Asparges med georgisk valnøttsaus

Aspargessesongen er over oss. Gjør det enkelt med en herlig georgisk valnøttsaus.
Asparges med georgisk valnøttsaus

Asparges med georgisk valnøttsaus

Aspargessesongen er over oss. Gjør det enkelt med en herlig georgisk valnøttsaus.
Asparges med georgisk valnøttsaus

Aspargessesongen er over oss. Før vi vet ordet av det, er den borte. I mellomtiden gjelder det å bruke aspargesen som best vi kan! Selv liker jeg asparges når den spiller hovedrollen. Som her, med en enkel og herlig georgisk valnøttsaus som du også kan bruke til andre grønnsaker.

– Jeg gjør minst mulig med aspargesen, sa Maj-Britt Aagaard i første episode av vår splitter nye podkast Vaffel. – Det er en så fin råvare, med fin smak. Jeg lar den få spille hovedrollen.

Maj-Britt har selv vært på Hvasser for å ta den norske aspargesen nærmere i øyesyn. Her forteller hun blant annet hvorfor aspargessesongen er så kort. Når sola først kommer, kan aspargesen skyte 10 cm i været på ett eneste døgn!

Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Fylt mezebord med hender som forsyner seg av forskjellige retter
Vil du lære mer om mat fra Tyrkia & Midtøsten?
Få nye oppskrifter & masse tips i mine populære nyhetsbrev!

Da er det bare å stå klar med kniven og spise så snart rå er. Etter noen slike soldager, er de fleste aspargesene skutt opp av jorda.

Om noen uker er det over for denne gang. Aspargesen går i hvile, samler krefter til neste års krafttak.

Har de asparges i Tyrkia?

I mellomtiden gjelder det å bruke den som best vi kan. Den norske aspargesen for deg som bor i Norge. Og den tyrkiske, for meg som bor i Istanbul.

For vi har asparges, også her, selv om den ikke er på nær så kjent eller utbredt som i gamlelandet.

Min første erfaring med tyrkisk asparges, var for noen år siden. På et slags bondens marked for folk fra Svartehavsregionen.

Det var en helt annen type asparges, lang og tynn. Så kalte de den også vill-asparges. Den var på langt nær like sprø og god som aspargesen jeg er vant med fra Norge og England, men ble da slett ikke så verst i en slags omelett.

Aspargesomelett
Aspargesomelett – med tyrkisk villasparges.

Men de har også den «vanlige» aspargesen her. Du må bare lete litt mer etter den, siden den ikke er del av tyrkiske mattradisjoner på samme måte. Den har i alle fall ikke vært å se i min, mer konservative, del av Istanbul.

De siste månedene har jeg til min store fortvilelse ikke kunnet handle fra det ukentlige markedet. Netthandel har vært redningen i koronaens tid. Jeg savner veldig å kunne gå på markedet, kjenne på grønnsakene, følge sesongenes utvikling fra uke til uke.

Likevel. Når jeg handler på nett, er det også blitt lettere å få tak i varer som ikke er like vanlige i Tyrkia, og vanligvis bare å få kjøpt i de aller mest velstående delene av Istanbul.

Som asparges.

Asparges med georgisk valnøttsaus

Georgisk valnøttsaus passer perfekt til asparges

Aspargessesongen har allerede vært i gang en stund her. De siste ukene har jeg derfor stort sett bestilt med en bunt i mine leveringer.

Den ukentlige bunten gir meg mye glede, og jeg er helt enig med Maj-Britt: Ikke pakk bort aspargesen i paier eller andre ting nå som den er så god. Alt den trenger, er en kort runde med varmen, og noe enkelt til som bygger opp under den gode smaken.

La meg derfor introdusere: Georgisk valnøttsaus.

Valnøtter er mye brukt i georgisk mat. En veldig vanlig tilberedning, er som en enkel saus av valnøtter, hvitløk, vann og eddik. Den observante har allerede lagt merke til at den er med også i min siste bok, Aubergine & tahini, dog da uten eddik. Da til en av mine favorittretter med kylling.

Kylling med valnøttsaus fra Aubergine & tahini
Kylling med valnøttsaus fra boka Aubergine & tahini. Foto: Bahar Kitapcı

Denne enkle valnøttsausen er utmerket til alle grønnsaker. Jeg lagde den tidligere denne uka på min historie på Instagram. Da svarte en av mine følgere at hun pleide å bruke denne sausen til asparges. Selvfølgelig!

Valnøttsausen er mild og fin, og mindre dominerende enn for eksempel en tahinisaus ville vært her. Den passer altså helt perfekt til asparges som er stekt i litt god olivenolje, fått varmet seg litt videre i vanndamp fra panna, men fremdeles har knekket i behold.

Jeg har tilsatt litt friske urter, men det er egentlig ikke nødvendig. Valnøttsausen holder lenge! Og vil du ha urter, men ikke koriander, som meg, er dill, mynte og bladpersille alle utmerkede alternativer.

Server asparges med georgisk valnøttsaus som forrett med ferskt brød til, som siderett til fisk eller kylling, eller som en av flere retter til lunsj eller middag. Det er uansett godt med helt ferskt brød til. Gir 2-4 porsjoner.

Asparges med georgisk valnøttsaus

Asparges med georgisk valnøttsaus

Mengde: 2-4 porsjoner

Ingredienser

 • 300 g asparges
 • 2 ss olivenolje
 • 1 håndfull mynte- eller korianderblader
 • en klype chiliflak (jeg bruker mild tyrkisk pul biber) (kan sløyfes)
 • vann

Georgisk valnøttsaus

 • 50 g valnøtter
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 ts hvitvinseddik
 • 0,75 dl (5 ss) vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Kjør valnøtter og hvitløk til smør i en kjøkkenmaskin. Du må stoppe flere ganger underveis for å skrape ned. Prosessen tar noen minutter. Spe så med vann til du har en saus med konsistens litt tykkere enn fløte, men ikke så tykk som yoghurt naturell. Smak til med salt og pepper. Dette er en raus mengde saus, eventuelle rester holder seg flere dager i kjøleskapet og passer til det meste av grønnsaker.
 2. Knekk av den nederste delen av hver asparges, der den knekker naturlig. Snitt resten av den i 1-2 cm tykke skiver på skrå.
 3. Varm en stor stekepanne over medium varme. Ha i olivenolje, asparges og litt salt. Fres i 30 sekunder til ett minutt. Rør jevnlig. Ha så i et par spiseskjeer vann. La dette fordampe til aspargesen er slik du liker den.
 4. Ha aspargesen over på serveringsfat. Server lun eller lunken, toppet med valnøttsaus, friske urter og et lite dryss med chiliflak like før servering. Jeg pleier å ha over litt av valnøttsausen og servere resten ved siden av, så får folk selv bestemme hvor mye de vil ha av den.

Vidar Bergum er en norsk matskribent og kokebokforfatter bosatt i Istanbul.

Prøv disse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen timer eller dager før kommentaren publiseres.

Heisann, Vidar her!

Heisann, Vidar her!

Jeg lager enkel og fargerik mat med en historie.

Annonse Norli (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisene var riktige 3.8.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos Norli etter at du klikker lenken.

Populært

  Gresskar. Foto: Bahar Kitapcı.
  Ris med kylling og paprika
Annonse (Hvorfor?)

Lyst på noe annet?

Skip to Recipe
Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Aubergine & tahini stående på bord

Få gratis e-hefte med utdrag fra Aubergine & tahini

Du vil samtidig melde deg på mine populære nyhetsbrev.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Få unike oppskrifter i innboksen!

Meld deg på mine populære nyhetsbrev nå og få tre gratis e-hefter i velkomstgave.

Ved å trykke «Send meg nå!» aksepterer du betingelser og personvernerklæring.

Hva har du lyst på?