Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Herlig vintersalat med masse gode smaker.
Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler
Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler
Av

På vinteren er stekeovnen min beste venn. Den gjør alle vinterens grønnsaker ypperlige til mettende middagssalater. Her har jeg bakt søtpotet, og lagd en søtpotetsalat med så mye smak at du slett ikke trenger noe annet til lunsj eller middag!

Jeg elsker ovnsbakte salater nå på vinteren. Ikke bare er de mettende. De er også enkle å lage, og gjør det lettere å spise mer grønnsaker på en tid av året hvor det kanskje frister litt mindre enn på svunne sommerdager.

Og, ikke minst: De kan være både spennende og knallgode på smak.

Nøkkelen til en god vintersalat

Det viktigste med ovnsbakte salater, som alle salater egentlig, ligger i balansen mellom smaker og konsistenser. Ingrediensene skal enten utfylle hverandre, eller være kontraster til hverandre.

Par derfor det søte med noe salt, det myke med det sprø. Tilsett noe bittert og noe syrlig, for kontrast. Da er du langt kommet.

Tenk like mye på hvilke smaker og konsistenser en ingrediens tilfører, som hva du har lyst på. Har du allerede et søtt element, trenger du et til? Har du allerede noe syrlig, trenger du et til?

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Svaret kan ofte være ja. Her er for eksempel både søtpotet og dadler søte, men med helt forskjellig intensitet, som gjør at de løfter hverandre frem i stedet for å forsvinne i hverandre. Sumak og sitron er en god syrlig kombinasjon, hvor sumaken tilfører mer smaksdybde enn sitron alene gjør.

Men som oftest er det tryggest å ha bare ett element innenfor hver kategori, om jeg kan kalle det det. Bakt paprika, for eksempel, ville her ha forsvunnet helt sammen med søtpoteten. 

Ingrediensene som virkelig løfter søtpotetsalat

I denne søtpotetsalaten har jeg altså forsterket den søte smaken fra potetene med dadler, som har en intens, karamellaktig sødme. En god blåmuggost er den perfekte motvekt til dette, og skaper et fyrverkeri av smaker i munn.

Nøtter er utmerket i salater av bakte grønnsaker. De tilfører et sprøtt element du ikke har på samme måte som i salater av friske grønnsaker. Her har jeg en forkjærlighet for valnøtter, men også mandler og hasselnøtter vil fungere godt. Det samme gjelder gresskar- og solsikkefrø.

Og til sist – noe friskt og bittert for at den salt/søte kontrasten ikke skal ta helt over. Ruccola. Du kan også bruke friske urter, som bladpersille og litt mynte, men akkurat her synes jeg ruccolaen er utmerket.

Søtpotet og gresskar kan brukes om hverandre

I Tyrkia er søtpotet uvanlig, men gresskar, det finner jeg på markedet hver uke. Smak og konsistens er litt annerledes, men likevel nære nok til at du ofte kan bruke dem om hverandre. Jeg har brukt begge deler i denne salaten, og begge deler er like godt.

Gresskar og løk er for øvrig en annen gyllen kombinasjon. Har du en rødløk liggende, må du gjerne dele den i båter og ha i sammen med gresskaret. Men siden dadlene nå en gang allerede gir et ekstra søtt element, er det på ingen måte nødvendig.

Jeg tenker at denne salaten er perfekt i mellomjula, når lysten på noe lettere mat melder seg etter heftige julemåltider. Den er også utmerket til ethvert koldtbord – vinter som sommer. Eller som lunsj eller middag på en helt vanlig hverdag. Vil du ha kjøtt til, tenker jeg at enkelt tilberedt kylling passer utmerket. Gir 2-4 porsjoner.

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

4,8 (6 stemmer). Klikk antall stjerner for å gi din stemme.
Lunsj, Salat
Midtøsten-inspirert
45 minutter
2 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

  • 500 g renskåret søtpotet, eller gressker, i 2 cm terninger
  • 3 ss olivenolje
  • 50 g valnøtter, grovhakket
  • 40 g (2 håndfuller) ruccula
  • 4 dadler, revet i biter
  • 75 g blåmuggost, revet i båter
  • 1 ss sitronsaft
  • ev. extra virgin olivenolje, til servering
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  • Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
  • Bland gresskar eller søtpotet med olivenolje, salt og pepper. Fordel på stekebrettet og sett midt i ovnen. Stek til gresskar eller søtpotet har fått litt farge og er gjennomstekt, alt fra 20 til 45 minutter. Avkjøl noe.
  • Bland sammen bakt gresskar eller søtpotet (inkludert oljen) med de øvrige ingrediensene. Smak til med mer sitronsaft, extra virgin olivenolje, salt og pepper etter behov. Server med en gang.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som reklamefri tilgang, 100+ eksklusive oppskrifter og artikler og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.