Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø (med video)

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Slik lager du den tyrkiske klassikeren simit – brødringene med sesamfrø alle elsker.

Har du vært i Tyrkia, har du helt sikkert sett simit. Gylne brødringer, fulle av sesamfrø. De er landets mest populære gatemat, og selges på omtrent hvert eneste gatehjørne over hele Tyrkia. Mange bakerier og kafeer spesialiserer seg på simit og selger lite annet. Dette bakverket har vært i salg i Istanbul i minst 500 år, og så viktig er den at både vekt og pris har vært regulert helt siden 1593!

Tyrkerne spiser simit først og fremst til frokost, eller som en snack mens de er på farten, kjøpt fra en av de mange gateselgerne som alltid dukker opp i løpet av sekunder når sulten melder seg. Nesten ingen spiser simit til middag. Den holder seg nemlig dårlig, så selv om den var knasende sprø og luftig til frokost kan den fort bli en seig skuffelse på kvelden.

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Det som gjør simit til simit

Simit kommer i mange fasonger, fra tynne, sprø og kompakte til tykke og luftige. Det som gjør simit til simit, bortsett fra sesamfrøene og formen, er druesirup (üzüm pekmezi på tyrkisk, grape molasses på engelsk). Det er denne ingrediensen som gir brødringene sin karakteristiske smak og farge. Har du en butikk med godt utvalg av tyrkiske varer nær der du bor, har de antakelig denne i hyllene. Finner du den ikke, spør betjeningen om de kan ta inn for deg. Her finnes det nemlig ingen gode substitutter, så skal du lage simit må du nesten ut på skattejakt for å finne den.

Har du først fått tak i druesirup, er det raskt og enkelt å lage simit. Jeg liker simit slik jeg får den fra gateselgerne – tynne, sprø og ganske kompakte. For å få en slik simit, må deigen underknas og underheves. Med andre ord: mindre knaing og mindre heving! Når du har fått dreisen på det er det gjort på mindre enn 1,5 time fra du begynner til du har simit på bordet. Perfekt til søndagsfrokosten, om du står opp litt tidligere enn de andre, eller hvorfor ikke til helgelunsjen?

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Ekte tyrkisk oppskrift

Oppskriften har jeg fått fra Burak Arpak, som er brødmester på matverkstedet og YouTube-kanalen Refika’nın Mutfağı. Verkstedet drives av Refika Birgül, en tyrkisk kjendiskokk, og Bahar Kitapcı, en av Tyrkias ledende matstylister og -fotografer. Bahar har tatt alle bildene til boken min. Jeg tilbrakte derfor mange dager hos dem sist sommer, og ble godt kjent med de fleste hos Refika’nın Mutfağı. Hvordan Burak lager simitene kan du se i denne videoen: Çıtır Çıtır Sokak Simidi Tarifi I Burak’ın Ekmek Teknesi (på tyrkisk). Jeg har også lagd en kort video som viser hvordan du former simitene, den finner du i fremgangsmåten under. Burak anbefaler for øvrig å bruke et hvetemel med så mye protein i som mulig. Med andre ord må du gjerne bruke pizza- eller pastamel til å lage simit.

Server simit så fersk som mulig – det sies at simit er på sitt aller beste nøyaktig 10 minutter etter at den kom ut av ovnen. Jeg spiser den til frokost, med godt smør, syltetøy, ost og egg. Den er utmerket sammen med den tyrkiske frokostklassikeren menemen, en skikkelig saftig eggerøre med friske grønnsaker. Gir 6 simit på 140 gram, standardmålet for simit i Istanbul.

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul
Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø - oppskrift / Et kjøkken i Istanbul

Simit – tyrkiske brødringer med sesamfrø

Ingredienser

Deig

 • 300 g (3 dl) lunkent vann
 • 1 ts tørrgjær eller 12 gram (0,25 pakke) vanlig gjær
 • 500 g siktet hvetemel (gjerne pasta- eller pizzamel)*
 • 8 g (1,5 ts) salt

* Er du i Tyrkia, bruker jeg Söke Baklavalık ve Böreklik Un (blå pakke)

Topping

 • 1 dl druesirup (üzüm pekmezi)
 • 0,5-1 dl vann
 • 1 flat ss siktet hvetemel
 • 200-300 g ristede sesamfrø

Sånn gjør jeg det

 1. Sett inn en bakestein eller pizzastein (om du har) og forvarm ovnen til 250 grader, over- og undervarme.
 2. Bland sammen gjær og vann. La stå noen minutter.
 3. Bland sammen hvetemel og salt. Bland sammen med vann og elt til deigen henger godt sammen. Deigen skal være smidig, men ikke så myk og smidig som en vanlig brøddeig. Jeg elter 5-6 minutter for hånd – det holder. Dekk med plast og sett til heving i en halvtime.
 4. Bland sammen druesirup (üzüm pekmezi), vann og 1 flat ss siktet hvetemel i en bred bolle. Jeg bruker en god, hjemmelagd druesirup jeg har kjøpt fra Antakya og bruker like deler druesirup og vann. Ifølge Burak trenger du omtrent dobbelt så mye druesirup som vann dersom du bruker en kommersiell variant. Klargjør et fat med raust med ristede sesamfrø. Har du hvite sesamfrø, rist dem i en tørr panne til de begynner å bli litt gylne, det tar bare noen få minutter.
 5. Del deigen i 12 emner. Rull emnene til lange pølser. Siden deigen er ganske hard, pleier jeg ikke å bruke ekstra mel til dette. Legg 2 pølser ved siden av hverandre og klem sammen endene. Snurr den ene siden fra deg og den andre mot deg, så du får en tett flette. Klem endene sammen så du får en sirkel. Gjenta til alle simitene er klare. Se denne videoen for hvordan jeg gjør det:
 6. Dynk simitene i druesirupblandingen og dekk med sesamfrø til det ikke er plass til et eneste sesamfrø til. Strekk litt i deigen så den blir så jevn som mulig. Ha over på bakepapir.
 7. Stek simit i ovnen i to omganger til gjennomstekt og sprø og brun på utsiden, 12-15 minutter, antakeligvis litt lenger om du ikke har bakestein. Server umiddelbart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *