Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Annonse | Norli

Lag spennende hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor!

Siste sjanse for signert eksemplar!

Over 90 oppskrifter: fra supper og salater til børek og georgisk «pizza».

Vær rask, det er kun få signerte eksemplarer igjen!

Tilbudet om signert eksemplar gjelder så lenge det står «Signert v/ nettbestilling» på omslaget på Norlis bestillingsside, som du finner ved å trykke knappen over. Du må velge netthandelen (ikke klikk-og-hent).

Annonse

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Enkle linseboller pakket med næring og gode smaker!

Røde linser og bulgur er to godt brukte ingredienser i Tyrkia. De figurerer i flere av de viktigste rettene i landets matkultur, som linsesuppe og bulgursalaten kısır, som er blant de nye oppskriftene i «Hummus & granateple», boka mi som kommer i februar.

Og disse linsebollene, som tyrkerne med største selvfølgelighet gir navnet mercimek köftesi. For selv om det ikke finnes spor av kjøtt i retten anser tyrkerne retten til å være en like verdig variant av köfte, som vi oftest tenker på som tyrkiske kjøttboller. Ved hjelp av et par klassiske tyrkiske grep får nemlig linsebollene utrolig mye smak og en myk konsistens som gjør «bare-en-til»-faktoren usedvanlig høy.

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkiske linseboller er kjempeenkle å lage og kan fint tilberedes god tid i forveien. De holder seg flere dager i kjøleskapet så lenge du pakker dem godt. Den største jobben kommer kanskje i forkant, da du trenger et par ingredienser fra en butikk med godt utvalg av internasjonal mat.

Det er viktig å bruke finmalt bulgur til denne retten. Det står gjerne köftelik bulgur (som rett og slett betyr bulgur for köfte) på pakken. Jeg har ikke prøvd, men siden de ofte kan brukes om hverandre er det godt mulig du kan bruke en veldig fin type couscous i stedet. Likevel vil jeg anbefale å kjøpe en pose av denne typen bulguren når du kommer over det – den holder seg i evigheter, og den kommer også helt sikkert til å dukke opp flere ganger på bloggen etter hvert (og i boka!).

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Du trenger også tyrkisk chilipuré (for en variant med litt kick) eller paprikapuré (for en helt mild variant). Dette selges som henholdsvis acı biber salçası (chilipuré) og tatlı biber salçası (paprikapuré) hos butikker med godt utvalg av internasjonale varer. Den er såpass viktig for smaken her at den ikke kan utelukkes, men har du det ikke for hånden kan du bruke grillet paprika som du moser helt fint i stedet.

Server linsebollene som de er, som forrett, meze eller snacks, eller som middag med en god salat til – se noen tips under. Gir 25-30 linseboller, nok til 3-4 personer som middag, mye mer som forrett eller meze.

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi)
Mengde: 3-6 personer

Tyrkiske linseboller (Mercimek köftesi)

Enkle linseboller fulle av smak – en ordentlig tyrkisk klassiker.

Ingredienser

 • 175 g (2 dl) tørre røde linser
 • 4 dl vann
 • 80 g (like under 1 dl) fin bulgur (selges gjerne som köftelik bulgur)
 • 3 ss extra virgin olivenolje, pluss ekstra til å spe ut hvis blandingen blir tørr
 • 1 stor løk, skrelt og finhakket
 • 1 toppet ss tomatpuré
 • 1 ss tyrkisk chilipuré (acı biber salçası) eller paprikapuré (tatlı biber salçası)
 • 1,5 ts malt spisskummen
 • 0,5 liten rødløk, skrelt og finhakket
 • 3 mellomstore vårløk, finhakket
 • 25 g bladpersille, finhakket
 • salt og pepper

Til servering

 • 1 sitron, skåret i båter
 • salatblader

Sånn gjør jeg det

 1. Kok opp røde linser i vann. Sett på lokk og la putre på lav/medium varme til linsene faller helt fra hverandre, 20-25 minutter. Trekk av varmen. Ha i bulgur og rør godt sammen. Sett på lokk og avkjøl.
 2. Stek løk i 3 ss olivenolje i en tykkbunnet stekepanne på medium varme til løken er myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Ha i tomatpuré, chilipuré eller paprikapuré og spisskummen. Fres i et par minutter. Sett til side.
 3. Når alt er avkjølt, bland alle ingrediensene (unntatt sitron og salatblader) godt sammen. Det er enklest å bruke hendene. Blandingen skal være smidig. Er den veldig tørr, spe med litt extra virgin olivenolje. Smak til med salt og pepper. Form til boller med hendene. Jeg presser de mellom fingrene etter forming for å få mønster på oversiden, men du kan forme bollene akkurat som du vil. Ta litt vann på hendene innimellom for å unngå at blandingen fester seg.
 4. Server med sitron og salatblader.

Du finner også oppskriften i

Oppskriftene i boka er testet flere ganger, og er ofte forbedret fra versjonen på bloggen.

Serveringstips

Likte du denne? Del, da vel!

Share on facebook
Del
Share on pinterest
Pin
Share on email
Send
Share on whatsapp
WhatsApp

Lyst på noe annet?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring