Annonse

Tre oppskrifter fra Hummus & granateple

Jeg feirer ett år med suksessen Hummus & granateple med å dele tre oppskrifter fra boka!
ANNONSE → Norli er min valgte samarbeidspartner for salg av bøker. Jeg lenker kun til egne bøker og anbefalte bøker jeg selv eier.
Av

I morgen er det nøyaktig ett år siden min første bok kom i butikk. Boka lever fremdeles i beste velgående og fortsetter til alt overmål å selge bra. Her er høydepunktene. Og, ikke minst, tre oppskrifter fra Hummus & granateple!

Jeg tror ingen helt vet hva de begir seg ut på når de skriver kokebok for første gang. Det var en mye lengre og mer arbeidskrevende prosess enn jeg hadde sett for meg da jeg tok første steg mot å realisere idéen sommeren 2016.

Etter å ha finpusset idéen, kontaktet jeg forlag like før jul. Jeg fikk nærmest umiddelbar positiv respons. Denne boka var de interessert i! Store deler av 2017 gikk for min del med til research, skriving, omskriving, bildetaking og alt det andre som å skrive bok fører med seg. Først i begynnelsen av januar la vi siste hånd på verket.

Fantastisk fotograf

Særlig bildene var mye mer arbeid enn jeg hadde forestilt meg. Jeg er utrolig glad for at Bahar Kitapci, en av Tyrkias ledende matfotografer, tok bildene. Hennes blikk og erfaring var uvurderlig for det ferdige produktet.

Det betyr ikke at det var jobbfritt for min del. 

Vi brukte 9 dager på å ta alle bildene. Til hver dag med fotoshoot, brukte jeg typisk to hele dager på å forberede. Lage ferdig alt som kan lages ferdig, preppe det som kan preppes på forhånd. Dagen før fotoshoot begynte jeg som regel i 7-8-tiden på morgenen og holdt det gående til langt over midnatt.

Selfie med fotograf Bahar Kitapcı og Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Selfie med fotograf Bahar etter aller siste fotoshoot ved kryddermarkedet i Istanbul i september 2017.

Klokka 9 satte vi i gang med bildene og holdt på til lyset ble for dårlig i 18-19-tiden. Hele veien var jeg med på alt, fra å bestemme bakgrunner og tallerkener til å lage, legge opp og style mat. Det var selvfølgelig teamarbeid, og jeg stolte mye på Bahar. Men det var alltid jeg som hadde siste ord. Kan tro jeg var sliten da jeg kom hjem etter en time i Istanbuls notoriske trafikkø!

Med så mange komplimenter for bildene og bokas visuelle fremtoning, var det likevel mer enn verdt all den harde jobbingen!

Rett inn på topplista

Jeg var spent da boka endelig fant veien ut i bokhandelen på denne dagen i fjor. Responsen fra bokhandlene hadde vært litt så som så. Jeg var likevel ikke bekymret, selv om jeg kanskje ikke hadde de helt store forventningene. Jeg håpet at boka var god nok til at jungeltelegrafen gjorde jobben etter hvert.

Gleden var derfor desto større da boka fløy den rett inn på topplista! I sin aller første uke i salg var «Hummus & granateple» den 10. bestselgende faktaboka i Norge. Det skal jeg love ble feiret 😉

Bred og positiv medieomtale

Samtidig visste jeg jo også at mediene var mer interessert i denne boka enn de fleste kokebøker. Allerede før utgivelsen hadde jeg gjort intervjuer med Dagbladet og VG, som ble publisert mot slutten av februar.

I løpet av senvinteren og våren fulgte det meste som kryper og går av magasiner i løpet av senvinteren og våren. Hjemmet, Familien, Kamille, Stella, Rom123 og mange fler brukte spalteplass på boka. Mange ga også leserne en smakebit, med oppskrifter fra boka. Adresseavisen og Trønderbladet, lokalavisen der jeg kommer fra, ga meg også bred omtale. 

Reportasje i Søndagsrevyen

Faksimile: NRK Søndagsrevyen.

Prikken over i-en var likevel da jeg ble kontaktet av Sidsel Wold, NRKs dyktige utenrikskorrespondent i Istanbul. Hun hadde hørt om meg for lenge siden, og nå ville hun gjerne lage reportasje om meg til Søndagsrevyen. Ville jeg være med på det? Om jeg ville!

Opptrykk – to ganger!

Boka hadde solgt jevnt og godt utover vinteren og våren, et sikkert tegn på at boka var blitt fanget opp av jungeltelegrafen. Det tydet også tilbakemeldingene i innboksen min på. Rett som det var fikk jeg melding fra folk som hadde fått sett boka på venninnekveld eller hørt noen snakke om den. Og dermed rett og slett bare måtte ha boka selv også!

Før sommeren nærmet første opplag seg utsolgt, og i juli kom 2. opplag inn i butikk.

Likevel stoppet det på langt nær der. Selv med sterk konkurranse fra både kjendiskokker og bloggere som kom med nye bøker i løpet av høsten, solgte boka så godt før jul at boka igjen nærmet seg utsolgt fra lager! I Trøndelag var boka så populær at den knapt var å få tak i de siste dagene før julaften, selv om de største bokhandlene der hadde tatt inn store kvanta bare en uke tidligere. Dermed går boka i løpet av kort tid igjen i trykken, for 3. opplag!

Har du kjøpt boka ennå?

Da jeg spurte mine følgere på Instagram om de hadde kjøpt boka for en stund siden ble jeg nesten overveldet. Godt over 60% hadde kjøpt den!

Det betyr mye for meg at så mange har kjøpt boka. Det er det som gjør at jeg kan fortsette å drive med det jeg gjør. Hadde boka gått dårlig, hadde jeg antakelig også måtte lagt ned Et kjøkken i Istanbul. Jeg legger ned så mye arbeid her, at jeg er helt avhengig av å skape noe inntekt for å få det til å gå rundt.

Har du ikke fått tak i boka ennå, er det selvfølgelig ikke for sent. Du finner «Hummus & granateple» i de aller fleste bokhandler rundt om i Norge. Har de den ikke inne hos din lokale bokhandel, kan de enkelt ta den inn for deg. Bare spør betjeningen. Du kan også kjøpe den på nett:

Bestill Hummus & granateple nå

Hummus & granateple – Mat fra Tyrkia og Midtøsten / Vidar Bergum / Et kjøkken i Istanbul
Sånn ser boka ut! Klikk på omslaget for å kjøpe boka*

#hummusoggranateple

Det er ingenting som gleder meg mer enn alle meldingene jeg får fra deg som bruker boka. Jeg er aktiv på Instagram, så tag meg gjerne der med @vidar.bergum og #hummusoggranateple om du legger ut noe du har lagd fra boka!

Her er et knippe av retter lesere nylig har lagt ut:

Bilder fra #hummusoggranateple på Instagram

Kommer det en oppfølger?

Jeg har for lengst mistet tallet på hvor mange ganger jeg har blitt spurt om når neste bok kommer. Fra starten av har jeg ikke lagt skjul på at jeg at jeg stortrives med å jobbe med mat. Researche, skrive, teste, lage, dele. Hele pakka! Får jeg muligheten, skal det i alle fall ikke stå på meg.

Den beste måten å sikre deg nyheter om eventuelle nye bøker fra denne kanten, er å melde deg på mine nyhetsbrev. Da lover jeg at du vil være den første som får vite om både det og andre spennende prosjekter!

Du finner lenke til påmelding i menyen øverst til høyre.

Tre oppskrifter fra Hummus & granateple

For å feire den suksessrike ettåringen, deler jeg i dag tre oppskrifter fra boka med deg! Dette er selvfølgelig velkjente oppskrifter for deg som allerede eier boka. Kanskje de likevel gir deg inspirasjon til å plukke opp og prøve en ny oppskrift fra Hummus & granateple denne helga? Husk i så fall å dele bilde med meg på Instagram, om du er aktiv der 😉

Alle disse oppskriftene er også publisert på nett før i forbindelse med omtale av boka. De gir et godt bilde av maten du finner i Hummus & granateple. Enkel, fargerik og smakfull mat. En blanding av tradisjoner og moderne vrier. Mye grønnsaker, litt kjøtt.

Perfekt for livene vi lever i 2019, spør du meg.

Tyrkisk auberginesalat - oppskrift fra Hummus & granateple av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Tyrkisk auberginesalat (Şakşuka)

Oppskrift fra Hummus & granateple (klikk her for å kjøpe boka).

Ingredienser

 • ¾ dl + 2 ss olivenolje
 • 3 auberginer (ca. 750–800 g), skrelt i sebramønster og skåret i terninger
 • 1 løk, finhakket
 • 1 spisspaprika, kjerne og frø fjernet og skåret i biter
 • 2 hvitløksfedd, skåret i tynne skiver
 • 1 ss tomatpuré
 • 1 ts sukker
 • 400 g flådde, hakkede tomater (hermetiske eller friske)
 • grovhakket bladpersille, til garnityr (kan sløyfes)
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 220 grader.
 2. Bland aubergineterningene med ¾ dl olivenolje og litt salt og pepper. Fordel på en stor bakeplate og stek midt i ovnen til de er myke, 20–25 minutter. Ikke åpne ovnsdøren før 20 minutter er gått, auberginene kan bli tørre hvis du slipper ut dampen som skapes for tidlig.
 3. Stek løk og paprika i 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kasserolle eller stor panne på medium varme til løken er myk, men ikke brun, 8-10 minutter. Rør jevnlig. Tilsett hvitløk og fres videre i ett minutt. Ha i tomatpuré, sukker og tomat, bland godt og la putre til sausen er ganske konsentrert og har mye smak, 10–15 minutter. Rør om av og til, og spe på med litt vann om det blir for konsentrert.
 4. Vend de bakte aubergineterningene forsiktig inn i sausen. Dersom noen biter ennå ikke er helt myke, sett på lokk og la stå på lav varme til alle bitene er helt myke. Trekk av varmen og avkjøl med lokket på. 
 5. Server med et dryss bladpersille på toppen, om du har.
Foto: Bahar Kitapcı.

Blomkål med hasselnøtter og tahinisaus

Oppskrift fra Hummus & granateple (klikk her for å kjøpe boka). Også publisert på Et kjøkken i Istanbul.

Ingredienser

Blomkål med hasselnøtter

 • 1 medium blomkål, skåret i passende buketter
 • 3–4 ss olivenolje 
 • 2 ts hele spisskummenfrø
 • 75 g (1 ¼ dl) hasselnøtter, helst uten skall

Tahinisaus

 • 50 g (½ dl) tahini
 • saften fra ½ sitron
 • vann
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 230 grader.
 2. Bland sammen blomkålbuketter, olivenolje, spisskummen, salt og pepper. Fordel på et stekebrett og stek midt i ovnen i 10 minutter.
 3. Skru ned temperaturen til 200 grader. Hell over hele hasselnøtter og fortsett å steke til blomkålen er klar og hasselnøttene begynner å få litt farge, 5–10 minutter.
 4. Mens blomkålen står i ovnen, lag tahinisaus ved å blande sammen tahini og sitronsaft. Spe med vann til konsistensen er litt tykkere enn kremfløte og smak til med salt og pepper.
 5. Server blomkålbukettene varme eller lune med tahinisaus over eller ved siden av.
Ovnsbakte kjøttboller med potet og tomat - oppskrift fra Hummus & granateple av Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı.

Tyrkiske kjøttboller med potet

Oppskrift fra Hummus & granateple (klikk her for å kjøpe boka). Også publisert i Dagbladet.

Ingredienser

Kjøttboller

 • 400 g kjøttdeig
 • 40 g brødsmuler
 • 1 egg
 • 1 hvitløksfedd, raspet eller finhakket
 • 2 ss finhakket bladpersille
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1 ts tyrkiske chiliflak (pul biber) eller en klype vanlige chiliflak eller cayennepepper
 • ½ ts salt
 • ¼ ts svart pepper

Potet og tomat

 • 500 g potet, skrelt eller godt vasket og skåret i 4–5 mm tykke skiver
 • 1 stor gulrot (ca. 150 g), skrelt eller godt vasket og skåret i 4–5 mm tykke skiver
 • 4–5 lange, tynne tyrkiske paprika eller 1 vanlig grønn paprika, frø og hinne fjernet, i store biter eller strimler
 • 1 x 400 g boks hakkede tomater + 2 dl kokende vann
 • 2 ss olivenolje
 • salt og pepper

Sånn gjør jeg det

 1. Forvarm stekeovnen til 200 grader.
 2. Bland alle ingrediensene til kjøttbollene godt sammen. Form til 8–10 like store kjøttboller (ikke flere – da blir de så små at de kan bli litt tørre).
 3. Forkok potetskivene i lettsaltet vann i 5 minutter. Slå av vannet. Du kan droppe dette punktet, men du sparer mer enn 5 minutter i steketid etterpå, da potetene gjerne tar lengst tid.
 4. Fordel potetskivene i en liten langpanne. Ha over gulrot og paprika. Legg kjøttbollene oppå grønnsakene. Bland tomat, vann, olivenolje og litt salt og pepper sammen og kjør med en stavmikser om du har (hvis ikke rører du dem bare sammen). Hell tomatsausen over kjøttbollene og grønnsakene.
 5. Stek midt i ovnen til potetene er møre og sausen har tyknet litt, vanligvis 40–45 minutter, men opptil en time eller mer om potetskivene er tykke og du droppet forkokingen. Om kjøttbollene er gjennomstekte og potetene fremdeles harde, kan du ta ut kjøttbollene og sette dem inn igjen når potetene er møre. Slik unngår du at kjøttet blir tørt. Server rykende varmt.

Tips

I Tyrkia lages tomatsausen av tomatpuré og vann. Kommersielt produsert tomatpuré har ofte en litt besk og bitter smak som kommer frem om du bruker mye av den, så i Norge bruker jeg hakkede tomater i stedet. Har du tilgang til soltørket tomatpuré av god kvalitet, kan du bruke 75 g tomatpuré, 1 ts sukker og 5 dl vann i stedet for hakkede tomater fra boks og vann for å lage tomatsausen i steg 4.

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Få unik inspirasjon i innboksen!

6 unike oppskrifter fra Istanbul hver søndag.

Annonse (Hvorfor?)
Dekorativt skille

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

Siden 2022 har jeg tilbudt medlemskap for å støtte arbeidet med denne siden. Medlemmer får en rekke fordeler, som 140+ eksklusive oppskrifter og artikler, reklamefri tilgang, månedlige Masterclasser og mye mer.

Vidar Bergum setter boller på plass i fargerik kjøkkenhylle
Foto: Bahar Kitapcı

Jeg researcher og tester, så du kan kose deg med oppskrifter og kunnskap som funker. Hver gang.

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert, har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap.

Som medlem får du reklamefri tilgang til over 450 unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor, eksklusive matkurs, nyhetsbrev om ingredienser, matkultur og kjøkkentips og mer.

Ny her? Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Lær alle triksene, få alle oppskriftene

For å kunne holde Et kjøkken i Istanbul aktiv og oppdatert har jeg siden 2022 tilbudt medlemskap. Medlemmer får blant annet:

🍴 450+ unike oppskrifter fra Tyrkia, Midtøsten & bortenfor
📄 Månedlig e-hefte med nye oppskrifter
📺 Eksklusive matkurs
⭐️ Eksklusive nyhetsbrev om ingredienser, matkultur & kjøkkentips
✌️ Reklamefri tilgang
og mer

Ny her?

Meld deg på mine gratis nyhetsbrev, så hjelper jeg deg med å komme i gang blant de ca. 200 gratis oppskriftene og artiklene her inne.

Dekorativt skille
Vidar Bergum drikker te foran inngangsdøren til huset sitt i Istanbul
Vidar Bergum
Foto: Bahar Kitapcı

Heisann!

Vidar her. For noen år siden forlot jeg en lukrativ jobb i finans og flyttet til et gammelt hus i historiske Istanbul.

Herfra har jeg introdusert titusenvis av nordmenn til nydelig mat fra Tyrkia og Midtøsten.

Dekorativt skille

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nye kommentarer modereres, og det kan ta noen dager før kommentaren publiseres.