Når du har prøvd eltefritt brød, er det ingen vei tilbake. Enkle å lage, knallgode på smak – og aldri mislykket. Her er åtte av mine beste oppskrifter på eltefritt brød.
Jeg hadde bakt mine egne brød en god stund. På gamlemåten, selvfølgelig, med Kenwood og mye gjær. Jeg hadde begynt å få grepet på det, men fremdeles hendte det at brødene ble i overkant kompakte. (I etterkant har jeg lært at det kan tilskrives bruken av varm væske, som gjorde deigen for varm og drepte mesteparten av gjæra.)
Samtidig hadde jeg fulgt den svenske bloggen Pain de Martin en stund. Brødene hans så fantastiske ut. Men fremgangsmåten? Den var jo helt annerledes. Kunne dette med eltefritt brød bli noe særlig da?
Jeg måtte selvfølgelig prøve.
Intet mindre enn en åpenbarelse
Mine første eltefrie brød var Martins små eltefrie brød med aprikos og linfrø. Jeg overdriver ikke når jeg sier at resultatet ikke var noe mindre enn en åpenbarelse.
Mykt og saftig, saftigere enn noe annet brød jeg hadde bakt. Krummen – innmaten – holdt seg dessuten fast, og smuldret ikke slik mine andre brød hadde en tendens til å gjøre. Skorpa var sprø, på en helt annen måte enn jeg hadde opplevd før.
Og kanskje enda bedre: Å bake eltefritt brød var latterlig enkelt.
Det var rett og slett ingen vei tilbake.
Eltefritt brød i mange varianter og fasonger
Nå er det lenge mellom jeg baker brød på gamlemåten. Og selv da har jeg tilpasset oppskriftene, så de har mer (og kaldere) vann, mindre gjær og lengre hevetid enn deigene vi lærte å lage på heimkunnskapen.
I dette innlegget har jeg samlet 8 av mine favoritt-oppskrifter på eltefritt brød.
Jeg anbefaler å begynne med mitt eltefrie hverdagsbrød. Det var den første brødoppskriften jeg la ut her på bloggen. Her går jeg grundig gjennom hvordan du lager eltefritt brød og hvilket utstyr du trenger (tips: ikke mye!).
Jeg lagde også en video som viser hvordan jeg jobber med deigen fra den er blandet sammen til den går i ovnen. Se den helt nederst i artikkelen!
Alle de andre oppskriftene følger i bunn og grunn samme fremgangsmåte. Ingrediensene er selvfølgelig annerledes, og noe blir til rundstykker eller små baguette-liknende brød heller enn vanlige, store brød. Men prinsippene, de er de samme. Og du kan selvfølgelig bruke en brøddeig til å lage rundstykker, og motsatt.
God bakst, og del gjerne oppskriftene med en god venn!
Eltefritt hverdagsbrød (med video)
Eltefritt sesambrød
Halvgrovt hyttebrød
Eltefritt brød med linfrø og ristede solsikkefrø
To små eltefrie brød med aprikos og linfrø
Halvgrove eltefrie frokostrundstykker med solsikkefrø
Eltefrie halvgrove rundstykker
Video: Fra deig til ferdigstekt brød
Denne enkle teknikken kan brukes til alle oppskriftene over.
2 Responses
Hei, Vidar!
Nyter oppskriftene dine, og har noen kommentarer til brødbaking.
Det aller viktigste slik jeg har erfart, og jeg baker mye:
0. La melblandingen (mel og væske) kose seg 1-2 timer før videre innblanding skjer. Hverken korn eller gjær eller salt eller fett skal tilsettes. Ikke elt dette, bruk sleiv til væsken ikke skvalper i melet. Etter 1-2 timer settes eltingen i gang. Les neste først.
1. Ikke for mye gjær. Tre-fire brød trenger maks 1/3 pk. ferskgjær, alternativt 1/4 pk. tørrgjær. (Har bare sett en leverandør på gjær, så regner med mengdene er generelt oppfattet.)
2. Ikke mindre enn tre timer hevingstid. Om det hever for fort, senk temperaturen, eller reduser gjærmengden (erfaring).
3. Med surdeig hever det enda saktere, må eksperimentere med tid og temperatur.
Baking er gøy!
Enig, baking er gøy! Blir aldri utlært 🙂