NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Ayran (Tyrkisk naturell drikkeyoghurt)

En av tyrkernes favorittdrink, særlig populær til kebab og kjøttboller.
Ayran (Tyrkisk drikkeyoghurt) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Ayran (Tyrkisk drikkeyoghurt) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Tyrkere elsker ayran, en naturlig drikkeyoghurt fri for søtningsstoffer. Den er nærmest for nasjonaldrikk å regne i landet. Her får du den enkle oppskriften på klassisk tyrkisk ayran.

Lange tradisjoner

Ayran har vært en av de mest populære drikkene blant tyrkere siden de var et nomadisk folkeslag, på vandring gjennom de sentral-asiatiske steppene. På veien oppdaget tyrkerne yoghurt og derfra var veien kort til ayran.

Antakelig begynte de med å tynne ut yoghurten med litt vann og smaksette med salt for å bedre smaken – yoghurten de lagde skal ha vært ganske bitter.

Siden har tradisjonen fortsatt, nærmest uendret, i tusenvis av år. Spredd seg har den også: I dag er ayran i forskjellige varianter svært populært både øst og vest for Tyrkia, i land som Iran, Irak, Libanon, Aserbajdsjan og Balkan.

Yoghurt til salt mat

Tyrkerne spiser mye yoghurt og nesten alltid til salt mat. Den brukes sjelden i sammenheng med noe søtt. Derfor er det kanskje ikke så overraskende, selv om det kan høres litt rart ut for en nordmann, at ayran er særlig populært til stekt og grillet kjøtt. Men det passer faktisk veldig godt!

Jeg var veldig skeptisk til denne kombinasjonen til å begynne med og syntes det var litt rart. Men nå? Nå er jeg den første som ber om ayran når vi er på kebabrestaurant.

Ayran kan også nytes som tørstedrikk, særlig på sommeren. Den er også ekstra populær under ramadan. Og selv om kommersielt produsert ayran er tilgjengelig overalt i Tyrkia er det lite som slår den ordentlige, hjemmelagde varianten. Og den beste nyheten? Det er gjort på to minutter!

Ayran (Tyrkisk drikkeyoghurt) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Triksene for å lage god ayran

Når du lager ayran, er resultatet prisgitt yoghurten du bruker. Jeg er så heldig at jeg får kjøpt en utrolig god hjemmelagd yoghurt hos osteforhandleren i nabolaget. Jeg har også flere ganger lagd yoghurt selv. Det er slett ikke vanskelig og blir langt bedre enn de kommersielle variantene man får kjøpt.

Dessverre er de færreste heldige nok til å kunne kjøpe hjemmelagd yoghurt i nabolaget. Dessuten spiser de færreste nok yoghurt til at det er noe fornuft i å lage den selv. Heldigvis er det mange gode yoghurt også i butikken. Prøv deg frem til du finner din favoritt.

Det er ikke nødvendig å bruke de tykke typene, altså de som gjerne selges som gresk eller tyrkisk yoghurt. Om du bruker dem, er det mulig du må bruke litt mer vann, avhengig av hvilken konsistens du foretrekker.

Tapping av husets ayran på restauranten Ciğeristan i Istanbul / Et kjøkken i Istanbul
Tapping av husets ayran på restauranten Ciğeristan i Istanbul.

Ayran servert på kebabrestauranter har gjerne mye skum på toppen. For mange er dette skummet høydepunktet med ayran. Med mindre du er rede for en innviklet prosess som involverer flere ingredienser enn bare yoghurt, vann og salt, får du til dette bare sånn halvveis hjemme.

Noen hevder det blir mer skum av å bytte ut litt eller alt av vannet med farris. Jeg har ikke fått noe merkbart bedre resultat av det i min testing. Jeg har mer tro på å bruke en liten elektrisk visk til å viske en blanding av litt yoghurt og h-melk separat, men siden jeg ikke har noen liten elektrisk visk har jeg ikke prøvd det.

Smaksvariasjoner

Jeg har valgt å holde min ayran som jeg foretrekker den: som en ren yoghurtdrikk. Enkelte tilsetter litt tørket eller frisk mynte, enten i selve drikken eller som garnityr på toppen. Det finnes også varianter tilsatt finhakket agurk. Da begynner man riktignok å nærme seg cacık, den tyrkiske versjonen av tzatziki, i såpass grad at man i mine øyne like godt kan lage det i stedet. Men prøv gjerne litt tørket mynte eller noen friske mynteblader i. Det blir friskt! Gir 2 glass.

Ayran (Tyrkisk drikkeyoghurt) - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ayran – Tyrkisk naturell drikkeyoghurt

Prøvd oppskriften? Legg til din vurdering
5 (3 stemmer)
Drikk
Tyrkia
5 minutes
2 glass
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3 dl yoghurt, gresk eller tyrkisk type, kjøleskapskald
 • 2-3 dl vann, iskaldt
 • salt, etter egen smak

Sånn gjør jeg det

 • Ha yoghurt, vann og salt i en blender. Jeg har i ca. 1/4 ts salt. Kjør til det dannes litt skum på toppen, et minutt eller så. Sjekk om konsistensen og saltnivået er slik du vil ha den og tilsett mer yoghurt, vann eller salt etter smak, om nødvendig. Kjør i såfall i noen sekunder til etterpå. Server umiddelbart.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Passer godt til

Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

2 kommentarer

 1. Oi, bare en kvart teskje salt?
  Jeg bruker tyrkisk yoghurt, og for å få samme smak som ayran skal ha(basert på de vi drakk nylig i Tyrkia),. så har jeg en plass mellom 1-2ts når jeg bruker 400gr yoghurt og 4-5dl vann.
  Afghanistan og Iran drikker sjeldent ayran, men heller doogh som er mer syrlig og krydret enn ayran.

  1. Det er smak og behag! Mange i Tyrkia bruker nå mye mindre salt enn tidligere, og denne oppskriften er basert på ayran slik jeg får den på restauranter i Istanbul som lager sin egen ayran nå om dagen. Men det er bare å kjøre på med mer salt for den som foretrekker det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM