Postkort fra Istanbul

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp

Historien om dørvakten ved Balats mest fascinerende eiendom

#89, 16. februar 2020

Hei kjære leser,

Endelig er «Aubergine & tahini» kommet fra trykkeriet. Den ble om mulig enda finere trykt enn på skjerm!

Boka blir å finne i alle landets bokhandler fra tidlig neste uke. Ta deg gjerne en tur innom din lokale bokhandel og ta en titt på den, om du vil! Det er fint å handle på nett, men det er også viktig å støtte opp om lokale bokhandler, ellers forsvinner de etterhvert. De fleste selger boka til 349 kr, som er maksimal rabatt for nye bøker.

Var du blant de mange som forhåndsbestilte signert eksemplar, sendes de ut på mandag og tirsdag!

Denne månedens Postkort fra Istanbul handler om en av de mest fascinerende stedene i Balat, og dørvakten som passer på det. Som vanlig får du også en oversikt over alt som er nytt på bloggen den siste måneden. Også er du selvfølgelig invitert til lanseringsfest for Aubergine & tahini!

Håper du koser deg med postkortet, som sammen med bloggen har fått en estetisk overhaling siden sist!

Med ønsker om ei fin uke!

Alt godt,

Vidar

VINTER: Forrige uke fikk vi endelig oppleve noen timer med vinter også i Balat – her fra hovedgaten Vodina Caddesi.

Dørvakten

Hver dag sitter han der, på en liten krakk ved muren som ser så gammel ut at du kan tilgis for å spørre om det er Istanbuls historiske bysantinske bymur han lener seg på. Men bymuren går noen meter nærmere sjøkanten, på den andre siden av byggene på motsatt side av gate.

I tjuesju år har han sittet der, Abdullah. Han var sjåfør, kjørte både den ene og den andre hit og dit.

En dag kjørte han en prest som skulle hjem til Jerusalem til flyplassen. De kom i prat. Så godt gikk praten, at enda de kom til flyplassen hadde presten tilbudt Abdullah jobb. Han trengte en dørvakt til å passe på kirken menigheten hans eide i Istanbul de 364 dagene i året han selv ikke var tilstede.

Siden har han sittet der, Abdullah. Han kommer tidlig på formiddagen og sitter til solnedgang. Men hva er det egentlig han passer på?

Bak de nedslitte murene ligger Balats kanskje største eiendom. I midten, en kirke som har stått der i hundrevis av år og er så verneverdig at ingen slipper inn. Selv de få av oss som Abdullah har åpnet dørene for, får bare komme inn i ankomstrommet. Selve kirkerommet får vi bare se gjennom nøkkelhullet.

Rundt kirken har Abdullah bygd opp en liten oase. Trær bærer frem valnøtter, fiken, epler. En liten dam gjester frosker, som kvakker som bare det etter solnedgang på sommeren. Et par gatehunder, som Abdullah har tatt til seg. Noen geiter, også det Abdullahs verk.

En gang kjøpte han noen små geiter med formål å selge dem med profitt når de var blitt voksne, men geitene vokste aldri. De var dverger. Men geitene har det nok bra der inne likevel, små dog de er, for Abdullah passer godt på dem, og de har noen skikkelig bratte skrenter å boltre seg på.

Kirken er visstnok bare åpen én dag i året. Da kommer det en kontingent fra Jerusalem. Jeg har ingen grunn til å betvile Abdullahs ord, men etter fem år har jeg ennå ikke sett dem. Kanskje gjør kontingenten som Abdullah, holder en lav profil når de er her.

Og du? Kommer du en dag til Balat og får øye på Abdullah, la han være. Han vil helst ikke ha så mye oppmerksomhet, verken om seg selv eller om eiendommen han passer på. Han liker ikke å bli tatt bilde av, og ytterst få slipper inn døren han vokter.

Sånn synes jeg det fortsatt skal få være. Heller Abdullahs lille oase for hunder og geiter, enn nok en kirke nedtrampet av turister, eller, gud forby, enda et leilighetsbygg som Istanbul for lengst har altfor mange av. Høysetet for den ortodokse kirke ligger tross alt bare et lite stenkast unna.

På bloggen denne måneden


Invitasjon: Lanseringsfest for Aubergine & tahini!

Marta Breen og Vidar Bergum

Bor du i nærheten av Oslo, håper jeg du har mulighet til å sette av onsdag 26. februar. Da blir det nemlig lanseringsfest for «Aubergine & tahini»!

Lanseringen er en del av arrangementet Boktips live, hvor du også får møte andre forfattere som Knut Nærum og Marta Breen. Det blir også salg av mat fra boka i forlagets Café Elling!

Onsdag 26. februar kl. 18.00 (dørene åpner 17.30)
Cappelen Damm, Akersgata, Oslo
Gratis inngang!

Meld din interesse her!

Les mer om lanseringen


Neste utgave

Neste ukentlige nyhetsbrev kommer ca. 23. februar.

Neste Postkort fra Istanbul kommer ca. 15. mars.

Share on facebook
Del
Share on pinterest
Pin
Share on email
Send
Share on whatsapp
WhatsApp

Mine bøker

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul

Nå i 5. opplag!

Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

Kommer 13. februar 2020

Annonse | Norli

Lag spennende hverdagsmat fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor!
Over 90 oppskrifter: fra supper og salater til børek og georgisk «pizza».

Fås kjøpt hos din lokale bokhandel nå!

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring