Sprø ovnsstekte potetbåter med alioli

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Supertrikset som gir sprø ovnsstekte potetbåter – hver eneste gang!

Har du fulgt meg en stund, kommer det neppe som noen overraskelse at jeg er glad i tapas. Konseptet likner jo ganske mye på meze: mange småretter på deling.

Forskjellen på tapas og meze

Samtidig likner det ikke på meze i det hele tatt. Der meze er en storslått begynnelse på et stort måltid, er tapas en liten matbit til drinken med venner i en bar før en drar hver til sitt for lunsj eller middag.

Og der meze alltid følges av en eller annen form for hovedrett er tapas i dag for mange blitt et måltid i seg selv. Det er etterhvert blitt helt innafor å spise bare tapas til middag. Og aller helst: I en serie forskjellige tapasbarer i løpet av samme kveld.

Mitt beste tapasminne var nettopp en sånn kveld. I San Sebastian, med min gode venn Mor. Ett glass vin hver og to tapas på deling. I hver bar. Vi er fremdeles ikke helt enige om hvor mange barer vi var innom den kvelden. At den var episk, var det imidlertid ingen tvil om!

Sprø ovnsstekte potetbåter – oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Tapas er gjennomgående litt mer substansielle enn meze: her er det som regel mer av både protein og fett. For eksempel har jeg aldri sett friterte eller ovnsstekte poteter servert som meze. Men på de fleste tapasbarer er den en selvfølgelighet. Helst med tomatsausen bravas og en god alioli, selvfølgelig (eller aïoli, om du vil, avhengig av hvor i Spania du plukket opp navnet). Det enkle er ofte det beste.

Supertrikset som gir sprø potetbåter i ovn

Nøkkelen for gode potetbåter, er at de blir sprø. Ingen liker slapp potet.

Det finnes forskjellige triks for å oppnå akkurat dette, men foruten å velge riktig type potet ligger nøkkelen i å få ut litt av fuktigheten av potetene. Og det er jo ganske logisk. Sannsynligheten for at noe blir sprøtt er jo større om det stekes enn om de dampes i sin egen væske.

Salt setter i gang en prosess som gjør at potetene skiller ut væske. Jeg begynner derfor med å legge potetbåtene i godt saltet vann i en halvtimes tid før jeg skyller og tørker de godt. Med olje og høy varme i ovnen, får jeg sprø ovnsstekte potetbåter hver gang!

Disse tør jeg faktisk love at forsvinner nesten før de kommer på bordet. Gir en stor skål potetbåter, nok til 3-4 personer, og en god skål alioli, antakelig dobbelt så my som du trenger; overskuddet holder seg et par dager i tett beholder i kjøleskapet.

Sprø ovnsstekte potetbåter med alioli
Mengde: Nok til 3-4 personer

Sprø ovnsstekte potetbåter med alioli

Supertrikset som gir sprø ovnsstekte potetbåter – hver eneste gang!

Ingredienser

Potetbåter i ovn

 • 1 kg poteter som egner seg til steking, i like store båter
 • vann
 • 1 dl olivenolje
 • salt

Alioli

 • 2 hvitløksfedd, skrelt og most i en morter med litt salt
 • 1 ss sitronsaft
 • 2 eggeplommer
 • 100 ml olivenolje
 • 100 ml solsikkeolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær poteten i like store båter og ha i en bolle. Dekk med godt saltet vann (jeg har i 2 gode ts). La stå i minst 15 minutter, gjerne en halvtime. Skyll potetene og tørk godt.
 2. Sett ovnen på 250 grader, varmluft.
 3. Ha potetene i en langpanne og bland med godt med olivenolje. Sett i varm ovn og stek i 10 minutter. Skru ned temperaturen til 220 grader og fortsett å steke til potetene har fått litt brunfarge og er møre i midten. Ha over på kjøkken papir eller bakepapir så potetene får renne av seg litt av fettet. Dryss med flaksalt. Ikke la de stå i panna de ble stekt i; da trekker oljen inn i potetene og det hele blir fett og udelikat.
 4. Lag alioli mens potetene er i ovnen. Visp sammen hvitløsfedd, sitronsaft og eggeplommer. Tilsett deretter olje mens du visper, først dryppvis (jeg bruker gjerne et par minutter på de første par spiseskjeene), deretter raskere og raskere. Det er enklest om en har en hjelper til å helle i olje, eventuelt bruke en bolle som er festet godt til underlaget så den ikke trenger å holdes igjen. Når all oljen er inkorporert, smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft. Topp gjerne med et dryss røkt paprika, om du har.
Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Annonse

Vårsalg!

Gjør et kupp – få boka mi for kun 149 kr!
(vanlig utsalgspris 399 kr)

Kjøp hos Tanum!* Kjøp hos Ark!

* Lenken til Tanum er annonselenke. Det betyr at jeg får noen ekstra prosenter om du bruker denne lenken når du handler. Tusen takk for at du støtter Et kjøkken i Istanbul!

 

1 Comment

 • Denne metoden bruker jeg ofte, for ovnsstekte poteter er (potensielt) utrolig godt. Det jeg har erfart er at jeg må/bør bruke mer salt og gjerne la potetene ligge en times tid i vannet for å få ønsket effekt. Jeg har brukt litt ulike typer poteter, uten at jeg har katalogført resultatene, men altså, mer salt, lenger liggetid, da funker det for meg. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *