Hvordan koke bulgur - oppskrift og fremgangsmåte / Et kjøkken i Istanbul

Hvordan koke bulgur

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Inntil risen kom, var bulgur like viktig i Tyrkia og Midtøsten som poteten en gang var i Norge. Den er fremdeles populær, sunn og full av god næring. Med en god, nøtteaktig smak, passer den godt til smaker fra Tyrkia og Midtøsten.

Bulgur, eller burghul som det også kalles i enkelte land, er rett og slett hvete som kokes, tørkes og knuses. Hele kornet brukes, kun det ytterste laget av klien fjernes mot slutten av prosessen. Bulgur har derfor et langt høyere næringsinnhold enn for eksempel couscous, som vanligvis er laget av siktet hvetemel.

Prosessen er gammel: bulgur skal være nevnt i det gamle testamente og det synes derfor trygt å anta at dette, det har man spist i tusenvis av år i Midt-Østen.

Passer til mye

Det er ikke mange matretter forunt å overleve så lenge, men det er lett å forstå hvorfor denne har det: i tillegg til å være mye ernæring til en billig penge er dette nemlig utrolig godt. Bulgur har en fin nøtteaktig smak som gjør at den passer til mye.

Varmende vintersuppe med kikerter og bulgur - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Bulgur er utmerket i supper, for eksempel i denne vintersuppen med bulgur og kikerter.

Finnes det forskjellige typer bulgur?

Den grovkornede varianten, ofte solgt som pilavlık bulgur, hvor kornene knuses til størrelse med et litt butt riskorn, brukes der en ellers gjerne ville brukt ris. Men, i likhet med couscous, har den en konsistens som gir den litt mer karakter enn risen.

Grovkornet og finkornet bulgur
Grovkornet og finkornet bulgur

Finkornet bulgur, eller köftelik bulgur, har et bredere bruksområde. Mest kjent i vesten er den kanskje fra tabbouleh, den finhakkede urtesalaten som ofte tolkes som bulgursalat utenfor Midt-Østen.

Siden kornene er så fine trenger de ikke kokes; i tabbouleh er det gjerne tomat- eller sitronsaften som mykner bulguren. Tyrkerne bruker den også i çiğ köfte, rå kjøttboller med bulgur. Og i kısır, en tomatisert og krydret bulgursalat som har en selvfølgelig plass på mezebordet. Den er også fin å ha i suppe.

Prøv også: Kısır – tyrkisk bulgursalat. Oppskrift finner du i min første bok Hummus & granateple: Mat fra Tyrkia & Midtøsten.

I Tyrkia – og sikkert flere land – finnes det også bulgur med annen «knusingsgrad». Men disse to typene er de vanligste, og de du antakelig vil finne i Norge.

De siste årene har det blitt stadig mer populært å bruke bulgur av spelt. Jeg har selv gått over til det hjemme. Spelt har en mer fremtredende nøttesmak. Speltbulgur er også noe mørkere og mer spennende i fargen.

Kommer du over det, er det verdt et forsøk! Men vær obs på at dette er en mye dyrere bulgur. Rett og slett fordi spelt er mye mer kostbart å dyrke frem enn hvete.

Mange måter å tilberede bulgur på

Så det finnes egentlig utallige måter å tilberede bulgur på, og derfor utallige måter å koke det på. Når jeg da lager et innlegg om hvordan koke bulgur handler det om den enkleste av varianter: kokt som alternativ til ris.

Hvordan koke ris slik tyrkerne gjør - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Se også: Hvordan koke perfekt tyrkisk ris.

Dette er noe jeg lager veldig ofte, oftere enn ris vil jeg tro. For bulgur har både mer smak og næring enn ris, og passer egentlig til det meste av retter med smak av Midt-Østen. Aller best passer det til retter som enten ikke har noen saus, eller som har en tomatbasert saus. Den passer også veldig godt til yoghurt.

Dette er en basisoppskrift som selvfølgelig kan varieres i det uendelige. Det kanskje mest vanlige er å tilsette en del tomat, og gjerne litt krydder med kick, for en tomatisert pilaff av bulgur. Men den, og andre varianter, får vi komme tilbake til senere. Denne oppskriften holder som siderett til fire.

Bulgur - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Mengde: 4 porsjoner

Hvordan koke bulgur

Enkel fremgangsmåte for perfekt kokt bulgur.

Ingredienser

 • 3+1 ss smør
 • 2 ss olivenolje
 • 1 laurbærblad
 • 10-12 hele allehånde (kan sløyfes)
 • 250 g grovkornet bulgur (vanlig gul type, se tips nedenfor)
 • 5 dl vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Smelt 3 ss smør og 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle på medium varme. Tilsett laurbærblad og hel allehånde (om du har) og surr i et lite minutt.
 2. Ha i bulgur og rør godt rundt til bulguren er helt dekt. Hell i vann og litt salt og kok opp. Så snart det koker opp, sett på lokk, skru ned varmen til det laveste og la stå i ti minutter.
 3. Etter ti minutter, trekk av varmen og la stå i fem minutter til. Ikke vær redd om det fremdeles er vann igjen i bulguren når den trekkes av varmen, den kommer til å absorbere resten. Når bulguren har hvilt i fem minutter, ta ut laurbærblad og hele allehånde og rør inn 1 ss smør. Smak til med salt og pepper.

Tips

 • Bulguren blir ekstra god om en bruker kylling- eller grønnsakskraft i stedet for vann. Da kan du droppe laurbærblad og allehånde.
 • Bruker du den brune typen med hele hvetekliet intakt vil koketiden være annerledes.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

6 kommentarer

 1. Hei. Eg brukar bulgur i staden for ris og pasta. Kokar i buljong og har oppi grønnsaker som passar. Utruleg godt!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring