NYHET!
Få nye oppskrifter fra Istanbul hver uke

Julens fruktsalat

Julens fruktsalat med appelsin, klementin og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Julens fruktsalat med appelsin, klementin og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Bortsett fra ett og annet snøfnugg er det lite julestemning å spore i Istanbul. En og annen dekorasjon finnes i gatene under påskudd av å være nyttårspynt, men etter et tøft år for tyrkerne er det færre dekorasjoner og flere flagg enn vanlig. Men om et par dager pakker jeg kofferten og setter kursen nordover. Som alltid skal jeg feire jul med familien, i et ordentlig julepyntet hjem. Det blir bra!

Og like sikkert om at det blir jul i år også, er at det blir mye mat, i år også. Mektig mat. Akkurat som det skal være.

Men innimellom slagene kan det være godt med noe litt lettere. Kanskje kan den feiteste desserten få hvile en dag. For også på vinteren finnes det frukter som er i sesong og på sitt beste akkurat nå. Appelsiner, klementiner og granateple, for eksempel. Skjær de opp og topp med en enkel kryddersirup med julens smaker, så har du en frisk, smakfull og enkel juledessert som er gjort på bare noen få minutter!

Julens fruktsalat med appelsin, klementin og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Fruktsalaten er også mitt bidrag til månedens oppskriftsutfordring. Denne måneden er det Anita og Kvardagsmat som har utfordret bloggerne med tema julekrydder. Les mer om utfordringen hos Kvardagsmat. Flere har allerede meldt seg på, følg med på #oppskriftsutfordringen på Instagram og Matbloggsentralen på Facebook for oppdateringer. Blant mine favoritter så langt er Solbærgløgg fra Enestående Mat, Pepperkaker med rug fra My Nordic Kitchen og Luzerner Lebkuchen, en sveitsisk julekake, fra The Norwegian Hausfrau.

Ingrediensene til denne denne enkle fruktsalaten henter du for det meste fra fruktfatet du likevel har stående fremme i julen. Har du ikke granateplesirup kan du erstatte det med en liten skvis lime- eller sitronsaft – eventuelt lage det selv ved å presse ut safta fra et granateple og koke det inn til en sirup (spar på overskuddet).

Krydret sirup til julens fruktsalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Krydret sirup til julens fruktsalat - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Hvordan skrelle et granateple - fremgangsmåte / Et kjøkken i Istanbul

Og til det evige spørsmålet: Hvordan skrelle et granateple? Det finnes ingen metode som garanterer at du får at alle kjernene, helt uten membran og søl Men den beste metoden jeg har prøvd er som følger: Skjær et snitt rundt hele granateplet. Ikke helt gjennom, men en centimeter eller to inn. Bruk hendene til å “knekke” granateplet i to deler. Du kan også skjære helt igjennom om du synes det er enklere, men på denne måten får du beholde flere kjerner hele og dermed mindre søl. Brett kantene litt utover så kuttsiden åpnes opp litt. Det gjør ikke noe om skallet sprekker litt på et par steder. Legg en halvdel i håndflaten med kuttsiden ned. Hold over en bolle og slå forsiktig med en kraftig tresleiv. Ikke bruk for mye krefter, da knuser du noen av kjernene og får en del saft. Slå akkurat hardt nok til at kjernene faller ned i bollen. Det hender seg membran sperrer for at kjerner faller ut, så skjer det ingenting, snu på den og ta bort eventuelle membranvegger. Gjenta med den andre halvdelen. Noen små membranbiter vil falle i, plukk ut disse.

Ellers er det selvfølgelig bare å variere fruktsalaten etter hva man har og liker best. Bruk de fruktene du har og liker aller best. Sirupen gir en ganske fremtredende kardemommesmak. Det er sånn jeg liker den best. Reduser på antall kardemommefrø eller bruk andre krydder om du vil. Jeg skjærer appelsin og klementiner i skiver – du kan selvfølgelig servere det kuttet akkurat slik du ønsker. Har du ikke pistasjnøtter er det bare å toppe med nøttene du måtte ha for hånden – eller si deg fornøyd med bare frukt og kryddersirup. Gir 2-3 porsjoner.

Julens fruktsalat med appelsin, klementin og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Julens fruktsalat

Ingredienser

 • 2 appelsiner
 • 50 g sukker
 • 25 g (1 2/3 ss) granateplesirup
 • 1 kanelstang
 • 2-3 hele kardemomme, lett knust (se bilde)
 • 2 klementiner, skrelt og skjært i skiver på tvers
 • 1 stort granateple, kun kjernene
 • liten håndfull usaltede pistasjnøttekjerner, grovhakket

Sånn gjør jeg det

 1. Skjær av to striper appelsinskall. Jeg bruker en grønnsaksskreller. Du skal kun ha med det gule; skjær bort evt. hvite biter som blir med. Skvis ut saften av en halv appelsin. Skrell den andre halvdelen og den andre appelsinen og skjær i tynne skiver på tvers.
 2. Bland sammen appelsinskall, appelsinsaft, sukker, granateplesirup og krydder i en liten kjele. Kok opp og la putre i et par minutter til sukkeret er helt smeltet. Rør jevnlig. Sett til side og la komme til romtemperatur.
 3. Anrett appelsinskiver på et fat og ha granateplekjerner over. Ha på så mye av kryddersirupen du vil – er frukten veldig søt er det ikke sikkert du trenger alt. Topp med hakkede pistasjnøtter.

Tips

 • Rist gjerne nøttene i en stekepanne eller i en ovn på 180 grader i 6-10 minutter. Sett til side og la komme til romtemperatur før du bruker de.
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann!

Vidar her. For noen år forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

Nye oppskrifter, skatter fra arkivet, historier fra Istanbul og mye mer. Rett i innboksen.

11.000+ abonnenter!

Annonse (Hvorfor?)

Enkel og fargerik mat med en historie.

© VIDAR BERGUM