Eltefritt brød [oppskrift] Et kjøkken i Istanbul

Eltefritt brød: 8 knallgode oppskrifter [med video]

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard

Logo for Vaffel - en podkast om mat

Ny podcast med Vidar Bergum og Maj-Britt Aagaard!

Når du har prøvd eltefritt brød, er det ingen vei tilbake. Enkle å lage, knallgode på smak – og aldri mislykket. Her er åtte av mine beste oppskrifter på eltefritt brød.

Jeg hadde bakt mine egne brød en god stund. På gamlemåten, selvfølgelig, med Kenwood og mye gjær. Jeg hadde begynt å få grepet på det, men fremdeles hendte det at brødene ble i overkant kompakte. (I etterkant har jeg lært at det kan tilskrives bruken av varm væske, som gjorde deigen for varm og drepte mesteparten av gjæra.)

Samtidig hadde jeg fulgt den svenske bloggen Pain de Martin en stund. Brødene hans så fantastiske ut. Men fremgangsmåten? Den var jo helt annerledes. Kunne dette med eltefritt brød bli noe særlig da?

Jeg måtte selvfølgelig prøve.

Intet mindre enn en åpenbarelse

Mine første eltefrie brød var Martins små eltefrie brød med aprikos og linfrø. Jeg overdriver ikke når jeg sier at resultatet ikke var noe mindre enn en åpenbarelse.

Mykt og saftig, saftigere enn noe annet brød jeg hadde bakt. Krummen – innmaten – holdt seg dessuten fast, og smuldret ikke slik mine andre brød hadde en tendens til å gjøre. Skorpa var sprø, på en helt annen måte enn jeg hadde opplevd før.

Og kanskje enda bedre: Å bake eltefritt brød var latterlig enkelt.

Det var rett og slett ingen vei tilbake.

Eltefritt brød i mange varianter og fasonger

Nå er det lenge mellom jeg baker brød på gamlemåten. Og selv da har jeg tilpasset oppskriftene, så de har mer (og kaldere) vann, mindre gjær og lengre hevetid enn deigene vi lærte å lage på heimkunnskapen.

I dette innlegget har jeg samlet 8 av mine favoritt-oppskrifter på eltefritt brød.

Jeg anbefaler å begynne med mitt eltefrie hverdagsbrød. Det var den første brødoppskriften jeg la ut her på bloggen. Her går jeg grundig gjennom hvordan du lager eltefritt brød og hvilket utstyr du trenger (tips: ikke mye!).

Jeg lagde også en video som viser hvordan jeg jobber med deigen fra den er blandet sammen til den går i ovnen. Se den helt nederst i artikkelen!

Alle de andre oppskriftene følger i bunn og grunn samme fremgangsmåte. Ingrediensene er selvfølgelig annerledes, og noe blir til rundstykker eller små baguette-liknende brød heller enn vanlige, store brød. Men prinsippene, de er de samme. Og du kan selvfølgelig bruke en brøddeig til å lage rundstykker, og motsatt.

God bakst, og del gjerne oppskriftene med en god venn!

Eltefritt brød: 8 knallgode oppskrifter

8 varierte oppskrifter på eltefritt brød.

Video: Fra deig til ferdigstekt brød

Denne enkle teknikken kan brukes til alle oppskriftene over.

 

Følg med videre

Share on facebook
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Annonse (Hvorfor?)
Flere oppskrifter som dette i min nye bok 👇
Flere historier som dette i min nye bok 👇
Omslag for Aubergine og tahini av Vidar Bergum

«Fargerikt og inspirerende​»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyst på noe annet?

Hva har du lyst på?

Denne siden bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å bruke siden aksepterer du dette. Personvernerklæring