Brownies med hasselnøtter og helva (1 of 3)

Brownies med hasselnøtter og helva

Etter over 50 publiserte innlegg uten en eneste søtsak var det vel på høy tid å komme med noe søtt… Skjønt jeg lager ikke søtsaker så veldig ofte, og når jeg gjør det er det som regel fordi jeg har gjester som kommer, eller skal ta med noe bort. Og hva passer vel da bedre enn saftige brownies?

Jeg er veldig glad i helt vanlig brownies, men synes de kan bli enda bedre med en tilsetning eller to. Særlig pleier jeg å ha i nøtter; uten en sånn kontrast kan det bli i overkant søtt for meg.

I denne versjonen har jeg også brukt helva, eller halva om du vil. Helva er en søtsak som kan minne litt om nougat i utseende, men smak og konsistens er annerledes og kan også variere ganske mye med type. Her i Tyrkia er versjonen hvor tahini danner grunnlaget mest utbredt. Den er ganske porøs og litt tørr og gir en fin kontrast til den myke og søte brownien. Nå er det nok ikke bare-bare å få tak i helva overalt. Får du ikke tak i tahinihelva kan du sløyfe det eller erstatte det med noe annet; hvit sjokolade for eksempel. Det gir ikke den samme kontrasten i smak og tekstur, men passer likevel godt med hasselnøttene.

Jeg har hatt stor suksess med grunnoppskriften på brownies fra Ottolenghi The Cookbook, og det er den jeg har brukt her. Jeg har bare gjort veldig små tilpasninger. Men å tilsette hasselnøtter og helva kom jeg på helt selv! 😉 Holder til en vanlig rund kakeform eller en kvadratisk en på 22x22cm.

Ingredienser

 • 175 g hasselnøtter
 • 300 g mørk sjokolade, i små biter
 • 200 g smør, i terninger
 • 2 egg
 • 225 g sukker
 • 2 ss kruttsterk filterkaffe
 • 280 g hvetemel
 • 1/2 ts salt
 • 175 g tahinihelva, i terninger (kan sløyfes eller byttes ut med f.eks. hvit sjokolade)

Sånn gjør jeg det

 1. Sett ovnen på 170 grader, over- og undervarme. Klargjør formen du skal bruke ved å smøre og ha i bakepapir.
 2. Rist hasselnøttene til de begynner å få litt farge, 8-10 minutter. Sett til side for å kjøle ned. Grovhakk de om du ønsker.
 3. Smelt sjokolade og smør i en varmesikker bolle over et vannbad med sydende, men ikke kokende vann. Rør om jevnlig og ta bollen ut av vannbadet så snart sjokoladen og smøret er smeltet – står det lenger kan det innvirke på sluttresultatet.
 4. Visp sammen egg, sukker og kaffe. De trenger bare å vispes sammen noen få sekunder, det er ikke nødvendig å få luft inn i eggene.
 5. Vend sjokolade- og smørblandingen inn i egg- og sukkerblandingen. Vend så inn siktet hvetemel og salt. Vend inn hasselnøtter og helva helt til slutt.
 6. Hell blandingen i kakeformen og stek til brownien er ferdig, 25-30 minutter. Siste gang jeg lagde den stod min i 28 minutter og da ble den perfekt. I følge Ottolenghis kokebok skal toppen være helt tørr mens innsiden fremdeles skal være “gooey” – men ikke den type våt blanding du begynte med. Bitene som blir med pinnen du bruker til å teste med skal stivne fint når den kjøles ned.

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 7.11.20, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring