Krydrede kjøtt- og potetkaker

Enkle kjøtt- og potetkaker med høy «bare-en-til»-faktor.
Krydrede kjøtt- og potetkaker - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Prøv også: Iranske kjøtt- og potetkaker.
Krydrede kjøtt- og potetkaker - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Av

Det iranske kjøkken er ett av verdens mest tradisjonsrike. Der har jeg hentet inspirasjonen til krydrede kjøtt- og potetkaker med høy «bare-en-til»-faktor.

– Kan ikke du lage litt persisk mat, da?

Jeg hadde ikke før sagt det før jeg merket at det ble feil. Kroppen skjønte det noen mikrosekunder før hodet, den frøs liksom litt til.

Heldigvis kjenner Nesteren og jeg hverandre godt, men jeg fikk i alle fall oppklart en gang for alle forskjellen på en perser og en iraner. Den første en etnisk betegnelse, den andre en nasjonalitet. Hun er norsk som noen, men vokste opp med et dobbelt sett tradisjoner.

Familien kom til Norge som kurdiske flyktninger fra Iran da hun var liten. Jeg hadde lenge hørt rykter om de deilige rettene moren pleide å diske opp med, og var nysgjerrig.

På hennes kurdisk-iranske mat.

Krydrede kjøtt- og potetkaker - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Inspirert av en populær klassiker

Jeg har siden blitt introdusert til Nesterens families herlige kjøkken. Denne retten har dog hentet inspirasjon andre steder.

Disse krydrede kjøtt- og potetkakene er inspirert av persiske kotlet, krydrede kjøtt- og potetkaker som paneres og stekes i godt med olje. De aller fleste ser i alle fall ut til å kalle den persisk, kanskje uvitende om distinksjonen jeg nå har lært meg.

Uansett – dette er en rett som er verdt å prøve!

Smaken er mild og aromatisk, hvor kjøttet bare er en av flere smaksettere. Det gjør det til en lettere affære enn vanlige kjøttkaker. Potetene gjør dessuten noe med konsistensen, som blir myk, nesten som spanske kroketter.

De er dog litt smuldrete. Det gjelder å være litt forsiktig under steking, så de ikke faller fra hverandre.

I følge den populære iransk-britiske kokebokforfatteren Sabrina Ghayour, er kotlet blant de enkleste rettene som serveres til persiske festligheter. Den er svært vanlig å servere i familieselskaper, særlig rundt persisk nyttår.

Og de fleste gleder seg til dagen derpå. Da blir de nemlig luksuriøst sandwichfyll, med skiver av tomat, sylteagurk og godt brød.

Enkel variant med høy «bare-en-til»-faktor

Oppskrifter på kotlet varierer like mye som familiene som spiser dem. Det viktigste er forholdet mellom potet og kjøttdeig og krydringen.

Det vanligste ser ut til å være å bruke en krydderblanding kalt advieh. Som krydderblandinger flest kan den inneholde en lang rekke ingredienser, hvorav gurkemeie er den viktigste.

Jeg har valgt å la meg inspirere heller enn å forsøke å lage en autentisk versjon, all den tid jeg selv ikke har smakt en autentisk versjon. Jeg bruker krydder typisk for iransk mat, samtidig som jeg holder meg til de som er lett å få tak i.

Jeg har også valgt å droppe paneringen, rett og slett fordi jeg ikke hadde verken brødsmuler eller tørt brød i hus – og heller ikke følte for det. Du kan selvfølgelig panere om du vil. Smulene bør være fine.

Kjøtt- og potetkaker er gode både varme og lune, og dermed perfekt til mezebord eller koldtbord. Har du dem til middag holder det med en god salat eller to til. Denne gangen serverte jeg dem med en rødkålsalat og en rødbetsalat med tahini.

Oppskriften gir rundt 15 kjøtt- og potetkaker. Det holder til til 3-4 porsjoner.

Krydrede kjøtt- og potetkaker - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Krydrede kjøtt- og potetkaker (Kotlet)

5 (7 stemmer).
Middag
Iran
1 time 15 minutter
3 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 400 g potet
 • 400 g kjøttdeig
 • 2 egg
 • 1 mellomstor løk, skrelt og kjørt i foodprosessor eller hakket så fint du klarer
 • 2 hvitløksfedd, skrelt og most med litt salt i en morter eller med flatsiden av en kniv
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1 ts malt gurkemeie
 • 0,5 ts malt koriander
 • 1 ts salt, eller etter smak
 • 0,5 ts svart pepper, eller etter smak
 • olivenolje, eller annen olje du liker, til steking

Sånn gjør jeg det

 • Kok poteten med skallet på i godt med vann til den er akkurat gjennomkokt, men ikke mer. Er poteten så kokt at den begynner å smuldre opp, kan den bli vanskelig å ha med å gjøre. Kok den derfor heller et par minutter for lite enn for mye. Skrell og mos til potetmos. Avkjøl.
 • Bland potetmosen godt sammen med alle de øvrige ingrediensene (unntatt oljen). Du må jobbe litt med deigen så alt blir godt blandet. Jeg pleier å skvise deigen mellom fingrene. Form til rundt 15 kjøttboller og form som ønsket. Jeg tar av en stor spiseskje og liker dem som tykke karbonader i formen.
 • Varm godt med olje i en stor, tykkbunnet stekepanne over medium varme. Oljen skal dekke hele stekepanna godt og gå noen millimeter oppover. Stek kjøttbollene i omganger til de er fint brunet og gjennomstekte. Det skal frese godt rundt kjøttbollene når de steker. Hvor lenge de trenger, avhenger helt av hvor sterk varme du bruker og hvor tykke kjøttbollene er. Mine tar 4-6 minutter på hver side. Ha over på et fat dekt med bakepapir mens du steker resten. Server med en gang.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

3 kommentarer

 1. Hei! 🙂 Fast leser (abo) – liker så godt bloggen din!!
  Nå tittet mannen min bort på pcen mens jeg kikket på oppskriften her. Det er 10 min siden, han er allerede på butikken 😀 Vi er veldig glad i tykisk mat, så kjenner jeg meg selv rett, blir det vel en blanding av disse og kÔfte 😀 Mekker krydderblanding nå… Så sulten!
  Takk for herlig blogg 🙂 🙂
  (Kjenner det blir Alanya igjen snart, og deilig lokal mat. Mmm 😀
  GOD HELG !

 2. Disse var veldig gode! Populært for både store og små. Nesten litt falafel i smaken, så restene ble spist med hummus på!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.