Tomat- og valnøttsalat (Gavurdağ salatası)

Da jeg flyttet til Istanbul i fjor sommer skulle huset egentlig vært klart for innflytting. Men som det så ofte er med prosjekter av den størrelsen tok ting lenger enn ventet. Mye lenger enn ventet. Så de første par månedene gikk i skytteltrafikk mellom svigers, hvor vi bodde i mellomtiden, oppussingsprosjektet – og en lang rekke spesialbutikker og verksted. Og det ble mye venting.

På en tur til Eyüp for å inspisere snekkernes arbeid med ytterdøra ble det nettopp det. Vi skulle vel møtes i 13-tiden, men på verkstedet var det ingen. Vi fikk lovnad om at de skulle innfinne seg der i løpet av en halvtimes tid, som på tyrkisk betyr nærmere en time, kanskje mer… Så vi bestemte oss for å ta en matbit. Problemet var bare dette: Vi var midt i industriland. Alternativene var få, ingen av de attraktive. Vi gikk likevel en runde rundt nabolaget og endte opp hos Ali Haydar Usta. Dette skulle vise seg å være et lykketreff – dette var nemlig en av de aller beste stedene jeg har spist i Istanbul!

Og først på bordet var denne: en aldeles fantastisk smaksrik salat av tomater og valnøtter, løk og granateplesirup. Var vi ikke sultne fra før ble vi det i alle fall da.

Tomat- og valnøttsalat (2 of 3)

Dette var mitt første, men langtfra siste, møte med det tyrkerne kaller Gavurdağ salatası, oppkalt etter Gavurfjellet i Gaziantep i sørlige Tyrkia, området retten skal stamme fra. Googler man navnet blir det umiddelbart åpenbart at denne salaten kan tilberedes på mange forskjellige måter. Jeg foretrekker den slik jeg fikk den hos Ali Haydar Usta: finhakket så salaten nærmest svømmer i sin egen saus – og med klar smak av både tomat, valnøtt, løk og granateplesirup.

Salaten spises tradisjonelt til kjøtt og grillmat, men ikke til fisk. Jeg tenker imidlertid at den også passer godt som siderett til en vegetarmiddag som f.eks. kikertsalat, eller som en forrett med godt brød til. Gir 3-4 porsjoner som siderett.

Tomat- og valnøttsalat (3 of 3)

Ingredienser

 • 3 tomater, finhakkede (ca. 375 g)
 • 1/2 liten løk, skrelt og finhakket
 • 1 vårløk, finhakket
 • 1/2 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 10 valnøttshalver, finhakket + 6 valnøttshalver, grovhakket, til pynt
 • 2 ss extra virgin olivenolje
 • 1 ss sitronsaft
 • 1,5-2 ss granateplesirup
 • 1/2 ts pul biber eller en klype chiliflak (kan sløyfes)
 • 1/2 ts sumak (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Finn frem kjøkkenskuffens beste kniv og finhakk grønnsaker så fint du kan. Bland sammen tomat, løk, vårløk, hvitløk, urter og finhakkede valnøtter.
 2. Vend inn olivenolje, sitronsaft, granateplesirup og krydder (om du bruker). Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer olivenolje, sitronsaft, granateplesirup eller krydder etter smak.
 3. Server med de grovhakkede valnøttene strødd over, og evt. litt ekstra ferske urter til pynt.

Tips

 • La gjerne stå litt før servering så får smakene satt seg og grønnsakssaftene kommer helt til sin rett. Salaten skal være ganske sausete.

SaveSave

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *