Hvordan koke bulgur

Slik koker du bulgur som enkelt tilbehør, et godt alternativ til ris.
Hvordan koke bulgur - oppskrift og fremgangsmåte / Et kjøkken i Istanbul
Hvordan koke bulgur - oppskrift og fremgangsmåte / Et kjøkken i Istanbul
Av

Inntil risen kom, var bulgur like viktig i Tyrkia og Midtøsten som poteten en gang var i Norge. Den er fremdeles populær, sunn og full av god næring. Med en god, nøtteaktig smak, passer den godt til smaker fra Tyrkia og Midtøsten.

Bulgur, eller burghul som det også kalles i enkelte land, er rett og slett hvete som kokes, tørkes og knuses. Hele kornet brukes, kun det ytterste laget av klien fjernes mot slutten av prosessen. Bulgur har derfor et langt høyere næringsinnhold enn for eksempel couscous, som vanligvis er laget av siktet hvetemel.

Prosessen er gammel: bulgur skal være nevnt i det gamle testamente og det synes derfor trygt å anta at dette, det har man spist i tusenvis av år i Midt-Østen.

Passer til mye

Det er ikke mange matretter forunt å overleve så lenge, men det er lett å forstå hvorfor denne har det: i tillegg til å være mye ernæring til en billig penge er dette nemlig utrolig godt. Bulgur har en fin nøtteaktig smak som gjør at den passer til mye.

Varmende vintersuppe med kikerter og bulgur - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Bulgur er utmerket i supper, for eksempel i denne vintersuppen med bulgur og kikerter.

Finnes det forskjellige typer bulgur?

Den grovkornede varianten, ofte solgt som pilavlık bulgur, hvor kornene knuses til størrelse med et litt butt riskorn, brukes der en ellers gjerne ville brukt ris. Men, i likhet med couscous, har den en konsistens som gir den litt mer karakter enn risen.

To glass med bulgur, ett med finkornet og ett med grovkornet
Finkornet bulgur til venstre og grovkornet bulgur til høyre.

Finkornet bulgur, eller köftelik bulgur, har et bredere bruksområde. Mest kjent i vesten er den kanskje fra tabbouleh, den finhakkede urtesalaten som ofte tolkes som bulgursalat utenfor Midt-Østen.

Siden kornene er så fine trenger de ikke kokes; i tabbouleh er det gjerne tomat- eller sitronsaften som mykner bulguren. Tyrkerne bruker den også i çiğ köfte, rå kjøttboller med bulgur. Og i kısır, en tomatisert og krydret bulgursalat som har en selvfølgelig plass på mezebordet. Den er også fin å ha i suppe.

Prøv også: Kısır – tyrkisk bulgursalat. Oppskrift finner du i min første bok Hummus & granateple: Mat fra Tyrkia & Midtøsten.

I Tyrkia – og sikkert flere land – finnes det også bulgur med annen «knusingsgrad». Men disse to typene er de vanligste, og de du antakelig vil finne i Norge.

De siste årene har det blitt stadig mer populært å bruke bulgur av spelt. Jeg har selv gått over til det hjemme. Spelt har en mer fremtredende nøttesmak. Speltbulgur er også noe mørkere og mer spennende i fargen.

Kommer du over det, er det verdt et forsøk! Men vær obs på at dette er en mye dyrere bulgur. Rett og slett fordi spelt er mye mer kostbart å dyrke frem enn hvete.

Mange måter å tilberede bulgur på

Så det finnes egentlig utallige måter å tilberede bulgur på, og derfor utallige måter å koke det på. Når jeg da lager et innlegg om hvordan koke bulgur handler det om den enkleste av varianter: kokt som alternativ til ris.

Hvordan koke ris slik tyrkerne gjør - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Se også: Hvordan koke perfekt tyrkisk ris.

Dette er noe jeg lager veldig ofte, oftere enn ris vil jeg tro. For bulgur har både mer smak og næring enn ris, og passer egentlig til det meste av retter med smak av Midt-Østen. Aller best passer det til retter som enten ikke har noen saus, eller som har en tomatbasert saus. Den passer også veldig godt til yoghurt.

Dette er en basisoppskrift som selvfølgelig kan varieres i det uendelige. Det kanskje mest vanlige er å tilsette en del tomat, og gjerne litt krydder med kick, for en tomatisert pilaff av bulgur. Men den, og andre varianter, får vi komme tilbake til senere. Denne oppskriften holder som siderett til fire.

Bulgur - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hvordan koke bulgur

Enkel fremgangsmåte for perfekt kokt bulgur.
4,6 (38 stemmer).
Grunnoppskrift, Siderett
Midtøsten, Tyrkia
20 minutter
4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3+1 ss smør
 • 2 ss olivenolje
 • 1 laurbærblad
 • 10-12 hele allehånde, (kan sløyfes)
 • 250 g bulgur (grov), se tips nedenfor
 • 5 dl vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Smelt 3 ss smør og 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium varme. Tilsett laurbærblad og hel allehånde (om du har) og surr i et lite minutt.
 • Ha i bulgur og rør godt rundt til bulguren er helt dekt. Hell i vann og litt salt og kok opp. Så snart det koker opp, sett på lokk, skru ned varmen til det laveste og la stå i ti minutter.
 • Etter ti minutter, trekk av varmen og la stå i fem minutter til. Ikke vær redd om det fremdeles er vann igjen i bulguren når den trekkes av varmen, den kommer til å absorbere resten. Når bulguren har hvilt i fem minutter, ta ut laurbærblad og hele allehånde og rør inn 1 ss smør. Smak til med salt og pepper.

Tips & noter

 • Bulguren blir ekstra god om en bruker kylling- eller grønnsakskraft i stedet for vann. Da kan du droppe laurbærblad og allehånde.
 • Bruker du den brune typen med hele hvetekliet intakt vil koketiden være annerledes.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

13 kommentarer

 1. Hei. Eg brukar bulgur i staden for ris og pasta. Kokar i buljong og har oppi grønnsaker som passar. Utruleg godt!!

 2. Tusen takk for enda et kjempetips! Tenk at jeg aldri har smakt bulgur før, det er jo helt nydelig!

  1. Det er det vi bruker og fikk opplæring av en tyrker, 2 deler vann i en kopp og 1 del bulgur. Kokes i ca 10 min eller til vannet er borte uten og koke helt tørt.

 3. Takk for supre bøker og gode oppskrifter. Sist jeg skulle kjøpe bulgur, hadde butikken ikke pilavlik bulgur, men midyat bulgur. Ekspeditøren forsikret om at det er samme vare. Stemmer det ?

 4. Takk for mye god info. Jeg har kjøpt Firik bulgur i dag. Hvordan tror du den skal kokes? Skal noen typer bulgur legges i vann før koking?

4,61 from 38 votes (38 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.