Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Sprø ovnsstekte potetbåter med aioli

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Siden jeg lærte denne måten å lage ovnsstekte potetbåter på, har jeg aldri mer gått i nærheten av frityren. Her er supertrikset som gir sprø poteter – hver eneste gang! Trikset kan brukes til alle former poteter, fra chips til potetbåter.

Ingen som kjenner meg vil bli overrasket over at jeg er glad i tapas. Jeg elsker denne måten å spise på. Små retter som deles av mange.

Mitt beste tapasminne var nettopp en sånn kveld. I San Sebastian, med min gode venn Mor. Ett glass vin hver og to tapas på deling. I hver bar.

Vi er fremdeles ikke helt enige om hvor mange barer vi var innom den kvelden. At den var episk, var det imidlertid ingen tvil om!

Det enkle er ofte det beste

Og min favoritt blant tapasrettene?

Patatas bravas. Stekte poteter med tomatsaus. Og, aller helst, en god hjemmelaget aioli – hvitløksmajones – til.

Festmeny: Mezebord. Foto: Bahar Kitapci
Les også: Mine beste tips til å sette sammen mezebord – tapas fra Midtøsten. Foto: Bahar Kitapci

Samtidig er det en type mat jeg sjelden lager hjemme. Denslags blir jo best når det friteres, eller hva?

Jeg er ikke glad i å fritere hjemme. En ting er det sunnhetsmessige. Det bekymrer meg ikke veldig, for jeg spiser jevnt over veldig sunt.

Krydrede kjøtt- og potetkaker - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Prøv også: Iranske kjøtt- og potetkaker.

Men lukten! Friterer jeg noe til middag, er det som om lukten av den henger igjen i veggene i dagevis etterpå.

En løsning hadde selvfølgelig vært å investere i en frittstående frityr eller stekeplate som jeg kan bruke på balkongen.

Men så fant jeg supertrikset som gjør at jeg får ovnsstekte poteter som er like sprø og gode som friterte!

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Supertrikset som gir sprø potetbåter i ovn

Nøkkelen for gode potetbåter, er at de blir sprø. Ingen liker slapp potet.

Det finnes forskjellige triks for å oppnå akkurat dette, men foruten å velge riktig type potet ligger nøkkelen i å få ut litt av fuktigheten av potetene.

Og det er jo ganske logisk. Sannsynligheten for at noe blir sprøtt er jo større om det stekes enn om de dampes i sin egen væske.

Batata harra - stekte poteter fra Midtøsten
Prøv også: Batata harra – spicy poteter fra Midtøsten fra min spalte i Dagens Næringsliv. Oppskriften er også med i min bok Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor

Salt setter i gang en prosess som gjør at potetene skiller ut væske. Jeg begynner derfor med å legge potetbåtene i godt saltet vann i en halvtimes tid før jeg skyller og tørker de godt.

Med olje og høy varme i ovnen i tillegg, får jeg sprø ovnsstekte potetbåter hver gang!

Disse tør jeg faktisk love at forsvinner nesten før de kommer på bordet.

Gir en stor skål potetbåter, nok til 3-4 personer. Og en god skål aioli – antakelig dobbelt så my som du trenger. Det som blir til overs, holder seg et par dager i tett beholder i kjøleskapet.

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Mengde: Nok til 3-4 personer

Sprø ovnsstekte potetbåter med aioli

Supertrikset som gir sprø ovnsstekte potetbåter – hver eneste gang!

Ingredienser

Potetbåter i ovn

 • 1 kg poteter som egner seg til steking, i like store båter
 • vann
 • 1 dl olivenolje
 • salt

Aioli

 • 2 hvitløksfedd, skrelt og most i en morter med litt salt
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 eggeplommer
 • 100 ml olivenolje
 • 100 ml solsikkeolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær poteten i like store båter og ha i en bolle. Dekk med godt saltet vann (jeg har i 2 gode ts). La stå i minst 15 minutter, gjerne en halvtime. Skyll potetene og tørk godt.
 2. Sett ovnen på 250 grader, varmluft.
 3. Ha potetene i en langpanne og bland med godt med olivenolje. Sett i varm ovn og stek i 10 minutter. Skru ned temperaturen til 220 grader og fortsett å steke til potetene har fått litt brunfarge og er møre i midten. Ha over på kjøkken papir eller bakepapir så potetene får renne av seg litt av fettet. Dryss med flaksalt. Ikke la de stå i panna de ble stekt i; da trekker oljen inn i potetene og det hele blir fett og udelikat.
 4. Lag alioli mens potetene er i ovnen. Visp sammen hvitløsfedd, sitronsaft og eggeplommer. Tilsett deretter olje mens du visper, først dryppvis (jeg bruker gjerne et par minutter på de første par spiseskjeene), deretter raskere og raskere. Det er enklest om en har en hjelper til å helle i olje, eventuelt bruke en bolle som er festet godt til underlaget så den ikke trenger å holdes igjen. Når all oljen er inkorporert, smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Topp gjerne med et dryss røkt paprika, om du har.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.3.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.3.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

8 kommentarer

 1. Denne metoden bruker jeg ofte, for ovnsstekte poteter er (potensielt) utrolig godt. Det jeg har erfart er at jeg må/bør bruke mer salt og gjerne la potetene ligge en times tid i vannet for å få ønsket effekt. Jeg har brukt litt ulike typer poteter, uten at jeg har katalogført resultatene, men altså, mer salt, lenger liggetid, da funker det for meg. 🙂

 2. Skal man skru av vatmluften når man putter i potetene eller skal varmluft stå på hele tiden?
  Hvor lenge skal man steke totalt?

  1. Varmluft hele tiden 🙂 Total steketid varierer litt fra ovn til ovn, men rundt 20-25 minutter totalt er som regel passende. Følg med fra 15 minutter og utover.

 3. Hei! Når man bor i Tyrkia og spør etter poteter egnet til steking og får til svar at poteter er poteter er det noe enkelt/navn man kan spørre om…? Noe man skal se etter på poteten? Blir litt det samme når de sier lam er lam….men der ser jeg jo forskjellen… har prøvd med forskjellig resultat.kan man da bruke mer saltvann og bruke laaang tid …få bra resultat?

 4. Disse har jeg lyst til å lage i dag ?? Har du forslag til hva jeg bør ha til for å få et komplett måltid? ?

   1. Tusen takk ? Liker veldig godt oppskriftene dine. Blir kylling til i dag ? I morgen blir det libanesisk moussaka, tyrkisk festris og fatayer fra «Hummus & granateple» ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?