Tabbouleh med granateple

Tabbouleh med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det synes å være enighet om at tabbouleh har sin opprinnelse i det vi i dag kaller Libanon. Å hevde at en tabbouleh skal inneholde bladpersille, bulgur og tomat er heller ikke kontroversielt. Men da har jeg også nevnt det man er enige om når det kommer til tabbouleh…

Skal vi tro Claudia Roden, forfatteren som har dedikert sitt liv til å dokumentere mat og mattradisjoner i Midt-Østen, har tabbouleh sin opprinnelse i nordlige Libanon. Her ble den servert som meze til arak, den arabiske anisspriten som har mye til felles med både rakı (Tyrkia) og ouzo (Hellas). Den ble raskt populær også i nærliggende områder. Og, etter hvert, over hele verden.

Tabbouleh med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tabbouleh med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det aller største stridsmålet når det kommer til tabbouleh er mengden bulgur og bladpersille. For noen, særlig i vesten, er dette en bulgursalat. For andre, typisk i Midt-Østen, en urtesalat. Faktisk var tabbouleh i utgangspunktet en ganske mektig salat med mye bulgur også i Midt-Østen. Men over tid har dette endret seg kraftig og i dag er tabbouleh en knallgrønn affære med masse urter og noen små flekker bulgur. Varianten en ofte får i vesten er ofte motsatt – en slags kald bulgurpilaff med tomat og litt urter. Egentlig en helt annen rett som har mer til felles med den tyrkiske bulgursalaten kisir enn tabbouleh slik man kjenner den i dagens Midt-Østen. Men samtidig kanskje altså har mer til felles med den opprinnelige tabbouleh enn den irrgrønne varianten som er populær i dag. Go figure.

Det er som urtesalat jeg kjenner tabbouleh best. Og det er sånn jeg liker den best. Med frisk smak av bladpersille, et hint av mynte, syrlighet fra tomat og tekstur fra bulguren. Noen tilsetter også varme krydder, som allehånde og kanel, men jeg synes den er best uten. Av og til er det godt med velkrydret mat. Men har man gode råvarer er ofte de rene smakene aller best.

Granatepler fra et marked i Tyrkia / Et kjøkken i Istanbul

Det mange kanskje ikke vet, også de som hardnakket hevder at tabbouleh skal være sånn eller sånn, kanskje særlig de som hardnakket hevder at tabbouleh skal være sånn eller sånn, er at tabbouleh gjerne varieres etter hva man har tilgjengelig. Grønnsaker i sesong, krydder, til og med urtene som tilsettes kan man fint endre etter eget forgodtbefinnende.

Til denne varianten har jeg tilsatt granateple. Inspirasjonen fikk jeg fra Andreas Viestads spalte om Flavours of Aleppo, en kokebok om syrisk mat og matkultur, fra noen måneder tilbake. Å tilsette granateple, både frisk og som sirup, i tabboulehen skal være vanlig i Syria. Og hva er vel bedre nå som tomatene ikke har så mye smak men granateplene er på sitt aller beste? Nettopp.

Tabbouleh med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

En ordentlig tabbouleh skal være veldig finhakket – men ikke mos. Den skal være sprø. Så finn frem den skarpeste kniven du har og husk å la kniven gli i stedet for å presse den ned så urtene blir kuttet, ikke most. Ta litt av gangen og gjør det i flere omganger. Dette er viktig for å beholde både sprøheten og fargen i urtene – klemt persille og mynte blir mørk og misfarget. Det sies at en jente gjerne ble vurdert som koneemne etter hvor god hun var til å hakke sine urter til tabbouleh. Uten at det skal være noe ideal sier det litt om hvor viktig det er å legge seg litt flid i akkurat denne.

Bulguren som brukes til tabbouleh er fin bulgur, ofte solgt som köftelik bulgur. Den er så fin at den ikke trenger kokes. Får du ikke tak i det kan du bruke vanlig pilavlik bulgur, men da må du koke den eller la den trekke i kokende vann til den er myknet først.

Tabbouleh passer utmerket på mezebord eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. De rene smakene gjør at den er fin til å rense smaksløkene mellom slagene. I Midt-Østen spises tabbouleh i skjeer av små salatblader. Det går også fint an å bruke kålblader. Gir 4-6 porsjoner.

Tabbouleh med granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tabbouleh med granateple

Ingredienser

 • 25 g fin bulgur
 • 150 g cherrytomater, i bitte små terninger
 • 1/2 sitron, saften
 • 200 g bladpersille, tykke stilker fjernet, finhakket (ca. 85 g nettovekt)
 • 25 g mynte, bladene, finhakket
 • 2-3 vårløk, finhakket eller 1/2 rødløk, finhakket
 • 1/2 granateple, kjernene
 • 1 ss granateplesirup
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • salatblader, f.eks. fra babyhjertesalat
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Bland bulgur, tomat, sitronsaft og litt salt og pepper godt sammen. Sett til side til bulguren er myknet, 5-10 minutter.
 2. Bland sammen bladpersille, mynte, løk, granateple og bulgur- og tomatblandingen. Vend inn granateplesirup og extra virgin olivenolje. Smak til med salt og pepper.
 3. Server umiddelbart i salatblader eller med salatbladene ved siden av.

Tips

 • For en mer tradisjonell variant, bruk dobbelt opp med tomat og sitronsaft og dropp granateplekjerner og granateplesirup.
 • Liker du en krydrete smak kan du også tilsette litt malt allehånde og kanel.

SaveSave

 

Likte du oppskriften?

I boka mi «Hummus & granateple» får du over 80 oppskrifter på moderne og tradisjonell mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten – Topp 10 på boklista! / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *