Ostekake med honning og fetaost

Ostekake med honning og fetaost
Ostekake med honning og fetaost
Av

Ostekaken du kommer til å lage igjen og igjen! Enkelt smaksatt med honning og fetaost – en klassisk kombinasjon som er mye mer enn summen av delene. Du vil rett og slett ikke tro hvor godt det er før du har prøvd det! Her er min ostekake-oppskrift med honning og fetaost.

– İnanılmaz! Ikke til å tro!

Sånne tilbakemeldinger, ikke direkte til meg men observert i bakgrunnen mens jeg snakket med noen andre, er alltid moro når en har servert mat. Særlig når jeg har servert dessert. Ikke at jeg ikke kan lage god dessert, jeg er ganske flink til å følge oppskrifter så resultatet blir som regel bra. Men jeg har jobbet med å utvikle repertoaret mitt de siste ukene, og denne, den hadde jeg lagd min egen vri på.

Så god at det nesten ikke er til å tro

Og jeg er forresten helt enig. Denne ostekaka er så god at det nesten ikke er til å tro: siden jeg lagde den første gang forrige helg har jeg allerede lagd den tre ganger… Herlig kontrast mellom sprø bunn og myk topping. Frisk og syrlig ostekrem med søt, rennende sirup over. Sprø og smakfulle mandler. Og friskhet fra skåret frukt og et bitte lite dryss med urter. Helt fantastisk!

Ideen, og forsåvidt basisen for oppskriften, har jeg hentet fra den første boken til Honey & Co, en restaurant i London drevet av et israelsk par som serverer moderne og rustikke tolkninger av mat fra Midt-Østen. Rett i min gate der altså.

Ostekake med sprø bunn

Her har de kommet på noe genialt: de har brukt kadayif som ostekakebunn.

Kadayif er en slags filodeig som er formet som veldig lange og tynne vermicelli. Det brukes tradisjonelt til å lage dessert, enten i en variant av nøttefylt baklava eller som künefe, stekt i panne med ost som minner om mozzarella i midten og masse søt, rennende sirup på toppen. Men den sprø konsistensen den får etter å ha blitt bakt med litt smør gjør den perfekt som ostekakebunn.

Får du ikke tak i kadayif går det fint an å bruke filodeig revet i biter, gjerne i litt lange tynne biter.

Ostekake med kadayifbunn fra «Hummus & granateple» av Vidar Bergum
Du finner en litt annen og lettere variant av denne ostekaken i boka mi «Hummus & granateple». Foto: Bahar Kitapcı

Selve ostekremen er også inspirert av en klassisk kombinasjon: salt ost og søt honning.

Her har jeg gått litt vekk fra den opprinnelige oppskriften og erstattet noe av fløten med rømme, og jeg har også redusert sukkermengden. Jeg liker det nemlig ikke når det blir for søtt. For når det hele settes sammen, med en smørfylt bunn og en søt sirup på toppen, er det godt at ostekremen ikke er så veldig søt i det hele tatt.

Blir det ikke søtt nok for deg, er det jo bare å helle litt ekstra honning på toppen!

Enkel ostekake som er rask å lage

Det geniale med denne desserten er også at den både er kjapp å lage og at alle bestanddelene kan tilberedes tidligere på dagen eller dagen før uten at det går ut over kvaliteten.

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å tilberede det hele akkurat i tide, men jeg vil likevel anbefale å gjøre det ferdig senest et par timer før servering så bunnene, sirupen og mandlene får kjølt seg ned og ostekremen får satt seg litt.

Hold dog de forskjellige delene separate (se tips nedenfor) og sett det hele sammen rett før servering; det tar bare noen minutter og sirupen gjør at både bunnen blir myk og ostekremen kan bli seende litt uappetittlig ut om det settes sammen for tidlig. Gir 8 store eller 12 litt mindre individuelle kaker.

