Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Det er en grunn til at gulrota er en av våre mest brukte grønnsaker. Ikke bare er den god på smak. Alt ettersom hvordan du tilbereder den, kan både smak og konsistens variere veldig mye. Derfor passer den like godt som smaksetter til kraft og sauser som den gjør i en mer dominerende rolle. Her er det sistnevnte vi går for. Vi lar gulrota være stjerna.

Gulrota vi kjenner i dag har sitt opphav i en vill type som først ble kultivert i vestre Asia og Europa for allerede for flere tusen år siden. Den tidlige typen minner imidlertid lite om varianten vi kjenner best. Med en bitteliten mørkelilla rot, attpåtil så bitter at den var så uspiselig, var gulrotplanten satt i samme gruppe som persille, koriander, dill og spisskummen: Som aromatisk krydderurt.

Først senere fant man ut at gulrota fikk en søt og god rotvekst om man bare lot den vokse i god jord og passet på den litt. Gulrot som rotgrønnsak ble først introdusert til Europa av morerne, som kom til det vi i dag kjenner som Spania på 700-tallet. I følge en skribent fra den tiden spiste man gulrøttene, som fremdeles var mørk lilla, med olje og eddik, eller man blandet de med andre grønnsaker eller korn. Den oransje varianten dukket først opp på 1600-tallet, men tok raskt over som den mest populære varianten.

Gulrøtter / Et kjøkken i Istanbul

Selv synes jeg gulrøttene kommer best til sin rett rå, når sødmen er mindre fremtredende, eller bakte. Ved ovnsbaking karamelliseres flatene og både sødmen og gulrotsmaken intensiveres. Da trenger du nesten ikke noe annet. Men samtidig tåler gulrot tilberedt på denne måten mye smak, så her er det fritt frem for å eksperimentere med kraftige smaker.

Her har jeg holdt det enkelt og gjenforent gulrota med to ingredienser den altså for noen hundre år siden var gruppert sammen med, den gang den var krydderurt: spisskummen og koriander. Frøene fra spisskummen blir lett ristet under ovnsbakingen og gir en litt mer jordaktig undertone til det hele. Frisk koriander bringer litt friskhet inn i retten. En liten skvis sitron, for balanse. Og that’s it. Får du ikke tak i hele spisskummenfrø kan du bruke malt spisskummen, men du må bruke litt mindre og resultatet blir heller ikke helt det samme. I stedet for koriander kan du fint bruke en annen urt du liker, som bladpersille, om du vil.

Siden den er så enkel passer denne salaten til det meste. Prøv den på mezebordet, som siderett til fisk, kylling eller søndagssteika – eller som del av et vegetarisk eller vegansk måltid. Prøv den for eksempel til en av disse tre rettene:

Det går selvfølgelig også an å bygge på salaten litt mer om man skulle ønske det, for å strekke den til lunsj for eksempel, men det er slett ikke nødvendig. Noen ristede og hakkede valnøtter passer fint til, og du kan godt spise den med kokte korn eller gryn for et helt måltid alene. Yoghurt eller labneh passer også fint til. Jeg har for øvrig brukt en blanding av oransje og lilla gulrøtter, men det går helt fint å bruke akkurat de gulrøttene du har tilgang til. Gulrotsalaten er best lun, men kan også spises ved romtemperatur. Gir 2-4 porsjoner som siderett, avhengig av hva annet som serveres.

Bakt gulrotsalat med koriander - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Bakt gulrotsalat med koriander

Ingredienser

  • 500 g gulrot, skrelt eller godt vasket og delt i to eller fire på langs
  • 2 ss olivenolje
  • 1 ts hele spisskummenfrø (evt. 1/2 ts malt spisskummen)
  • bladene fra 4-5 stilker frisk koriander
  • en liten skvis sitronsaft
  • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

  1. Forvarm stekeovnen til 220 grader, over- og undervarme.
  2. Bland sammen gulrot, olivenolje og hele spisskummenfrø med litt salt og pepper. Fordel på et stekebrett eller i en ildfast form. Stek midt i ovn til gulrøttene er møre og lett karamellisert i kantene, ca. 30 minutter. Vend gjerne gulrøttene underveis.
  3. Når du er klar for å servere, bland inn korianderblader, skvis over litt sitronsaft og server. Gulrøttene er best varme (men ikke glohete) eller lune.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?