NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Vegetarboller med erter og fetaost

Enkel og knallgod oppskrift på vegetarboller!
Vegetarboller med erter og fetaost - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul
Vegetarboller med erter og fetaost - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Når ferske erter i belgen dukker opp på markedet, vet jeg at våren er her for godt. Dagene blir lengre, sommeren er rett rundt hjørnet. Det feirer jeg med å lage en av mine favoritter til middag: vegetarboller med erter og masse fetaost. 

Ertene er riktignok ikke det første vårtegnet på det ukentlige markedet hvor jeg handler det jeg trenger av frukt og grønt til uka som kommer. Det er det favabønnene som er.

Likevel er det først når ertebelgene kommer i store lass at vårsesongen virkelig kommer i gang. Plutselig går det an å bruke tomat og agurk i salat igjen (selv om de enda blir mye bedre utover sommeren). Fruktene begynner å dukke opp, en etter en. Etter måneder med det samme utvalget, bugner det litt mer, hver uke.

Du kan bruke ferske eller frosne erter

I Tyrkia selges erter i belgen. Det er litt jobb å ta dem ut, men som med borlottibønner, har jeg blitt vant til det. Faktisk synes jeg det er en fin, nesten mediterende kveldsaktivitet.

Også går det jo egentlig ganske fort unna. På 5-10 minutter er kiloen delt i to. Erter i en skål, belgen i søpla.

Selv om jeg anbefaler ferske erter om du er så heldig å få tak i det, kan du selvfølgelig helt fint bruke erter fra frysedisken i denne oppskriften.

Vegetarboller fulle av smak!

Utgangspunktet for disse vegetarbollene var at jeg har en samboer som ikke er så veldig glad i erter. Jeg ville derfor ha noe som kjørte på med flere smaker, gjerne litt kraftige, inspirert av Yotam Ottolenghi.

Et par av ingrediensene er kanskje litt ukjente for noen.

Most erter i foodprosessor
Røre for vegetarboller med erter og fetaost
Vegetarboller med erter og fetaost stekes

Za’atar er en arabisk krydderblanding bestående av ristede sesamfrø, sumak og finmalt villtimian. Smaken kan variere ganske mye fra blanding til blanding. Alt etter forholdstallene og typen villtimian som er brukt. Det finnes nemlig flere forskjellige typer over hele Midtøsten.

Du finner za’atar i butikker med godt utvalg av internasjonale varer. Palestinsk za’atar er høyt ansett. Her jeg bor kjøper jeg syrisk (mye bedre enn den tyrkiske). Sjekk ingredienslisten når du kjøper den – noen produsenter tynner ut med mel og kompenserer med smaksforsterkere. Unngå disse om du kan. Aller helst skal det kun være de tre nevnte ingrediensene, eventuelt med ett eller to krydder til (spisskummen er vanlig).

Jeg har også i salt sitron. Det er en slags hurtigversjon av saltsyltede sitroner, og tar bare 15 minutter å lage. Den holder seg flere uker i kjøleskapet og er knallgodt i dressinger, sauser, gryteretter og mye mer.

Fetaost gir en god fylde til vegetarbollene. Når de stekes, får osten dessuten en herlig, lett karamellisert utside. Deilig!

Siden erter er proteinrike, og det også er egg i røra, er dette et utmerket vegetarisk måltid.

Vegetarboller med erter og fetaost - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Server med salat og mynteyoghurt

Ved siden av mine vegetarboller med erter og fetaost, serverer jeg mynteyoghurt. Det gir en frisk motvekt og er superkjapt å lage. Som alltid har jeg også en enkel frisk salat ved siden av. I dag var det grønne blader og raspet gulrot med sitronsaft og extra virgin olivenolje. Kjempegodt!

Disse er nesten like gode avkjølte som varme. De passer derfor også utmerket til mezebordet. Gir ca. 15 vegetarboller, nok til 3 personer til lunsj/middag, mer som meze.

Vegetarboller med erter og fetaost - oppskrift fra Et kjøkken i Istanbul

Vegetarboller med erter og fetaost

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
4,7 (13 stemmer)
Vegetarboller med mye smak! Oppskriften er inspirert av Ottolenghis pea, za’atar & feta fritters.
Lunsj, Middag
Midtøsten-inspirert
30 minutes
3 middagsporsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Vegetarboller med erter og fetaost

 • 300 g erter, ferske eller frosne
 • 2 egg
 • 3 vårløk, finhakket
 • 1,5 ts salt sitron, most
 • 75 g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 3 ss za'atar
 • 200 g fetaost, i 1 cm terninger
 • olje, til steking
 • salt og pepper

Mynteyoghurt

 • 200 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • 1 ss finhakkede mynteblader
 • 0,5 ts tørket mynte, ev. mer frisk mynte
 • 0,5 ss sitronsaft
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 • Bruker du frosne erter, tin dem og renn av. Bruker du friske erter, kok dem i 2 minutter i lettsaltet vann og renn av.
 • Mos ertene i en foodprosessor. Det trenger ikke være veldig finmost, men heller ikke for grovt (se bildene over). Ha over i en bolle. Ha i egg, vårløk og salt sitron og bland godt sammen. Bland sammen hvetemel, bakepulver og za’atar i en annen bolle. Ha over i erteblandingen og vend inn til alt er blandet. Vend så forsiktig inn fetaost.
 • Ha olje i en stor tykkbunnet stekepanne over medium varme. Det skal gå ca. 0,5 cm oppover kanten. Jeg bruker ca. 3/4 solsikkeolje og 1/4 olivenolje (for ekstra godt smak), men du kan også bruke rapsolje eller en annen olje du foretrekker. Når det er ordentlig varmt (du kan teste med en liten brødbit, det skal frese med en gang du har den i), ha i ca. 1 ss store boller. Press dem forsiktig ned, så de er ca. 1 cm tykke. Ikke ha i for mange vegetarboller i gangen – du bør ha et par cm. klaring mellom hver bolle. Stek til brunet på begge sider, det tar 2-3 minutter på hver side. Sett til side på kjøkkenpapir for å renne av. Stek resten av vegetarbollene på samme måte, og fyll på med mer olje ved behov. Server med en gang, eller når de er blitt lune.
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

6 kommentarer

 1. Takk for oppskrift, gleder meg til å teste disse. jobber i kantine med ca 250 fremmedspråklige elever, mange fra Midtøsten så prøver å finne mat som de kjenner igjen. Har kjøpt boken din så den skal testes 🙂

  1. Hei Annicke,
   Tusen takk for hyggelig kommentar, veldig morsomt å høre! Håper og tror både du og elevene dine finner mye god mat som de kjenner igjen, både i boka og her på bloggen 🙂 Ha en fin dag videre! Vidar

 2. Hei, kan denne lages dagen før og oppbevares i kjøleskap? Kanskje vente med å ta inn fetaost, og steke dagen etter?

  1. Hei, har du tid til å steke dem på dagen, ville jeg bare ha most ertene dagen i forveien. Å blande inn resten er gjort på to minutter, mens oljen i panna varmes opp. Har du ikke tid til å steke samme dag, kan du steke dem dagen før. Smaken er minst like god neste dag, men konsistensen endrer seg litt. Lykke til!

 3. Lagde disse igår og ble kjempefornøyd med resultatet! Holdt av litt deig til et par boller som ble penslet med olivenolje og stekt i ovnen. Det fungerte også bra, selv om de selvsagt ikke ble like sprø på utsiden som de friterte. Serverte herlighetene med blomkålris med granateple (din oppskrift) og tzatsiki som jeg allerede hadde en rest av i kjøleskapet. Har nyss anskaffet meg begge bøkene dine og gleder meg til å teste ut flere oppskrifter. Ny meny idag, rapport følger. 🙂

 4. Disse har jeg prøvd før og skal igjen prøve de. Både voksne og barn elsket de. Sprø, salte og litt sødme. Veeeeeldig gode!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM