Fattoush (Levantinsk brødsalat)

Fattoush (Levantinsk brødsalat) – oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Fattoush er den kraftige og brautende fetteren til den mer delikate tabbouleh. Enklere og – ikke minst – raskere å lage. Og minst like god!

Der tabbouleh først og fremst er en syrlig og litt skjør urtesalat er det ristet eller fritert brød og sumak som står i sentrum i fattoush: Claudia Roden gir den endog navnet brød- og sumaksalat i boken Arabesque.

Og der en tabbouleh kan fortelle alt om kokkens knivferdigheter, finhakket som det skal være, kan fattoush slenges sammen på få minutter selv for en helt vanlig hobbykokk. Her er det nemlig store terninger som gjelder.

Libanesisk klassiker med opphav i Levanten

Fattoush har sitt opphav i Leventen, og har vært mest utbredt i Libanon og Syria. Og har du spist det før er sjansen stor for at det var i en libanesisk setting: det er nok de mange libanesiske restaurantene rundt om som har bidratt til å sette fattoush på verdenskartet.

Utgangspunktet var universelt: hva gjør man med gammelt brød? Forskjellige kulturer har forskjellig svar, og i denne delen ble det altså til en av de mest vidunderligste av salater: friske og sprøe grønnsaker, brødkrutonger og syrlige smaker fra både sitron og sumak.

Dette inneholder en fattoush-salat

Som med de fleste retter med lange tradisjoner finnes det utallige varianter uten at noen av de nødvendigvis er mer autentiske enn andre.

De aller fleste synes å enes om at i tillegg til brød og sumak, skal salaten inneholde tomat, agurk, bladpersille, mynte og noe sprøtt, som reddik eller paprika. Mange varianter inneholder også (til dels store mengder) grønn salat som hjertesalat.

Opprinnelig skal man også ha brukt portulakk i fattoushen, en salatplante som anses som ugress i store deler av verden. Den er i dag ikke så veldig vanlig å se, i alle fall utenfor de arabiske landene.

Jeg foretrekker min uten både portulakk og andre grønne salatblader – jeg synes noe av intensiteten forsvinner. Jeg lar i stedet friske tomater, agurk og reddik synge sammen med sitron og sumak.

Fattoush (Levantinsk brødsalat) – oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Fattoush kan lages med forskjellige typer brød.

Sumak er et krydder lagd av tørkede sumakbær. Smaken er syrlig, litt som en litt mildere men mer fragrant og delikat versjon av sitron. Så skal den da også ha vært brukt til å tilsette syrlighet til retter før menneskene kom på å kultivere sitronen.

Sumak skal finnes både i supermarkeder med stort utvalg og spesialforretninger og er så absolutt verdt å investere i. Den passer til alle syrlige salater – den er mye brukt som det i for eksempel Tyrkia – og kan også brukes i marinader.

Tilpass salaten etter hva du har og liker

Jeg har angitt ganske nøyaktige mengder i oppskriften nedenfor, men her er det så absolutt rom for å improvisere og tilpasse etter både egen smak og hva en har tilgjengelig. Mange liker litt grønn salat i, tilsett det om du vil; særlig om du ikke er vant til litt mer intense syrlige smaker.

Jeg vil dog ikke anbefale sterkere salatblader som ruccola. Siden dette allerede er en ganske syrlig affære blir bitterheten fra slike salatblader litt for mye. Men, smaken er som kjent som baken, så gjør som du føler for. Gir tre-fire porsjoner som siderett.

Fattoush (Levantinsk brødsalat)
Mengde: 3-4 porsjoner

Fattoush (Levantinsk brødsalat)

Tid til prepping: 10 minutes
Tid til koking/steking: 5 minutes
Total tid: 15 minutes

Enkel oppskrift på klassisk fattoush.

Ingredienser

 • 1 pitabrød, delt på langs, eller 1 stor hvetetorilla/lavash eller 2 små hvetetortilla
 • 2-3 ss olivenolje
 • 3 tomater (ca. 250 g), i grove biter
 • 3 små korte agurker eller 1 slangeagurk uten kjerne (ca. 250 g), i grove biter
 • 3-4 mellomstore reddik (ca. 100 g), i grove biter
 • 3 vårløk, i tynne strimler
 • bladene fra 12-15 stilker bladpersille (ca. 30 g), grovhakket
 • bladene fra 4-5 stilker mynte (ca. 12 g), finsnittet
 • 2 ss (30 ml) sitronsaft
 • 4 ss (60 ml) extra virgin olivenolje
 • 2 ts sumak, pluss ekstra til å drysse over ved servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Sett stekeovn på 200 grader, varmluft.
 2. Del pitabrødet eller hvetetortilla/lavash i trekanter. Bland godt med litt olivenolje og fordel på stekebrett så ingen biter ligger oppå hverandre. Stek til trekantene er krispy, men ikke brente, 5-10 minutter.
 3. Skjær grønnsakene i relativt grove og like store biter og tilbered urtene (bruk kun bladene). Bruker du slangeagurk, fjern kjernen med en skje. Bland sammen.
 4. Rett før servering, ha over sitronsaft, olivenolje, sumak og halvparten av brødbitene og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper. Anrett på fat og legg resten av brødbitene over. Garner gjerne med litt ekstra sumac på toppen.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Innlegget ble først publisert 27. mai 2016 og oppdatert med nytt hovedbilde 31. juli 2017.

SaveSave

SaveSave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *