Rødbetesalat med valnøtter og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbetesalat med granateple og valnøtter

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

En genial kombinasjon av syrlig, søtt og fyldig – rødbetesalat med granateple er en perfekt avslutning av vintersesongen.

Granateple er, som frukter flest, en sesongbetont vare i Tyrkia. Du får den bare på vinteren. Frukt og grønt importeres nemlig knapt. I fjor sommer fikk jeg virkelig erfare dette, da vi skulle ta bilde til boka mi «Hummus & granateple». Som tittelen antyder er jo granateplet med i en del av rettene…

På vinteren, ja selv nå som det tikker mot vår, finnes den i overflod. Store er de også, de største nesten som håndballer, og fulle av saftige og glinsende knallrøde kjerner. Prisen faller helt ned i 6-7 kroner kiloen, selv i Istanbul. Men på sommeren? Nada, og nonsjalant løftede skuldre når jeg spør etter den.

– Den kommer til høsten, bror. I september!

En tralle med ferske granatepler ved Pamukkale, Denizli, Tyrkia
En tralle med ferske granatepler ved Pamukkale, Denizli, Tyrkia

Redningen ble fruktjusbodene i turistområdene. Ferskpresset granateplejus fra en av disse bodene er på manges «bucket list» når de besøker Istanbul, så de har selvfølgelig granateple også på sommeren, importert fra Peru.

Disse granateplene er mye mindre enn de tyrkiske vi får på vinteren, og selv om de ser veldig pene ut er det bare halvparten som har like fine kjerner, så du må kjøpe tre for å sikre deg at i alle fall én er fin. Og prisen? I fjor sommer var den 40 kroner. Per stykk. Kanskje ikke så uvanlig eller uhørt i Norge, men for en tyrker er det uhørt å betale det samme for ett eneste, lite granateple (som til alt overmål ikke er tyrkisk) som for en hel kylling eller en pakke med kjøttdeig.

Rødbetesalat med valnøtter og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Rødbetesalat med valnøtter og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

I det dette innlegget skrives, går årets granateplesesong ubønnhørlig mot slutten. Da er det granateplesirupen, granateplesaft kokt inn til en sirup-aktig konsistens, som gjelder. Til granatepletrærne gir frukter på ny, en gang ut i oktober (septemberfruktene er ofte bitre).

Til denne retten har jeg kombinert begge disse variantene av granateple med en grønnsak som også er på vei ut av sortimentet etter hvert som vårgrønnsakene er klare til å hentes ut av jorda de vokser i – rødbeter. Jeg er veldig glad i rødbeter, og bruker de veldig mye i salater på vinteren. Der jeg på sommeren ofte lager en enkel tomat- og agurksalat til middagen, blir det ofte gulrøtter og rødbeter på vinteren. Elsker det!

Dette er imidlertid en litt mer forseggjort variant. Jeg sier litt, for jeg er ikke helt sikker på om å koke rødbeter møre kvalifiserer som «forseggjort». De passer seg jo veldig fint selv der de står og putrer. Betene kan du koke når du vil og oppbevare nedkjølt i kjøleskap. De holder seg fint i flere dager. Da kan du i så fall lage denne enkle, men å-så-smakfulle, salaten på bare et par minutter.

Salaten passer som en liten forrett – da kan du også smuldre over litt fetaost eller geitost – eller som siderett til hva du måtte ha til middagen. Gir 4-6 porsjoner som siderett.

Rødbetesalat med valnøtter og granateple - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Rødbetesalat med granateple og valnøtter

Ingredienser

 • 3 mellomstore rødbeter (skjær av bladene om de kommer som bunt)
 • 3-4 vårløk, finhakket
 • 40 g valnøtter, hakket
 • 2-3 ss finhakket frisk dill eller en annen frisk urt du liker godt (f.eks. persille eller koriander)
 • 3-4 ss granateplekjerner
Granatepledressing
 • 2 ss granateplesirup
 • 1 ss sitronsaft (mer om granateplesirupen du bruker er veldig søt)
 • 4 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Ha rødbetene i en kasserolle og fyll opp med vann. Kok opp, skru ned varmen til lav og la putre til rødbetene er helt møre, omtrent en time. Sjekk med en kniv eller gaffel at betene er møre helt gjennom. Avkjøl helt. Dette kan fint gjøres en dag eller to i forveien, oppbevar i så fall de avkjølte betene i kjøleskapet.
 2. Lag dressingen ved å blande sammen alle ingrediensene. Smak til med salt og pepper. Siden betene ikke er saltet lønner det seg å være raus med krydringen her. Dressingen skal være syrlig. Smaker den veldig søtt, ha i mer sitronsaft.
 3. Skrell rødbetene og skjær i tynne skiver. Anrett som carpaccio på en eller flere tallerkener. Fordel dressingen over og topp med finhakket vårløk, valnøtter og urter.

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring