Enkel kikertcurry med yoghurt

Superrask vegetarrett som likevel er full av smak.
Kikertcurry med yoghurt i mørk bolle, sett fra øyenivå
Kikertcurry med yoghurt i mørk bolle, sett fra øyenivå
Av

Superenkel kikertcurry med ingredienser du nesten garantert allerede har for hånden. Smaker like godt som det ser smashing ut! Perfekt til en kjapp midtukemiddag eller helgelunsj.

Denne retten er kanskje ikke tradisjonell, men likevel tydelig inspirert av curry-tradisjoner i sørlige Asia.

Curry er nemlig ikke bare indiske retter med så mange krydderier at du ikke helt vet hva som er hva. Det er også mye mer enn thailandsk curry som vi vestlige gjerne lager fra ferdig curry-paste på boks.

De siste årene har jeg fått øynene opp for det afghanske kjøkken. Her har de mange milde og enkle curryretter helt etter min gane, med rene smaker og hete som kiler, ikke brenner.

I min nye bok Nydelig! er flere av rettene inspirert av disse smakene, blant annet den vegetariske versjonen av den afghanske kyllingcurryen som jeg har forsøkt å gjenskape etter beste evne fra London-restauranten Afghan Kitchen.

Sistnevnte har vært særdeles populær siden jeg la den ut for et par år siden. Og jammen er ikke vegetarvarianten, som jeg har kalt Sarahs afghanske curry, blant rettene i Nydelig! jeg har fått flest tilbakemeldinger på.

En sunn og enkel hverdagsvariant

Til denne retten ville jeg ha det samme smaksbildet, men enklere. En rett jeg kan lage når jeg har nykokte kikerter stående og helst vil at den så kjapt og enkelt som mulig kan konverteres til en nydelig middag. 

Samtidig ville jeg beholde mye av det komplekse smaksbildet til en god curry. Og så ville jeg at retten skulle være nydelig også å se på.

Tror faktisk jeg klarte begge deler ganske bra!

Kikertcurry med yoghurt i mørk bolle, sett fra øyenivå

Det er kanskje på kanten å kalle denne retten for en kikertcurry, selv om gurkemeie, chili, løk og urter utgjør grunnsteinene i smaksbildet. Ingefær har jeg for eksempel utelatt.

Dessuten blander jeg ikke inn yoghurten til en saus. I stedet bruker jeg den romtemperert, som base for de ferdige kikertene. En teknikk som nok er mer typisk for det jeg kaller «moderne Midtøsten-mat». (Eksempel: kylling shawarma med tahiniyoghurt, krydrede rødbeter og kikerter med harissayoghurt)

Men nydelig tør jeg love at det ble! Og ikke minst enkelt å lage. Jeg har allerede lagd den to ganger på en uke. Det sier vel sitt!

Serveringstips for kikertcurry

Denne kikertcurryen er så enkel å lage at jeg rett og slett hopper over seksjonen med tips til selve fremgangsmåten. Denne får alle til!

Det eneste jeg vil si er at jeg anbefaler alle å prøve å koke kikerter selv minst én gang. Det er veldig enkelt, tar ikke så mye tid som du tror – og smaker mye bedre enn hermetiske. Men, om du vil bruke hermetiske kikerter får du fortsatt en veldig god rett!

Så gjør som du vil.

Kikertcurry med yoghurt, sett helt innpå

Jeg serverer kikertcurry med ristet surdeigsbrød til, og det passer aldeles utmerket. Da trenger jeg egentlig ikke noe annet.

Jeg kan tenke meg at ris også passer godt til, eller pannebrød om du vil ha et brød som står mer i stil med sør-asiatiske tradisjoner.

Vil du ha noe frisk til, anbefaler jeg en sommerlig salat med tomat og agurk som hovedbase, og ikke for mange grønne blader. En Midtøsten-aktig tomat- og agurksalat er rett og slett perfekt.

Oppskriften gir 2 porsjoner med brød til.

Kikertcurry med yoghurt i mørk bolle, sett fra øyenivå

Enkel kikertcurry med yoghurt

Superrask vegetarrett som likevel er full av smak.
5 (1 stemme).
Middag
Afghanistan, Midtøsten-inspirert
25 minutter
2 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 4 ss olivenolje, (jeg bruker en mild extra virgin)
 • 1 mellomstor løk, delt i to og skåret i tynne skiver
 • 15 g (1 raus håndfull) koriander, eller bladpersille, finhakket (pluss ekstra til topping)
 • 1 fersk rød chili, eller etter smak
 • 3 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
 • 1 ts malt gurkemeie
 • 500 g kokte kikerter, fra 2×400 g hermetiske eller 200 g tørre, kokt
 • 200 g cherrytomater, skåret i to
 • 1 dl kokevann fra kikerter, ev. friskt vann
 • salt og pepper

Yoghurt

 • 300 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ss extra virgin olivenolje
 • salt

Sånn gjør jeg det

 • Varm en tykkbunnet gryte eller stekepanne med høye kanter over medium/høy varme. Fres løk og koriander i olivenolje til løken begynner å få farge, men ikke er helt myk, 5-6 minutter. Rør jevnlig så det ikke brenner seg.
 • Ha i hvitløk og chili og fres videre i ett minutt under stadig omrøring. Ha så i gurkemeie og bland godt sammen. Ha så i kikerter, tomater, kokevann fra kikertene (ev. vann) og litt salt og pepper. Kok opp og skru ned varmen til medium/lav. La putre til mesteparten av væsken er kokt inn, 10-15 minutter. Trekk av varmen og la stå noen minutter.
 • Samtidig, bland sammen yoghurt, sitronsaft og olivenolje. Smak til med salt.
 • Fordel yoghurten på en serveringstallerken (eller tallerken til hver enkelt, om du vil). Topp med kikertcurryen og et friskt dryss koriander eller bladpersille. Server med det samme.

Tips & noter

I stedet for fersk chili kan du også bruke 1-2 ts tyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo-pepper). Disse er milde og aromatiske i smaken, så du kan være rundhåndet med bruken. Du kan også bruke vanlige chiliflak etter smak. I begge tilfeller, ha dem i sammen med hvitløken.
Jeg anbefaler å koke kikertene selv. Oppskrift her. Du trenger 200 g tørre kikerter for å få 500 g kokte, men kok gjerne opp en større porsjon. Det du ikke bruker med det samme holder flere dager i kjøleskapet, eller du kan fryse dem.
Bruker du hermetiske kikerter, trenger du 2×400 g bokser. Skyll og renn av godt før du bruker dem. Jeg ville da brukt friskt vann i stedet for laken kikertene ligger i til å spe curryen med.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.