Sprø ovnsbakte poteter med aioli

Supertrikset som gir sprø ovnsstekte potetbåter – hver gang! Trikset kan også brukes på poteter skåret som fries eller terninger.
Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Sprø ovnsbakte poteter med aioli

Supertrikset som gir sprø ovnsstekte potetbåter – hver gang! Trikset kan også brukes på poteter skåret som fries eller terninger.
Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Siden jeg lærte denne måten å lage ovnsbakte poteter på, har jeg aldri mer gått i nærheten av frityren. Her er supertrikset som gir sprø poteter – hver eneste gang! Trikset kan brukes til alle former poteter, fra chips til potetbåter.

Ingen som kjenner meg vil bli overrasket over at jeg er glad i tapas. Jeg elsker denne måten å spise på. Små retter som deles av mange.

Mitt beste tapasminne var nettopp en sånn kveld. I San Sebastian, med min gode venn Mor. Ett glass vin hver og to tapas på deling. I hver bar.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Vi er fremdeles ikke helt enige om hvor mange barer vi var innom den kvelden. At den var episk, var det imidlertid ingen tvil om!

Det enkle er ofte det beste

Og min favoritt blant tapasrettene?

Patatas bravas. Stekte poteter med tomatsaus. Og, aller helst, en god hjemmelaget aioli – hvitløksmajones – til.

Festmeny: Mezebord. Foto: Bahar Kitapci
Les også: Mine beste tips til å sette sammen mezebord – tapas fra Midtøsten. Foto: Bahar Kitapci

Samtidig er det en type mat jeg sjelden lager hjemme. Denslags blir jo best når det friteres, eller hva?

Jeg er ikke glad i å fritere hjemme. En ting er det sunnhetsmessige. Det bekymrer meg ikke veldig, for jeg spiser jevnt over veldig sunt.

Men lukten! Friterer jeg noe til middag, er det som om lukten av den henger igjen i veggene i dagevis etterpå.

En løsning hadde selvfølgelig vært å investere i en frittstående frityr eller stekeplate som jeg kan bruke på balkongen.

Men så fant jeg supertrikset som gjør at jeg får ovnsbakte poteter som er nesten like sprø og gode som friterte!

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Supertrikset som gir sprø ovnsbakte poteter

Nøkkelen for gode stekte poteter, er at de blir sprø. Ingen liker slapp potet. Det gjelder om du lager poteter i ovn, panne eller frityr.

Det finnes forskjellige triks for å oppnå akkurat dette. Foruten å velge riktig type potet ligger nøkkelen i å få ut litt av fuktigheten av potetene.

Og det er jo ganske logisk. Sannsynligheten for at potetene blir sprøe er jo større om potetene blir stekte enn om de dampes i sin egen væske.

Batata harra - stekte poteter fra Midtøsten
Prøv også: Batata harra – spicy poteter fra Midtøsten fra min spalte i Dagens Næringsliv. Oppskriften er også med i min bok Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor

Salt setter i gang en prosess som gjør at potetene skiller ut væske. Jeg begynner derfor med å legge potetbåtene i godt saltet vann i en halvtimes tid. Deretter skyller og tørker jeg dem godt.

Med olje og høy varme i ovnen i tillegg, får jeg sprø ovnsbakte potetbåter hver gang! Disse tør jeg faktisk love at forsvinner nesten før de kommer på bordet.

Jeg bruker solsikkeolje, som er nærmest en garantist for det sprøe. Jeg har også i litt olivenolje for smakens skyld. Med bare olivenolje blir det dessverre ikke like sprøtt, selv om smaken fortsatt blir veldig god!

Hvordan skjære potetene

I denne oppskriften har jeg lagt potetbåter. Supersprø, ovnsbakte potetbåter. Litt som chunky chips, med andre ord.

Fremgangsmåten fungerer imidlertid utmerket også for andre former.

Det eneste du må tilpasse, er steketiden. Tynne fries tar kortere tid enn båtpoteter i ovn. Uavhengig av form, anbefaler jeg å følge nøye med første gangen. Da vet du hvor lang tid det tar neste gang.

Og uavhengig av form, må du passe på at du ikke fyller opp stekebrettene for mye. Det skal være avstand mellom hver potetbit. Det trenger ikke være mye, men avstand må det være. Det er bedre å ha to halvfulle brett, enn ett overfylt.

Noen serveringstips for ovnsbakte poteter

Oppskriften gir en stor skål potetbåter, nok til 3-4 personer.

Lager du aioli, får du en god skål. Antakelig dobbelt så mye som du trenger. Det som blir til overs, holder seg et par dager i tett beholder i kjøleskapet.

Det er en grunn til at vi har uttrykket «hen er som poteten», i betydningen at vedkommende kan brukes til alt. For poteter er kjempegodt til det aller, aller meste.

Server dissee sprø potetbåtene som snacks, til grillmat eller som tilbehør til hva det måtte være av kjøttmat. Eller hva annet du måtte ha på menyen. Lykke til!

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Sprø ovnsstekte potetbåter med aioli

Mengde: Nok til 3-4 personer

Supertrikset som gir sprø ovnsbakte poteter – hver eneste gang!

Ingredienser

Potetbåter i ovn

 • 1 kg poteter som egner seg til steking, i like store båter
 • vann
 • 1 dl olivenolje
 • salt

Aioli

 • 2 hvitløksfedd, skrelt og most i en morter med litt salt
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 eggeplommer
 • 100 ml olivenolje
 • 100 ml solsikkeolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær poteten i like store båter og ha i en bolle. Dekk med godt saltet vann (jeg har i 2 gode ts). La stå i minst 15 minutter, gjerne en halvtime. Skyll potetene og tørk godt.
 2. Sett ovnen på 250 grader, varmluft.
 3. Ha potetene i en langpanne og bland med godt med olivenolje. Sett i varm ovn og stek i 10 minutter. Skru ned temperaturen til 220 grader og fortsett å steke til potetene har fått litt brunfarge og er møre i midten. Ha over på kjøkken papir eller bakepapir så potetene får renne av seg litt av fettet. Dryss med flaksalt. Ikke la de stå i panna de ble stekt i; da trekker oljen inn i potetene og det hele blir fett og udelikat.
 4. Lag alioli mens potetene er i ovnen. Visp sammen hvitløsfedd, sitronsaft og eggeplommer. Tilsett deretter olje mens du visper, først dryppvis (jeg bruker gjerne et par minutter på de første par spiseskjeene), deretter raskere og raskere. Det er enklest om en har en hjelper til å helle i olje, eventuelt bruke en bolle som er festet godt til underlaget så den ikke trenger å holdes igjen. Når all oljen er inkorporert, smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Topp gjerne med et dryss røkt paprika, om du har.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

10 kommentarer

 1. Denne metoden bruker jeg ofte, for ovnsstekte poteter er (potensielt) utrolig godt. Det jeg har erfart er at jeg må/bør bruke mer salt og gjerne la potetene ligge en times tid i vannet for å få ønsket effekt. Jeg har brukt litt ulike typer poteter, uten at jeg har katalogført resultatene, men altså, mer salt, lenger liggetid, da funker det for meg. 🙂

 2. Skal man skru av vatmluften når man putter i potetene eller skal varmluft stå på hele tiden?
  Hvor lenge skal man steke totalt?

  1. Varmluft hele tiden 🙂 Total steketid varierer litt fra ovn til ovn, men rundt 20-25 minutter totalt er som regel passende. Følg med fra 15 minutter og utover.

 3. Hei! Når man bor i Tyrkia og spør etter poteter egnet til steking og får til svar at poteter er poteter er det noe enkelt/navn man kan spørre om…? Noe man skal se etter på poteten? Blir litt det samme når de sier lam er lam….men der ser jeg jo forskjellen… har prøvd med forskjellig resultat.kan man da bruke mer saltvann og bruke laaang tid …få bra resultat?

 4. Disse har jeg lyst til å lage i dag ?? Har du forslag til hva jeg bør ha til for å få et komplett måltid? ?

   1. Tusen takk ? Liker veldig godt oppskriftene dine. Blir kylling til i dag ? I morgen blir det libanesisk moussaka, tyrkisk festris og fatayer fra «Hummus & granateple» ?

 5. Etter hva jeg kan skjønne er dette et helt elendig «triks». Jeg fulgte instruksen til punkt og prikke og resultatet var potetbåter som ikke var i nærheten av noe som kunne ligne på sprø poteter. De var saggy og nesten brent.
  – Jeg lot potetbåtene (som var ganske små) ligge i godt saltet vann i 45 min.
  – Potetene ble skylt og tørket, og badet i olivenolje så alle sider var dekket.
  – Potetene ble så lagt på bakepapir i ovnen på 250 grader.
  – Etter ca. 10 min. var potetene til dels brent i flekker og fortsatt gule andre steder., Ingen skorpe, ingen jevn brunfarge. Ikke antydning til sprø overflate, bare brente flekker. Så hvordan dette skal fungere som frityrstekte poteter fatter ikke jeg. Eller har jeg misforstått noe?

  1. Synd å høre at oppskriften ikke leverte som forventet! Jeg og andre har hatt stor suksess med denne over flere år, så uten å ha vært tilstede er det vanskelig å si hva som kan ha gått galt i ditt tilfelle. Noen teorier:
   – ikke all potet er like egnet til steking. Prøv ev. en melen type som er god til å lage friterte/ovnsbakte poteter av neste gang.
   – ovner er ulike. Siden de ble veldig ulikt stekt, høres det ut som din ovn kanskje har litt skarp varme og dårlig varmefordeling. Prøv litt lavere varme neste gang, og flytt på båtene eller snu brettet et par ganger underveis.
   – du skriver at potetbåtene var ganske små. Da må steketiden justeres. Det er også større risiko for at endene blir brent enn om potetene er større.
   – bakepapir er ikke nødvendig, og kan hindre potetene i å bli sprø.
   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Hummus - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul. Foto: Bahar Kitapcı.
  Kald yoghurtsuppe med kikerter, agurk og mynte – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?