Vidar Bergum leser kokebok

Spennende mat med
en historie å fortelle.

Vidar Bergum

Enkle eltefrie brød med aprikos og linfrø er utmerket til suppe og ostefat. Selv liker jeg dem også som de er, enda litt varme og med en raus hånd godt smør på.

Jeg husker det godt ennå. Det var matbloggenes spede barndom.

Som student på ny etter flere år i jobb med lange dager hadde jeg bestemt meg for at den ekstra fritiden jeg hadde dette året, den skylle jeg bruke i alle fall noe av til å utvide repertoaret på kjøkkenet.

Etter å ha fulgt den svenske brødbloggeren Martin Johansson, som blogget under navnet Pain de Martin, hadde jeg sett meg ut en oppskrift jeg hadde lyst til å prøve. To små brød med aprikos og linfrø. Två små bröd med aprikos och linfrö.

En annen fremgangsmåte

Fremgangsmåten var helt annerledes enn alle brødene jeg hadde lagd siden jeg begynte å bake mine egne brød noen år tidligere. Kanskje var det frasen «Degen är av enklaste knådfria nattjästa modell» som gjorde at det var akkurat denne oppskriften som fikk meg over dørstokkmila.

Uansett var det ingen vei tilbake til den gamle måten å lage brød på, med lang ingrediensliste, mye knaing, mye gjær og likevel lite luft og mye smuldring i krummen.

Og de to små brødene overlevde ikke en gang til kvelds. I løpet av ettermiddagen var de borte. Begge to.

Tenk at brød med aprikos kan være så godt

Jeg lager ikke disse brødene så ofte lenger, men hver gang jeg gjør det slår det meg at jeg burde lage de oftere.

For selv om de har aprikos i går det fint å bruke de som vanlige brødskiver. Og til suppe, ostefat eller til og med middag passer disse brødene utmerket.

Jeg lager de litt større enn første gang, så de holder litt lenger enn samme ettermiddag. Ellers er oppskriften den samme.

Vær obs på at selv om linfrø er sunt og næringsrikt går de rett gjennom kroppen dersom de ikke knuses. Bruk derfor gjerne knuste linfrø. Samtidig inneholder linfrø stoffer som gjør at det daglige inntaket bør begrenses, men spiser du ikke andre ting med store mengder linfrø er selv store mengder av dette brødet godt innenfor det som tolereres. Gir to små brød.

To små brød med aprikos og linfrø

Basert på oppskriften Två små bröd med aprikos och linfrö hos Pain de Martin.

Ingredienser

 • 60 g (ca. 5 stk) tørkede aprikos, grovhakket
 • 400 g fint hvetemel
 • 100 g fint rugmel
 • 10 g salt
 • 30 g linfrø, lett knust
 • 3 g fersk gjær (evt. 0,25-0,5 ts tørrgjær)
 • 400 g vann, romtemperatur eller kaldere

Sånn gjør jeg det

 1. Om aprikosene er veldig tørre, legg de i varmt vann noen minutter. Renn av.
 2. Bland sammen mel, salt, linfrø, aprikos og gjær. Ha i vann og bland godt sammen. Dekk til med tett lokk eller clingfilm og la heve til dobbel størrelse, 8-12 timer. Min deig står over natten.
 3. Sett stekeovnen på 260 grader (evt. høyeste setting), over- og undervarme. Sett i en bakesten eller pizzasten (om du har) på nest nederste rille, og en langpanne du tåler at blir bulkete på laveste rille. Har du ikke bakesten kan du sette inn en langpanne i stedet. En bakesten trenger gjerne en halvtime på å bli gjennomvarm; bruker du vanlig langpanne holder det at selve ovnen er gjennomvarm.
 4. Ha deigen på umelet benk. Dryss litt mel over. Bruk en deigskrape eller slikkepott til å snu deigen, så den melete siden kommer ned. Brett hver langside inn mot midten. Rull deigemnet så skjøten kommer ned og trill lett rundt. (Se video under – del 1 for hvordan jeg gjør det). La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
 5. Strø litt mel over og del deigen i to like store deler. Gjenta bretteprosessen i steg 2 for hver av de to emnene. La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
 6. Form emnene til brød. (Se video under – del 2 for hvordan jeg gjør det). Disse brødene er såpass små at de ikke trenger hevekurver. La de heve med skjøten ned, dekt med et kjøkkenhåndkle, i 10-30 minutter.
 7. Bruk en brødkniv til å skjære et snitt i brødene (se video under for hvordan jeg gjør det). Dette er viktig, da de vil heve seg en del i ovnen. Ha brødene i ovnen umiddelbart sammen med en skvett varmt vann i langpannen du tåler at får bulker. Lukk døra umiddelbart så dampen ikke slipper ut.
 8. Skru ned temperaturen til 230 grader og stek brødene i 15 minutter. Åpne så døra for å slippe ut damp og stek videre til brødene har fått en fin skorpe og er gjennomstekte, typisk 10-15 minutter til (rundt 25-30 minutter totalt), muligens lenger om du ikke bruker bakesten. La avkjøles før du skjærer i det. Om du klarer å vente, da.

Forming av brød

I videoen under ser du hvordan jeg lager større brød. Disse små lages på samme måte, bortsett fra at jeg ikke bruker hevekurver. Det er heller ikke nødvendig med en treplate e.l. – brødene er så små at de lett kan løftes rett inn i ovnen med hendene og en deigskrape.

Del eller lagre:

Facebook
Pinterest
WhatsApp
E-post

Få nye oppskrifter fra Istanbul ukentlig:

Neste →

9 kommentarer

 1. Aldri hørt om at linfrø inneholder noe som liksom skal være farlig i store mengder, så nysgjerrig på hva du faktisk sikter til.

  1. Hei Hans. Linfrø inneholder veldig små mengder cyanid. Det er ingen fare ved vanlig bruk og linfrø er klassifisert som trygt å spise, men det kan være greit å ha i bakhodet at man ikke bør overdrive bruken.

 2. Lagd disse i dag å de ble veldig gode. Enkle å lage men min deig ble veldig mye løsere/bløtere enn din (det har jeg slitt med på annen bakst etter din oppskrift også) når i prosessen synes du jeg skal ta i mer mel?

  1. Hvis du vil ha en fastere deig, ha i mer mel helt fra starten av, eller reduser væskemengden noe. Du kan tilsette mer vann underveis om deigen blir for fast, men melet må inn helt fra starten av. Lykke til!

 3. Hei! Blir langpanna ødelagt av dette? Hvis ja, hva kan man gjøre hvis en ikke har en langpanne man «ofre»? Kan man for eksempel bruke en ildfast form eller lignende til å ha vannet i?

  1. Kommer an på hvordan du definerer ødelagt… Den blir bulkete, men ellers fullt ut brukbar. Du kan droppe vannet. Resultatet vil likevel bli bra. Eventuelt kan du bruke en spruteflaske og sprøyte litt vann inn i ovnen sånn annenhvert minutt de første 10-12 minuttene. Noen skvetter vann rett i bunnen av ovnen, men det fraråder de fleste produsentene mot. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Liker du unike oppskrifter og spennende historier?

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i gave!

Vidar Bergum plukker grønnsaker på marked i Istanbul
Nei takk, ikke for meg

Få unik inspirasjon i innboksen!

Du kan når som helst melde deg av igjen.

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter

Ved å melde deg på, aksepterer du vilkårene og personvernerklæringen.

Velkommen!

Jeg sender deg en e-post med dine gratis e-hefter og mer informasjon om nyhetsbrevene med det samme!

Vidar Bergum smilende foran Bosporosstredet

Finner du den ikke, sjekk mappene for søppelpost, reklame eller oppdateringer.

Lukk og gå tilbake til nettsiden
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Hva har du lyst på?