Tomatfritter med fetakrem

Nytelse fra Kreta.
Tomatfritter og mynte på hvitt, avlangt fat med blå kanter, stående på lys bakgrunn, sett fra øyenivå. I bakgrunnen ser du kanten av en mørk tallerken med fetakrem på.
Tomatfritter og mynte på hvitt, avlangt fat med blå kanter, stående på lys bakgrunn, sett fra øyenivå. I bakgrunnen ser du kanten av en mørk tallerken med fetakrem på.
Av

Jeg har ikke vært på Kreta siden 1990-tallet, men en av mine favorittkokebøker transporterer meg dit med jevne mellomrom. Boka Aegean av Mariana Leivaditaki er et must for alle som er glade i Middelhavsmat, spør du meg. Leivaditaki er i dag sjefskokk på restauranten Morito Hackney Road i London, men gikk sine barnesko i familierestauranten på Kreta. Det er sistnevnte hun går tilbake til i Aegean, som er det engelske ordet for Egeer (som i Egeerhavet).

Nærbilde av tomatfritter brukket i to, så innmaten er synlig. I bakgrunnen ser du en tallerken med flere fritter på, men den er veldig uskarp i forhold til nærbildet av fritteren.

En av oppskriftene fra boka som har vært med meg lengst og oftest, er tomatfritter. Jeg pleier ofte å si at du kan lage fritter, eller lapper/kaker, av alle grønnsaker, men hadde for å være ærlig aldri tenkt på tomat i den sammenhengen før jeg bladde i Aegean første gang. Dette er min versjon av de samme fritterne. De kan være litt tricky å lage, så les gjennom tipsene under oppskriften før du setter i gang.

Tomatfritter og mynte på hvitt, avlangt fat med blå kanter, stående på lys bakgrunn, sett tett på ovenfra

Tomatfritter med fetakrem

Nytelse fra Kreta.
Bli den første til å vurdere
Forrett, Meze & tapas
Gresk
15 minutter
12 små fritter
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 400 g solmoden tomat, finhakket
 • 2 vårløk, finhakket
 • 1 ts tørket oregano, ev. 1 ss frisk
 • 5 g (1 liten håndfull) mynteblader, finhakket
 • ca. 70 g hvetemel, eller så mye som trengs
 • 1 ts bakepulver
 • 3–5 dl olje, til steking
 • salt og pepper

Fetakrem

 • 100 g fetaost
 • 75 g yoghurt, gresk eller tyrkisk type
 • 1 ss extra virgin olivenolje, mild type

Sånn gjør jeg det

 • Lag fetakremen ved å kjøre alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, eventuelt vispe veldig godt med håndkraft. Sett til side.
 • Varm en flat kasserolle eller stekepanne med høye kanter over medium varme. Ha i olje så det går minst 1½ cm opp kantene.
 • Lag røra ved å blande sammen tomater, vårløk, oregano og mynte i én bolle, og hvetemel og bakepulver i en annen. Spe tomatblandingen med melblandingen til du har en røre som er akkurat fast nok til at du kan ta ut en god spiseskje av blandingen uten at den renner av, men ikke mer. Kan hende du trenger mindre eller mer enn det står i ingredienslisten. Ha i salt og pepper etter smak. Jeg bruker ca. ¾ ts salt og ¼ ts pepper.
 • Når oljen er varm (det skal boble godt når du har i røra), stek en liten testfritter for å sjekke at smak og konsistens er rett. Juster eventuelt med mer salt, pepper eller hvetemel.
 • Ta én og én stor spiseskje av røra og ha over i oljen. Ikke fyll opp panna for mye. Stek til gyllen og gjennomstekt på begge sider, 4–6 minutter totalt. Ha over på et fat med kjøkkenpapir i minst tre lag. Gjenta i så mange omganger som nødvendig for å bruke opp røra.
 • Server med det samme med fetakremen ved siden av.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.
Tomatfritter og mynte på hvitt, avlangt fat med blå kanter, stående på lys bakgrunn, sett fra øyenivå. I bakgrunnen ser du kanten av en mørk tallerken med fetakrem på.

Noen tips på veien

Fremgangsmåten

Oppskriften har medium/høy vanskelighetsgrad. Det er viktig å jobbe kjapt, at røra ikke er for flytende og at oljen er varm nok, ellers vil det hele falle fra hverandre under steking. Det har skjedd meg noen ganger, men vi lærer alle av våre feil. Heldigvis er det kjapt gjort å smelle sammen en ny røre og prøve på nytt.

Jeg anbefaler å varme opp oljen før du blander sammen røra, så røra ikke må stå for lenge før du steker. 

Nøkkelen for god smak er å bruke så lite mel som mulig, bare akkurat nok til at det binder det hele sammen. Da får du deilige, lette og luftige tomatfritter. Jo mer mel du bruker, desto lengre over i pannekakeland går du. Disse skal ikke minne om pannekaker.

Mengden mel i oppskriften skal være nok selv for saftige tomater, men vær obs på at tomatene vil fortsette å slippe væske etter at du har blandet sammen røra. Det er derfor det er viktig å jobbe raskt. Synes du røra er for flytende, tilsett mer mel selv om det blir mer enn det som står i ingredienslisten.

Røre av tomatfritter, sett ovenfra
Slik ser røra mi ut.

Det er også viktig at oljen er varm nok. Start alltid med en liten testfritter, både for å teste varmen og om røra trenger mer salt.

Ikke stek for mange fritter av gangen. Jeg pleier ikke fylle særlig mer enn halve panna, ellers går varmen på oljen såpass mye ned at fritterne ikke rekker å bli stekte før de begynner å falle fra hverandre.

Fire tomatfritter stekes i masse olje.
Ikke ha for mange fritter i panna. Dette er passe. Ellers faller temperaturen på oljen for mye, og du risikerer at fritterne faller fra hverandre.

Som alltid ved fritering er det viktig å huske å ha både lokk og brannteppe i nærheten.

Renn av fritterne godt på kjøkkenpapir før servering. Jeg bretter minst et tredobbelt lag.

Ingrediensene

Denne retten kan du lage med ingredienser fra enhver norsk matbutikk. Det viktigste er tomater i sesong (lag denne retten på sommeren, ikke vinteren) og god olje. Sistnevnte er viktig fordi fritterne vil trekke til seg ganske mye olje. Jeg bruker solsikkeolje iblandet noen spiseskjeer extra virgin olivenolje.

Jeg bruker vårløk fordi jeg liker den friske smaken her, men du kan fint bruke rødløk eller vanlig løk, om du foretrekker (her er det stor variasjon også i Hellas).

Leivaditakis oppskrift er basert på frisk oregano, men jeg bruker tørket, siden frisk oregano er nær umulig å få tak i i Tyrkia. Andre greske oppskrifter bruker gjerne mynte eller bladpersille, eller dropper urtene helt, så her er det bare å tilpasse etter egne smaksløker.

Bruk ekte gresk fetaost (firkant i pakke) til fetakremen, ikke tamme kopier av typen Apetina eller bulgarsk feta, og i alle fall ikke av typen som ligger i olje (med eller uten krydder).

Serveringstips

Jeg pleier å servere tomatfritter som én av flere sommerlige retter, for eksempel med en mettende salat og godt brød i tillegg til disse. De passer også fint som en forrett.

Gjør på forhånd

Denne retten kan ikke tilberedes på forhånd. Tvert om er det avgjørende at alt gjøres i siste liten, ellers blir røra for vassen og resultatet dårlig.

Fritterne er best varme, men fortsatt gode lune.

Oppbevaring

Stekte fritter holder seg noen dager i tett beholder i kjøleskap, men er klart best nystekte.

Lykke til og afiyet olsun!

Denne måneden på VB+: Juni 2024

Pastasalat med tomat, fetaost & oliven

Med ingredienser som gir mye smak selv om tomatene dine ikke er verdens beste.
→ Få oppskriften Lagre

Kypriotisk olivenbrød med halloumi

Den perfekte følgesvenn til sommerens salater.
→ Få oppskriften Lagre

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.