Tomatsalat med valnøtter (Gavurdağ salatası)

Av

Frisk salat som er en av mine favoritter på sommeren. Slik lager du tyrkernes aller beste tomatsalat – hvor valnøtter og granateplesirup setter en ordentlig spiss på smaken.

Da jeg flyttet til Istanbul i fjor sommer skulle huset egentlig vært klart for innflytting. Men som det så ofte er med prosjekter av den størrelsen tok ting lenger enn ventet. Mye lenger enn ventet. Så de første par månedene gikk i skytteltrafikk mellom svigers, hvor vi bodde i mellomtiden, oppussingsprosjektet – og en lang rekke spesialbutikker og verksted. Og det ble mye venting.

Et lykketreff

På en tur til Eyüp for å inspisere snekkernes arbeid med ytterdøra ble det nettopp det. Vi skulle vel møtes i 13-tiden, men på verkstedet var det ingen. Vi fikk lovnad om at de skulle innfinne seg der i løpet av en halvtimes tid, som på tyrkisk betyr nærmere en time, kanskje mer… Så vi bestemte oss for å ta en matbit.

Problemet var bare dette: Vi var midt i industriland. Alternativene var få, ingen av de attraktive. Vi gikk likevel en runde rundt nabolaget og endte opp hos Ali Haydar Usta. Dette skulle vise seg å være et lykketreff – dette var nemlig en av de aller beste stedene jeg har spist i Istanbul!

Den beste tomatsalaten

Og først på bordet var denne: en aldeles fantastisk smaksrik tomatsalat med valnøtter, løk og granateplesirup. Var vi ikke sultne fra før ble vi det i alle fall da.

Tomat- og valnøttsalat (2 of 3)

Dette var mitt første, men langtfra siste, møte med det tyrkerne kaller Gavurdağ salatası, oppkalt etter Gavurfjellet (Nurfjellene) i Gaziantep i sørlige Tyrkia, området retten skal stamme fra. Googler du navnet blir det umiddelbart åpenbart at denne tomatsalaten kan tilberedes på mange forskjellige måter.

Jeg foretrekker den slik jeg fikk den hos Ali Haydar Usta: finhakket så salaten nærmest svømmer i sin egen saus – og med klar smak av både tomat, valnøtt, løk og granateplesirup.

Tomatsalaten spises tradisjonelt til kjøtt og grillmat, men ikke til fisk. Jeg tenker imidlertid at den også passer godt som siderett til en vegetarmiddag som f.eks. kikertsalat, eller som en forrett med godt brød til. Gir 3-4 porsjoner som siderett.

Tomatsalat med valnøtter (Gavurdağ salatası)

4,8 (6 stemmer).
Meze & tapas, Salat, Siderett
Tyrkia
15 minutter
3 -4 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Sånn gjør jeg det

  • Finn frem kjøkkenskuffens beste kniv og finhakk grønnsaker så fint du kan. Finhakk også litt over halvparten av valnøttene. Bland sammen tomat, løk, vårløk, hvitløk, urter og de finhakkede valnøtter.
  • Vend inn olivenolje, sitronsaft, granateplesirup og krydder (om du bruker). Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer olivenolje, sitronsaft, granateplesirup eller krydder etter smak.
  • Grovhakk resten av valnøttene. Strø dem over, gjerne med litt ekstra ferske urter.

Tips & noter

  • La gjerne stå litt før servering så får smakene satt seg og grønnsakssaftene kommer helt til sin rett. Salaten skal være ganske sausete.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 170+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille
4,84 from 6 votes (6 ratings without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften




Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.