Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi)

En av tyrkernes aller kjæreste hjemmelagde retter.
Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Dette er kanskje en av Tyrkias mest elskede retter. Likevel finner du den ikke på mange menykart på restauranter. Denne herligheten finner du nemlig der du får den aller beste tyrkiske maten: Hjemme hos folk. I tillegg til å være fulle av gode smaker, er tyrkiske linseboller superenkle å lage! Pakket med næring er de også, og du trenger ingen «rare» ingredienser . Slik lager du dem enkelt hjemme!

Røde linser og bulgur er to godt brukte ingredienser i Tyrkia. De figurerer i flere av de viktigste rettene i landets matkultur, som linsesuppe og bulgursalaten kısır, som var blant de nye oppskriftene i min første bok Hummus & granateple.

Og disse linsebollene, som tyrkerne med største selvfølgelighet gir navnet mercimek köftesi. For selv om det ikke finnes spor av kjøtt i retten anser tyrkerne retten til å være en likeverdig variant av köfte, som vi oftest tenker på som tyrkiske kjøttboller.

Ved hjelp av et par klassiske tyrkiske grep får nemlig linsebollene utrolig mye smak og en myk konsistens. «Bare-en-til»-faktoren er usedvanlig høy.

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkiske linseboller er kjempeenkle å lage og kan fint tilberedes god tid i forveien. De holder seg flere dager i kjøleskapet så lenge du pakker dem godt.

Den største jobben kommer kanskje i forkant, da du trenger et par ingredienser fra en butikk med godt utvalg av internasjonal mat.

Det er viktig å bruke finmalt bulgur til denne retten. Det står gjerne köftelik bulgur (som rett og slett betyr bulgur for köfte) på pakken.

Jeg har ikke prøvd, men siden de ofte kan brukes om hverandre er det godt mulig du kan bruke en veldig fin type couscous i stedet. Likevel vil jeg anbefale å kjøpe en pose av denne typen bulguren når du kommer over det – den holder seg i evigheter, og den kommer også helt sikkert til å dukke opp flere ganger på bloggen etter hvert (og i boka!).

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Du trenger også tyrkisk chilipuré (for en variant med litt kick) eller paprikapuré (for en helt mild variant). Dette selges som henholdsvis acı biber salçası (chilipuré) og tatlı biber salçası (paprikapuré) hos butikker med godt utvalg av internasjonale varer.

Den er såpass viktig for smaken her at den ikke kan utelukkes, men har du det ikke for hånden kan du bruke grillet paprika som du moser helt fint i stedet.

Server linsebollene som de er, som forrett, meze eller snacks, eller som middag med en god salat til – se noen tips under. Gir 25-30 linseboller, nok til 3-4 personer som middag, mye mer som forrett eller meze.

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi)

Enkle linseboller fulle av smak – en ordentlig tyrkisk klassiker.
5 (11 stemmer).
Lunsj, Meze & tapas
Tyrkia
45 minutter
3 -6 personer
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 175 g (2 dl) tørre røde linser
 • 4 dl vann
 • 80 g (1 dl) bulgur (fin), (selges gjerne som köftelik bulgur)
 • 3 ss extra virgin olivenolje, pluss ekstra til å spe ut hvis blandingen blir tørr
 • 1 stor gul løk, skrelt og finhakket
 • 50 g (1 toppet ss) tomatpuré
 • 25 g (1 toppet ts) tyrkisk chilipuré (acı biber salçası), ev. paprikapuré (tatlı biber salçası)
 • 1,5 ts malt spisskummen
 • 0,5 liten rødløk, skrelt og finhakket
 • 3 mellomstore vårløk, finhakket
 • 25 g bladpersille, finhakket
 • salt og pepper

Til servering

 • 1 sitron, skåret i båter
 • salatblader

Sånn gjør jeg det

 • Kok opp røde linser i vann. Sett på lokk og la putre på lav/medium varme til linsene faller helt fra hverandre, 20-25 minutter. Trekk av varmen. Ha i bulgur og rør godt sammen. Sett på lokk og avkjøl.
 • Stek gul løk i 3 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium varme til løken er myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Ha i tomatpuré, chilipuré eller paprikapuré og spisskummen. Fres i et par minutter. Sett til side.
 • Når alt er avkjølt, bland alle ingrediensene (unntatt sitron og salatblader) godt sammen. Det er enklest å bruke hendene. Blandingen skal være smidig. Er den veldig tørr, spe med litt extra virgin olivenolje. Smak til med salt og pepper. Form til boller med hendene. Jeg presser de mellom fingrene etter forming for å få mønster på oversiden, men du kan forme bollene akkurat som du vil. Ta litt vann på hendene innimellom for å unngå at blandingen fester seg.
 • Server med sitron og salatblader.

Tips & noter

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Serveringstips

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

5 kommentarer

 1. Denne smaker bare helt fantastisk og er ganske lett å lage. Men jeg fikk den ikke til å holde seg hel under steking. Hva kan jeg gjøre for at den skal holde formen? Kan jeg jukse med potetmel eller egg? Eller har du et annet lurt triks?
  PS, jeg elsker bøkene dine og gleder meg til fler

 2. Har akkurat prøvd meg på disse. Jeg ble litt usikker på når rødløk, vårløk og persille skal i? Skal de inkluderes når det står stek løk? Eller skal det blandes inn rått før servering?

  1. De skal inn rå i punkt 3, der det står «alle ingrediensene». Ser det kan være litt uklart om de er med i «løk» i punkt 2, så skal spesifisere det tydeligere! Som et generelt tips skal ingrediensene som hovedregel inn i den rekkefølgen de står. Det kan være til hjelp om du skulle komme over tvilstilfeller andre steder også.

   1. Glemte å takke! Denne har blitt en hverdagsfavoritt. Gleder meg til mine tyrkiske venner kommer tibake etter en sommer i hjemlandet, med diverse krydder og sauser jeg har bruk for til oppskrifter i bøkene. I mellomtiden har jeg begynt å bruke sambal oelek i denne. Blir veldig godt.

5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.