fbpx

Postkort fra Istanbul

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp

Fargerike markeder

#90, 15. mars 2020

Hei kjære leser,

Vi er i nytt farvann om dagen. Jeg håper du tar vare på deg selv og dine nærmeste – og at du følger alle gjeldende råd.

Utover det tenker jeg at vi hører så mye om viruset i disse dager, at jeg heller vil bruke mine kanaler til å være et lite pusterom. Jeg vil derfor fortsette å legge ut nye oppskrifter, bilder og artikler til inspirasjon, uten for mye korona-prat.

Om du er på Instagram, følg meg gjerne der på @vidarbergum. Jeg har nemlig begynt å bruke Stories til å vise hvordan jeg lager en del ting i video-format! Det har blitt veldig godt mottatt så langt, så det har jeg tenkt å fortsette med 😊

Denne månedens Postkort fra Istanbul handler om de fargerike markedene, hvor jeg er så heldig å få handle nesten hver uke.

Som vanlig har jeg også oppsummert siste måneds nye innlegg på bloggen. Der er det nemlig godt med aktivitet igjen!

Med alt godt for uka som kommer,

Vidar

FARGERIKT MARKED: «Smak først…som honning!» lover dette skiltet om jordbærene.

Fargerike markeder

«Alle» vet at Istanbuls mange matmarkeder er fargerike. Men det er ikke bare maten som er fargerik. Selgerne – og deres metoder – er ofte minst like fargerike.

Har du min første kokebok, Hummus & granateple, har du kanskje sett noen av dem? Da vi tok bildene, dro jeg nemlig med fotograf Bahar og hennes assistent på heldagstur ut. Til markedet hvor jeg handler så godt som hver uke, og til kryddermarkedet hvor jeg handler tørrvarer. Mange av dem jeg handler av, stilte velvillig opp på bilder som fikk pryde mange sider av boken.

Det som bare delvis kommer gjennom på bildene, er folkelivet og personlighetene. Kanskje det jeg elsker mest med å handle på det ukentlige markedet!

Salgsmenn (for det er, dessverre, fremdeles stort sett bare menn) som roper høyt, men ikke alltid like tydelig, om ukens beste tilbud. «Potet 3 lira, potet 3 lira, potet 3 lira!» og «ferske tomater, ferske tomater, ferske tomater!» gauler gjennom gatene, som om det var tungekrøllkonkurranse med «Ibsens ripsbærbusker».

Gutta bak boden som sperrer øynene opp når jeg kommer, «heisann bror, hvordan går det?». «Hvor har du vært, lenge siden sist,» spør de, alle som en, når jeg har vært borte noen uker. «Ja, jeg har vært i Norge, kom tilbake på fredag,» svarer jeg. «Hvordan er tomatene denne uka?». Svaret er – alltid – «çok güzel, ağabey. Ne kadar vereyim?». «Helt nydelige, bror. Hvor mye skal du ha?».

Og selv når du bare går rundt og titter, er det mye underholdning i de mange skiltene som annonserer ukas pris på de forskjellige varene. Mange hadde neppe passert Forbrukertilsynets årvåkne blikk.

«Bal gibi», står det på skiltet i et vell av jordbær. «Søt som honning». Foran granateplene, «full på innsiden» eller «store, røde kjerner!» i store og tykke bokstaver. Og på potetene som passer best til steking: «Tar ikke til seg noe olje!».

Det hadde kanskje vært mer praktisk å bestille alt på nett. Men for meg er den ukentlige timen jeg bruker på å handle på markedet vel verdt det.

For det første vet jeg at varene jeg får, er helt ferske. Jeg kan dessuten plukke selv. Eller jeg kan la selgeren velge ut sine beste tomater, i visshet om at de har passet på dem med kyndige hender hele dagen frem til jeg kom. Selgerne vet hvordan de holder frukt, urter og salatblader friske og fine så lenge som mulig, uansett om det er minusgrader og snø eller 35 grader og sol.

Men når jeg glad og fornøyd går hjem hver tirsdag ettermiddag, er det minst like mye på grunn av alt rundt. De to-tre setningene jeg utveksler med dem jeg handler fast av, interaksjonen rundt meg, atmosfæren.

Alt det tenker jeg det er verdt å støtte opp om, og ta vare på.


Annonse | Egen bok

Har du kjøpt Aubergine & tahini ennå? ☺️

Min nye bok Aubergine & tahini handler om hverdagsmaten. Enkel og spennende hverdagsmat, slik du får den i Tyrkia, Midtøsten og landene heromkring.

Oppskriftene er valgt ut for at det skal være enkel å finne det du trenger, også for deg som bor i Norge. Samtidig som de tar vare på de gode smakene som er klassisk for regionen.

Og innimellom all den gode maten – historier fra matkulturen og hverdagslivet her jeg bor i Istanbul.

Kjøp ditt eksemplar nå – handler du på nett får du den de fleste steder til bare 349 kr! 😃

Velg din favorittbokhandel


Neste utgave

Neste ukentlige nyhetsbrev kommer ca. 22. mars.

Neste Postkort fra Istanbul kommer ca. 12. april.

Share on facebook
Del
Share on pinterest
Pin
Share on email
Send
Share on whatsapp
WhatsApp

Mine bøker

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Nå i 7. opplag!

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

2. plass på bestselgerlista!

Annonse | Norli

Kjøp Aubergine & tahini nå og få:

  • 50 kroner rabatt
  • Gratis frakt
  • Boka levert i postkassen

👇

Min nye bok på ett minutt 👇

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring