Tyrkiske kjøttboller (køfte) med tomat- og løksalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkiske kjøttboller (køfte) med tomat- og løksalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkiske kjøttboller (køfte) med tomat- og løksalat

Tyrkiske kjøttboller (køfte) med tomat- og løksalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Klassiske tyrkiske kjøttboller med frisk og syrlig salat.

Det er kaldt i Istanbul om dagen. Det har snødd i flere dager og temperaturen kryper godt under nullpunktet på natta. Og med sjøen bare et steinkast unna er det ikke fritt for at denne kulda går tett på kroppen. Da er det godt med litt varmende mat – og mat som minner litt om varmere dager.

Nettopp dét gjør disse lett krydrede köftene, som sammen med en fantastisk frisk og syrlig tomat- og løksalat like gjerne kunne vært servert på stranden midt på sommeren.

Jeg har her valgt en klassisk tyrkisk tilnærming til köftene, lett krydret med spisskummen og finhakket løk. Jeg har også i brødrasp, som gir litt spenst til kjøttbollene. Det er ikke alltid jeg bruker det, men akkurat her passer det seg. Köftene blir nesten som de du får på köfterestaurant.

Uansett hvordan en snur og vender på det har köfte en del fett i seg. Da er det godt med en litt skarp og syrlig kontrast. Tyrkerne har en fantastisk salat av tomat og rå løk som passer veldig godt til både köfte og grillet kjøtt. Nøkkelen ligger i å mykne løken først med litt salt, sumak og muskelkraft så den ikke blir for dominerende. Siden det er så mye smak i de andre bestanddelene, blir den like god med tomatene en får nå på vinteren.

Server retten med ris, bulgur eller godt brød til. Eller dropp karbohydratene og gå for en rød linsesuppe. Gir 2-4 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres.

Tyrkiske kjøttboller (køfte) med tomat- og løksalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Køfte (tyrkiske kjøttboller) med tomat- og løksalat

Ingredienser

Kjøttboller

 • 500 g kjøttdeig
 • 2 ss finhakket løk
 • 2 ss brødrasp
 • 1/2 ts malt spisskummen
 • 1/2 ts salt
 • 1/4 ts svart pepper, kvernet
 • olje eller smør, til steking

Tomat- og løksalat

 • 1 liten rødløk, skrelt, delt i to og skjært i tynne strimler
 • 1/2 ts salt
 • 1 ts sumak
 • 1 sitron, saften
 • 2 tomater, skjært i tynne skiver og så i ruter på ca. 1 cm.
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Hakk løken så fint du kan og bland alle köfteingrediensene (unntatt olje/smør) godt sammen i en bolle og dekk til med clingfilm.
 2. Lag salaten ved å skrelle løken og dele den i to. Skjær den i så tynne skiver du klarer, bruk din skarpeste kniv eller en mandolin. Bland løken sammen med sumak, 1/4 ts salt og saften fra en halv sitron. Skvis det hele godt med nevene. Dette gjøres for å mykne og mildne løken, så den ikke blir så dominerende. La stå i 15 minutter.
 3. Skjær tomatene i tynne skiver og så i biter på ca. 1 cm. Med mindre tomatene er solmodne og i sesong, strø 1/4 ts salt over tomatene.
 4. Form köftene som du vil, jeg lagde avlange pølser ved å klemme dem sammen og rulle dem lett mellom hendene. Jeg bruker ca. 1 stor spiseskje deig til hver köfte, og får da 10-12 köfter. Ha litt vann på hendene etter behov, da blir det lettere å jobbe med deigen.
 5. Gjør ferdig salaten ved å blande sammen løk, tomater (inkludert saft som har rent ut), bladpersille, resten av sitronsaften og extra virgin olivenolje. Smak til med salt og pepper (men husk at det allerede er en del salt i salaten).
 6. Stek köftene i godt med olje eller smør, eller en blanding, på medium varme i en tykkbunnet stekepanne til de er gjennomstekte, rundt 10 minutter avhengig av tykkelse på köftene og varmen i panna. Med mindre du er helt trygg på kjøttet skal köftene ikke ha noen rosafarge inni. Snu på dem hele tiden så de blir jevnt stekt og beholder en relativt rund form. Strø gjerne over litt finhakket bladpersille og noen chiliflak ved servering.

Tips

 • Disse köftene blir ganske lett krydret. For en sterkere smak av krydder kan du doble mengden spisskummen til 1 ts.

Innlegget ble først publisert 16. januar 2016. Teksten ble lett revidert 8. september 2017.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.1.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring