Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Biryani finnes i mange varianter. Denne har herlig smak av krydder kjent også fra Midtøsten. Server med en avkjølende raita, og hverdagslykken er komplett!

Ifølge historikeren Lizzie Collingham, oppstod den moderne versjonen av biryani under Mogulriket. Det var et muslimsk og tyrkisk imperie som dominerte områdene vi i dag kjenner som India, Pakistan, Afghanistan og Bangladesh, fra 1500-tallet og utover.

Selve navnet biryani har likevel sitt opphav i persisk. Det strides riktignok om hvilket ord det kommer fra: «Biryan», som betyr stekt, eller «birinj», som betyr ris.

Nøyaktig hvor og hvordan biryani i dagens form oppstod, er ikke sikkert. Men de fleste teoriene synes knyttet til et møte mellom persisk rispilaff og sterkere, mer krydrede sør-asiatiske retter.

Hva er biryani?

Biryani er i sin kjerne en krydret risrett med kjøtt, ofte også grønnsaker. Den er nesten alltid gul, en farge som helst skal komme fra safran.

Ferdig biryani i stekepanne

Oxfords oppslagsverk hevder sågar safran er en essensiell ingrediens i biryani. Likevel er det veldig mange som i dag bruker gurkemeie, også i rettens hjemregion. Det gir en litt annen smak, og en litt annen gulfarge.

Kjøttet som brukes varierer veldig, fra kylling eller storfe til kylling, geit, lam, fisk eller reker.

Ikke alle biryani serveres med topping, men noen gjør det. Den mest spektakulære av dem alle må være syltynne blader av sølv! Ser for meg at det ikke var noe for hvermannsen…

Utallige varianter fra et enormt geografisk område

Selv om biryani reiste østover fra Persia, er smaken av Midtøsten ofte like fremtredende som den sør-asiatiske. Skjønt, det avhenger selvsagt av hvilken variant du lager. Wikipedia har en liste over noen av variantene. Også finnes det helt sikkert mange flere.

Tilberedningen kan også variere litt fra sted til sted. I de fleste deler av India, er det vanligste å lage en kjøttsaus, som du så har halvkokt ris i. Det gir en ganske saftig variant. Noen tilsetter også risen rå, selv om det vanligste synes å være å forkoke den noe.

Kjøttdeig stekes i løk
Stekt kjøttdeig med rå ris og frosne erter i varm stekepanne

Men biryani hører ikke hjemme bare i India, Pakistan og de andre landene nevnt innledningsvis. Den har også spredd seg vestover, hvor den skal være særlig populær i irakisk Kurdistan. Og østover, til land som Indonesia, Malaysia og Filippinene.

Og mellom alle disse landene er det store variasjoner. Mange lager tørrere varianter, hvor ris og kjøtt kokes i kraft til kraften er kokt inn. Andre tilsetter tørket frukt, nøtter eller andre ting.

Her er det med andre ord mye spennende å utforske!

Alle ingredienser blandet sammen i varm stekepanne

Slik lager jeg en enkel biryani med lammekjøttdeig

Jeg skal ikke hevde at denne oppskriften er en tradisjonell eller autentisk variant av biryani.

Den følger likevel de fleste grunnprinsippene som synes å være fellesnevneren. Den største friheten jeg har tatt meg, er å ha i risen rå. Selv om det finnes varianter som gjør dette, er det vanligste altså å halvkoke risen først.

I krydringen har jeg lagt meg tett opp mot kalyani biryani, en fattigmanns biryani fra sentrale India. Her er det smaker som er velkjent også i Midtøsten som dominerer: Spisskummen, korianderfrø, gurkemeie. Samt rause mengder chili, løk og hvitløk.

Ris med kylling og paprika
Prøv også: Gul ris med kylling og paprika

Dette er altså først og fremst en rett som er inspirert av kalyani biryani. Som med filmer og TV-serier basert på reelle hendelser, har også jeg tatt meg friheten til litt fri diktning.

Først og fremst har jeg brukt en annen type kjøtt. Dessuten bruker jeg ikke tomat, som er en viktig ingrediens i den klassisk versjonen av biryani. Jeg vet heller ikke om forholdsmengdene i krydringen yter retten rettferdighet.

Det jeg imidlertid kan love, er at dette er en enkel og knallgod middagsrett som de fleste kommer til å elske!

Her får du nemlig masse smak og mye mat ut av enkle ingredienser.

Dette serverer jeg til biryani

Jeg serverer alltid biryani med en yoghurtdipp av noe slag. Ikke dropp den! Den er, i mine øyne, en viktig del av smaksbildet i denne retten.

Denne varianten går perfekt hånd i hånd med raita med agurk, koriander og mynte. Den oppskriften la jeg ut i går. Men du kan også lage noe annet yoghurtbasert til. Eller bare servere med en raus klunk yoghurt (eller creme fraiche eller rømme, om du foretrekker det).

En syrlig salat kan også være godt til, for eksempel tomatsalaten med urter fra Aubergine & tahini eller tomat- og granateplesalat fra Hummus & granateple. Gir 3-6 porsjoner.

Biryani i skål med raita med en hånd som dypper en gaffel i maten

Enkel biryani med lammekjøttdeig

Mengde: 3-6 porsjoner

Herlig middagsrett som alle elsker!

Ingredienser

 • 250 g (3 dl) basmatiris
 • 3 ss mild olivenolje, nøytral olje eller ghee (klaret smør)
 • 1 stor eller 1,5 mellomstor løk, skrelt og finhakket
 • 4 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 1 rød chili (eller etter smak), finhakket (fjern frø og hinner for en mildere smak)
 • 2 ss finhakket ingefær
 • 2 ts malt spisskummen
 • 2 ts malt koriander
 • 1 ts gurkemeie
 • 0,25 ts kanel
 • 500 g lammekjøttdeig (går fint med 400 g også, om det er det du har, eller litt mer, om du vil ha mer kjøtt i retten)
 • 175 g erter, ferske eller frosne
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Skyll risen godt. Sett i vann og la stå i en time, om du kan.
 2. Varm en tykkbunnet gryte over medium varme. Ha i olje eller ghee, løk og litt salt. Fres til løken er myk, men ikke har fått farge, 8-10 minutter. Rør jevnlig så det ikke brenner seg.
 3. Ha i hvitløk, chili og ingefær. Fres videre under omrøring i ett minutt. Ha så i krydder og fres videre i noen sekunder.
 4. Skyv grønnsakene til siden i pannen og ha i kjøttdeig, samt litt salt og pepper. Skru opp varmen og brun kjøttdeigen. Hakk opp underveis, men ikke flytt på den hele tiden – den må få tid til å få litt farge her og der.
 5. Ha så i ris, erter og 5 dl vann. Smak til med salt og pepper. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen til lav. La putre til risen er gjennomkokt, 10-15 minutter. Trekk av varmen og la stå 10-15 minutter før servering.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

2 kommentarer

 1. Denne var rett og slett knallgod! Er notorisk utro når det gjelder oppskrifter så jeg «gønnet» på med chiliflakes og granateple.
  Det som imidlertid virkelig gjorde denne retten var krydderblandingen. Den var en skikkelig innertier. Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Skip to Recipe

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?