Bulgursalat med aubergine og tomat

Bulgursalat med ovnsbakt aubergine og tomat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Enkel bulgursalat med aubergine og verdens beste dressing.

Jeg lager ofte bulgur til maten, jeg synes den både smaker bedre enn ris og passer bedre til den typen mat jeg lager. Ikke er det vanskeligere å lage enn ris heller, faktisk er det litt enklere siden bulguren er mye mer tilgivende og ikke kleber seg så lett som ris.

Men det betyr også at jeg ofte har bulgurrester. Og gjerne av typen som ikke er nok til en middag til. Eller kanskje jeg har andre planer de neste par dagene. Da er det jammen fint at bulgurens tilnærmet klebefrie egenskaper og evne til å ta til seg andre smaker gjør den perfekt som basis for en salat!

Hemmeligheten ligger i dressingen

Her har jeg gjort det enkelt ved å ovnsbake en aubergine og noen tomater til smaken er konsentrert og de er blitt ganske så myke. Noen valnøtter gir litt krønsj, bladpersille farge og friskhet – og en kjempeenkel og fantastisk god sursøt dressing med et hint av kanel binder det hele sammen. Lykke i en bolle!

Bulgursalat med aubergine og tomat (2 of 3)

Bulgur er laget av durumhvete som er kokt, tørket og knust, og det finnes i hovedsak to typer bulgur. Her i Tyrkia heter de pilavlik, som er den litt større typen som er nesten like stor som ris, og köftelik, som er mye finere og brukes til f.eks. tabbouleh. Mye av bulguren som selges i Norge kommer fra nettopp Tyrkia, så det er godt mulig de tyrkiske benevnelsene står på pakken. I tillegg selges bulgur fra både helkorn (som er brunere) og korn hvor en veldig liten andel av kliet er fjernet (og derfor er mer gul), men den klassifiseres likevel som helkorn. Jeg bruker alltid sistnevnte type, de både koker raskere og smaker bedre. Når jeg bruker bulgur som alternativ til ris bruker jeg alltid pilavlik, altså den litt større typen, og den er også best i denne salaten. Finner du ikke denne kan du også bruke store couscous.

Salaten kan spises på egen hånd som lunsj, gjerne med litt godt brød, smør og kanskje en grønn salat til. På tapasbordet finner den også sin naturlige plass, eller du kan servere den med for eksempel stekt kyllingbryst eller -lår krydret med bare litt salt og pepper til. Holder til grådig lunsj for en eller for to som sidrett til kylling eller lunsj med godt brød, smør og en grønn salat til. Skal du servere den som til mange, for eksempel til et koldtbord, kan du fint for eksempel firedoble oppskriften (da får du ca. 3 kg. salat).

Ingredienser

Salat

 • 200 g kokt bulgur (pilafftypen), evt. 75 g ukokt bulgur + smør + 1,5 dl tynn kraft eller vann
 • 1 aubergine (ca. 250 g), i ca. 3 cm terninger
 • 2-4 tomater (ca. 250 g), delt i 4 båter, evt. tilsvarende cherrytomater delt i to
 • 1/2 dl olivenolje
 • 15 valnøtthalver, grovhakket
 • 3 ss finhakket bladpersille
 • salt og pepper

Dressing

 • 1/2 hvitløksfedd, most med litt salt i en morter
 • 1 ss granateplesirup (evt. sitronsaft og litt honning)
 • 1/8 ts (liten klype) malt kanel
 • 2 ss extra virgin olivenolje

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 200 grader, over- og undervarme.
 2. Hvis du ikke har kokt bulgur, varm opp litt smør i en kasserolle. Ha i 75 g bulgur og rør så den er dekt med fettet. Tilsett dobbel 1,5 dl tynn kraft eller vann og ha i litt salt og pepper. Bruker du vann, sleng i et laurbærblad også, om du har. Sett på lokk og kok opp. Skru ned til laveste setting og la putre under lokk i 10-12 minutter. Trekk av varmen og la stå til bulguren har kommet til romtemperatur. Rør rundt med en gaffel og smak til med mer salt og pepper om nødvendig. Ta ut laurbærbladet om du brukte det.
 3. Fordel auberginen og tomatene på hver sin halvdel av en stor langpanne. Bland inn olivenolje og litt salt og pepper. Stek til auberginen er myk og har fått litt farge, 30-40 minutter. Ta ut og la komme til romtemperatur.
 4. Lag dressingen ved å knuse hvitløksfedd med litt salt i en morter. Visp inn granateplesirup og kanel, og deretter olivenoljen litt etter litt. Har du ikke granateplesirup, bruk 1 ss sitronsaft og litt honning. Smak deg frem med mengde både honning og olivenolje – dressingen skal være sursøt.
 5. Bland sammen bulgur, aubergine, tomat, valnøtter og bladpersille. Vend forsiktig inn dressingen.

SaveSave

 

Julegavetips!

«Hummus & granateple» er årets mest omtalte kokebok.

Her har jeg samlet over 80 av mine beste oppskrifter på mat fra Tyrkia og Midtøsten. Samt spennende historier fra en tradisjonsrik matkultur.

Les hva andre har sagt om boka og bestill den her. Du finner den også i bokhandelen.

 


2 Comments

  • Tusen takk, så hyggelig å høre Jartrud! Granateplesirup er helt fantastisk som salatdressing, særlig salater uten mye grønne salatblader. Se på innholdslisten når du kjøper granateplesirupen for mange produsenter selger smaksatt glukosesirup – velg en variant med kun konsentrert granateplesaft eller så mye konsentrert granateplesaft som mulig om du kan for best resultat 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *