Grønne linser med tahini og bakt paprika

Retten med inspirasjon fra et måltid i Nasaret som var intet mindre enn en åpenbaring.
Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Av

Like god som meze eller tapas som den er som hovedrett eller tilbehør – en mer smaksrik og anvendelig rett enn grønne linser med tahini og bakt paprika skal du lete lenge etter.

Første gang jeg smakte paprika og tahini i kombinasjon, i alle fall som et fremtredende element, var på reise i Israel for noen år siden. Min gode venn Mor tok meg med på tur nordover i landet. Vi skulle ende opp i et historisk viktig sted, grensetriangelet mellom Israel, Syria og Libanon. Underveis var det likevel maten som stod i sentrum på hvert stopp. Sånn er det når Mor og jeg er på reise…

I Nasaret dukket den opp, en sånn rett som dukker opp en gang i blant, og bare gir deg en åpenbaring – i litt mer fast forstand enn man kanskje skulle tro, stedet tatt i betraktning. En dipp med aubergine, paprika og tahini. Ikke så mye å se på, selv hvor mye flid de hadde gjort seg med presentasjonen. Men smaken! Den glemmer jeg aldri. Så sterkt har minne brent seg fast, at jeg husker fasongen og formen på skålen den ble servert i, hvordan den var dekorert og uvanlig mange detaljer fra både restauranten og bordet vi satt på. Alt takket være denne dippen.

Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg har ennå ikke gjenskapt denne retten hjemme, selv om jeg har hatt lyst til det lenge. Kanskje har jeg vært redd for at den ikke skulle bli like bra? Hva vet jeg. Jeg har i alle fall ikke fått lagd den ennå.

Men i dag, da fikk jeg litt den følelsen jeg hadde i Nasaret igjen. Denne retten, av grønne linser med tahini og bakt paprika, gjenskapte helt uventet noe av magien fra besøket til den lille restauranten i Nasaret.

Den gode smaken av grønne linser passer nemlig perfekt som tredje hovedingrediens i stedet for aubergine. Den gir flere dimensjoner i tekstur.

Tahinisausen den bader i gir en herlig kremet fylde, mens paprikaen tilfører en herlig sødme. Sleng på syre fra sitron og tomater og et lite kick fra chiliflak, og det er full fest hos smaksløkene!

Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

I arbeidet med å gjenskape smakene fra Nasaret, snublet jeg over en liknende oppskrift fra Ottolenghi. Min versjon er litt hjulpet på vei av denne, men aller mest av minnene fra måltidet i Nasaret. Kanskje har de også spist på samme restaurant?

Grønne linser med paprika og tahini passer like godt som middag som den gjør som meze, forrett eller siderett. Er det hovedretten holder det med en frisk salat til. Gir 2-6 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til – om noe.

Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Grønne linser med tahini og bakt paprika

5 (1 stemme).
Meze & tapas, Siderett
Midtøsten-inspirert
1 time 30 minutter
2 -6 porsjoner
Lagre Skriv ut

Ingredienser 

 • 3 små røde paprika
 • 250 g (3 dl) tørre grønne linser
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 3 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 2 mellomstore tomat, skrelt og skåret i 2-3 cm. terninger
 • 1 raus håndfull (15 g) bladpersille, (uten tykke stilker), grovhakket
 • salt og pepper

Tahinisaus

Sånn gjør jeg det

 • Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 • Legg paprikaene på bakepapir på en stekepanne. Bak i ovnen til den er helt myk og kollapser så snart du tar i den, 45 minutter til en time. Snu en gang eller to underveis.
 • Skyll linser og kok i rikelig med lettsaltet vann til al dente – myke og spiseklare, men fremdeles med litt bitt. Renn av og sett til side.
 • Lag tahinisaus ved å blande sammen tahini, sitronsaft, spisskummen og tyrkiske røkte chiliflak (om du har). Spe med vann til du har en konsistens omtrent som kremfløte. Smak til med salt og pepper.
 • Når paprikaene er klare, ha over i en bolle og dekk med plast. La stå i 15-20 minutter. Fjern innmat, riv av skall og skjær eller riv i strimler.
 • Samtidig, fres hvitløksfedd i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne eller kasserolle på medium/lav varme til aromaene kommer opp, men hvitløken ikke har fått farge, 30-45 sekunder. Ha i tomat og fres videre til tomatene begynner å falle sammen, 4-5 minutter. Rør jevnlig. Ha så i de kokte linsene. Bland godt og varm opp om linsene er rukket å bli kalde. Tilsett deretter tahinisausen. Bland godt og la varmes opp i 2-3 minutter. Trekk av varmen og vend inn paprikaen og mesteparten av bladpersillen. Smak til med salt og pepper.
 • Server varm (men ikke glohet) toppet med resten av bladpersillen. Ringle gjerne over litt extra virgin olivenolje og et lite dryss med chiliflak, det gjør det enda mer delikat!

Annonse: Du finner også oppskriften i

Har du prøvd denne?Jeg hadde satt veldig pris på om du legger igjen en stjernevurdering og kort kommentar.

SaveSave

SaveSave

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Din vurdering av denne oppskriften
Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.