Annonse

Sprø ovnsbakte poteter med aioli

Supertrikset som gir sprø ovnsstekte potetbåter – hver gang! Trikset kan også brukes på poteter skåret som fries eller terninger.
Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
ANNONSE → Norli er min valgte samarbeidspartner for salg av bøker. Jeg lenker kun til egne bøker og anbefalte bøker jeg selv eier.
Av

Siden jeg lærte denne måten å lage ovnsbakte poteter på, har jeg aldri mer gått i nærheten av frityren. Her er supertrikset som gir sprø poteter – hver eneste gang! Trikset kan brukes til alle former poteter, fra chips til potetbåter.

Oppskriften er oppdatert 27. juni 2022. Du finner også den oppdaterte oppskriften sammen med to nydelige sauser i min bok Nydelig! Spennende mat full av smak.

Ingen som kjenner meg vil bli overrasket over at jeg er glad i tapas. Jeg elsker denne måten å spise på. Små retter som deles av mange.

Mitt beste tapasminne var nettopp en sånn kveld. I San Sebastian, med min gode venn Mor. Ett glass vin hver og to tapas på deling. I hver bar.

Vi er fremdeles ikke helt enige om hvor mange barer vi var innom den kvelden. At den var episk, var det imidlertid ingen tvil om!

Det enkle er ofte det beste

Og min favoritt blant tapasrettene?

Patatas bravas. Stekte poteter med tomatsaus. Og, aller helst, en god hjemmelaget aioli – hvitløksmajones – til.

Festmeny: Mezebord. Foto: Bahar Kitapci
Les også: Mine beste tips til å sette sammen mezebord – tapas fra Midtøsten. Foto: Bahar Kitapci

Samtidig er det en type mat jeg sjelden lager hjemme. Denslags blir jo best når det friteres, eller hva?

Jeg er ikke glad i å fritere hjemme. En ting er det sunnhetsmessige. Det bekymrer meg ikke veldig, for jeg spiser jevnt over veldig sunt.

Men lukten! Friterer jeg noe til middag, er det som om lukten av den henger igjen i veggene i dagevis etterpå.

En løsning hadde selvfølgelig vært å investere i en frittstående frityr eller stekeplate som jeg kan bruke på balkongen.

Men så fant jeg supertrikset som gjør at jeg får ovnsbakte poteter som er nesten like sprø og gode som friterte!

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Supertrikset som gir sprø ovnsbakte poteter

Nøkkelen for gode stekte poteter, er at de blir sprø. Ingen liker slapp potet. Det gjelder om du lager poteter i ovn, panne eller frityr.

Det finnes forskjellige triks for å oppnå akkurat dette. Foruten å velge riktig type potet ligger nøkkelen i å få ut litt av fuktigheten av potetene.

Og det er jo ganske logisk. Sannsynligheten for at potetene blir sprøe er jo større om potetene blir stekte enn om de dampes i sin egen væske.

Batata harra - stekte poteter fra Midtøsten
Prøv også: Batata harra – spicy poteter fra Midtøsten fra min spalte i Dagens Næringsliv. Oppskriften er også med i min bok Aubergine & tahini: Hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor

Salt setter i gang en prosess som gjør at potetene skiller ut væske. Jeg begynner derfor med å legge potetbåtene i godt saltet vann i en halvtimes tid. Deretter skyller og tørker jeg dem godt.

Med olje og høy varme i ovnen i tillegg, får jeg sprø ovnsbakte potetbåter hver gang! Disse tør jeg faktisk love at forsvinner nesten før de kommer på bordet.

Jeg bruker solsikkeolje, som er nærmest en garantist for det sprøe. Jeg har også i litt olivenolje for smakens skyld. Med bare olivenolje blir det dessverre ikke like sprøtt, selv om smaken fortsatt blir veldig god!

Hvordan skjære potetene

I denne oppskriften har jeg lagt potetbåter. Supersprø, ovnsbakte potetbåter. Litt som chunky chips, med andre ord.

Fremgangsmåten fungerer imidlertid utmerket også for andre former.

Det eneste du må tilpasse, er steketiden. Tynne fries tar kortere tid enn båtpoteter i ovn. Uavhengig av form, anbefaler jeg å følge nøye med første gangen. Da vet du hvor lang tid det tar neste gang.

Og uavhengig av form, må du passe på at du ikke fyller opp stekebrettene for mye. Det skal være avstand mellom hver potetbit. Det trenger ikke være mye, men avstand må det være. Det er bedre å ha to halvfulle brett, enn ett overfylt.

Noen serveringstips for ovnsbakte poteter

Oppskriften gir en stor skål potetbåter, nok til 3-4 personer.

To metallskåler med ovnsbakte poteter, den øverste med en lys yoghurt- og tahinisaus og za'atar, den nederste med krydret tomatsaus og koriander
Sjekk ut min tredje bok «Nydelig!» for oppskrift på disse to fantastiske sausene til. Foto: Bahar Kitapci.

Lager du aioli, får du en god skål. Antakelig dobbelt så mye som du trenger. Det som blir til overs, holder seg et par dager i tett beholder i kjøleskapet.

Det er en grunn til at vi har uttrykket «hen er som poteten», i betydningen at vedkommende kan brukes til alt. For poteter er kjempegodt til det aller, aller meste.

Server disse sprø potetbåtene som snacks, til grillmat eller som tilbehør til hva det måtte være av kjøttmat. Selv er jeg svak for en forfriskende spansk gazpacho til. Eller hva annet du måtte ha på menyen. Lykke til!

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Sprø ovnsstekte potetbåter med aioli

Supertrikset som gir sprø ovnsbakte poteter – hver eneste gang!
4,5 (42 stemmer).
Siderett, Snacks
Internasjonal mat, Spania
1 time
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Potetbåter i ovn

 • 1 kg melen potet, skåret i like store båter
 • vann
 • 1 dl solsikkeolje
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • salt

Aioli

 • 2 hvitløksfedd, skrelt og most i en morter med litt salt
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 eggeplommer
 • 200 ml extra virgin olivenolje, mild type
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Skjær poteten i like store båter og ha i en bolle. Dekk med godt saltet vann (gjerne 1 ss eller mer). La stå i minst 15 minutter, gjerne en halvtime. Skyll potetene og tørk godt.
 • Sett ovnen på 250 grader, varmluft.
 • Ha potetene i en langpanne og bland med godt med olje. Sett i varm ovn og stek i 10 minutter. Skru ned temperaturen til 220 grader og fortsett å steke til potetene har fått litt brunfarge og er møre i midten. Ha over på kjøkken papir eller bakepapir så potetene får renne av seg litt av fettet. Dryss med flaksalt. Ikke la de stå i panna de ble stekt i; da trekker oljen inn i potetene og det hele blir fett og udelikat.
 • Lag alioli mens potetene er i ovnen. Visp sammen hvitløsfedd, sitronsaft og eggeplommer. Tilsett deretter olje mens du visper, først dryppvis (jeg bruker gjerne et par minutter på de første par spiseskjeene), deretter raskere og raskere. Det er enklest om en har en hjelper til å helle i olje, eventuelt bruke en bolle som er festet godt til underlaget så den ikke trenger å holdes igjen. Når all oljen er inkorporert, smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Topp gjerne med et dryss røkt paprika, om du har.

Tips & noter

Oppskriften ble oppdatert 27. juni 2022. I hovedsak er endringen at jeg nå anbefaler å bruke solsikkeolje til stekingen i stedet for olivenolje. Jeg bruker også kun extra virgin olivenolje i aiolien, i stedet for halvparten olivenolje og halvparten nøytral olje, som tidligere.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

14 kommentarer

 1. Denne metoden bruker jeg ofte, for ovnsstekte poteter er (potensielt) utrolig godt. Det jeg har erfart er at jeg må/bør bruke mer salt og gjerne la potetene ligge en times tid i vannet for å få ønsket effekt. Jeg har brukt litt ulike typer poteter, uten at jeg har katalogført resultatene, men altså, mer salt, lenger liggetid, da funker det for meg. 🙂

 2. Skal man skru av vatmluften når man putter i potetene eller skal varmluft stå på hele tiden?
  Hvor lenge skal man steke totalt?

  1. Varmluft hele tiden 🙂 Total steketid varierer litt fra ovn til ovn, men rundt 20-25 minutter totalt er som regel passende. Følg med fra 15 minutter og utover.

 3. Hei! Når man bor i Tyrkia og spør etter poteter egnet til steking og får til svar at poteter er poteter er det noe enkelt/navn man kan spørre om…? Noe man skal se etter på poteten? Blir litt det samme når de sier lam er lam….men der ser jeg jo forskjellen… har prøvd med forskjellig resultat.kan man da bruke mer saltvann og bruke laaang tid …få bra resultat?

 4. Disse har jeg lyst til å lage i dag ?? Har du forslag til hva jeg bør ha til for å få et komplett måltid? ?

   1. Tusen takk ? Liker veldig godt oppskriftene dine. Blir kylling til i dag ? I morgen blir det libanesisk moussaka, tyrkisk festris og fatayer fra «Hummus & granateple» ?

 5. Etter hva jeg kan skjønne er dette et helt elendig «triks». Jeg fulgte instruksen til punkt og prikke og resultatet var potetbåter som ikke var i nærheten av noe som kunne ligne på sprø poteter. De var saggy og nesten brent.
  – Jeg lot potetbåtene (som var ganske små) ligge i godt saltet vann i 45 min.
  – Potetene ble skylt og tørket, og badet i olivenolje så alle sider var dekket.
  – Potetene ble så lagt på bakepapir i ovnen på 250 grader.
  – Etter ca. 10 min. var potetene til dels brent i flekker og fortsatt gule andre steder., Ingen skorpe, ingen jevn brunfarge. Ikke antydning til sprø overflate, bare brente flekker. Så hvordan dette skal fungere som frityrstekte poteter fatter ikke jeg. Eller har jeg misforstått noe?

  1. Synd å høre at oppskriften ikke leverte som forventet! Jeg og andre har hatt stor suksess med denne over flere år, så uten å ha vært tilstede er det vanskelig å si hva som kan ha gått galt i ditt tilfelle. Noen teorier:
   – ikke all potet er like egnet til steking. Prøv ev. en melen type som er god til å lage friterte/ovnsbakte poteter av neste gang.
   – ovner er ulike. Siden de ble veldig ulikt stekt, høres det ut som din ovn kanskje har litt skarp varme og dårlig varmefordeling. Prøv litt lavere varme neste gang, og flytt på båtene eller snu brettet et par ganger underveis.
   – du skriver at potetbåtene var ganske små. Da må steketiden justeres. Det er også større risiko for at endene blir brent enn om potetene er større.
   – bakepapir er ikke nødvendig, og kan hindre potetene i å bli sprø.
   Lykke til!

4,46 from 42 votes (42 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.