på om det er det samme produktet. Pita skal nemlig være myk og fluffy, ikke tynn og tørr som en del kjøpevarianter unektelig er. Heldigvis er det enkelt å lage hjemmebakt pitabrød!

«Hummus & granateple»

Pitabrød - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
Foto: Bahar Kitapcı.

Du finner også oppskriften i boka mi Hummus & granateple.

Der finner du også mange andre enkle og gode oppskrifter på supper, vegetarmat og mye annet med smak av Tyrkia og Midtøsten.

Hummus & granateple av Vidar Bergum – Topp 10 på Boklista!

Siden pitabrød er basert på hvitt hvetemel, er den viktigste ingrediensen for god smak ikke på ingredienslista, men i fremgangsmåten: Tid. Settes deigen kvelden i forveien og kaldheves i kjøleskapet i minst et halvt døgn utvikles smakene mye mer enn om den bare heves et par timer på kjøkkenbenken. Siste gang jeg lagde pitabrød prøvde jeg begge deler og selv om begge metodene ga bra resultat, var pitabrødene som fikk heve et døgn i kjøleskapet vesentlig bedre på smak enn de som ble bakt dagen før. Men så fikk jeg til gjengjeld pitabrød to dager på rad…

Pitabrød passer til nesten all mat fra Tyrkia og Midtøsten. Du kan fylle den med noe godt, eller du kan spise den ved siden av gode gryteretter eller salater. Pitabrødene kan fint fryses. De tiner fort, og gi dem gjerne en runde i stekepanna for å friske dem opp litt ekstra. Gir 12 pitabrød.

Pitabrød (3 of 3)

Pitabrød

Inspirert av bloggen Pain de Martin, hvor jeg har lært veldig mye om brødbaking.

Ingredienser

 • 400 ml kaldt vann
 • 10 g fersk gjær
 • 25 g olivenolje
 • 600 g siktet hvetemel
 • 12 g salt
 • 12 g sukker

Sånn gjør jeg det

 1. Bland alle ingrediensene i en bolle. Elt i en kjøkkenmaskin på medium hastighet til alt er godt blandet, 3-4 minutter. Øk hastigheten til høy og elt videre til deigen er smidig og slipper bollen, 2-4 minutter. Deigen skal lett kunne tas av eltekroken uten at det blir for mye deig igjen. Du kan også strekke ut en liten bit av deigen og se om du kan få til en tilnærmet gjennomsiktig rute uten at deigen sprekker. Når du klarer det er deigen klar. Vær obs på at denne måten å elte på hever temperaturen i deigen ganske mye, så det er viktig å bruke kaldt vann. Jeg pleier å sjekke temperaturen på deigen et par ganger underveis. Begynner den å nærme seg fingervarm, sett bollen i kjøleskapet i 10-15 minutter før du fortsetter. Når deigen er klar, dekk til med clingfilm eller lokk og la heve i kjøleskap i 12-24 timer. Du kan også la den heve i romtemperatur til dobbel størrelse, 2-3 timer, men du får mer smak i pitabrødene om du begynner dagen i forveien.
 2. Ha deigen over på et melet bord og del i 12 emner på ca. 88 gram hver. Jeg anbefaler å veie de med mindre du har ekstremt godt øyemål; blir enkelte av pitabrødene noe større får du ikke like fin lomme på de. Form til boller gjennom å vende bitenes ytterkanter inn mot midten i flere omganger. Dette gir spenning i deigbollene som er viktig for å få den hevingen vi vil ha. Snu deigbollene så du får skjøten ned og la hvile i 15-20 minutter.
 3. Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme, og sett inn bakesten om du har. I så fall må du la bakestenen bli gjennomvarm, det tar en halvtimes tid. Har du ikke bakesten, sett inn en vanlig stekeplate (uten noe på). Den trenger ikke ekstra oppvarmingstid.
 4. Kjevl ut deigbollene til runde emner på størrelse med CD-plater. Fordel på to bakepapir, altså 6 brød på hvert bakepapir.
 5. Stek i ovnen i to omganger ved å ha bakepapiret over på . Pitabrødene er ferdige når de blåser opp som ballonger, 2-3 minutter. Ikke bli fristet til å la de stå lenger, da kan de bli litt tørre. Dekk til med kjøkkenhåndkle for å holde pitabrødene varme og saftige.
 6. Vil du ha litt farge på pitabrødene, sett en non-stick stekepanne på medium varme. Stek hvert pitabrød til det har fått litt farge, 20-30 sekunder på hver side. Ha tilbake under kjøkkenhåndkle for å holde pitabrødene varme og saftige. Server så snart som mulig.

Tips

 • Pitabrød blir relativt fort tørt, men holder seg brukbart i en tett plastpose i 24 timer.

 

Lyst på mer?

Kjøp boka mi «Hummus & granateple» — årets mest omtalte kokebok i 2018.

Med over 80 av mine beste oppskrifter og en grundig introduksjon til mat fra Tyrkia og Midtøsten, er boka full av spennende retter og historier.

Les mer eller kjøp boka her. Du finner den også i bokhandelen.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *