Tyrkiske urtefritter (Öcce) ➕

Transformer urtepottene til nydelige fritters.
Fra medlemssiden Meze
Urtefritter i beige skål på lys duk, sett fra øyenivå
Urtefritter i beige skål på lys duk, sett fra øyenivå
Annonse Meze

Denne oppskriften er dessverre ikke tilgjengelig på Et kjøkken i Istanbul. Du finner den på:

Meze+ logo

Meze

Medlemsside med nye oppskrifter hver uke.
FULL TILGANG FRA KR. 89

Öcce er en tradisjonell rett fra sørøstre Tyrkia. Den er tett forbundet med Gaziantep men serveres i et større område. Den lages hele året, men aller mest på våren når fersk hvitløk er i sesong.

Tyrkiske urtefritter (Öcce)

Denne oppskriften finner du på min medlemsside Meze her: Tyrkiske urtefritter (Öcce)
Nærbilde av urtefritter hvor innsiden er synlig, med flere fritter i bakgrunnen

Noen tips på veien

Fremgangsmåten. Jeg anbefaler å finne frem kjøkkenmaskinen heller enn å bruke kniven, selv om urtene ikke skal kjøres helt fine. Måten kjøkkenmaskinen kutter på gjør at urtene og løken «blør» mer vann, som gjør det lettere å få fine fritter.

Det er viktig å skvise ut litt vann. Du får på langt nær ut like mye som for squashkaker, men det utgjør likevel en forskjell på konsistensen.

Hakkede urter etter at de er kjørt i kjøkkenmaskinen.
Sånn ser urtene mine ut etter at jeg har kjørt dem i kjøkkenmaskinen, massert med salt og skvist ut overflødig vann. Jeg har også hatt i krydderet (de røde prikkene er chiliflak).

Du må se an mengden hvetemel i røra. Hvor mye du trenger avhenger helt av hvor våte dine grønne ingredienser er. Målet er å bruke så lite som nødvendig, men nok til at røra blir håndterlig. Røra skal være ganske våt, men fast nok til at du skal kunne lage fine, avlange boller med to skjeer. Tilsett litt mer hvetemel om røra blir for tynn til det.

Nærbilde av røre til å lage tyrkiske urtefritter.
Slik konsistens på røra er helt perfekt.

Jeg steker urtefrittene i 2–3 cm olivenolje. Det er dette som på engelsk heter «shallow fry». Det er en utbredt myte at (extra virgin) olivenolje ikke passer til dette, men tvert om er olivenolje en svært stabil olje som tåler mer varme enn de fleste tror (vanlig friteringstemperatur er 160–190 grader, og olivenolje er fin til over 200 grader, altså på høyere temperatur enn når det begynner å ryke).

Urtefritter stekes i masse olivenolje.
Jeg bruker godt med olje når jeg steker urtefrittene.

Ingrediensene. «Ekte» öcce lages med det grønne av fersk hvitløk, altså de vårløk-aktige grønne plantene som kommer opp om våren. Siden det er veldig sesongbasert og ellers vanskelig å få tak i har jeg brukt vanlige hvitløksfedd i stedet. Jeg tenker meg at ramsløk er et utmerket alternativ når det er i sesong.

Jeg har også spist tilsvarende urtefritter basert på diverse villurter som var helt nydelige. Det er derfor bare å eksperimentere med andre typer urter, om du ønsker, men de bør i hovedsak være ganske robuste og uten for kraftige smaker – smaken her skal være relativt mild.

Serveringstips. Server frittene varme eller lune med yoghurt til. Siden det er så mye urter og hvitløk i selve urtefrittene er det ikke nødvendig å smaksette yoghurten. Brød og rucculasalat er også godt til.

Frittene kan serveres som lunsj, men er best som en av flere retter. Den er også utmerket i tospann med salater av belgfrukter.

Beregn 1–2 fritter per person når du serverer som en av flere retter eller som tilbehør til salat av belgfrukter, det dobbelte til lunsj med brød, yoghurt og en frisk salat til.

Gjør på forhånd. Skal du servere urtefrittene ved romtemperatur kan du fint lage dem et par timer i forveien. De holder seg fint i romtemperatur. Konsistensen blir aldri den samme etter en runde i kjøleskap, så jeg anbefaler ikke å lage dem dagen i forveien om du kan unngå det. 

Oppbevaring. Ferdige fritter holder seg fint i 4–5 dager i tett beholder i kjøleskapet, men konsistensen blir aldri helt den samme som nystekt.

Lykke til og afiyet olsun!

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM