Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

På vinteren er stekeovnen min beste venn. Den gjør alle vinterens grønnsaker ypperlige til mettende middagssalater. Her har jeg bakt søtpotet, og lagd en søtpotetsalat med så mye smak at du slett ikke trenger noe annet til lunsj eller middag!

Jeg elsker ovnsbakte salater nå på vinteren. Ikke bare er de mettende. De er også enkle å lage, og gjør det lettere å spise mer grønnsaker på en tid av året hvor det kanskje frister litt mindre enn på svunne sommerdager.

Og, ikke minst: De kan være både spennende og knallgode på smak.

Nøkkelen til en god vintersalat

Det viktigste med ovnsbakte salater, som alle salater egentlig, ligger i balansen mellom smaker og konsistenser. Ingrediensene skal enten utfylle hverandre, eller være kontraster til hverandre.

Par derfor det søte med noe salt, det myke med det sprø. Tilsett noe bittert og noe syrlig, for kontrast. Da er du langt kommet.

Tenk like mye på hvilke smaker og konsistenser en ingrediens tilfører, som hva du har lyst på. Har du allerede et søtt element, trenger du et til? Har du allerede noe syrlig, trenger du et til?

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Svaret kan ofte være ja. Her er for eksempel både søtpotet og dadler søte, men med helt forskjellig intensitet, som gjør at de løfter hverandre frem i stedet for å forsvinne i hverandre. Sumak og sitron er en god syrlig kombinasjon, hvor sumaken tilfører mer smaksdybde enn sitron alene gjør.

Men som oftest er det tryggest å ha bare ett element innenfor hver kategori, om jeg kan kalle det det. Bakt paprika, for eksempel, ville her ha forsvunnet helt sammen med søtpoteten. 

Ingrediensene som virkelig løfter søtpotetsalat

I denne søtpotetsalaten har jeg altså forsterket den søte smaken fra potetene med dadler, som har en intens, karamellaktig sødme. En god blåmuggost er den perfekte motvekt til dette, og skaper et fyrverkeri av smaker i munn.

Nøtter er utmerket i salater av bakte grønnsaker. De tilfører et sprøtt element du ikke har på samme måte som i salater av friske grønnsaker. Her har jeg en forkjærlighet for valnøtter, men også mandler og hasselnøtter vil fungere godt. Det samme gjelder gresskar- og solsikkefrø.

Og til sist – noe friskt og bittert for at den salt/søte kontrasten ikke skal ta helt over. Ruccola. Du kan også bruke friske urter, som bladpersille og litt mynte, men akkurat her synes jeg ruccolaen er utmerket.

Søtpotet og gresskar kan brukes om hverandre

I Tyrkia er søtpotet uvanlig, men gresskar, det finner jeg på markedet hver uke. Smak og konsistens er litt annerledes, men likevel nære nok til at du ofte kan bruke dem om hverandre. Jeg har brukt begge deler i denne salaten, og begge deler er like godt.

Gresskar og løk er for øvrig en annen gyllen kombinasjon. Har du en rødløk liggende, må du gjerne dele den i båter og ha i sammen med gresskaret. Men siden dadlene nå en gang allerede gir et ekstra søtt element, er det på ingen måte nødvendig.

Jeg tenker at denne salaten er perfekt i mellomjula, når lysten på noe lettere mat melder seg etter heftige julemåltider. Den er også utmerket til ethvert koldtbord – vinter som sommer. Eller som lunsj eller middag på en helt vanlig hverdag. Vil du ha kjøtt til, tenker jeg at enkelt tilberedt kylling passer utmerket. Gir 2-4 porsjoner.

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler
Mengde: 2-4 porsjoner

Søtpotetsalat med blåmuggost, valnøtter og dadler

Ingredienser

 • 500 g renskåret gresskar eller søtpotet, skåret i 2 cm terninger
 • 3 ss olivenolje
 • 50 g valnøtter, grovhakket
 • 40 g (2 håndfuller) ruccola
 • 4 dadler, revet i biter
 • 75 g blåmuggost, revet i båter
 • 1 ss sitronsaft
 • ev. extra virgin olivenolje, til servering
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme. Kle et stekebrett med bakepapir.
 2. Bland gresskar eller søtpotet med olivenolje, salt og pepper. Fordel på stekebrettet og sett midt i ovnen. Stek til gresskar eller søtpotet har fått litt farge og er gjennomstekt, alt fra 20 til 45 minutter. Avkjøl noe.
 3. Bland sammen bakt gresskar eller søtpotet (inkludert oljen) med de øvrige ingrediensene. Smak til med mer sitronsaft, extra virgin olivenolje, salt og pepper etter behov. Server med en gang.
Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring