Tyrkisk marinert shish-kebab av lam

Den beste kebaben får du i sørøstre Tyrkia. Denne oppskriften er fra Gaziantep.
Tyrkiske grillspyd av lam / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkiske grillspyd av lam / Et kjøkken i Istanbul
Av

Kebab. Bare ordet gir umiddelbare assosiasjoner til Tyrkia. Men nordmenn og tyrkere har ganske forskjellig oppfatning av hva kebab egentlig er.

Dönerkebaben i pitabrød, fylt med salat og ulike dressinger, er en moderne variant som kommer fra Tyskland. Da store mengder tyrkere emigrerte til Tyskland på 1960-tallet fant de at lokalbefolkningen var lunkne til maten de tilbød. Helt til noen fant på å legge kjøttet i pitabrød og fylle det med salat og dressing.

Resten er historie. Den tysk-tyrkiske varianten spredte seg raskt verden rundt.

Kebab i Tyrkia

I Tyrkia betyr kebab grillspyd. Dét er dét. De har selvfølgelig mange forskjellige varianter.

Den nevnte dönerkebaben er én: lag på lag med marinerte skiver kjøtt og halefett som roterer rundt en varmekilde (det tyrkiske ordet döner betyr roterende). Oftest servert i wrap (dürüm) med syltet chili eller med brødbiter i tomatsaus med yoghurt til (iskender). Aldri i pitabrød med salat og ulike dressinger.

Köftekebab er laget av kjøttdeig eller finhakket kjøtt og halefett formet som lange kjøttkaker tredd rundt flate grillspyd.

Men den eldste formen er den dagens innlegg handler om: şiş kebab. Terninger av kjøtt på grillspyd.

For der vi europeere gjerne griller større stykker kjøtt – gjerne hele dyr om vi ser litt historisk på det – har de lange tradisjoner for å grille kjøtt skjært i til dels veldig små terninger i det østre Middelhav og Midt-Østen.

Som med det meste, er dette neppe noen tilfeldighet.

Opphavet til shish-kebab

Noen århundrer tilbake var områdene i Midt-Østen gjerne mer urbane enn det Europa var. Å gå til slakteren og kjøpe mindre stykker med kjøtt var derfor mulig, mens de fleste europeere måtte ta for seg hele dyret på en gang, boende i mer eller mindre selvforsynte agrarsamfunn som de gjorde.

Tilgangen til brenselsstoff kan også ha spilt en rolle. Med få trær var kull mer kostbart. Å grille små kjøtterninger krever både mindre grillsted og mindre tid, og dermed vesentlig mindre kull, enn å grille større stykker. Og i alle fall mye mindre enn å grille hele dyr.

I Tyrkia er det regionene i sør-øst som serverer den beste kebaben: Gaziantep, Hatay, Urfa. Områder som dessverre går gjennom tøffe tider akkurat nå, med grense til Syria og jevnlige kamper mellom kurdiske og tyrkiske styrker på eget land.

Tyrkisk grillspyd med marinert lammekjøtt - rå

Det er her de har de beste marinadene og det beste kjøttet. Kyrne gresser stort sett fritt. En lokal type sau kalt hallik med korte føtter og liten hale har bedre smak enn mye av lammekjøttet som selges ellers i Tyrkia.

Tradisjonell kebab-marinade

Denne oppskriften på lammekebab har jeg hentet fra boka A Taste of Sun and Fire, en samling tradisjonelle oppskrifter fra fem av de meste kjente hjemmekokkene i Gaziantepregionen.

Gaziantep ble av UNESCO utnevnt som Creative City i kategorien gastronomi like før jul, en stor anerkjennelse for byens og regionens lange og viktige mathistorie. For matkulturen her går langt utover kebab.

Her er også en lang rekke oppskrifter på gryter, supper, fylte grønnsaker, köfte og desserter. Noen av de kommer jeg helt sikkert tilbake til ved en senere anledning.

I dag handler det om kebab. Nærmere bestemt lammekebab: grillspyd med marinerte terninger av lammekjøtt. Marinaden krever et par typisk tyrkiske ingredienser, men det burde ikke by på store problemer å få tak i de i de store byene.

Pul biber, tyrkiske chiliflak og Aleppochili - alt du trenger å vite / Et kjøkken i Istanbul
Les mer om tyrkiske ingredienser i innlegget I mitt kjøkkenskap.

Acı biber salçası er en puré på linje med tomatpure, laget av en blanding av paprika og chili. Det finnes også en mild variant uten chili, den heter tatlı biber salçası. Hvilken du bruker her er en smakssak.

Den andre er pul biber, en type chiliflak som er mild og fragrant og brukes mye i Tyrkia. Får du ikke tak i den går det an å bruke en kombinasjon av chiliflak og paprikapulver i stedet.

For at resultatet skal bli saftig er det viktig at det er litt fett i kjøttet. Tyrkerne gjør det ved å bruke en kombinasjon av kjøtt og fettet rundt halefestet til en spesiell type sau. Det finner du nok ikke i Norge (det er vanskelig å finne også i Tyrkia), men det blir veldig god kebab også uten.

Jeg velger i stedet kjøttstykker med ganske mye fett på, og skjærer det ikke bort. I varmen smelter mye av fettet og gjør at kjøttet blir saftigere.

Samtidig drypper fettet ned i grillen skaper røyk som er med på å gi kebaben den umiskjennelige lett røkte grillsmaken. Dagen du griller tyrkisk kebab er ikke dagen å være prippen på verken salt eller fett.

I Tyrkia griller de både kjøtt og grønnsaker

Kjøtt og grønnsaker skal egentlig grilles hver for seg, men hjemme synes jeg det er mer praktisk å tre alt på samme spyd. Da kan de gå rett fra grillen til hver enkelts tallerken uten noen mellomstasjon. De har ikke helt samme steketid, men nærme nok til at det likevel blir veldig bra. Velg løk med litt avlang form om du kan, eller bruk hele banansjalottløk – er den for tykk blir den fort understekt.

Tradisjonelt serveres denne type lammekebab med løvtynne, myke flatbrød, rikelig med bladpersille og løksalat med sumak. Jeg pleier ikke å servere brød til; jeg serverer det heller til smårettene vi spiser først. Bladpersille dropper jeg også, mest fordi ingen etterspør det. Jeg lager heller en urtesalat av noe slag blant smårettene. Men løksalaten, den må til. Gir 8 spyd, nok til 4-8 personer.

Tyrkisk grillspyd med marinert lammekjøtt (2 of 3)

Tyrkisk lammekebab med marinade fra Gaziantep

Oppskrift på klassisk tyrkisk shish-kebab.
5 (6 stemmer).
Middag
Tyrkia
6 timer
8 grillspyd
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Sånn gjør jeg det

  • Lag marinaden ved å blande sammen aci biber salcasi, tomatpure, pul biber, hvitløksfedd (om du vil), 1,5 ts salt og 1/2 ts svart pepper. Spe med litt vann så ingrediensene blandes godt.
  • Bland lammekjøtt godt sammen med marinaden. La marinere i kjøleskapet i minst noen timer, helst over natten.
  • Fordel lammekjøtt, halefett (om du bruker), tomat, løk og paprika på 8 grillspyd. Pass på at ingrediensene ikke dekker et større område enn grillkullene, ellers blir endene understekt. Bruk i såfall flere grillspyd.
  • Stek grillspydene over relativt varme kull til lammet er stekt og litt småbrent i kantene. Det ideelle tidspunktet skal være når kullet er rødglødende med et tynt lag aske. Snu jevnlig underveis, alltid i samme retning så kjøttet blir jevnt stekt.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Kilder:
Davidson, Alan: The Oxford Companion to Food, 2nd ed, 2006, Oxford University Press
Tan, Aylin Öney (red): A Taste of Sun and Fire: Gaziantep Cookery, 2014, Yapı Kredi Publications

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.