To små eltefrie brød med aprikos og linfrø

Enkle eltefrie brød som er utmerkede til supper og ostefat.
To små brød med aprikos og linfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
To små brød med aprikos og linfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Enkle eltefrie brød med aprikos og linfrø er utmerket til suppe og ostefat. Selv liker jeg dem også som de er, enda litt varme og med en raus hånd godt smør på.

Jeg husker det godt ennå. Det var matbloggenes spede barndom.

Som student på ny etter flere år i jobb med lange dager hadde jeg bestemt meg for at den ekstra fritiden jeg hadde dette året, den skylle jeg bruke i alle fall noe av til å utvide repertoaret på kjøkkenet.

Etter å ha fulgt den svenske brødbloggeren Martin Johansson, som blogget under navnet Pain de Martin, hadde jeg sett meg ut en oppskrift jeg hadde lyst til å prøve. To små brød med aprikos og linfrø. Två små bröd med aprikos och linfrö.

En annen fremgangsmåte

Fremgangsmåten var helt annerledes enn alle brødene jeg hadde lagd siden jeg begynte å bake mine egne brød noen år tidligere. Kanskje var det frasen «Degen är av enklaste knådfria nattjästa modell» som gjorde at det var akkurat denne oppskriften som fikk meg over dørstokkmila.

Uansett var det ingen vei tilbake til den gamle måten å lage brød på, med lang ingrediensliste, mye knaing, mye gjær og likevel lite luft og mye smuldring i krummen.

Og de to små brødene overlevde ikke en gang til kvelds. I løpet av ettermiddagen var de borte. Begge to.

Tenk at brød med aprikos kan være så godt

Jeg lager ikke disse brødene så ofte lenger, men hver gang jeg gjør det slår det meg at jeg burde lage de oftere.

For selv om de har aprikos i går det fint å bruke de som vanlige brødskiver. Og til suppe, ostefat eller til og med middag passer disse brødene utmerket.

Jeg lager de litt større enn første gang, så de holder litt lenger enn samme ettermiddag. Ellers er oppskriften den samme.

Vær obs på at selv om linfrø er sunt og næringsrikt går de rett gjennom kroppen dersom de ikke knuses. Bruk derfor gjerne knuste linfrø. Samtidig inneholder linfrø stoffer som gjør at det daglige inntaket bør begrenses, men spiser du ikke andre ting med store mengder linfrø er selv store mengder av dette brødet godt innenfor det som tolereres. Gir to små brød.

To små brød med aprikos og linfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

To små eltefrie brød med aprikos og linfrø

Enkle eltefrie brød som er utmerkede til supper og ostefat.
Bli den første til å vurdere
Brød
Internasjonal mat
12 timer
2 små brød
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 60 g (ca. 5 stk) tørkede aprikos, grovhakket
 • 400 g siktet hvetemel
 • 100 g sammalt rugmel, fin
 • 10 g salt
 • 30 g linfrø, lett knust
 • 3 g fersk eller ¼–½ ts tørr gjær
 • 400 g vann, romtemperatur eller kaldere

Sånn gjør jeg det

 • Om aprikosene er veldig tørre, legg de i varmt vann noen minutter. Renn av.
 • Bland sammen mel, salt, linfrø, aprikos og gjær. Ha i vann og bland godt sammen. Dekk til med tett lokk eller clingfilm og la heve til dobbel størrelse, 8-12 timer. Min deig står over natten.
 • Sett stekeovnen på 260 grader (evt. høyeste setting), over- og undervarme. Sett i en bakesten eller pizzasten (om du har) på nest nederste rille, og en langpanne du tåler at blir bulkete på laveste rille. Har du ikke bakesten kan du sette inn en langpanne i stedet. En bakesten trenger gjerne en halvtime på å bli gjennomvarm; bruker du vanlig langpanne holder det at selve ovnen er gjennomvarm.
 • Ha deigen på umelet benk. Dryss litt mel over. Bruk en deigskrape eller slikkepott til å snu deigen, så den melete siden kommer ned. Brett hver langside inn mot midten. Rull deigemnet så skjøten kommer ned og trill lett rundt. (Se video under – del 1 for hvordan jeg gjør det). La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
 • Strø litt mel over og del deigen i to like store deler. Gjenta bretteprosessen i steg 2 for hver av de to emnene. La hvile under et kjøkkenhåndkle i 10-15 minutter.
 • Form emnene til brød. (Se video under – del 2 for hvordan jeg gjør det). Disse brødene er såpass små at de ikke trenger hevekurver. La de heve med skjøten ned, dekt med et kjøkkenhåndkle, i 10-30 minutter.
 • Bruk en brødkniv til å skjære et snitt i brødene (se video under for hvordan jeg gjør det). Dette er viktig, da de vil heve seg en del i ovnen. Ha brødene i ovnen umiddelbart sammen med en skvett varmt vann i langpannen du tåler at får bulker. Lukk døra umiddelbart så dampen ikke slipper ut.
 • Skru ned temperaturen til 230 grader og stek brødene i 15 minutter. Åpne så døra for å slippe ut damp og stek videre til brødene har fått en fin skorpe og er gjennomstekte, typisk 10-15 minutter til (rundt 25-30 minutter totalt), muligens lenger om du ikke bruker bakesten. La avkjøles før du skjærer i det. Om du klarer å vente, da.

Video

Tips & noter

Basert på oppskriften Två små bröd med aprikos och linfrö hos Pain de Martin.
VIDEO: I videoen ser du hvordan jeg lager større brød. Disse små lages på samme måte, bortsett fra at jeg ikke bruker hevekurver. Det er heller ikke nødvendig med en treplate e.l. – brødene er så små at de lett kan løftes rett inn i ovnen med hendene og en deigskrape.
Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

9 kommentarer

 1. Aldri hørt om at linfrø inneholder noe som liksom skal være farlig i store mengder, så nysgjerrig på hva du faktisk sikter til.

  1. Hei Hans. Linfrø inneholder veldig små mengder cyanid. Det er ingen fare ved vanlig bruk og linfrø er klassifisert som trygt å spise, men det kan være greit å ha i bakhodet at man ikke bør overdrive bruken.

 2. Lagd disse i dag å de ble veldig gode. Enkle å lage men min deig ble veldig mye løsere/bløtere enn din (det har jeg slitt med på annen bakst etter din oppskrift også) når i prosessen synes du jeg skal ta i mer mel?

  1. Hvis du vil ha en fastere deig, ha i mer mel helt fra starten av, eller reduser væskemengden noe. Du kan tilsette mer vann underveis om deigen blir for fast, men melet må inn helt fra starten av. Lykke til!

 3. Hei! Blir langpanna ødelagt av dette? Hvis ja, hva kan man gjøre hvis en ikke har en langpanne man «ofre»? Kan man for eksempel bruke en ildfast form eller lignende til å ha vannet i?

  1. Kommer an på hvordan du definerer ødelagt… Den blir bulkete, men ellers fullt ut brukbar. Du kan droppe vannet. Resultatet vil likevel bli bra. Eventuelt kan du bruke en spruteflaske og sprøyte litt vann inn i ovnen sånn annenhvert minutt de første 10-12 minuttene. Noen skvetter vann rett i bunnen av ovnen, men det fraråder de fleste produsentene mot. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.