Ostekake med honning og fetaost [oppskrift]

Ostekake med honning og fetaost

Enkel oppskrift på ostekake med honning og fetaost.
5 (1 stemme).
Dessert, Kake
Midtøsten-inspirert
1 time
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

Bunn

 • 50 g smør, smeltet
 • 2 ss sukker
 • 100 g kadayif, ev. revet filodeig

Ostekrem

 • 300 g kremost
 • 200 ml kremfløte
 • 100 ml seterrømme
 • 80 g honning
 • 40 g melis
 • 100 g fetaost, så finsmulet som mulig
 • 1 vaniljestang, frøene

Honningsirup

 • 80 g honning
 • 80 ml vann

Topping

 • 40-50 mandler, ovnsbakt og grovhakket
 • friske frukter etter smak
 • ev. noen friske mynteblader, ev. frisk oregano

Sånn gjør jeg det

 • Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme.
 • Bunner: Smelt smør og bland sammen med sukker. Bland godt sammen med kadayif eller filodeig. Lag åtte eller tolv sirkler i form av fuglereder fordelt på to stekeplater dekket med bakepapir. Stek i ovnen til kadayifen eller filoen er blitt gyllen, 12-15 minutter. Sett til side og la stå i romtemperatur til du skal bruke de.
 • Ostekrem: Bland sammen alle ingrediensene til ostekremen med en sleiv eller slikkepott. Prøv å gjøre fetaostbitene så små som mulig; jeg pleier å smuldre det så godt jeg kan før jeg har det i og så presser jeg de mot kanten av bollen med en slikkepott. Men ikke rør for mye; blandingen skal ikke piskes hard, bare blandes sammen til en relativt fast form. Den blir også litt fastere etter å ha stått i kjøleskapet. Dekk med clingfilm eller ha over i en tett beholder og sett i kjøleskapet. La den gjerne stå der i et par timer, om du har tid.
 • Honningsirup: Ha honning og vann i en kasserolle og kok opp på medium varme under omrøring. La koke i ett minutt og trekk av varmen. La komme til romtemperatur og avkjøl så i kjøleskap.
 • Topping: Fordel mandlene på et bakebrett og stek til de har fått litt farge og er sprø, omtrent 10 minutter. Ha gjerne på flere enn du trenger, for dette er god snacks også på egen hånd. Sett til side og la stå i romtemperatur til du skal bruke de.
 • Anretting: Legg ett kadayifrede på hver tallerken. Topp med en stor spiseskje ostekrem (mer om du lager åtte store i stedet for tolv litt mindre). Gjør deg gjerne litt flid – eller gjør det hele til en rustikk affære. Topp med noen grovhakkede mandler og legg noen finskjærte fruktbiter ved siden av. Topp det hele med en spiseskje honningsirup og noen små urteblader.

Tips & noter

 • Alt frem til og med punkt 5 kan gjøres ferdig dagen i forveien og så settes sammen rett før servering.
 • Lag gjerne flere mandler enn du trenger; de er så gode at det har en tendens til å bli litt svinn innen det er tid for å bruke de…
 • Topp gjerne med litt ekstra, flytende honning om du vil ha det litt søtere.

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

6 kommentarer

  1. Hei. Rømme heter ekşi krema men er ikke å få ta i på butikk. Du kan enkelt lage det selv ved å blande 8 deler fløte med 1 del yoghurt, røre godt sammen, dekke med et kjøkkenhåndkle og la stå i romtemperatur i 24 timer. I denne oppskrifta kan du eventuelt bruke bare kremfløte, eventuelt tenker jeg meg at å bruke 50/50 kremfløte/yoghurt i stedet for rømme også kan fungere, da får du litt av det syrlige elementet rømmen tilfører – men dette er ikke noe jeg har prøvd selv.

 1. Dette smakte himmelsk godt:) jeg pyntet med granateple, nektarin, valnøtter, hasselnøtter og mandler. Takk for flott oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.