Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Grønne linser med tahini og bakt paprika

Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Like god som meze eller tapas som den er som hovedrett eller tilbehør – en mer smaksrik og anvendelig rett enn grønne linser med tahini og bakt paprika skal du lete lenge etter.

Første gang jeg smakte paprika og tahini i kombinasjon, i alle fall som et fremtredende element, var på reise i Israel for noen år siden. Min gode venn Mor tok meg med på tur nordover i landet. Vi skulle ende opp i et historisk viktig sted, grensetriangelet mellom Israel, Syria og Libanon. Underveis var det likevel maten som stod i sentrum på hvert stopp. Sånn er det når Mor og jeg er på reise…

I Nasaret dukket den opp, en sånn rett som dukker opp en gang i blant, og bare gir deg en åpenbaring – i litt mer fast forstand enn man kanskje skulle tro, stedet tatt i betraktning. En dipp med aubergine, paprika og tahini. Ikke så mye å se på, selv hvor mye flid de hadde gjort seg med presentasjonen. Men smaken! Den glemmer jeg aldri. Så sterkt har minne brent seg fast, at jeg husker fasongen og formen på skålen den ble servert i, hvordan den var dekorert og uvanlig mange detaljer fra både restauranten og bordet vi satt på. Alt takket være denne dippen.

Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Jeg har ennå ikke gjenskapt denne retten hjemme, selv om jeg har hatt lyst til det lenge. Kanskje har jeg vært redd for at den ikke skulle bli like bra? Hva vet jeg. Jeg har i alle fall ikke fått lagd den ennå.

Men i dag, da fikk jeg litt den følelsen jeg hadde i Nasaret igjen. Denne retten, av grønne linser med tahini og bakt paprika, gjenskapte helt uventet noe av magien fra besøket til den lille restauranten i Nasaret.

Den gode smaken av grønne linser passer nemlig perfekt som tredje hovedingrediens i stedet for aubergine. Den gir flere dimensjoner i tekstur. Tahinisausen den bader i gir en herlig kremet fylde, mens paprikaen tilfører en herlig sødme. Sleng på syre fra sitron og tomater og et lite kick fra chiliflak, og det er full fest hos smaksløkene!

Grønne linser med paprika og tahini passer like godt som middag som den gjør som meze, forrett eller siderett. Er det hovedretten holder det med en frisk salat til. Gir 2-6 porsjoner, avhengig av hva annet som serveres til – om noe.

Grønne linser med tahini og bakt paprika - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Grønne linser med tahini og bakt paprika

Delvis inspirert av Crushed puy lentils with tahini and cumin av Ottolenghi.

Ingredienser

 • 3 små røde paprika
 • 250 g (3 dl) tørre grønne linser, gjerne puylinser
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 3 hvitløksfedd, skrelt og finhakket
 • 2 tomater, skrelt og skåret i 2-3 cm. terninger
 • en raus håndfull (15 g) bladpersille (uten tykke stilker), grovhakket
 • salt og pepper
Tahinisaus

 • 4 ss tahini
 • 3 ss sitronsaft
 • 1 ts spisskummen
 • 0,5 ts tyrkiske røkte chiliflak (isot biber) (kan sløyfes eller erstattes, se * under)
 • vann
 • salt og pepper

* Kan erstattes med 1 ts vanlige tyrkiske chiliflak pul biber), eller vanlige chiliflak eller cayennepepper etter smak

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm ovnen til 220 grader, over- og undervarme.
 2. Legg paprikaene på bakepapir på en stekepanne. Bak i ovnen til den er helt myk og kollapser så snart du tar i den, 45 minutter til en time. Snu en gang eller to underveis.
 3. Skyll linser og kok i rikelig med lettsaltet vann til al dente – myke og spiseklare, men fremdeles med litt bitt. Renn av og sett til side.
 4. Lag tahinisaus ved å blande sammen tahini, sitronsaft, spisskummen og tyrkiske røkte chiliflak (om du har). Spe med vann til du har en konsistens omtrent som kremfløte. Smak til med salt og pepper.
 5. Når paprikaene er klare, ha over i en bolle og dekk med plast. La stå i 15-20 minutter. Fjern innmat, riv av skall og skjær eller riv i strimler.
 6. Samtidig, fres hvitløksfedd i olivenolje i en tykkbunnet stekepanne eller kasserolle på medium/lav varme til aromaene kommer opp, men hvitløken ikke har fått farge, 30-45 sekunder. Ha i tomat og fres videre til tomatene begynner å falle sammen, 4-5 minutter. Rør jevnlig. Ha så i de kokte linsene. Bland godt og varm opp om linsene er rukket å bli kalde. Tilsett deretter tahinisausen. Bland godt og la varmes opp i 2-3 minutter. Trekk av varmen og vend inn paprikaen og mesteparten av bladpersillen. Smak til med salt og pepper.
 7. Server varm (men ikke glohet) toppet med resten av bladpersillen. Ringle gjerne over litt extra virgin olivenolje og et lite dryss med chiliflak, det gjør det enda mer delikat!

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Hør på sesong 2 nå!

Annonse (Hvorfor?)

Mine bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Annonse (Hvorfor?)
Annonse (Hvorfor?)

Flere oppskrifter & historier i mine bestselgende bøker

* Prisen var riktig 2.2.21, men kan endres når som helst. Du betaler prisen som vises hos hhv. ARK og Norli etter at du klikker lenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring