Artisjokk med erter og gulrot (Zeytinyağlı enginar)

Det er en grunn til at de fleste tyrkere bare kan én rett med artisjokk. Så god er nemlig denne retten.
Helt artisjokkhjerte fylt med erter, gulrot, potet og olivenolje på rektangulært fat, sett fra øyenivå
Helt artisjokkhjerte fylt med erter, gulrot, potet og olivenolje på rektangulært fat, sett fra øyenivå
Av

Tyrkerne har bare én måte å tilberede artisjokk på. Om jeg ikke er tilbøyelig til å si at de ikke trenger flere, har de i alle fall perfeksjonert den ene retten de fleste lager. Tyrkisk artisjokk med erter og gulrot er lett å lage og fantastisk god lunsj eller middag. Har du fått smaken på artisjokk, må du bare prøve denne.

Hver vår står de der, i et par hjørner av labyrinten som utgjør ett av Istanbuls største ukentlige markeder. Med ufattelig presisjon og effektivitet tar de fatt på artisjokkene. Dette er grønnsaksmarkedets formel 1-kjørere.

I løpet av sekunder er den flotte grønnsaken med tykk stilk og stae blader ugjenkjennelig. Kun bunnen står igjen. En sirkel på størrelse med et tefat eller mindre, med en liten fordypning i midten.

Fargen er dus gulgrønn, men du rekker knapt å observere det før artisjokken går rett i en stor bolle med sitronvann. Uten syrlig vann, oksiderer den og blir brun på null komma svisj.

Én oppskrift holder i massevis

Artisjokkens lett bitre smak og litt fete konsistens gjør den til en smak for viderekomne. En såkalt acquired taste, på engelsk. Litt som oliven eller franske oster. Du må gjerne prøve den noen ganger før du blir godvenn med smaken.

Men når den sitter, er det ingen vei tilbake. Da bare du ha den en gang i blant!

Helt artisjokkhjerte fylt med erter, gulrot, potet og olivenolje på rektangulært fat, sett ovenfra

Artisjokk er en populær matgrønnsak i Tyrkia, men variasjonen er nærmest fraværende. I Musa Dagdevirens murstein The Turkish Cookbook er det over 400 oppskrifter. Én av dem er med artisjokk.

Nå er det riktignok sånn at Dagdevirens bok fokuserer på mat fra sentrale og østre Tyrkia, med mye kjøtt, korn og melkeprodukter. Artisjokken er derimot mer typisk for maten i vestre Tyrkia, langs Egeerhavet. Likevel kan heller ingen andre av mine tyrkiske kokebøker by på andre oppskrifter enn denne ene.

For å være helt ærlig, var jeg ikke særlig ivrig på den i mine første år her i Tyrkia. (Apropos smak for viderekomne!) Men nå er den gått inn i fast lunsjrotasjon på hjemmekontoret på våren.

For dette er enkel, nydelig og lett mat mens vi venter på sommeren.

Artisjokk med erter og gulrot kokes i kasserolle, sett fra siden med røyk som kommer opp

Bruk denne typen til å lage tyrkisk artisjokk-retten

Delen av artisjokken tyrkerne bruker til å lage denne retten er en annen enn den gjerne italienske typen du får kjøpt på glass, i olje. Sistnevnte er vanligvis delt i små biter av selve hjertet av artisjokken, hvor både den faste kjernen og rester av noen av bladene er med.

I Tyrkia bruker de kun selve bunnen av artisjokken. Altså den faste, skål-aktige delen av artisjokken. Helt fri for blader og (selvfølgelig) de hårete bitene som bor i artisjokken.

Disse kan være vanskelige å få tak i i Norge, men jeg vet fra tiden i London at den var enkel å finne i frysedisken hos Midtøsten-forretninger. Så prøv frysedisken! Eller spør betjeningen på din nærmeste grønnsaksbutikk.

Artisjokk med erter og gulrot kokes i kasserolle, sett fra øyenivå

Alternativet er å kjøpe hel, fersk artisjokk og å skrelle den selv. Jeg prøvde meg noen ganger på det da jeg bodde i London. For å være ærlig, var det et salig styr for en amatør.

Når jeg får kjøpt den fersk og nyskrelt, gjør jeg det. Jeg har derfor ingen gode tips til å skrelle artisjokken selv, utover å sjekke videoer på YouTube. Der finner du det meste!

Med artisjokken ferdig tilberedt, er resten ren plankekjøring.

Olivenoljebasert smårett – zeytinyağlı

Den tyrkiske måten å tilberede artisjokk på er del av familien retter som tyrkerne kaller zeytinyagli, eller olivenoljebaserte småretter. Det betyr rett og slett at de tilberedes over mellomlang tid på lav varme, i rause mengder olivenolje og løk.

For artisjokkens del, er erter (en annen vårgrønnsak) og gulrot obligatorisk i tillegg. Potet eller ferske favabønner er også vanlig.

En god skvis sitron må til for å få rette syrlighet. Og på toppen, rause mengder fersk dill.

Artisjokkhjerte fylt med erter, gulrot, potet og olivenolje, delt i to, på rektangulært fat, sett fra øyenivå

Som andre olivenoljebaserte småretter, som borlottibønner eller snittebønner, skal ikke tyrkisk artisjokk med erter og gulrot serveres rykende varm. Denne er best varm, eller ved romtemperatur.

Hvor lenge den står før du serverer er helt opp til deg, men ikke la det være mindre enn et kvarter.

Hvordan servere artisjokk med erter og gulrot

Jeg pleier som sagt å spise denne tyrkiske artisjokkretten som en lett lunsj på våren. Da har jeg aller helst nystekt eller ristet brød til. Noe annet trenger jeg egentlig ikke.

Når det er sagt, er retten også nydelig med ris til. Særlig om du skal servere den til middag. Selv om artisjokken kan være lunken, må du imidlertid sørge for at risen er varm.

En frisk og enkel salat med Middelhavets grønnsaker er også godt til. Gjerne med ruccula, men ikke noe sterkere enn det. Jeg ville også holde dressingen helt nøytral, med sitronsaft og olivenolje. Ellers blir det kræsj med de milde smakene fra artisjokk-retten.

Også er retten helt nydelig som en av flere retter til middag. Kanskje noe å sette på bordet mens du venter på at grillmaten skal bli klar? Eller som en del av buffeten på 17. mai? Eller som en av 2-3 retter til luksusmiddag på en helt vanlig tirsdag.

Retten kan fint lages dagen i forveien, bare varm den opp til ønsket temperatur før servering.

Oppskriften gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet du serverer til.

Artisjokk med erter og gulrot (Zeytinyağlı enginar)

5 (2 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Lunsj, Middag
Tyrkia
1 time
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 5 ss (0,75 dl) extra virgin olivenolje, mild type
  • 1 stor løk, finhakket
  • 1 mellomstor (80–100 g) gulrot, skåret i 1 cm terninger
  • 1 mellomstor (80–100 g) potet, skåret i 1 cm terninger
  • 150 g grønne erter, ferske eller frosne
  • 1 ts sukker
  • 4 store (ca. 400 g) artisjokkbunner
  • 2 ss sitronsaft, eller etter smak
  • 2 ss finhakket frisk dill
  • kokende vann
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Varm en tykkbunnet stekepanne med høye kanter over medium/lav varme. Fres løk i olivenolje til den såvidt begynner å mykne, 5 minutter. Rør jevnlig så det ikke brenner seg.
  • Tilsett gulrot og potet. Fres videre til løken er blank og myk, men ikke har fått farge, 5-6 minutter. Rør jevnlig.
  • Tilsett erter og bland godt sammen. Ha så i sukker og 3 dl kokende vann, samt salt og pepper. Bland sammen. Ha i artisjokkbunnene og fyll dem med så mye av fyllet du får til. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til artisjokken er helt myk, 30-40 minutter. Trekk av varmen og la stå minst 15 minutter før servering.
  • Server med en god skvis sitronsaft og finhakket dill.

Takk til leser Tone som oppmerksomt rettet på navnet på delen av artisjokken som brukes.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

2 kommentarer

  1. Hei! Dette er min store tyrkiske favoritt. Jeg har imidlertid ikke lyktes med å finne frosne artisjokkbunner i Oslo, jeg finner bare hermetiske. Tror du de kan brukes? Og har du hørt rykter om noen som har funnet dem frosne? I så fall skal jeg fortsette jakten. Takk for fantastiske oppskrifter!

    1. Så absolutt verdt et forsøk! Hermetiserte er neppe rå, så du må muligens justere koketid. Jeg bor ikke i Oslo, så har ikke oversikt over om det finnes frosne artisjokkbunner å få tak i der. Spør gjerne i Facebookgruppa Mat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor – der er det mange som vet mye om hva som finnes de forskjellige stedene i landet. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.